Προεδρική εκλογή: Τα τρία σενάρια και η «εθνική» λύση

Τρία σενάρια, το λογικό, το πιθανό και το συνωμοσιολογικό περιλαμβάνει το μενού των επόμενων δέκα ημερών και μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου. Ποιοι πιέζουν ποιόν;

proedriki-eklogi-ta-tria-senaria-kai-i-ethniki-lusi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Μπορεί το Μαξίμου να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση και σε υψηλούς τόνους ότι ο Σαμαράς «δεν θα γίνει Ιφιγένεια», ότι η τύχη της χώρας «δεν μπορεί να εξαρτάται από 24 ανεξάρτητους βουλευτές» και ότι δεν έχει «κανένα πρόβλημα να πάμε σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου», αλλά τα σενάρια είναι για να διαψεύδονται μέχρι κάποια στιγμή βέβαια να επιβεβαιωθούν.

Αυτή τη στιγμή και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του TheTOC η πίεση που ασκείται στον Πρωθυπουργό προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης του δεύτερου σεναρίου είναι ασφυκτικές.

Ποια είναι όμως τα τρία σενάρια που αυτή τη στιγμή διακινούνται στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία και ποιο εξ αυτών συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει πράξη εντός του επόμενου δεκαημέρου;

Σενάριο πρώτο, το λογικό και πιο πιθανό:

Δεν βγαίνει Πρόεδρος ούτε στην τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου, κάνουμε όλοι Πρωτοχρονιά, η Βουλή διαλύεται εντός 10 ημερών και προκηρύσσονται εκλογές -εντός 30 ημερών- πιθανότατα στις 25 Ιανουαρίου. Τα υπόλοιπα θα έχουμε καιρό να τα συζητήσουμε και θα είναι πολλά.

Σενάριο δεύτερο: Το δύσκολο, αλλά όχι απίθανο:

Το επόμενο δεκαήμερο και ειδικά ανάμεσα στη δεύτερη και τρίτη ψηφοφορία θα έχουμε αλλαγή υποψηφίου -με παραίτηση του Σταύρου Δήμα- και συμφωνία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, Συνταγματική Αναθεώρηση και ορισμό ημερομηνίας εκλογών εντός του 2015 και πιθανότατα το πρώτο εξάμηνο. Σε αυτήν την περίπτωση τόσο οι εξελίξεις, όσο οι αναθεωρητέες διατάξεις και ο-η υποψήφιος Πρόεδρος θα έχουν κεντροαριστερό άρωμα με προφανή σκοπό να πειστεί η Κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ να πει το μεγάλο «Ναι». Η δυναμική που θα πυροδοτηθεί μπορεί να βγάλει Πρόεδρο και το πλεονέκτημα του εν λόγω σεναρίου είναι ότι δεν απαιτείται η συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα αρκετοί σημειώνουν ότι αυτό το σενάριο μπορεί να ενεργοποιηθεί επιτυχώς χωρίς καν να χρειαστεί η αλλαγή του κ. Σταύρου Δήμα.

Σενάριο τρίτο: Το συνωμοσιολογικό

Επιστρέφουν οι μνήμες Νοεμβρίου του 2011 όταν ο Βενιζέλος επέστρεφε με το Πρωθυπουργικό αεροσκάφος από τις Βρυξέλλες αποφασισμένος να «σκοτώσει» το δημοψήφισμα και τον εμπνευστή του Γιώργο Παπανδρέου. Το συγκεκριμένο σενάριο «θέλει» τη συγκρότηση κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» προκειμένου να ολοκληρώσει τη συμφωνία με την Τρόικα, τη Συνταγματική Αναθεώρηση και να ορίσει την ημερομηνία των εθνικών εκλογών. Η διαφορά του με το δεύτερο σενάριο είναι ότι σε αυτήν την περίπτωση ο κ. Σαμαράς πρέπει «να θυσιαστεί».

Που βρισκόμαστε σήμερα

Αυτή τη στιγμή και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του TheTOC, οι πιέσεις που ασκούνται στον Πρωθυπουργό προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης του δεύτερου σεναρίου είναι ασφυκτικές. Το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου -χωρίς μάλιστα να διαφωνεί ο Γ. Παπανδρέου- η οικογένεια Μητσοτάκη, ο Π. Παναγιωτόπουλος, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Ν. Κακλαμάνης και φυσικά η πλειοψηφία των ανεξάρτητων βουλευτών, όλων των πολιτικών αποχρώσεων, συγκροτούν ένα μπλοκ ικανό να προκαλέσει εξελίξεις.

Η πλευρά του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή τηρεί στάση αναμονής και δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της, ενώ όπως είναι φυσικό ο ΣΥΡΙΖΑ ζεσταίνει μηχανές και ξεσκονίζει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της χώρας, για πρώτη φορά, από ένα κόμμα της Αριστεράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook