Προεδρική εκλογή: Τα τρία σενάρια και η «εθνική» λύση

Τρία σενάρια, το λογικό, το πιθανό και το συνωμοσιολογικό περιλαμβάνει το μενού των επόμενων δέκα ημερών και μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου. Ποιοι πιέζουν ποιόν;

Προεδρική εκλογή: Τα τρία σενάρια και η «εθνική» λύση

Μπορεί το Μαξίμου να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση και σε υψηλούς τόνους ότι ο Σαμαράς «δεν θα γίνει Ιφιγένεια», ότι η τύχη της χώρας «δεν μπορεί να εξαρτάται από 24 ανεξάρτητους βουλευτές» και ότι δεν έχει «κανένα πρόβλημα να πάμε σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου», αλλά τα σενάρια είναι για να διαψεύδονται μέχρι κάποια στιγμή βέβαια να επιβεβαιωθούν.

Αυτή τη στιγμή και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του TheTOC η πίεση που ασκείται στον Πρωθυπουργό προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης του δεύτερου σεναρίου είναι ασφυκτικές.

Ποια είναι όμως τα τρία σενάρια που αυτή τη στιγμή διακινούνται στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία και ποιο εξ αυτών συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει πράξη εντός του επόμενου δεκαημέρου;

Σενάριο πρώτο, το λογικό και πιο πιθανό:

Δεν βγαίνει Πρόεδρος ούτε στην τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου, κάνουμε όλοι Πρωτοχρονιά, η Βουλή διαλύεται εντός 10 ημερών και προκηρύσσονται εκλογές -εντός 30 ημερών- πιθανότατα στις 25 Ιανουαρίου. Τα υπόλοιπα θα έχουμε καιρό να τα συζητήσουμε και θα είναι πολλά.

Σενάριο δεύτερο: Το δύσκολο, αλλά όχι απίθανο:

Το επόμενο δεκαήμερο και ειδικά ανάμεσα στη δεύτερη και τρίτη ψηφοφορία θα έχουμε αλλαγή υποψηφίου -με παραίτηση του Σταύρου Δήμα- και συμφωνία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, Συνταγματική Αναθεώρηση και ορισμό ημερομηνίας εκλογών εντός του 2015 και πιθανότατα το πρώτο εξάμηνο. Σε αυτήν την περίπτωση τόσο οι εξελίξεις, όσο οι αναθεωρητέες διατάξεις και ο-η υποψήφιος Πρόεδρος θα έχουν κεντροαριστερό άρωμα με προφανή σκοπό να πειστεί η Κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ να πει το μεγάλο «Ναι». Η δυναμική που θα πυροδοτηθεί μπορεί να βγάλει Πρόεδρο και το πλεονέκτημα του εν λόγω σεναρίου είναι ότι δεν απαιτείται η συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα αρκετοί σημειώνουν ότι αυτό το σενάριο μπορεί να ενεργοποιηθεί επιτυχώς χωρίς καν να χρειαστεί η αλλαγή του κ. Σταύρου Δήμα.

Σενάριο τρίτο: Το συνωμοσιολογικό

Επιστρέφουν οι μνήμες Νοεμβρίου του 2011 όταν ο Βενιζέλος επέστρεφε με το Πρωθυπουργικό αεροσκάφος από τις Βρυξέλλες αποφασισμένος να «σκοτώσει» το δημοψήφισμα και τον εμπνευστή του Γιώργο Παπανδρέου. Το συγκεκριμένο σενάριο «θέλει» τη συγκρότηση κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» προκειμένου να ολοκληρώσει τη συμφωνία με την Τρόικα, τη Συνταγματική Αναθεώρηση και να ορίσει την ημερομηνία των εθνικών εκλογών. Η διαφορά του με το δεύτερο σενάριο είναι ότι σε αυτήν την περίπτωση ο κ. Σαμαράς πρέπει «να θυσιαστεί».

Που βρισκόμαστε σήμερα

Αυτή τη στιγμή και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του TheTOC, οι πιέσεις που ασκούνται στον Πρωθυπουργό προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης του δεύτερου σεναρίου είναι ασφυκτικές. Το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου -χωρίς μάλιστα να διαφωνεί ο Γ. Παπανδρέου- η οικογένεια Μητσοτάκη, ο Π. Παναγιωτόπουλος, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Ν. Κακλαμάνης και φυσικά η πλειοψηφία των ανεξάρτητων βουλευτών, όλων των πολιτικών αποχρώσεων, συγκροτούν ένα μπλοκ ικανό να προκαλέσει εξελίξεις.

Η πλευρά του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή τηρεί στάση αναμονής και δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της, ενώ όπως είναι φυσικό ο ΣΥΡΙΖΑ ζεσταίνει μηχανές και ξεσκονίζει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της χώρας, για πρώτη φορά, από ένα κόμμα της Αριστεράς.

ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΞΙΣΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ 22 Μαϊ 2020 | 10:11

Η απάντηση Πρετεντέρη μετά το σάλο για το "κομμωτήριο της Φώφης" - Καρφιά Ελενόπουλου για τον "υβριστή κολλητό της ελίτ"

"Γιατί δε το είπε με μια φράση να τελειώνουμε; Προς τι ο εκνευρισμός και η φασαρία;", αναρωτήθηκε.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. 22 Μαϊ 2020 | 09:27

Ελενόπουλος κατά Πρετεντέρη: Υβριστής και κολλητός της ελίτ που χρεοκόπησε τη χώρα

"Ραδιοφωνικό σχόλιο ενός συνήθους υπόπτου, που δήθεν όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει, αλλά πάντα αποδομώντας την Παράταξη", λέει.

ΚΟΚΟΡΟΜΑΧΙΕΣ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ 14 Μαϊ 2020 | 13:16

Γεννηματά: Δεν μπορώ να σκεφτώ πως θα γίνουν εκλογές με τους πολίτες να φορούν γάντια και μάσκες

"Στην πράξη αποδεικνύουμε καθημερινά το ποτέ ξανά πόλωση και διχασμός".

ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ 11 Μαϊ 2020 | 13:02

"Αντάρτικο" Λεωνίδα Γρηγοράκου κατά Γεννηματά: Ζητά αλλαγή ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής

Το άρθρο του έχει τίτλο "Η διέξοδος για το Κίνημα Αλλαγής".

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 08 Μαϊ 2020 | 15:47

Τι έγραφε ο Δημήτρης Κρεμαστινός για τον κορονοϊό, 10 ημέρες πριν εισαχθεί στη ΜΕΘ

"Το Υπουργείο Υγείας με την προτροπή του να παραμείνει ο κόσμος στο σπίτι του κινείται αναμφισβήτητα προς τη σωστή κατεύθυνση", έγραφε μεταξύ άλλων.

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ 08 Μαϊ 2020 | 11:29

Τραγική ειρωνία: Ο Δημήτρης Κρεμαστινός μιλούσε για τον κορονοϊό λίγο πριν εισαχθεί στη ΜΕΘ [βίντεο]

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, διακεκριμένος γιατρός και καθηγητής καρδιολογίας, συνέβαλε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την αναβάθμισή του.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 01 Ιουν 2020 | 19:35

Χρήστος Σταϊκούρας: Στο 1,4 δισ. η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής

Εως τις 15 Ιουνίου θα τεθεί σε εφαρμογή - Νέο πλέγμα δράσεων προς την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

01 Ιουν 2020 | 18:54

Αυστηρό διάβημα της Αθήνας στην Αγκυρα - Ο Δένδιας κάλεσε τον τούρκο πρέσβη στο ΥΠΕΞ

Με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 01 Ιουν 2020 | 18:50

Κεραμέως στη Βουλή: Στο 80% η προσέλευση μαθητών στα δημοτικά σχολεία

Στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου με τίτλο "Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις"

ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 01 Ιουν 2020 | 17:08

Η επίσκεψη της Κ. Σακελλαροπούλου στη μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών της SUNLIGHT στην Κομοτηνή

Δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους της εταιρίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε συνολικά για το τοπικό και εθνικό αποτύπωμα του ομίλου

ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΓΥΝΑΙΑΚΣ 01 Ιουν 2020 | 16:30

Το οινοποιείο "Κίκονες" που επισκέφθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη Θράκη- Γυναίκα οινοποιός και σπουδαία κρασιά

Η κα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το οινοποιείο "Κίκονες", ένα οινοποιείο που παράγει κρασιά από τοπικές και όχι μόνο ποικιλίες

Η ΑΓΚΥΡΑ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ 01 Ιουν 2020 | 16:00
01 Ιουν 2020 | 15:56

Τσίπρας: Οι εικόνες από τις ΗΠΑ είναι το ξυπνητήρι της Ιστορίας

"Η μαύρη κοινότητα των ΗΠΑ γίνεται σήμερα ο παγκόσμιος εκπρόσωπος της ανάγκης για προοδευτικές και ριζοσπαστικές τομές",σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.