Προειδοποίηση Βίτσα: Το hotspot στην Κω θα φτιαχτεί όπως έγινε και αλλού

To hot spot στην Κω θα φτιαχτεί όπως ήδη έχουν φτιαχτεί σε Σάμο, Λέρο, Χίο, Μυτιλήνη ανέφερε ο αν. υπουργός Δ. Βίτσας. Το ίδιος είπε θα γίνει στα Διαβατά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Προειδοποίηση Βίτσα: Το hotspot στην Κω θα φτιαχτεί όπως έγινε και αλλού

«To hot spot στην Κω θα φτιαχτεί όπως ήδη έχουν φτιαχτεί τη Σάμο, στη Λέρο, στη Χίο, στη Μυτιλήνη. Αυτό είναι προς όφελος και των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στην ΕΕ και προς όφελος τη ίδιας της Ελλάδας αλλά και προς όφελος του νησιού. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να γίνεται με ένα τακτοποιημένο τρόπο ο έλεγχος, η καταγραφή και η ταυτοποίηση και μέσα σε 48 ώρες οι πρόσφυγες αλλά και οι παράτυποι μετανάστες να περνάνε στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί να έρχονται στα κέντρα μετεγκατάστασης, από όπου θα γίνεται η μεταφορά σε άλλες χώρες προορισμού», δήλωσε ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9.84”, αναφερόμενος στα κέντρα υποδοχής προσφύγων και τα κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων.

Παράλληλα, ο κ. Βίτσας τόνισε: «ήδη το Σχιστό είναι πλήρως έτοιμο, σήμερα ή αύριο ο υπεύθυνος από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα έρθει να το παραλάβει. Όσοι έχουν έρθει στο Σχιστό έχουν εντυπωσιαστεί, όχι μόνο οι Έλληνες που πηγαίνουν εκεί. Προχθές υπήρξε μια επίσκεψη του Αυστριακού πρεσβευτή, ο οποίος έμεινε εντυπωσιασμένος. Βεβαίως έχουμε αναλάβει να δημιουργήσουμε κάτι το αντίστοιχο και στη Βόρειο Ελλάδα. Έχει επιλεγεί ο χώρος των Διαβατών, το Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου και έχουν γίνει ορισμένες εργασίες. Νομίζω λάθος έχουν καταλάβει, ότι κάτι τέτοιο είναι υποβάθμιση της περιοχής τους, ίσα-ίσα θα είναι άνθρωποι με τις οικογένειές τους οι οποίοι ζούσαν μια χαρά στη Συρία και από τον πόλεμο διωχθήκανε, περνάνε με χίλια ζόρια, δεν θέλουν να είναι πρόσφυγες αλλά για να ξεφύγουν από τον πόλεμο».

«Έχουμε πει και στους δημάρχους ότι μπορούν να κάνουν προτάσεις και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αν ολοκληρωθεί - και παραμένει αυτή η λογική και αυτή η ένταση - αν η πρόταση είναι ικανοποιητική να το μεταφέρουμε το αντίστοιχο relocation camp. Έκαναν έξι προτάσεις οι οποίες όμως δεν μπορούν να γίνουν δεκτές. Από ‘κει και πέρα δεν πρέπει να παίζουμε το παιχνίδι της κολοκυθιάς, να μη γίνει εδώ και να γίνει παραπέρα, βγαίνει το παραπέρα και μας λένε παραπέρα. Δεν είναι σωστό και δεν είναι και ανθρώπινο», συμπλήρωσε ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Την ίδια στιγμή σε ερώτηση που του έγινε για τα σενάρια αποβολής της Ελλάδας από την Σένγκεν, ο κ. Βίτσας απάντησε: «Οι ενέργειες είναι για να αποτραπεί μια τέτοιου είδους λογική περί Ευρώπης φρούριο. Δεν είναι, αυτό που λέτε, τα σύνορα των Σκοπίων, είναι τα σύνορα της Ελλάδας, είναι τα σύνορα της Ευρώπης εκεί. Είναι βεβαίως και τα σύνορα της ΠΓΔΜ. Όπως και στα νησιά μας και στον Έβρο είναι τα σύνορα της Ευρώπης και της Ελλάδας. Αυτό λοιπόν πρέπει εμείς με πολιτικό τρόπο να το δούμε. Υπάρχουν και φωνές στην Ευρώπη που αντιλαμβάνονται πως η ντεφάκτο κατάργηση της Σένγκεν βάζει φυτίλια στην ιδέα της ΕΕ και της ενωμένης Ευρώπης. Αυτό είναι το βασικό. Άρα δουλεύουμε σε πολιτικό επίπεδο και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το επιτύχουμε να μη συμβεί πουθενά κλείσιμο συνόρων».

Τέλος για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαδικασία ελέγχου των προσφυγικών ροών ο Δημήτρης Βίτσας ανέφερε:

«Είχαμε μια σημαντική μείωση τις τελευταίες μέρες και μετά από αυτή την ανακοίνωση. Είναι μια ενέργεια στην προσπάθεια να μην υπάρχουν διαδικασίες κλειστού χαρακτήρα. Βεβαίως δεν αρκεί μια απόφαση, χρειάζεται να δούμε και ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο πάνω στο οποίο δουλεύουν και οι δικές μας υπηρεσίας, του ΥΠΕΘΑ.

Οι βασικοί άξονες είναι οι εξής: η τουρκική ακτοφυλακή και ο αντίστοιχος στόλος επιχειρεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ο ελληνικός στόλος, μιλάμε για έρευνα και διάσωση, στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Αυτά είναι σαφώς ξεκαθαρισμένα και έχουν να κάνουν με την έρευνα και διάσωση στην οποία συνδράμουν και άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ . Δεν έχει να κάνει με την φύλαξη των συνόρων. Τα σύνορά μας τα φυλάμε μια χαρά και με όλες μας τις δυνάμεις.

Για να το ορίσουμε: εννοούμε έρευνα διάσωση και επιστροφή μέσα από κάποιες διαδικασίες στα τουρκικά παράλια. Αυτό έχει να κάνει και με την πληροφόρηση. Είναι δυνατό να γίνονται επαναπροωθήσεις στα παράλια της Τουρκίας. Μέσα στο επιχειρησιακό σχέδιο θα λυθεί και το πώς θα γίνονται αυτά τα πράγματα. Αν πχ διασώζονται κάποιοι άνθρωποι στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ο τρόπος που θα επιστραφούν είναι στοιχείο του επιχειρησιακού σχεδίου».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ 28 Νοε 2020 | 13:00

Αιχμές Δένδια για την Γερμανία: Δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο με τη στάση της απέναντι στην Τουρκία

"Αδυνατώ να καταλάβω το δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ της" επισημαίνει ο κ. Δένδιας.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 28 Νοε 2020 | 10:23

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: "Πρέπει να κάνουμε όλοι το εμβόλιο για τον κορονοϊό - Θα είναι δωρεάν"

Οι εργαζόμενοι στο "Ιπποκράτειο" υποδέχτηκαν με δώρα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ 28 Νοε 2020 | 09:51

Στέλιος Πέτσας: Δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός - Πότε ανοίγει η αγορά

Ο Στέλιος Πέτσας αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση υπολογίζει να ανοίξει την αγορά πρις τις γιορτές - Πότε αρχίζουν οι εμβολιασμοί.

ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ 28 Νοε 2020 | 08:43

Οι λοιμωξιολόγοι βάζουν "φρένο" στην άρση του lockdown – Πιθανή έξοδος στις 14 Δεκεμβρίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου αλλά και τις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ - "Καμπανάκι" από τους λοιμωξιολόγους

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 27 Νοε 2020 | 23:04

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού για τον θάνατο του Βασίλη Πάικου

"Εκτιμούσα πάντα το ήθος, τη μετριοπάθεια, και κυρίως την ευγένεια με την οποία άσκησε το λειτούργημα της δημοσιογραφίας" έγραψε ο πρωθυπουργός για τον Βασίλη Πάικο

«Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ» 27 Νοε 2020 | 18:33

Μητσοτάκης στους Έλληνες του brain drain: "Μείωση 50% του φόρου εισοδήματος για τα επόμενα 7 χρόνια για όσους επιστρέψουν"

Πρόσκληση σε όσους επιθυμούν να εργαστούν με έδρα την Ελλάδα απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη με Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 27 Νοε 2020 | 16:05

"Oruc Reis": Στα όρια της ελληνικής "κόκκινης γραμμής" - 7 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο

Στα 7 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου και στα όρια της ελληνικής "κόκκινης γραμμής" για ακόμη μια φορά το "Oruc Reis".

ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ 27 Νοε 2020 | 15:23

Τσίπρας: Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Δράμας είναι εκτός ελέγχου

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο της Δράμας, είπε ότι η κατάσταση βρίσκεται "εκτός ελέγχου".

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ "IRINI", 27 Νοε 2020 | 14:48

"Υποπτο τουρκικό πλοίο" κινητοποιεί την Ευρώπη- Γιατί ο Ερντογάν αρνήθηκε τον έλεγχο από την γερμανική φρεγάτα

Ύποπτο για μεταφορά όπλων στην Λιβύη ήταν το τουρκικό εμπορικό πλοίο αναφέρεται σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΕΞ 27 Νοε 2020 | 14:04

Δένδιας στο Bloomberg: Η Ευρώπη πρέπει να θέσει όρια στη συμπεριφορά της Τουρκίας

"Η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται ότι η Τουρκία ενεργεί με αποδεκτό τρόπο στην περιοχή", σημειώνει ο κ. Δένδιας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 27 Νοε 2020 | 13:35

Στο τραπέζι νέα παράταση του lockdown μετά τις 7 Δεκεμβρίου - Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη Μητσοτάκη με τους ειδικούς

Προτεραιότητα στον έλεγχο της πανδημίας, κυρίως στην περιφέρεια, και όχι στην άμεση άρση του lockdown - Προς παράταση της απαγόρευσης μετά την 7η Δεκεμβρίου.

ΕΚΘΕΣΗ 27 Νοε 2020 | 13:13

Συμβούλιο της Ευρώπης: Ζητά αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα

Την ανάγκη λήψης αυστηρότερων μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα υπογραμμίζει η Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης.

"ΠΡΟΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ" 27 Νοε 2020 | 13:11

Η Τουρκία απέρριψε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για κυρώσεις μετά την επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια

Η Τουρκία απέρριψε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για κυρώσεις μετά την επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια.