Γεραπετρίτης: Οι υβριδικές απειλές της Τουρκίας θα στραφούν εναντίον της

"Ο Ερντογάν βρίσκεται μπροστά από μια μεγάλη δίνη. Έχει υποστεί μεγάλες διπλωματικές ήττες. Ο Έβρος του στοίχισε στο κύρος και στη διεθνή του εικόνα", ανέφερε.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας διοχετεύει τη συσσωρευμένη πίεση που έχει "με ενέργειες που ο ίδιος θεωρεί ότι είναι υψηλού συμβολισμού, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για προσβολές της ιστορίας και της ανθρωπότητας": την αντίδραση είχε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, κληθείς -από το ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989- να σχολιάσει τα χθεσινά γεγονότα στην Αγία Σοφία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όμως, "αυτές οι νέου τύπου απειλές θα στραφούν εν τέλει εναντίον της Τουρκίας και του Ερντογάν", προειδοποίησε. Ενώ αναφορικά με το άνοιγμα των δημοτικών τη Δευτέρα διαβεβαίωσε τους γονείς ότι η ελληνική Πολιτεία έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προφύλαξης. Σε ό,τι φορά τις πτήσεις από το εξωτερικό, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε καθολικούς ελέγχους των επιβατών από επιβαρυμένες χώρες.

Ξεκινώντας τη συνέντευξη από τα ελληνο-τουρκικά και τις προκλήσεις στην Αγία Σοφία, ο υπουργός Επικρατείας διατύπωσε τη θέση ότι, "είναι προφανές ότι πρόκειται για μία κίνηση που δείχνει την ανάγκη του Ερντογάν να διοχετεύσει την πίεση την οποία δέχεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με ενέργειες που ο ίδιος θεωρεί ότι είναι υψηλού συμβολισμού, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για προσβολές της ιστορίας και της ανθρωπότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ερντογάν, συμπλήρωσε, "βρίσκεται μπροστά από μια μεγάλη δίνη. Έχει υποστεί μεγάλες διπλωματικές ήττες στα μέτωπα που έχει ανοίξει, υπέστη τη σοβαρότατη -και πρώτη, νομίζω, σε δεκαετίες- μεγάλη επιχειρησιακή ήττα στον Έβρο, που στοίχισε στο κύρος όσο και στη διεθνή του εικόνα".

Υβριδικές απειλές

Παραλλήλως, στη συνέντευξή του ανέδειξε τη νέα τουρκική τακτική: "Βλέπουμε σύγχρονες, υβριδικές απειλές, πρώτα τη χειραγώγηση των ανθρώπων στο μεταναστευτικό, δηλαδή τη χρήση τους ως όπλων εκβίασης της διεθνούς κοινότητας και ιδίως της Ελλάδας, και στη συνέχεια τα μνημεία. Αυτές οι νέου τύπου απειλές θα στραφούν εν τέλει εναντίον της Τουρκίας και του Ερντογάν", εκτίμησε ο Γ. Γεραπετρίτης, γιατί "δημιουργούν μια πολύ μεγάλη συσπείρωση στο πλευρό της Ελλάδας. Για πρώτη φορά εμείς βρισκόμαστε στο τιμόνι του οδηγού της διπλωματίας απέναντι στην Τουρκία", τόνισε με έμφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπροσθέτως, "έχουν κατανοήσει ο Ερντογάν και η τουρκική διπλωματία ότι τέτοιου τύπου επιχειρήσεις όπως στον Έβρο δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα -και αυτό όχι μόνο γιατί υπάρχει πολύ σθεναρή αντίσταση εκ μέρους της Ελλάδος, αλλά κυρίως αυτό το οποίο επιχειρεί, ουσιαστικά ενεργοποιεί τα 'αντισώματα' ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας. Θα περίμενα πολύ περισσότερο να έχουμε μια διοχέτευση της διπλωματικής ενέργειας σε πιθανές έρευνες, οι οποίες θα γίνουν στη Λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου παρά ένα τέτοιο κύμα που θα έχουμε στα σύνορά μας, τα θαλάσσια και τα χερσαία", εκτίμησε εξάλλου, διαβεβαιώνοντας συγχρόνως όμως, "σε κάθε περίπτωση είμαστε απολύτως έτοιμοι (…) θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί έτσι ώστε να διατηρήσουμε απολύτως την κυριαρχία και την ισχύ μας".

Διαβεβαίωση προς τους γονείς

Για το άνοιγμα των δημοτικών από τη Δευτέρα, ο υπουργός είπε πως αντιλαμβάνεται την ανησυχία των γονέων, την χαρακτήρισε μάλιστα "έκδηλη", ωστόσο "θέλω να διαβεβαιώσω τους γονείς ότι η ελληνική Πολιτεία έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προφύλαξης (…) δεν θα έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα στο επίπεδο αυτό".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη παράμετρος -"και το λέω πρωτίστως ως εκπαιδευτικός", ανέφερε ο Γ. Γεραπετρίτης- είναι πολύ μεγάλη αξία να βρίσκεται ένα παιδί, και ιδίως ένα παιδί του δημοτικού, στο φυσικό του περιβάλλον, στο σχολικό περιβάλλον". Η μακρά αποχή, εξήγησε, δημιουργεί δύο πολύ σοβαρές, δευτερογενείς συνέπειες, η ψυχολογική διατάραξη του παιδιού και οι κοινωνικές ανισότητες που δημιουργεί κάθε μέρα μακριά από το σχολείο.

Άλλωστε, "γιατί να μην ανοίξουν σήμερα τα σχολεία;" διερωτήθηκε για να συμπληρώσει, "όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι αυτά που είναι". Εξάλλου, "τα παιδιά του δημοτικού θα μπορέσουν να εισπράξουν τους κανόνες ατομικής υγιεινής, επειδή ακριβώς είναι ουδέτερος ο χρόνος. Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία -στην περίπτωση που υπάρξει δεύτερο κύμα- να εκπαιδευθούν τα παιδιά πάνω στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνεται η ατομική διαχείριση του φαινομένου".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για την οικονομία ανέφερε ότι "το πολύ δύσκολο πείραμα είναι να κρατήσουμε όρθια την αγορά και ιδίως την εργασία. Έχουμε εξαντλήσει όλα τα δυνατά εργαλεία, έχουμε ενεργοποιήσει κάθε δυνατό μηχανισμό έτσι ώστε να παραμείνουν οι θέσεις εργασίας, καλά αμειβόμενες και πλήρους απασχόλησης, και από εκεί και πέρα θα παρεμβαίνουμε όποτε χρειαστεί". Αναγνώρισε το "μούδιασμα" στην αγορά -"δεν έχει ανακάμψει απολύτως η κίνηση αλλά (υπάρχει) και μια σταδιακή αύξηση η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη αποκατάσταση".

Καθολικά test για κάποιες πτήσεις

Αναφορικά με τις πτήσεις από το εξωτερικό, ο υπουργός Επικρατείας δημοσιοποίησε τις σκέψεις που υπάρχουν, οι πτήσεις που προέρχονται από τις χώρες στις οποίες υπάρχουν αρνητικά επιδημιολογικά δεδομένα, "εκεί δηλαδή όπου υπάρχει ακόμη ένα σχετικό φορτίο της επιδημίας, εκεί και θα γίνονται καθολικά test, σε όλους τους επισκέπτες", αντιθέτως οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί από τις χώρες με θετικά επιδημιολογικά δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερωτηθείς για το Κοινοτικό Ταμείο Ανάκαμψης, έκανε λόγο για "ένα γενναίο πρόγραμμα χρηματοδότησης, η Ελλάδα είναι από τις χώρες που λαμβάνουν πολύ μεγάλο μερίδιο", και τούτο χάρη στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, συμπλήρωσε. "Είναι ανάσα, είναι διασφάλιση ότι δεν θα κινδυνεύουμε με δημοσιονομικές περιπέτειες", υπογράμμισε δεσμευόμενος άλλη μια φορά ότι "δεν θα πάμε σε κατασπατάληση πόρων" και η διαχείριση θα είναι "πολύ συνετή".

Συμπλήρωσε δε, "είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο αφορά και τις επόμενες γενιές". Μάλιστα, ο Γ. Γεραπετρίτης μίλησε για την κυβερνητική λογική, "να επανέλθουμε σε ένα σύμμετρο μοντέλο", και αφού προηγουμένως είχε αναφερθεί στην προηγούμενη υποβάθμιση του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα, με αντίστοιχη μεγέθυνση του τριτογενούς.

Κλείνοντας με το… κλασικό ερώτημα, εκλογές ή ανασχηματισμός, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ως εξής: "Αυτό το καλοκαίρι θα είναι ένα καλοκαίρι το οποίο δεν θα συζητάμε πολιτικά, αλλά μόνο για το πώς θα πάει καλύτερα η χώρα, στην οικονομία και την κοινωνία. Όχι εκλογές, γιατί για μας το κεφάλαιο που κερδίσαμε, δεν θα επενδυθεί σε οποιαδήποτε πολιτικά ωφελήματα αλλά μόνο σε μεταρρυθμίσεις".

Και, εν κατακλείδι, "οι αλλαγές στα κυβερνητικά σχήματα δεν γίνονται εν θερμώ, εν μέσω μιας διαχείρισης κρίσης. Εμείς έχουμε στο γονιδίωμά μας την έννοια της αξιολόγησης" και "θα έρθει η ώρα του ανασχηματισμού, όχι άμεσα, και τότε θα κριθούν όλοι από τον πρωθυπουργό".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 20.000 ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ 07 Ιουλ 2020 | 07:54

Βραζιλία - Μεξικό: Εκατοντάδες θάνατοι και χιλιάδες νέα κρούσματα κορονοϊού

Το επίκεντρο της πανδημίας είναι η Λατινική Αμερική.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ 07 Ιουλ 2020 | 07:52
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ 07 Ιουλ 2020 | 07:50
ΟΙ ΗΠΑ ΜΕ ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΡΩΤΙΑ ΘΑΝΑΤΩΝ 07 Ιουλ 2020 | 07:49

Κορονοϊός: Ο πλανήτης θρηνεί για 535.025 θανάτους από τον Δεκέμβριο

Περισσότερα από 11.522.750 κρούσματα της Covid-19 έχουν διαγνωστεί επισήμως σε 196 χώρες.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΤΖΟΝΣ ΧΟΠΚΙΝΣ 07 Ιουλ 2020 | 07:45

Κορονοϊός: Οι ΗΠΑ με 54.999 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 24 ώρες

Οι ΗΠΑ θρηνούν πλέον 130.248 νεκρούς εξαιτίας του κορονοϊού.

ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 07 Ιουλ 2020 | 06:49

ΗΠΑ: Με απέλαση κινδυνεύουν οι ξένοι φοιτητές αν συνεχιστούν τα μαθήματα από απόσταση

Για να συνεχίσουν να σπουδάζουν απαιτείται φυσική παρουσία.

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 07 Ιουλ 2020 | 06:40

Εκτός ελέγχου ο κορονοϊός στο Ισραήλ: Ξεπέρασαν τα 30.000 τα κρούσματα

Έκλεισαν μπαρ, νυκτερινά κέντρα, γυμναστήρια, συναγωγές και αίθουσες εκδηλώσεων.

07 Ιουλ 2020 | 00:22

Ελλάς, Σερβία... πανδημία: Στοπ από την Ελλάδα στους Σέρβους τουρίστες, ανησυχία για τα 20 εισαγόμενα κρούσματα

Στη Σερβία τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, γεγονός που οδήγησε τις ελληνικές Αρχές να απαγορεύσουν τη σύνδεση των δύο χωρών

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 06 Ιουλ 2020 | 22:16

"ΕΡΓΑΝΗ": Απογοητευτικά στοιχεία - Ο κορονοϊός στοίχισε 253.000 θέσεις εργασίας το α' εξάμηνο του 2020 [Βίντεο]

Πάντως, φέτος τον Ιούνιο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, δημιουργήθηκαν 6.000 νέες θέσεις εργασίας

ΔΕΝ ΚΡΑΤΙΟΝΤΟΥΣΑΝ 06 Ιουλ 2020 | 21:12

Λονδίνο: Ξέφρενα πάρτι και συνωστισμός - Οι Βρετανοί γιόρτασαν έξαλλα την άρση της καραντίνας [Βίντεο+εικόνες]

Τραγούδι, χορός, και ποτό μέχρι πρωίας στους δρόμους του Λονδίνου, όπου οι κάτοικοι γιόρτασαν την ελευθερία τους με μαζικά υπαίθρια πάρτι

ΣΤΟ ΝΙΟΥ ΧΑΜΣΑΙΡ 06 Ιουλ 2020 | 20:54
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΑΣΩΝ ΣΠΕΥΔΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, 06 Ιουλ 2020 | 20:42

Τουρκία: Μεγάλη δασική πυρκαγιά μαίνεται στη χερσόνησο της Καλλίπολης [Εικόνες-Βίντεο]

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή τροφοδοτούν τις φλόγες. Τα δρομολόγια των πλοίων στα Στενά των Δαρδανελλίων έχουν ανασταλεί.

ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ AL-WATIYA 06 Ιουλ 2020 | 20:14

Λιβύη: Με μαχητικά "Rafale" η επίθεση στην "τουρκική" βάση - "Βλέπουν" Γαλλία ή Αίγυπτο πίσω από το χτύπημα

"Οδυνηρό χαστούκι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους αντιπροσώπους του", λέει Λίβυος βουλευτής.