Προεκλογικό «μπλόκο» στη Χρυσή Αυγή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Φρένο στις προεκλογική παρουσία της Χρυσής Αυγής επιχειρούν να βάλουν ο Δήμος Αθηναίων και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

proeklogiko-mploko-sti-xrusi-augi-se-athina-kai-thessaloniki
SHARE THIS
0
SHARES

Φρένο στις προεκλογική παρουσία της Χρυσής Αυγής επιχειρούν να βάλουν οι Δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια, όπως αναφέρουν, να περιορίσουν τη δημόσια προβολή «θέσεων μίσους και βίας» εκ μέρους της Χρυσής Αυγής.

Με απόφασή του και ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ενέκρινε την εισήγηση- πρόταση του δημάρχου, Γιώργου Καμίνη ,για τη μη διάθεση στο κόμμα της Χρυσής Αυγής και τις παρατάξεις της, δημοσίων χώρων για την εγκατάσταση εκλογικών τους κέντρων για τις ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Υπέρ ψήφισαν 26 Δημοτικοί Σύμβουλοι ενώ υπήρξε ένα « όχι», μια αποχή και ένα άκυρο.

Εντονότατη ήταν η αντίδραση του βουλευτή και επικεφαλής της δημοτικής της παράταξης, Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος έκανε λόγο για «φασιστική» και «αντιδημοκρατική» μεθόδευση, «εγκληματική» απόφαση» και απείλησε με την υποβολή άμεσα μήνυσης λέγοντας ότι το «αδίκημα» όσων ψηφίσουν υπέρ αυτής της πρότασης είναι αυτόφωρο. Στην εισήγησή του, ο δήμαρχος κ. Καμίνης, υπογράμμισε ότι «το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, είτε από μεμονωμένα άτομα, είτε από συλλογικούς φορείς, όπως είναι τα σωματεία και τα πολιτικά κόμματα, δεν είναι απεριόριστο. Τελεί και αυτό υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις του Συντάγματος. Και επειδή μιλάμε για ευρωεκλογές, αποτελεί ευρωπαϊκή κατάκτηση το γεγονός ότι ο λόγος μίσους έχει ποινικοποιηθεί σχεδόν στο σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο λόγος μίσους που εισάγει διακρίσεις με βάση κριτήρια φυλετικά, εθνοτικά, θρησκευτικής πίστης ή σεξουαλικού προσανατολισμού, είναι ένας λόγος ο οποίος είναι έξω από τα όρια της έννομης τάξης».

Ο κ. Καμίνης υπενθύμισε ότι «ακόμα και ιεράρχης καταδικάστηκε από την ελληνική δικαιοσύνη με βάση τις διατάξεις αυτές». Επομένως, τόνισε «απέναντι σε πολιτικά κόμματα ή παρατάξεις που πρεσβεύουν αυτές τις απόψεις, δεν υπάρχει περιθώριο ανοχής της έννομης τάξης. Και βεβαίως δε θα παραχωρηθεί από τον δήμο Αθηναίων κανένας δημόσιος χώρος για την προβολή θέσεων μίσους και βίας. Όπως δεν παραχωρήσαμε δημόσιο χώρο και στα συσσίτια μίσους» είπε. Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη «είναι θέμα τιμής του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος. Είναι θέμα προάσπισης της συνταγματικής έννομης τάξης το να μην νομιμοποιήσουμε, με οποιοδήποτε κριτήριο, τη συμμετοχή ανθρώπων στη δημόσια σφαίρα, οι οποίοι κηρύσσουν το μίσος κατά των συνανθρώπων τους. Αυτού του είδους λόγος είναι εκτός της δημοκρατικής νομιμότητας». Και εξέφρασε την ελπίδα να περατωθεί σύντομα «και η δικαστική διαδικασία, ούτως ώστε οι πρωτεργάτες αυτής της ιστορίας να μπουν πια για τα καλά στη φυλακή», υπογραμμίζοντας ότι «αρκετή ανοχή έχει επιδείξει η έννομη τάξη απέναντι σ΄ αυτή την κατηγορία των ανθρώπων, οι οποίοι συγκροτούν εγκληματική οργάνωση».

Θεσσαλονίκη: Αποκλεισμός από τη δημοτική τηλεόραση και το δημοτικό ραδιόφωνο

παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη, τον αποκλεισμό της προβολής του συνδυασμού της Ελληνικής Αυγής κατά την προεκλογική περίοδο από τη δημοτική τηλεόραση και το δημοτικό ραδιόφωνο αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης..

Είχε προηγηθεί πρόταση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Παναγιώτη Αβραμόπουλου, ο οποίος ζήτησε να εφαρμοστεί ότι και στις εκλογές του 2014. Η συζήτηση προκάλεσε έντονο διάλογο μεταξύ του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και του επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής και εκ νέου υποψήφιο Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Κατά την παρέμβασή του ο δήμαρχος χαρακτήρισε αντιδημοκρατικό και ναζιστικό κόμμα, σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε να τους δώσουμε βήμα».

Μπουτάρης: Η Χρυσή Αυγή έχει δηλώσει ότι δεν σέβεται τη Δημοκρατία
Ματθαιόπουλος: Πότε το δηλώσαμε;
Μπουτάρης: Διά των πράξεών σας
Ματθαιόπουλος: Λέτε ψέματα, δεν έχουμε πει ποτέ τέτοιο πράγμα
Μπουτάρης: Το κόμμα σας είναι κατηγορούμενο για φόνο. Η Χ.Α. είναι κόμμα ναζιστικο δεν πρέπει να τη δώσουμε χρόνο, αν και αυτή η διοίκηση δεν έχει αρνηθεί σε κανέναν. Θα έλεγα λυπάμαι κύριε Ματθαιόπουλε, να πάτε αλλού
Ματθαιοπουλος: Να φύγετε εσείς

Σχολιάζοντας την πρόταση του κ. Αβραμόπουλου, η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Ρία Καλφακάκου, σημείωσε ότι «είναι ισχυρή η ανάγκη γι΄ αυτή την απόφαση για τη μη συμμετοχής μιας οργάνωσης, η οποία δεν είναι απλώς μια παράταξη, ένα κόμμα, αλλά είναι στα δικαστήρια ως εγκληματική οργάνωση και είναι υπόδικος και ο κ. Ματθαιόπουλος».

Μετά από ψηφοφορία, εγκρίθηκε η πρόταση του κ. Παναγιώτη Αβραμόπουλου για τον αποκλεισμό της Ελληνικής Αυγής. Πάντως στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής σημείωσε ότι «θα διεκδικήσει το δικαίωμά του να μιλήσει δημόσια στον ελληνικό λαό».  

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Voria

Φωτογραφία: Αρχείο EUROKINISSI

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook