Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, παράλληλο και τώρα τι;

Οι "μεταμορφώσεις" της κυβερνητικής πολιτικής με σταθμό την Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, παράλληλο και τώρα τι;

Μπορεί ο θεσμός της ΔΕΘ να περνάει από μία φάση παρακμής σε σχέση με τον ένδοξο παρελθόν του όμως η συμπρωτεύουσα πρωταγωνίστησε στις προγραμματικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας από την θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε για πρώτη φορά το 2014 το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης με το οποίο κατάφερε να δημιουργήσει προσδοκίες και να κερδίσει τις εκλογές την επόμενη χρονιά.

Ακολούθως τον Σεπτέμβριο του 2015 μετά το δημοψήφισμα και την περίφημη διαπραγμάτευση των 17 ωρών, επέλεξε την Θεσσαλονίκη για να ανακοινώσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών. Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές του περυσινού Σεπτεμβρίου το κυβερνητικό του πρόγραμμα μετατράπηκε σε "παράλληλο πρόγραμμα" με το Μνημόνιο.

Φέτος, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται την ΔΕΘ ως εκλεγμένος Πρωθυπουργός έχοντας αφήσει πίσω του τις καταγγελίες προς την Ε.Ε. καθώς και την αποφασιστικότητα με την οποία έλεγε το 2013 το ευρώ δεν είναι φετίχ και ότι οι δανειστές είναι «συμμορία» με λευκά κολάρα. Φέτος 24 μήνες σχεδόν από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στην ΔΕΘ, κρατώντας μικρό καλάθι και προβάλλοντας το αριστερό success story με το σύνθημα "δίκαιη ανάπτυξη" μετά από την Σύνοδο των ηγετών των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου όπου πήρε τα διαπιστευτήρια από Ολάντ και Ρέντσι ότι είναι ισότιμος συνομιλητής των ευρωπαίων ηγετών εκφράζοντας την πίστη ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ευρωζώνης.

ΔΕΘ 2014: Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και 13η σύνταξη

Ήταν Σεπτέμβριος του 2014 όταν ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με τον αέρα του νικητς στα γκάλοπ παρουσίαζε στην ΔΕΘ το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ γνωστό και ως «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωναν ότι το πρόγραμμα ήταν πλήρως κοστολογημένο και εφαρμόσιμο. Έτσι τον πέμπτο χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε υποσχέσεις από την συμπρωτεύουσα σε μία κοινωνία που είχε υποστεί την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στα παγκόσμια χρονικά καθώς μειώθηκε το ΑΕΠ κατά 25%, μιλώντας για:

• Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

• Παύση ποινικών διώξεων για χρέη προς το δημόσιο

• Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ

• Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με

αφορολόγητο όριο τις 500.000 ευρώ

• Αποκατάσταση μέρους των χαμηλότερων συντάξεων

• Αντιμετώπιση ανεργίας με δημιουργία 200.000 – 300.000 θέσεων εργασίας

• Επιστροφή του δώρου Χριστουγέννων (13η σύνταξη) στους συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ

• Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους

• Περίοδο χάριτος στην εξυπηρέτησή του, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την ανάπτυξη

• Διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας και διπλασιασμός του

• Κατά περίπτωση εξέταση και διαγραφή κόκκινων δανείων

Το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» στοίχειωσε στην συνείδηση των πολιτών αφού μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 και τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ ξεκίνησαν οι …εκπτώσεις μετά την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Το δημοψήφισμα του καλοκαιριού και η 17ωρη διαπραγμάτευση που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο προσγείωσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα στην νέα σκληρή πραγματικότητα. Μήνες αργότερα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως "αυταπάτες" και παραδέχτηκε ότι έπρεπε να κλείσει την συμφωνία νωρίτερα με τους δανειστές.

ΔΕΘ 2015: Το "παράλληλο πρόγραμμα"

Την περυσινή χρονιά στην ΔΕΘ λίγες ημέρες πριν από την διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών μέσα σε λίγους μήνες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφηνε πίσω του το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και παρουσίασε το …"παράλληλο πρόγραμμα" με το Μνημόνιο που πλέον είχε επεκταθεί με χειρότερους όρους και την σφραγίδα του κόμματος του. Αξιοποιώντας το αίσθημα αγανάκτησης των πολιτών στο παλαιό πολιτικό σύστημα ο Αλέξης Τσίπρας μετέτρεψε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης – το οποίο είπε ότι δεν εγκαταλείπεται άλλα αναπροσαρμόζεται- σε "παράλληλο πρόγραμμα" με άξονες την αποκατάσταση της ρευστότητας ως αντίβαρο στο Capital controls, την φορολογική ελάφρυνση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ενίσχυση της αγροτικής - κτηνοτροφικής παραγωγής και τις πολιτικές για τη μείωση της ανεργίας με παράλληλη αναβάθμιση του συστήματος υγείας και πρόνοιας. Μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές καθιέρωσε τις 100 δόσεις για την αποπληρωμή χρεών στα ταμεία και άνοιξε τον δρόμο για την περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων.

ΔΕΘ 2016: Δίκαιη ανάπτυξη και τηλεοπτικές άδειες

Οι παραλλαγές των προγραμμάτων της Θεσσαλονίκης δεν εφαρμόστηκαν ποτέ αλλά αποτέλεσαν ουσιαστικά το εφαλτήριο για την κατάληψη της εξουσίας. Φέτος η κυβέρνηση έχει καλλιεργήσει το κλίμα ότι ο Πρωθυπουργός θα κρατάει μικρό καλάθι στην ομιλία του στο Βελλίδειο προκειμένου να ξορκίσουν το φάντασμα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Αυτήν την φορά ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να δείξει την συνέπεια λόγων και έργων έχοντας ως σημαία τα 245 εκ. ευρώ από την δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών και την μάχη που δίνεται για τα κανάλια. Την ίδια στιγμή που τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για τα δεκάδες ψέματα που έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός τα τελευταία χρόνια από την ΔΕΘ και τις πορείες εργαζομένων με πρωταγωνιστές τους ένστολους που έχουν κατακλείσει τη συμπρωτεύουσα, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει για τον στόχο της διευθέτησης του χρέους, την επίσπευση της αξιολόγησης που περιλαμβάνει δεκάδες ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες αντιπάλευε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια και θα κάνει λόγο για δίκαιη ανάπτυξη παρά τα μαύρα μαντάτα της οικονομίας και των δημοσίων εσόδων που οδηγούν ενδεχομένως στην εφαρμογή του κόφτη μισθών και συντάξεων το 2017. Τέλος αναμένεται να σηκώσει τους τόνους στην διαπλοκή και τα οικονομικά συμφέροντα υποσχόμενος επενδύσεις και προσλήψεις στο Δημόσιο στον τομέα της υγείας.

Σε κάθε περίπτωση η ομιλία Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ το 2016 θα αποτελέσει μία προσπάθεια να ξορκίσει το Μ. Μαξίμου το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και να επιδείξει ρεαλισμό και στροφή στην νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Ε.Ε. μετά το Brexit. Οι μικρές δόσεις παροχολογίας όπως για παράδειγμα η επιστροφή των 100 δόσεων και η αλλαγή του ΕΝΦΙΑ σε φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας – οι οποίες συζητούνται- απέχουν κατά πολύ από την καταβολή της 13ης σύνταξης και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Παρόλ’ αυτά κάποια κυβερνητικά και κομματικά στελέχη επιμένουν στο παρασκήνιο ότι το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αποτελεί τον …στρατηγικό στόχο που θα επιτευχθεί συν το χρόνο και με την συμβολή της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 Ιαν 2022 | 10:16

Υπόθεση βιασμού: Στο τμήμα για νέα κατάθεση η 24χρονη Γεωργία - "Ευχαριστώ πολύ για την αγάπη σας" [βίντεο]

Στο Α.Τ. Λευκού Πύργου έφτασε το πρωί της Παρασκευής η 24χρονη Γεωργία, η οποία καταγγέλλει ότι βιάστηκε σε σουίτα ξενοδοχείου, προκειμένου να δώσει νέα κατάθεση.

ΤΟ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ 21 Ιαν 2022 | 07:32

Βιασμός 24χρονης: Πώς η εύρεση υπνωτικής ουσίας θα "κάψει" τους εμπλεκόμενους - Τι θα σημάνει το DNA και δεύτερου άντρα

Τα κρίσιμα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων και των εγκληματολογικών εργαστηρίων μπορούν να "στριμώξουν" τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση βιασμού της 24χρονης Γεωργίας

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΙΔΙΑ 21 Ιαν 2022 | 07:19

Υπόθεση βιασμού: Καταθέτει ξανά σήμερα η 24χρονη Γεωργία - "Παλεύω να αποδείξω την αλήθεια"

Νέα κατάθεση αναμένεται να δώσει σήμερα η Γεωργία Μπίκα, η κοπέλα που κατήγγειλε τον βιασμό της σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου Θεσσαλονίκης την Πρωτοχρονιά.

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ 20 Ιαν 2022 | 22:40

Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Τι θα συμβεί αν βρεθεί DNA δεύτερου άνδρα

Εν αναμονή του πορίσματος από τα εγκληματολογικά εργαστήρια - Το στοιχείο που μπορεί να καταρρίψει την υπερασπιστική γραμμή των υπόπτων.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 75 ΕΤΩΝ 20 Ιαν 2022 | 21:31

Πέθανε ο Κάρολος Τρικολίδης, ο αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

Ο Κάρολος Τρικολίδης υπήρξε πρώτος αρχιμουσικός σε λυρικά θέατρα Γερμανίας και Ουγγαρίας και μόνιμος αρχιμουσικός του Γαλλικού Εθνικού Μπαλέτου "Ρολάν Πετί".

«ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ» 20 Ιαν 2022 | 20:17

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Δεν έχει πια σημασία τι λέει διότι είναι αναξιόπιστος

Το να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα επιβίωσης, είναι ζήτημα δημοκρατίας", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στο Kontra Channel

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤ1 20 Ιαν 2022 | 20:17

Σάλος στη showbiz: Γνωστός Youtuber κατηγορείται ότι έκλεψε 30.000 ευρώ από διάσημο παρουσιαστή [Βίντεο]

Πριν από μερικά χρόνια, όταν ο youtuber εργαζόταν σε κατάστημα του παρουσιαστή, κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε από το χρηματοκιβώτιο 30 χιλιάδες ευρώ.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 20 Ιαν 2022 | 19:42

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος με όρους ο 16χρονος που συνελήφθη ύστερα από καταγγελία 17χρονης ότι τη βίασε

Στην απολογία του ο 16χρονος φέρεται να υποστήριξε ότι όλα έγιναν με τη συναίνεση της 17χρονης - Προσκόμισε μηνύματα από τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες

ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 20 Ιαν 2022 | 19:35

Βιασμός 24χρονης: Αρνείται τα πάντα ο 27χρονος Βασίλης Λεβέντης - Τα πρώτα λόγια του μετά τον σάλο από τη μήνυση

Ο 27χρονος Βασίλης Λεβέντης σημειώνει ότι "στη δικογραφία υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία που καταρρίπτουν όσα ανυπόστατα ισχυρίζεται η μηνύτρια"

ΠΡΟΣΤΙΜΟ 5.000 ΕΥΡΩ 20 Ιαν 2022 | 19:30

Θεσσαλονίκη: Κόλλησε κορονοϊό και πήγε κανονικά για δουλειά στη λαϊκή αγορά - Η εξήγησή του

Ο 42χρονος πωλητής φρούτων από τη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι δεν έχει εμβολιαστεί, καθώς φοβάται.

«ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ» 20 Ιαν 2022 | 19:05

Βιασμός 24χρονης: Συγκινεί η μητέρα του αδικοχαμένου αρραβωνιαστικού της - "Έχει τη στήριξή μας, είναι δικό μας παιδί"

"Η Γεωργία έχει τη στήριξη και την αγάπη μας", λέει η μητέρα του αδικοχαμένου αρραβωνιαστικού της 24χρονης Γεωργίας

ΝΟΣΗΣΕ ΑΠΟ 9 ΗΜΕΡΩΝ 20 Ιαν 2022 | 18:27

Ανείπωτη τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε κοριτσάκι δύο μηνών με κορονοϊό στο Ιπποκράτειο

Βρέφος μόλις δύο μηνών που νοσούσε με κορoνοϊό στη Θεσσαλονίκη έχασε τη μάχη

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 20 Ιαν 2022 | 17:39

Κορονοϊός: 7.139 τα νέα κρούσματα στην Αττική - Φοβίζει η Κρήτη που ξεπέρασε τη Θεσσαλονίκη

Στα ύψη τα κρούσματα κορονοϊού στην Κρήτη - Ποιες περιοχές εμφάνισαν τριψήφια νούμερα - Ο χάρτης της διασποράς.