Μητσοτάκης: Κύριε Τσίπρα έγιναν εκλογές και τις χάσατε

Σε εμφανώς πιο υψηλούς τόνους, χωρίς όμως εξάρσεις πραγματοποιήθηκαν οι δευτερολογίες των πολιτικών κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μητσοτάκης: Κύριε Τσίπρα έγιναν εκλογές και τις χάσατε

Σε εμφανώς πιο υψηλούς τόνους, χωρίς όμως εξάρσεις πραγματοποιήθηκαν οι δευτερολογίες των πολιτικών κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Mητσοτάκης: Εγιναν εκλογές και τις χάσατε

"To κλίμα στην τριήμερη συζήτηση ήταν ήπιο και χαιρετίζω αυτήν την εκδήλωση κοινοβουλευτικού πολιτισμού. Είμαστε εδω για να διαφωνήσουμε αλλά όχι να αναλωθούμε σε προσωπικές επιθέσεις" ανέφερε στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε και στην τοποθέτηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

"Δεν μπορώ να μην κάνω ένα πρώτο σχόλιο για την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα. Θα σας ζητήσω να μπειτε στη μηχανή του χρόνου και να προσγειωθείτε στο σήμερα. Εγιναν εκλογές και τις χάσατε. Ψεύτες και λαϊκιστές δεν σας λέμε εμείς, σας είπε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού" ανέφερε.

Συμβουλές διαπραγμάτευσης από εσάς και τον κ. Βαρουφάκη, η παράταξη αυτή δεν δέχεται όταν το α' εξάμηνο του 2015 φτάσατε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, ανέφερε σε υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα, σε άλλο σημείο της ομιλίας του. "Είχα πει ότι η μείωση πλεονασμάτων θα είναι εφικτή όταν αποδείξουμε έμπρακτα την μεταρρυθμιστική μας δυναμική" υπογράμμισε.

"Η χώρα αποκτά σταθερότητα στο εσωτερικό και αξιοπιστία στο εξωτερικό. Δεν έχουμε μέρα για χάσιμο. Από την εποχή της φτώχειας περνάμε στις επενδύσεις, για την παραγωγή νέου πλούτου. Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αμέσως, ψηφίζεται το σχετικό νομοσχέδιο ως κατεπείγον την επόμενη εβδομάδα" ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Όταν ελαφρύνουμε τον ΕΝΦΙΑ δεν αναφερόμαστε στους πλούσιους της Εκάλης αλλά στη μεσαία τάξη που εσείς εξοντώσατε" είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τα έξι βασικά σημεία του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, όπως τα είχε περιγράψει και στην πρωτολογία του, από την παιδεία, την ασφάλεια μέχρι την οικονομία.

Αναφορικά με το θέμα της ΔΕΗ, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση έχει μεγάλη ευθύνη για την μείωση της αξίας της. "Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να σώσουμε τη ΔΕΗ, χωρίς να αυξήσουμε τα τιμολόγια για τους καταναλωτές" σημείωσε και πρόσθεσε: "Και αν χρειαστεί να πουληθούν ορισμένα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης θα το κάνουμε".

Ο πρωθυπουργός έδωσε και το ιδεολογικό στίγμα της κυβέρνησης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, μετατοπίζονται τα σύνορα των ιδεολογικών διαφορών και πλέον το νέο όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου, είναι η Ανάπτυξη. Γιατί με τη στασιμότητα τάσσονται τα κατεστημένα συμφέροντα που θέλουν να διατηρήσουν τη θέση ισχύος και τα προνόμιά τους στις νέες συνθήκες, τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στα δέκα νομοσχέδια που θα έχει καταθέσει η κυβέρνηση έως το τέλος τους έτους. Έως τις 10 Αυγούστου θα έχουν ψηφιστεί τα τρία πρώτα νομοσχέδια: α) για το επιτελικό κράτος, β) για τις άμεσες φορολογικές μειώσεις που εξήγγειλε, δηλαδή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση των 120 δόσεων και γ) για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των δήμων, την κατάργηση του ασύλου "βίας και ανομίας" στα πανεπιστήμια.

Ενα χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι "στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων έχουν κατατεθεί 37,8 εκατ. ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Έναν χρόνο μετά, τα 31 εκατ. από αυτά, λιμνάζουν. Οι πρώτες εκταμιεύσεις έγιναν μόλις πρόσφατα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές" είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε.

"Από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόνο 61. Πολλοί από τους πληγέντες θέλουν να αγοράσουν άλλο ακίνητο, αλλά δεν μπορούν, γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση.

Εκκρεμεί η αποψίλωση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Ν. Βουτζά και τα έργα της Περιφέρειας πλην των αντιδιαβρωτικών.

Σε εκκρεμότητα είναι και πολλά άλλα έργα της κεντρικής διοίκησης: Από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440. Επί 270 αιτήσεων ανακατασκευής χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 146. Ενώ από τις 885 περιπτώσεις επισκευών, δόθηκαν άδειες για 342" .

Σε μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό αλλά κυρίως με άμεσα και πρακτικά αποτελέσματα για τους πυρόπληκτους, τους εγκαυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής.

Τσίπρας: Δεν νικήσατε τον λαϊκισμό, τον τροφοδοτήσατε

Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας τον για την χρήση του όρου λαϊκισμός για τους αντιπάλους του. "Έχετε σκεφτεί να κάνετε την αυτοκριτική σας για την αντιπολίτευση που ασκείσατε. Ψεύτες μας λέγατε, παραβλέποντας ότι είμασταν η μόνη κυβέρνηση που έθεσε τον εαυτό της στην κρίση του λαού με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι" σημείωσε και πρόσθεσε: "Μας κατηγορήσατε για το Μάτι αλλά πήρατε στην κυβέρνησή σας τον επικεφαλής της αστυνομίας τότε. Δεν διστάσατε να γίνεται Μακεδονομάχοι. Όλα αυτά τα κάνατε για λόγους ψηφοθηρικούς. Δώσατε κάλυψη στο μίσος και σε ακραίες ενέργειες. Και έρχεστε τώρα να μας πείτε ότι νικήσατε τον λαϊκισμό. Δεν τον νικήσατε, τον τροφοδοτήσατε και τον κάνατε με το Μακεδονικό κινητήρια δύναμη στην προοπτική της εκλογικής σας επικράτηση".

"Εμείς από τον περασμένο Σεπτέμβρη βάλαμε κάτω ένα σχέδιο με στόχο την στήριξη της ανάπτυξης και την ελάφρυνση των βαρών. Είχε τρεις φάσεις. Το πρώτο έγινε στη ΔΕΘ. Τα ψηφίσαμε όλα και τα ψηφίσατε και εσείς. H δεύτερη δέσμη ελαφρύνσεων έγινε το 2019, φέτος. Η τρίτη δέσμη ήταν αυτή που αφορούσε το 2020, μεταξύ αυτών κατάργηση μείωσης αφορολόγητου καθώς και σειρά ελαφρύνσεων" ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: "Aν αθροίσουμε όλα τα μέτρα έχουμε 7 δισ. μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και περίπου 1,7 δισ. εφάπαξ καταβολή. Αυτό ήταν το τέταρτο μνημόνιο; Το μόνο που κάνατε ήταν να τα βαφτίσετε παροχολογία. Σας παρακολουθήσαμε να πανηγυρίζετε για τον ΕΝΦΙΑ για να απαλύνετε τους πιο ευκατάστατους, επειδή φέρατε 300 εκ. παραπάνω έκπτωση".

"Kύριε Μητσοτάκη πιστεύετε ότι θα υπάρξει κάποια άλλη στιγμή που θα έχετε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη από σήμερα; Εκτός εάν δεν έχετε σκοπό να διεκδικήσετε κάτι και λέτε λόγια του άερα. Εδώ θα είμαστε το φθινόπωρο, στον προϋπολογισμό. Εκεί θα δούμε θα υπάρχει η 13η σύνταξη, το αφορολόγητο; Έχετε όμως να καταθέσετε και το μεσοπρόθεσμο. Εκεί θα δούμε τα σχέδια και για το 2021 και το 2022" ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και διερωτήθηκε: "Θα ακυρώσετε όσα νομοθετήσαμε; Θα κάνετε όσα υποσχεθήκαμε; Θα φέρετε μέτρα λιτότητας;"

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα προτιμούσε τα 300 επιπλέον εκατ. μείωσης να δοθούν για να ενισχυθουν τα μεσαία στρώματα. "Εσείς τι κάνετε; Μειώνετε τον ΕΝΦΙΑ 30% σε λαϊκές περιουσίες. Αλλά ποια είναι η καινοτομία; Με αυτά τα 300 παραπάνω εκατ. ένα σπίτι στην Εκάλη που αξίζει κοντά στο 1 εκ. θα πληρώσει 700 ευρώ λιγότερα. Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους" σημείωσε, ενώ ανέφερε και τις επιφυλάξεις για την πρόθεση μεταφοράς του ΕΝΦΙΑ στους δήμους.

"Μιλήσατε για διεύρυνση φορολογικής βάσης. Για τον κ. Ρέγκλινγκ, αυτή η έννοια συνδέεται με ένα μέτρο, τη μείωση του αφορολόγητου. Αν σχέδιό σας είναι να ακυρώσετε ξανά τις ελαφρύνσεις που εξασφαλίσαμε και να φέρετε επαναφορά μείωσης αφορολόγητου αυτό θα είναι μεγάλο πισωγύρισμα" ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Αναφορικά με το θέμα της ΔΕΗ ο κ. Τσίπρας κάλεσε τη ΝΔ να πει καθαρά ποιο είναι το σχέδιο της και πρόσθεσε: "Ακούμε με ανησυχία να μιλάτε για ανάγκη ιδιωτικοποίησης του δικτύου και του ΔΕΔΔΗΕ. Τι σημαινει η ιδιωτικοποίηση ενός ιδιωτικού μονοπωλίου;" Aκόμη, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό ζητώντας από τον κ. Μητσοτάκη να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το θέμα, ενώ εξαπέλυσε βολές για την πρόθεση κατάργησης της απλής αναλογικής στους δήμους. "Πρέπει να ανοίξετε τα χαρτιά σας" ανέφερε και κατέληξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Γεννηματά: Χρειάζονται καθαρές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις

«Για να βγει η Ελλάδα από την κρίση χρειάζονται καθαρές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις», ανέφερε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι το κόμμα θα ασκήσει μαχητική, προγραμματική και υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Αναφερόμενη στη ΔΕΗ υποστήριξε ότι δεν ακούσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την διάσωση της επιχείρησης και εξέφρασε την αντίθεση της στην πώληση του ΔΕΔΔΗΕ.

Τάχθηκε υπέρ της μετεξέλιξης του υπερταμείου, σε ταμείο εθνικής περιουσίας, ενώ σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είπε ότι δεν άκουσε κανένα σχέδιο αποκατάστασης των εισοδημάτων και ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους.

Την ίδια στιγμή κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απουσία κάθε μέριμνας για τους εργαζόμενους». «Οπως αντισταθήκαμε στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ έτσι θα σταθούμε απέναντι στην Δεξιά και τις ακροδεξιές συνιστώσες της», τόνισε μεταξύ άλλων.

Κουτσούμπας: Θα συνεχίσουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική

Η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας Συνέχισε σημειώνοντας ότι η νέα κυβέρνηση "αποδεικνύει ότι θα αντιμετωπίσει το ζήτημα των προσφύγων με όρους καταστολής" και ότι ουσιαστικά αντί να λύσει το ζήτημα, θα δημιουργήσει νέα προβλήματα.

"Θα είμαστε στον καθημερινό αγώνα για να αυξηθούν οι εστίες αντίστασης, σε κάθε επαγγελματικό κλάδο. Θα φέρουμε με συνέπεια στη βουλή τροπολογίες, διεκδικήσεις των εργαζομένων και νέες προτάσεις νόμου" ανέφερε και πρόσθεσε: "Δημόσια Υγεία, σημαίνει πρώτα απ' όλα πλήρη και μόνιμη απασχόληση για τους εργαζομένους και δωρεάν περίθαλψη για τους πολίτες". "Η Χ.Α. είναι εκτός βουλής, αλλά δεν πρέπει να υποτιμάται η παρουσία της ακροδεξιάς στη παρούσα βουλή" υποστήριξε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Βαρουφάκης: «Αυτά που υπόσχεστε δεν έχουν γίνει ποτέ»

Τη βεβαιότητα ότι και η νέα κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τις εντολές και τις οδηγίες των δανειστών, διατύπωσε ο Γιάνης Bαρουφάκης, στην δική του τοποθέτηση στη Βουλή.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 προειδοποίησε ότι για να πετύχει η κυβέρνηση το στόχο του πλεονάσματος 3,5% με τις φοροαπαλλαγές που έχει εξαγγείλει πρέπει να γίνουν επενδύσεις πολύ πιο γρήγορα από το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών.

"Αυτά που υπόσχεστε δεν έχουν γίνει ποτέ" προειδοποίησε και συμπλήρωσε "με αυτά που έχετε κάνει έχετε δημιουργήσει για το εαυτό σας έναν κινούμενο στόχο που κινείται πιο γρήγορά από εσάς".

Και απευθυνόμενος προς τα υπουργικά έδρανα προκάλεσε "ποια ρήξη θα κάνετε με τους δανειστές που θα ζητούν νέα μέτρα ή με τον ελληνικό λαό" είπε και απαντώντας ο ίδιος σημείωσε "όλοι μπορούν να απαντήσουν".

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

25 Οκτ 2020 | 21:04

Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα. "Εσείς καταργήσατε την προστασία της α' κατοικίας"

"Υποβάλλατε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή, κάνατε δυο λάθη μαζί" είπε ο πρωθυπουργός.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 25 Οκτ 2020 | 19:20

Επιμένει ο Τσίπρας: Ασκήστε το κυριαρχικό μας δικαίωμα των 12 μιλίων στην Κρήτη

"Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο;" αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

25 Οκτ 2020 | 17:11

Ο Τσακαλώτος το παραδέχτηκε: Έγιναν πλειστηριασμοί επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι α’ κατοικίας

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι, έγιναν μεν πλειστηριασμοί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ήταν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Ο ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 25 Οκτ 2020 | 16:19

Πρόταση μομφής: Live η κόντρα των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή - Στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 8 το βράδυ και αμέσως μετά θα αρχίσει η ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής κατά του ΥΠΟΙΚ.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 25 Οκτ 2020 | 14:13

Παναγιωτόπουλος για Τουρκία: "Η Ελλάδα ορθώνει το ανάστημά της - Εχουμε ισχυρή αποτρεπτική ισχύ "

"Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την ώρα, γίνεται, είτε για εντυπώσειςκαι δεν συνδράμει σε αυτή την κρίσιμη καμπή" δήλωσε ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 25 Οκτ 2020 | 13:45

Ηχηρό μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Δεν ανεχόμαστε απειλές πολέμου και μονομερείς διεκδικήσεις

Η εξωτερική μας πολιτική, είπε ο υπουργός Νίκος Δένδιας "δεν είναι φοβική, δεν είναι πολιτική μιας περίκλειστης Ελλάδας, μιας ανασφαλούς Ελλάδας"

ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 24 Οκτ 2020 | 21:43

Πρόταση δυσπιστίας: Κόντρες κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Χρυσοχοϊδη περί "εθνικισμού των 12 μιλίων"

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει προ της ευθύνης του τον κ. Μητσοτάκη και ή θα ανακαλέσει, ζητώντας συγνώμη ο κ. Χρυσοχοϊδης, ή ο κ. Μητσοτάκης θα τον αποπέμψει.

24 Οκτ 2020 | 20:34

Τσακαλώτος προς ΝΔ: Η λογική σας είναι ο κοινωνικός δαρβινισμός - Xτυπάτε τον πυρήνα της δημοκρατίας

"Η λογική σας είναι ο κοινωνικός δαρβινισμός. Η επιβίωση του ισχυρότερου", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ» 23 Οκτ 2020 | 21:18

Σταϊκούρας: Άκαιρη, άστοχη και υποκριτική η πρόταση δυσπιστίας - Άνοιξε την ομιλία του στη Βουλή με Λυσία

ο Χρήστος Σταϊκούρας μνημόνευσε τον Λυσία στο προοίμιο του λόγου του "Υπέρ του Αδυνάτου" στην έναξη τηςλία του.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Οκτ 2020 | 22:21

Πόσες προτάσεις μομφής έχουν κατατεθεί κατά υπουργών από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα

Από την πρώτη πρόταση μομφής του 1999 μέχρι τη σημερινή κατά του υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα.

ΕΥΡΕΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΩΝ 22 Οκτ 2020 | 17:45

Επιπλέον μέτρα στη Βουλή μετά τα τρία κρούσματα κορονοϊού

Επιπλέον μέτρα αποφάσισε η διάσκεψη των προέδρων μετά τα κρούσματα κορονοϊού σε περιφρερειακά κτίρια του κοινοβουλίου

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟ 21 Οκτ 2020 | 12:07

Κορονοϊός: Νέο κρούσμα σε υπάλληλο της Βουλής- Αυριο ανακοινώνονται έκτακτα μέτρα

Νέο κρούσμα κορονοϊού εντοπίστηκε σε κτίριο της Βουλής.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 20 Οκτ 2020 | 16:04

Εισφορά αλληλεγγύης: Καταργείται για το 2021 με τροπολογία στη Βουλή - Ποια εισοδήματα αφορά

Κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή για την εισφορά αλληλεγγύης προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών.