Προς 152 "Ναι" η Συμφωνία των Πρεσπών - Υπερ και ο Λυκούδης

"Ο πρωταγωνιστικός ρόλος που μπορεί να παίξει η χώρα μας στην περιοχή απαιτούν τη λύση του προβλήματος" αναφέρει ανακοίνωση των Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς

pros-to-nai-kai-o-lukoudis-gia-ti-sumfwnia-twn-prespwn
|
SHARE THIS
0
SHARES

«Ναι» στην συμφωνία των Πρεσπών από τον Σπύρο Λυκούδη μετά από πολύωρη συνεδρίαση της πολιτικής κίνησης ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς της οποίας ηγείται.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνεργαζόμενος με το Ποτάμι βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής είχε ταχθεί από τους πρώτους υπέρ της Συμφωνίας, αλλά είχε θέσει μια σειρά αστερίσκων προκειμένου να υπερψηφίσει.

Οι κυριότεροι προβληματισμοί αλλά και ενστάσεις του αφορούσαν το ενδεχόμενο να ταυτίσει η κυβέρνηση τη ψήφο εμπιστοσύνης με την Συμφωνία, καθώς και την εκκρεμότητα με τη γλώσσα και την εθνότητα.

Πάντως παρά τη θετική στάση του, οι ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το πέρας της συνεδρίασης ασκούν κριτική στην κυβέρνηση καταλογίζοντας της ότι ενέταξε το εθνικό θέμα σε στους μικροκομματικούς της υπολογισμούς.

Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι αντί η κυβέρνηση να επιδιώξει την συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης επιχείρησε να δημιουργήσει προβλήματα στους πολιτικούς της αντιπάλους.

«Οι ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς εκφράζουν την πολιτική τους αποστροφή απέναντι σε αυτό το νοσηρό κλίμα που εμποδίζει να διαμορφωθεί δημιουργικά και ανεπηρέαστα η πολιτική σκέψη» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σε ότι αφορά τη Συμφωνία καθίσταται σαφές ότι «η αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να σταματήσει» με την παραδοχή όμως ότι υπάρχουν προβλήματα που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση.

Σημειώνεται ότι χθες στην συνεδρίαση του Ποταμιού, αποφασίστηκε να μην υπάρξει κομματική γραμμή. Έτσι στην γραμμή του «ναι» κινούνται και οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς. Αντίθετα στο «όχι» εμμένουν οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει 152 "Ναι". Τα 145 θα προέλθουν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελένη Κουντουρά, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Σπύρος Δανέλλης, καθώς και ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι είναι οι υπόλοιποι βουλευτές που θα συμπληρώσουν τις 151 ψήφους υπέρ. Ο Σπύρος Λυκούδης εφόσον επιβεβαιωθούν τα παραπάνω θα αποτελέσει την 152ή ψήφο. Απομένει η στάση που θα κρατήσει ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος διεγράφη το βράδυ της Πέμπτης μαζί με την Έλανα Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση των μεταρρυθμιστών της Αριστεράς:

Το Πολιτικό Συμβούλιο των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς στη συνεδρίαση του για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά από πολύωρη συζήτηση, κατέληξε στα παρακάτω:

Α) Το θέμα των σχέσεων της Ελλάδας με την Π.Γ.Δ.Μ., μετά από πολυετείς εντάσεις και αντιπαραθέσεις βρέθηκε την τελευταία περίοδο και με την νέα ηγεσία της γειτονικής χώρας, σε προοπτική επίλυσης των διαφορών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χειρίστηκε το ζήτημα με στοιχεία πολιτικής αφροσύνης αφού το ενέταξε στους μικροκομματικούς της υπολογισμούς.

Αντί εξαρχής να επιδιώκει την συναίνεση των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στην βάση κοινής εθνικής θέσης, επεδίωξε την εκμετάλλευση του θέματος για να δημιουργήσει προβλήματα στους πολιτικούς της αντιπάλους.

Συμπαρέσυρε έτσι και οδήγησε την αξιωματική αντιπολίτευση σε αδικαιολόγητες εθνικιστικές οξύτητες για να φτάσουμε σήμερα σε ένα νέο εντελώς ανώφελο και αχρείαστο εθνικό διχασμό.

Β) Τις επόμενες μέρες η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή προς κύρωση. Το θέμα θα συζητηθεί σε πολιτικό κλίμα οξύτατης πόλωσης, αυτό ακριβώς που έπρεπε να αποφευχθεί για ένα ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας.

Πάνω στο σώμα της Συμφωνίας διαμορφώνονται και εξελίσσονται πολιτικοί σχεδιασμοί με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, μακριά και πέρα από τις «εθνικές ευαισθησίες» που υποκριτικά διατυπώνονται ένθεν κακείθεν.

Οι ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς εκφράζουν την πολιτική τους αποστροφή απέναντι σε αυτό το νοσηρό κλίμα που εμποδίζει να διαμορφωθεί δημιουργικά και ανεπηρέαστα η πολιτική σκέψη.

Γ) Από την πρώτη στιγμή έχουμε υποστηρίξει ότι η Συμφωνία έχει θετικό κεντρικό άξονα, γιατί απαντά στην εδώ και χρόνια βασική εθνική επιδίωξη να έχει η γειτονική χώρα σύνθετη ονομασία erga omnes.

Η Συμφωνία αποτέλεσε προϊόν αναπόφευκτου συμβιβασμού γιαυτό είχε και έχει προβλήματα που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση.

Είμαστε όμως σήμερα μπροστά σε ένα μείζον και χρόνιο πρόβλημα της εξωτερικής μας πολιτικής του οποίου η εκκρεμότητα αποβαίνει διαχρονικά εις βάρος μας.

Αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να σταματήσει.

Η θέση της χώρας μας στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που μπορεί να παίξει στην περιοχή απαιτούν τη λύση του προβλήματος.

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook