
Σε μια ύστατη προσπάθεια να μετατρέψει το χαρτί των σημαντικών ελληνορωσικών σχέσεων σε διαπραγματευτικό όπλο έναντι των δανειστών, στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί την Τετάρτη και Πέμπτη επίσκεψη εργασίας στη Μόσχα.
Μια προσπάθεια που δε φαίνεται να «φοβίζει» τους δανειστές παρά μόνο γεννά εκνευρισμό και καχυποψία, τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην Ουάσιγκτον, καθώς είναι προφανής η κενότητα περιεχομένου των «απειλών» περί στροφής προς στη Μόσχα, ενώ λειτουργεί αποπροσανατολιστικά στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Ο Αλέξης Τσίπρας με σχετική ευκολία μπορεί να προσφέρει στη Ρωσία μια ισχυρή στήριξη στο θέμα των κυρώσεων
Η σύμπτωση μάλιστα της επίσκεψης αυτής, με την κρισιμότατη συνεδρίαση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες και η δεινή θέση, στην οποία βρίσκεται η χώρα, αποδυναμώνει την διαπραγματευτική θέση της ακόμη και έναντι της Μόσχας.
Ο Αλέξης Τσίπρας με σχετική ευκολία μπορεί να προσφέρει στη Ρωσία μια ισχυρή στήριξη στο θέμα των κυρώσεων, καθώς αρκετές ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν τη χαλάρωση τους, αλλά αυτό απέχει έτη φωτός από ένα ελληνικό βέτο στην Ε.Ε. ή στο ΝΑΤΟ.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα μπορέσει να αποσπάσει μια απόφαση, ή έστω υπόσχεση ότι η άρση των περιορισμών εισαγωγής γεωργικών και ζωικών προϊόντων και θαλασσινών από την Ε.Ε., θα ξεκινήσει πρώτα από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ουγγαρία, αν και στην περίοδο ακμής των εξαγωγών αυτές δεν ξεπέρασαν τα 120 εκατ. δολάρια.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει την υποστήριξη της χώρας μας στο νέο μεγάλο ενεργειακό σχέδιο του Β. Πούτιν και της Gazprom, την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream που διασχίζοντας τη Μαύρη Θάλασσα θα φθάνει στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα. Από εκεί το σχέδιο προβλέπει ότι ο αγωγός θα φθάσει στα ελληνοσκοπιανά σύνορα και κατόπιν μέσω πΓΔΜ και Σερβίας θα καταλήγει πιθανότατα στην Ουγγαρία.
Το ρωσικό σχέδιο αντιμετωπίζεται με καχυποψία και αρνητική διάθεση από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον
Η κατασκευή του αγωγού θα είχε σημαντικά οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα (τόσο από τα τέλη διέλευσης αλλά και τις εκπτώσεις που θα παρέχει η Gazprom ), αλλά και γεωπολιτικά, καθώς ο Turkish Stream και ο TAΡ που θα διέρχονται από το ελληνικό έδαφος θα αποτελούν ουσιαστικά τον νότιο διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη και στην Ιταλία.
Όμως και αυτό το ρωσικό σχέδιο αντιμετωπίζεται με καχυποψία και αρνητική διάθεση από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον που θεωρούν ότι έχει «πολιτικά» χαρακτηριστικά, καθώς στοχεύει την παράκαμψη της Ουκρανίας στη διαδικασία μεταφοράς ρώσικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη και συνέχιση της εξάρτησης από τη Μόσχα, μέσω νέων περισσότερο ελεγχόμενων «διαδρομών».
Ο κ. Πούτιν αναζητά υποστηρικτικές φωνές εντός της Ε.Ε. για το έργο αυτό, ώστε να μην έχει την κατάληξη του South Stream και οι πρώτες που έχει εξασφαλίσει είναι εκείνες της Ουγγαρίας και τώρα της Ελλάδας.
Παρά τους λεονταρισμούς του Π. Λαφαζάνη, ο αγωγός χωρίς την υποστήριξη της Ε.Ε. θα παραμείνει στα χαρτιά, καθώς τα 64 bcm φυσικού αερίου που θα μεταφέρει, χωρίς την κατασκευή νέων υποδομών (που απαιτούν την έγκριση και χρηματοδότηση των Βρυξελλών) θα μένουν χωρίς αγοραστές στα ελληνοτουρκικά σύνορα .
Η αποστολή του κ. Τσίπρα δεν είναι εύκολη, καθώς θα πρέπει να κινηθεί σε λεπτή γραμμή, ώστε να προστατεύσει τις ελληνορωσικές σχέσεις από τη ζημιά που επαπειλείται να τους προκαλέσει η σύνδεσή τους με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Διαφορετικά θα δοθεί η ευκαιρία να σπιλωθεί η χώρα ως «Δούρειος Ίππος» του Πούτιν, θα υπονομευτούν οι βάσεις των ελληνορωσικών σχέσεων και θα σπαταληθεί το όποιο γεωπολιτικό πλεονέκτημα έχει η χώρα.
Όσο για την «εναλλακτική πηγή» χρηματοδότησης που φαντάζονται κάποιοι στην Αθήνα, να θυμίσουμε ότι ακόμη κι αν το αποφάσιζε ο κ. Πούτιν, τα ρωσικά δάνεια θα ήταν σε πληθωριστικά ρούβλια.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr