Προσφυγή στο ΣτΕ απο Τζήμερο - Σκυλακάκη για τον τηλεοπτικό χρόνο

Προσἐφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να «παγώσει», με προσωρινή δικαστική διαταγή η υπουργική απόφαση για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα εν όψει των Ευρωεκλογών της 25 Μαΐου 2014.

prosfugi-sto-ste-apo-tzimero---skulakaki-gia-ton-tileoptiko-xrono
SHARE THIS
0
SHARES

 Αιτούντες εἰναι ο  συνασπισμός κομμάτων «Γέφυρες Δημιουργία  Ξανά - Θάνος Τζήμερος /  Δράση -  Θόδωρος Σκυλακάκης». 

Υποστηρίζουν ότι :

*Το συνολικό κόστος  των διαφημίσεων  των κομμάτων ανέρχεται στα  4.800.000 ευρώ, ποσόν το οποίο πληρώνεται από τον κρατικό κορβανά και πρόκειται ουσιαστικά για μια έμμεση κρατική χρηματοδότηση προς τα κόμματα. 

* Υπογραμμίζουν  ότι  η επίμαχη απόφαση παραβιάζει την Συνταγματική αρχή της ισότητας η νομοθεσία (Ν. 3023/2002) που αποκλείει την ίση δυνατότητα προεκλογικής προβολής των κομμάτων.

* Τονίζουν τέλος  ότι τα δύο κόμματα που συνασπίστηκαν  έχουν παρουσία ετών στον πολιτικό στίβο (το 2009 ιδρύθηκε   η Δρασή και το 2012 η Δημιουργία Ξανά) η   και σύμφωνα με τα κριτήρια της αναλογικής ισότητας έπρεπε να λάβουν τηλεοπτικό χρόνο ανάλογο τουλάχιστον των κομμάτων Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (185.073 ευρώ) και Οικολόγοι Πράσινοι Ι90.463 ευρώ).

Και καταλἠγουν ότι από την εφαρμογή της επίμαχης υπουργικής απόφασης δέχονται ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα αξιοποιούν το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Σημειώνεται ότι  με   απόφαση του υπουργού  Εσωτερικών και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό καθορίστηκαν οι όροι, προϋποθέσεις και ο χρόνος δωρεάν προβολής των κομμάτων (διαφημιστικά μηνύματα)  κατά την προεκλογική περίοδο από τους ραδιοφωνικού και τηλεοπτικούς σταθμού εθνικής εμβέλειας (δημόσιους και ιδιωτικούς).

Ο τηλεοπτικός χρόνος επιμερίζεται μεταξύ των κομμάτων ανάλογα με τα ποσοστά που έλαβαν στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2012. Κατά συνέπεια τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που δεν περιλαμβάνονται στην επίμαχη υπουργική απόφαση δεν έχουν την ευχέρεια να προβάλλουν διαφημιστικά μηνύματα.

.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook