Προσφυγικό και φορολογικό στην ατζέντα του Μαξίμου

Με την επιστροφή του από την Σαγκάη ο πρωθυπουργός ρίχνει το βάρος του σε δύο ζητήματα που έχουν διαφορετική στόχευση αλλά απασχολούν έντονα την κοινή γνώμη

Προσφυγικό και φορολογικό στην ατζέντα του Μαξίμου

Με την επιστροφή του από την Σαγκάη ο πρωθυπουργός ρίχνει το βάρος του σε δύο ζητήματα που έχουν διαφορετική στόχευση, τα οποία όμως απασχολούν έντονα την κοινή γνώμη. Το πρώτο είναι το μεταναστευτικό που προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση μετά και τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην περιφέρεια και το δεύτερο θέμα είναι το φορολογικό που αφορά την τσέπη των πολιτών που έχουν σηκώσει όλα αυτά τα χρόνια το βάρος της οικονομικής κρίσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει στο Μαξίμου διαδοχικές συσκέψεις με την συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες και στα δύο ζητήματα.

Ανησυχία για το μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό έχει εξελιχθεί σε γόρδιο δεσμό για την κυβέρνηση καθώς εκτός από τις ροές έχει πλέον να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για την μετεγκατάσταση των μεταναστών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο πρωθυπουργός ζήτησε άμεση ενημέρωση για το επίμαχο ζήτημα, ενώ κατά το διάστημα της απουσίας του στην Κίνα πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις προκειμένου να προχωρήσουν ζητήματα προκειμένου να οριστούν οι περιφέρειες που θα μεταφερθούν οι μετανάστες.

Η κυβέρνηση κρατά επί του παρόντος χαμηλούς τόνους απέναντι στις αντιδράσεις, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών είναι σε έναν βαθμό δικαιολογημένες. Από την άλλη πλευρά, όμως, όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν στο πετσί τους τι θα πει η προσφυγιά και ο ξεριζωμός» είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.

Επίσης εκείνο που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι η επανεμφάνιση εθνικιστικών ομάδων στην Βόρεια Ελλάδα που προσπαθούν να δυναμιτίσουν το κλίμα σε ορισμένες περιοχές, με στόχο να στρέψουν τους κατοίκους απέναντι στους μετανάστες.

Επιθετική πολιτική

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα σε δραστικές λύσεις έτσι ώστε να γίνει ένα πρώτο βήμα για την αποσυμφόρηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου όπου η κατάσταση είναι τραγική. Εκείνο που προέχει για το Μαξίμου, εκτός από την μετεγκατάσταση των μεταναστών, είναι η δημιουργία κλειστών προαναχωρισιακών κέντρων και ο διαχωρισμός μεταξύ εκείνων που δικαιούνται άσυλο και των μεταναστών που θα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Αυτός είναι ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης καθώς εκτιμούν πως με αυτή την κίνηση θα σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως η χώρα έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Παράλληλα εκτιμούν πως με την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων, θα κατευνάσουν και τις αντιδράσεις υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες και οι οποίες μεταφέρονται στους βουλευτές της ΝΔ. Επίσης θα επιχειρηθεί να υπάρξει ισοκατανομή των μεταναστών στις περιφέρειες και γι’ αυτό τον λόγο αποφασίστηκε να μην ξεπερνά ο αριθμός των μεταναστών το 1% του συνόλου του πληθυσμού της κάθε περιφέρειας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, ωστόσο τόνισε πως είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθούν οι περιοχές που θα δημιουργηθούν τα προαναχωρισιακά κέντρα. «Θα έχετε ολοκληρωμένη ανακοίνωση σε λίγες ημέρες. Δεν θα ήθελα αυτή τη στιγμή να αναφερθώ σε αριθμό, αλλά να ξέρετε ότι θα είναι αρκετά εκτεταμένος».

«Κλειδώνει» το φορολογικό

Εκτός από το μεταναστευτικό στο Μαξίμου θα οριστικοποιηθεί το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, την παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις, καθώς και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Ο πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο καθώς θα είναι μία ακόμη κίνηση για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων κάτι που τόνισε αρκετές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις σημαντικές συναντήσεις που είχε στην Σαγκάη.

Πρόκειται για ένα σημαντικό στοίχημα για την κυβέρνηση που έχει βάλει ψηλά τον πήχη της ανάπτυξης η οποία θα έρθει μέσα από τις επενδύσεις και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα με τις φοροελαφρύνσεις σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να ενισχύσει ακόμη περαιτέρω την ψυχολογία της πραγματικής οικονομίας που ήδη δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Το φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει σημαντικές αλλαγές τόσο στη φορολογική κλίμακα όσο και στις εκπτώσεις φόρου, βάσει των οποίων θα προκύπτουν τα νέα αφορολόγητα όρια για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με ή χωρίς παιδιά. Αμέσως μετά την σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μαξίμου το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές Δεκέμβρη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 16 Σεπ 2020 | 10:20

Στην Αθήνα ο Ζόραν Ζάεφ - Συνάντηση με Μητσοτάκη και Σακελλαροπούλου

Ο κ. Ζάεφ πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα.

16 Σεπ 2020 | 08:00

Η Μέρκελ παίρνει 1.500 από τη Μόρια, οι Έλληνες δήμαρχοι πόσους;

Πόσοι Έλληνες δήμαρχοι και περιφερειάρχες έκαναν έστω μια δήλωση ότι θα δεχτούν έναν μικρό αριθμό ανθρώπων για να βοηθήσουν τη Λέσβο;

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ 15 Σεπ 2020 | 21:28

Μήνυμα Μισέλ από τη Λέσβο: Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας στο μεταναστευτικό

Στη Λέσβο βρέθηκε ο Σαρλ Μισέλ στέλνοντας μήνυμα στην Ευρώπη για την πολιτική της στο μεταναστευτικό και ζητώντας αποτελεσματική αλληλεγγύη

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ 15 Σεπ 2020 | 18:33

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ: Στην ατζέντα προσφυγικό και ελληνοτουρκικά

Για τις εξελίξεις στην Αν.Μεσόγειο και το προσφυγικό συζήτησαν Μητσοτάκης και Μέρκελ. Πρόθεση της Γερμανίας να υποδεχθεί 1.533 πρόσφυγες.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 15 Σεπ 2020 | 13:21

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μισέλ: "Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα τις επαφές με την Τουρκία"

"Είμαστε έτοιμοι για διερευνητικές επαφές σχετικά με το μοναδικό ζήτημα που έχουμε να συζητήσουμε, την οριοθέτηση ΑΟΖ" δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον Σαρλ Μισέλ.

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ 15 Σεπ 2020 | 08:07

Μείωση φόρων έως και 60% για ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες - Αναλυτικά παραδείγματα

Στα μεγαλύτερα εισοδήματα, το συνολικό όφελος μπορεί να ξεπερνά τα 2000 ευρώ. Τα ποσά που θα αποτυπωθούν στο εκκαθαριστικό του 2021.

ΑΛΛΟ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΞΑΧΑΡΒΑΛΩΜΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕ 14 Σεπ 2020 | 16:56

Σταϊκούρας: Δημοσιονομική χαλάρωση λόγω κορονοϊού και το 2021

Η δημοσιονομική ευελιξία που ισχύει στην Ευρώπη λόγω κορονοϊού, θα συνεχίσει και το 2021 αποκάλυψε ο Χρήστος Σταϊκούρας

13 Σεπ 2020 | 15:37

Μητσοτάκης: Έτοιμος να συναντηθώ με τον Ερντογάν – Θετικό βήμα η αποχώρηση του "Oruc Reis" - Στο τραπέζι η υποχρεωτική στράτευση στα 18

Όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη τύπου για την πανδημία, την οικονομία και το μεταναστευτικό.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ 11 Σεπ 2020 | 14:55

Μητσοτάκης σε Σχοινά: Να ξυπνήσουν στην Ευρώπη - Το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας

Να αντιληφθούν όλοι στην Ευρώπη ότι η διαχείριση του προσφυγικού δεν μπορεί να γίνεται μόνο από τις χώρες πρώτης υποδοχής τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΑΝΑΓΚΗ ΚΟΙΝΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 11 Σεπ 2020 | 09:07

Αναστασιάδης μετά τη Σύνοδο των 7: "Χαιρετίζω την ομόφωνη θέση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα"

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τους φίλους ηγέτες για τη σαφή καταδίκη των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην Κύπρο.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 10 Σεπ 2020 | 07:58

Αύξηση των καθαρών μισθών φέρνει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης - "Ψαλίδι" και στις ασφαλιστικές εισφορές

Η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο το ποσοστό μείωσης της εισφοράς να είναι "στοχευμένο" ώστε να ευνοηθούν περισσότερο οι πληγέντες από την πανδημία.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ 08 Σεπ 2020 | 15:22

Η πορεία των εσόδων τον Αύγουστο "στηρίζει" το πακέτο φορο-μειώσεων της Θεσσαλονίκης

Με "αποσκευή" την καλή πορεία των κρατικών εσόδων τον Αύγουστο ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός

ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ 07 Σεπ 2020 | 08:24

Ακίνητα: Μήνας "φωτιά" για 7 εκατ. ιδιοκτήτες – Τι πληρώνουν, τι χάνουν, τι κερδίζουν

Δείτε αναλυτικά τις προθεσμίες για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών έως το τέλος του μήνα. Επιστροφή φόροι, "ξεχασμένα" τετραγωνικά, ΕΝΦΙΑ, Κτηματολόγιο κ.ά.