"Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία". Με αυτά τα λόγια απάντησε το βράδυ της Τετάρτης στην κριτική που δέχεται για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών με τους 57 νεκρούς, ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Αχ. Καραμανλής από το βήμα της Βουλής.
Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι η τραγωδία γίνεται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης από την αντιπολίτευση και τόνισε ότι τη μοιραία νύχτα υπήρξε συσσώρευση λαθών, λέγοντας ότι παραβιάστηκε επτά φορές ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας.
"Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη" υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι παραιτήθηκε από τη θέση του αμέσως μετά την τραγωδία, αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της στην πυρκαγιά στο Μάτι.
"Νομίζετε ότι δεν πονάω εγώ όπως κάθε Έλληνας; Δεν ανατριχιάζω όταν αναλογίζομαι το δράμα που βίωσαν οι οικογένειες των θυμάτων;" συνέχισε, σημειώνοντας ότι θα έδινε τα πάντα για να ζουν τα 57 θύματα.
Αναφέρθηκε στη σύμβαση 717, επικαλέστηκε το άρθρο 86 για τη βουλευτική ασυλία και έκανε λόγο για αντιπολίτευση παρωδία. Σημείωσε ότι η αντιπολίτευση τον έχει κατηγορήσει για την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές, υποστηρίζοντας ότι το κάνει για τη βουλευτική ασυλία, "ενώ ξέρετε ότι αυτό δεν εχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Καμιά βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη".
"Δεν έχω να κρύψω κάτι, ούτε και να φοβηθώ" συνέχισε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι δεν πολεμούν τον ίδιο αλλά τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.
"Όποιος έχει κατηγορίες για εμένα με αποδείξεις, ας σταματήσει να κραυγάζει και ας τις φέρει. Είμαι εδώ. Είμαστε όλοι εδώ" κατέληξε, με τους βουλευτές και τους υπουργούς της ΝΔ να τον χειροκροτούν.
Η σημερινή είναι η δεύτερη μέρα της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, με την ομιλία Καραμανλή να πραγματοποιείται με φόντο το δημοσίευμα "βόμβα" της εφημερίδας "Το Βήμα" περί "μονταζιέρας στα Τέμπη".
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Αύριο Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσει περί τις 8 με 9 το βράδυ.
Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ' αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.