Στην δραματική κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια τα οποία έχουν μετατραπεί σε κέντρα ανομίας περιέγραψε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος προχωρώντας σε πρωτοφανείς καταγγελίες.
Ένα πρόσωπο που πέρασε τα περισσότερα χρόνια ως καθηγητής στα αμφιθέατρα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και το 2017 δέχθηκε άνανδρη επίθεση από τρία άτομα έξω από το Πάντειο επειδή τόλμησε να τους κάνει παρατήρηση που έγραφαν με σπρέι στους τοίχους του πανεπιστημίου.
Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την αστυνομική επιτήρηση των ιδρυμάτων έκανε λόγο για καθεστώς τρομοκρατίας και εκφοβισμού σε ορισμένες ανώτατες σχολές.
"Δυστυχώς, αρκετοί συνάδελφοί μου αυτολογοκρίνονται σε κεντρικά πανεπιστήμια για να μην στοχοποιηθούν από αυτές τις ομάδες. Ξέρετε ότι αυτές οι ομάδες έχουν λογοκρίνει συγκεκριμένες σχολές και επιστήμες, όπως η Εγκληματολογία; Γιατί στην Εγκληματολογία πρέπει να συνεργάζεσαι με την αστυνομία. Άρα, όποιος διδάσκει εγκληματολογία τίθεται υπό διωγμό", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μαξίμου: Έχουμε την κοινωνία στο πλευρό μας
Το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια από την πρώτη μέρα συζήτησης του έχει πυροδοτήσει την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης η οποία αναμένεται να κορυφωθεί με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών την ημέρα της ψήφισης. Η κυβέρνηση τονίζει πως έχει την κοινωνία με το μέρος της καθώς σε όλες τις μετρήσεις οι πολίτες ζητούν να μπει τέλος στην ανομία που επικρατεί στα πανεπιστήμια. Παράλληλα σημειώνουν πως οι προπηλακισμοί εναντίον των καθηγητών όπως και οι εικόνες που συγκλόνισαν το πανελλήνιο με τον πρύτανη της ΑΣΣΟΕ θα πρέπει να λάβουν τέλος.
Η Νίκη Κεραμέως τόνισε πως οι αλλαγές που προωθούνται "λύνουν παθογένειες δεκαετιών" σημειώνοντας πως οι ομάδες προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ θα έχουν ειδική εκπαίδευση προσαρμοσμένη στον πανεπιστημιακό χώρο και θα φορούν ειδική στολή. "Για θέματα αξιόποινων πράξεων προφανώς, δεν μπορεί να έχει κανείς άλλος αρμοδιότητας εκτός από ΕΛΑΣ και δεν μπορεί να ανατεθούν αυτές οι αρμοδιότητες σε έναν πρύτανη για να κυνηγάει αυτόν που κάνει εμπόριο ναρκωτικών ή κατασκευάζει μολότοφ".
Για "Κορκονέες" μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας την δημοσκοπική του πτώση και μάλιστα σε περίοδο κρίσης που συνήθως ωφελούνται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης με στόχο την συσπείρωση της βάσης του κόμματος του. Ο αρμόδιος τομεάρχης Νίκος Φίλης έκανε λόγο για φυτώρια Κορκονέων κατηγορώντας την κυβέρνηση πως με το νομοσχέδιο υποβαθμίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση. "Δημιουργείτε καθεστώς Κορκονέα στα πανεπιστήμια. Αστυνομία με ανεκπαίδευτους φρουρούς δεν είναι τίποτα άλλο παρά φυτώρια για Κορκονέες" είπε χαρακτηριστικά.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως με τις αλλαγές στα πανεπιστήμια ευνοούνται τα κολλέγια "Έχουμε μία επίθεση στη δημόσια Παιδεία και στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Δε χρειαζόμαστε απλά ένα φοιτητικό κίνημα αλλά ένα παλλαϊκό κίνημα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της δημόσιας παιδείας" σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Έλεγχο από τα πανεπιστήμια ζητά το ΚΙΝΑΛ
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και η Φώφη Γεννηματά μετά την τελευταία μέτρηση που δείχνει 9 στους 10 ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ που αξιολογούν θετικά τις πολιτικές που εφαρμόζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σε διαδικτυακή εκδήλωση δήλωσε πως διαφωνεί με το "δόγμα νόμος και τάξη". Κατηγόρησε μάλιστα τη κυβέρνηση πως με την επιλογή της αυτή σκόπιμα διασπά το μέτωπο της πλειοψηφίας που θέλει φύλαξη των πανεπιστημίων αλλά όχι αυτού του τύπου. "Μετατρέπει το ερώτημα "φύλαξη ή ασυδοσία" στο "αστυνομία ή όχι αστυνομία".
Η υπουργός Παιδείας απέρριψε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για εσωτερική αυτοτελή υπηρεσία φύλαξης λέγοντας ότι το μοντέλο αυτό έχει αποτύχει, ενώ απέρριψε και τη θεωρητική άποψη του πρώην υπουργού Παιδείας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Γαβρόγλου, όπου έλεγε ότι η διαχείριση της περιφρούρησης των πανεπιστημίων θα πρέπει να αφεθεί στο ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα. Από την πλευρά του ο Άγγελος Συρίγος απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια απάντησε. "Όχι, δεν θέλουμε αστυνομία στα ΑΕΙ. Δεν είναι η δουλειά της ΕΛΑΣ αυτή. Δεν υπάρχει αστυνομία στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Όμως, δεν υπάρχει στην Ευρώπη και το χτίσιμο καθηγητών. Προφανώς δεν θέλουμε αστυνομία, αλλά φτάσαμε σε μια κατάσταση που έχει ξεφύγει".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr