Προϋπολογισμός με το βλέμμα στην... αριθμητική των Πρεσπών

Με το βλέμμα στη... συμφωνία των Πρεσπών και το εάν θα καταφέρει η κυβέρνηση να φτάσει τον μαγικό αριθμό 151 συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

proupologismos-me-to-blemma-stin-arithmitiki-twn-prespwn
SHARE THIS
0
SHARES

Με το βλέμμα στη... συμφωνία των Πρεσπών, την ημερομηνία που αυτή θα έρθει στη Βουλή και το εάν θα καταφέρει η κυβέρνηση να φτάσει τον μαγικό αριθμό 151, συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. 

Όπως είναι προφανές, η πολιτική εξέλιξη της ένταξης του Χάρη Θεοχάρη στην Νέα Δημοκρατία σήμανε "συναγερμό" στο Μαξίμου, καθώς σε πολλές από τις κυβερνητικές ασκήσεις αριθμητικής για να βγουν τα κουκιά και να υπεψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών συμπεριλαμβανόταν το όνομα του κ. Θεοχάρη.

Όπως είναι επίσης προφανές, στο επικοινωνιακό πεδίο, η ΝΔ δείχνει να κερδίζει πόντους, καθώς αυξάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της σε μια στιγμή που η κυβερνητική συνοχή δέχεται ολοένα και περισσότερα πλήγματα όσο προχωρούν οι διαδικασίες της συμφωνίας στη γειτονική χώρα.

Απομένει δε να φανεί εάν κατά τη διάρκεια της σημερινής ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό η κυβέρνηση θα καταφέρει να προσθέσει έναν ή δύο βουλευτές στον συνολικό αριθμό των 152 βουλευτών της.

Δεδομένη θεωρείται η υπερψήφιση του προϋπολογισμού από την Κατερίνα Παπακώστα, που είναι άλλωστε και υφυπουργός πλέον, ενώ ανοιχτή δείχνει να είναι ακόμη η στάση του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων κ. Σαρίδη. Μια πιθανή υπερψήφιση του προϋπολογισμού από τον βουλευτή δεν είναι όμως τόσο απλή υπόθεση. Διότι εάν ο κ. Λεβέντης αποφασίσει κατόπιν να τον διαγράψει, το κόμμα δεν θα αριθμεί τους απαραίτητους βουλευτές για να διατηρηθεί ως κοινοβουλευτική ομάδα και συνακόλουθα θα χάσει τα σχετικά προνόμια.  

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, είναι η συμφωνία των Πρεσπών να περάσει με 151 βουλευτές. Κατά συνέπεια, οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες για τη συμφωνία έχουν ως εξής: 

  • Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή διαθέτει 145 βουλευτές, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις...
  • Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ ο μόνος που έχει δημοσίως δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία είναι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Κλειστά τα χαρτιά της κρατά ακόμη η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά που έχει πει ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση, χωρίς να προσδιορίσει τη σημαίνει αυτό. 
  • Από το Ποτάμι, ο Σπύρος Δανέλλης έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της συμφωνίας, ενώ θετικά διάκεινται ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης και ο Σταύρος Θεοδωράκης. 
  • Τέλος ερωτηματικό αποτελεί το τι θα κάνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ η Κατερίνα Παπακώστα δεδομένης και της κυβερνητικής της θέσης δεν αναμένεται διακινδυνεύσει την κυβερνητική πορεία. 

Με βάση τα παραπάνω, μπορεί η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για τον προϋπολογισμό να μοιάζει εύκολη, η συγκέντρωση όμως των 151 ψήφων για τη υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών πιθανόν να αποδειχθεί μια όχι και τόσο εύκολη ιστορία. 
 

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση 

 


 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook