Διήμερο φωτιά στη Βουλή-σκληρή κόντρα για το επιτελικό κράτος

Ολοι αναμένουν ότι η Ολομέλεια θα πάρει φωτιά το επόμενο διήμερο με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τις αλλαγές στους ΟΤΑ

Διήμερο φωτιά στη Βουλή-σκληρή κόντρα για το επιτελικό κράτος

Σε πεδίο σύγκρουσης κορυφής μεταξύ Πρωθυπουργού και Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετατρέπεται η Βουλή πριν το κλείσιμο των εργασιών για τις διακοπές του θέρους

Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος το οποίο υπερψηφίστηκε αργά το βράδυ της Τρίτης αποτέλεσε την αφορμή για το πρώτο ημίχρονο, ενώ όλοι αναμένουν ότι η Ολομέλεια θα πάρει φωτιά το επόμενο διήμερο με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τις αλλαγές στους ΟΤΑ.

Η αλήθεια είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε στην αρχική του τοποθέτηση να πετάξει το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα.

Προτίμησε να μιλήσει για τις διατάξεις του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για μια σημαντική πολιτική πρωτοβουλία που έχει ουσιαστικό κοινωνικό περιεχόμενο.

Μίλησε εκ νέου για αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, για μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και για εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της κυβέρνησης.

Προς το τέλος της ομιλίας του, παρατήρησε ότι δεν μπορούν να ασκούν κριτική εκείνοι που πολλαπλασίασαν τους μετακλητούς υπάλληλους ή συντόνιζαν την κυβέρνηση με χειρισμούς όπως η συμφωνία με την COSCO που το Μαξίμου την «έτρεχε» και ο Πειραιάς την ακύρωνε. Παρόμοιο παράδειγμα «ανακολουθίας» έφερε και για την επένδυση στο Ελληνικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε «ετοιμόπολεμος» για να επιτεθεί κατά της κυβέρνησης για τα πεπραγμένα της με κεντρικούς άξονες την κατάργηση όπως είπε του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την τοποθέτηση του νέου διοικητή της ΕΥΠ.

Κατηγορώντας λοιπόν όπως και χθες τα ΜΜΕ για την πλαστή εικόνα που μετέφεραν κατά της κυβέρνησης του, καταλόγισε στην ΝΔ ότι όχι μόνο δεν προχωρά στην αποκομματικοποίηση του κράτος, αλλά αντίθετα αυξάνει υπέρμετρα τους μετακλητούς υπαλλήλους.

Υπήρξε μια ιδιοτέλεια στην πολιτική σας για τους μετακλητούς μια ιδιοτέλεια για την οικονομία, μια ιδιοτέλεια για τη συμφωνία για τα Σκόπια, μια ιδιοτέλεια για τις πυρκαγιές. Είχε μια ιδιοτέλεια η αντιπολίτευση που κάνατε. Και βρίσκομαι εδώ για να καταγγείλω την υποκρισία και τον λαικισμό» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απέδωσε ευθέως την κατάργηση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στην διερεύνηση των υποθέσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ και της ΝOVARTIS ενώ απαντώντας στην κριτική της ΝΔ για την πολιτική σχέση, της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου με τον ίδιο, στόχευσε κατά του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη τονίζοντας ότι ήταν βασικός νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού από το 2012 έως το 2018.

Όσο για τον νέο Διοικητή της ΕΥΠ επέμενε να θέτει θέμα βιογραφικού, ζητώντας στο τέλος την απομάκρυνση του επειδή, όπως υποστήριξε δεν διαθέτει τα τυπικά προσόντα.

Η τοποθέτηση Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε παρεμβάσεις υπουργών αλλά και νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε ότι πραγματικά συνεργάστηκε ως νομικός σύμβουλος με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και με την παρουσία του κερδήθηκε το 85% των υποθέσεων προς όφελος του δημοσίου.

Οι εξηγήσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως αλλά κυρίως του υπουργού Τουρισμού Μάκη Βορίδη έδωσε λαβή για νέα σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα.

Υποστήριξε ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ο αρχηγός της κυβέρνησης κρύβεται πίσω από τους υπουργούς του αποκαλώντας τον «βουβό πρωθυπουργό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι και απαντώντας υπενθύμισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Όσο για την αιχμή Τσίπρα περί «αφωνίας» απάντησε «Εγώ θα είμαι εδώ να σας απαντώ όποτε χρειάζεται. Δεν σκοπεύω να είμαι βουβός Πρωθυπουργός».

Καταλόγισε με την σειρά του στον Αλέξη Τσίπρα ότι όχι μόνο κομματικοποίησε το κράτος άλλα διόριζε την παρέα του, τους φίλους και κολλητούς του στο Μαξίμου.

«Καρφιά» περιείχε και η αποστροφή του σε ότι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Είχατε ή δεν είχατε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης αρμόδιο για θέματα διαφθοράς που είχε και παρατσούκλι» διερωτήθηκε με σκωπτικό ύφος.

Οξύς ήταν και για την κυρία Βασιλική Θάνου καταλογίζοντας υποκρισία τόσο στον πρώην πρωθυπουργό όσο και στην ίδια.

Τέλος για την ΕΥΠ επικαλέστηκε τις πρόσφατες δηλώσεις Βαρουφάκη ο οποίος από το βήμα της Βουλής είπε ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ η Εθνική Υπηρεσία παρακολουθούσε τα τηλέφωνα υπουργών.

«Το σωσίβιο σας είναι τώρα ο Βαρουφάκης επί πέντε χρόνια τον λέγατε αναξιόπιστο τώρα τον επικαλείστε» αντέτεινε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία/ Στην επί της αρχής ψηφοφορία, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία. Καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για σειρά διατάξεων, ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία. Το αίτημα ονομαστικής είχε υποβληθεί για τα άρθρα 36 «Υπηρεσιακοί Γραμματείς Υπουργείων», 37 «Εξουσία τελικής υπογραφής Υπηρεσιακών Γραμματέων», 41 έως 44 δηλαδή το κεφάλαιο «Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς», τα άρθρα 82 έως 103 δηλαδή το Κεφάλαιο «Σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας», το άρθρο 118 δηλαδή εκείνο που αναφέρεται στις καταργούμενες διατάξεις.

Τα συγκεκριμένα άρθρα έγιναν και αυτά δεκτά, κατά πλειοψηφία, όπως και τα λοιπά άρθρα του νομοσχεδίου.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία στα συγκεκριμένα άρθρα «όχι» ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε «όχι» στα άρθρα 41, 42, 43, 44, 88 και 90. Στα άλλα άρθρα που μπήκαν σε ονομαστική, το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε «ναι». Το άρθρο 88 στο οποίο δηλώνει και το Κίνημα Αλλαγής «όχι», αφορά την επιλογή, τον διορισμό και το πλαίσιο καθηκόντων του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Το άρθρο 90 αφορά στην επιλογή, τον διορισμό και το πλαίσιο καθηκόντων του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Φωτο: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 03 Ιουλ 2020 | 12:07

Φώφη Γεννηματά: Να μειωθεί ο ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό στο 6%

"Είμαι εδώ για να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων", ανέφερε κατά την ομιλία της στη Βουλή.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ 03 Ιουλ 2020 | 08:41

Μπήκαν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό - Μητσοτάκης: "Θα γίνει κυψέλη ανάπτυξης" [εικόνες]

Ο πρωθυπουργός παρίσταται στην τελετή έναρξης των πρόδρομων εργασιών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ 02 Ιουλ 2020 | 19:09

Τσίπρας: Επιλογές της κυβέρνησης η μείωση μισθών, η εκ περιτροπής εργασία και η μη στήριξη επιχειρήσεων

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία για ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ «ΤΑΣΕΙΣ» 02 Ιουλ 2020 | 18:19

MRB: Δημοφιλέστερος υπουργός ο Βασίλης Κικίλιας - Οι υπουργοί που ακολουθούν σε δημοφιλία

Προβάδισμα 18,2 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

ΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΕΣ 02 Ιουλ 2020 | 14:53

Αχτσιόγλου και Νοτοπούλου στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα στην Κέρκυρα - Δεν τον άφησαν ούτε στιγμή [εικόνες]

Κατά τη διάρκεια τη συνέντευξης που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, η μία καθόταν στην καρέκλα δεξιά του και η άλλη αριστερά του.

"ΕΥΘΥΝΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ" 02 Ιουλ 2020 | 12:53

Στην Κέρκυρα ο Τσίπρας - Βόλτα στην πόλη, χαμόγελα και αγκαλιές - Τον κέρασαν κουμ κουάτ [εικόνες-βίντεο]

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για "δραματική και τραγική" εικόνα σε όλα τα μεγάλα νησιά, για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, επιρρίπτοντας στην κυβέρνηση.

Η ΝΔ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΠΟΣΟΣΤΟ 40,1% 02 Ιουλ 2020 | 12:14

Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα ΝΔ με 18,2% - Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης, λέει το 45,6%

Διαφορά 50% μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΑΛΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ 02 Ιουλ 2020 | 09:28
ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΕΜΦΑΣΗ 01 Ιουλ 2020 | 20:31

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Mενέντεζ για τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο

Οι ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο συνομιλία του πρωθυπουργού με το μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

01 Ιουλ 2020 | 20:13

Μητσοτάκης για τη Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον κορονοϊό: "Διορθώσαμε τις χρόνιες αδυναμίες του ΕΣΥ"

Η ομιλία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας στο Νοσοκομείο "Σωτηρία"

"ΜΑΧΗ" ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 01 Ιουλ 2020 | 19:38

Αγρια κόντρα στη Βουλή για το Νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις: "Γραφικές οι κατηγορίες περί χούντας" λέει ο Καραγκούνης

Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για νομοσχέδιο που είναι χειρότερο και από εκείνο της χούντας - Το ΚΚΕ ζήτησε την απόσυρσή του τώρα

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 01 Ιουλ 2020 | 19:18

Καυστική απάντηση ΝΔ: Οι Έλληνες δε θέλουν να ξαναζήσουν τις "επιτυχίες" του "μαγαζιού" Τσίπρα [Εικόνα]

Με 15 λέξεις και μία εικόνα απάντησε το κυβερνών κόμμα στην ανάρτηση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με φόντο τον έναν χρόνο κυβέρνησης Μητσοτάκη.