Πρωτοβουλία 1-1-4: Ενα νέο σχέδιο ανάτασης έξω από την ευρωζώνη

Το περίγραμμα του προγράμματος παρουσιάστηκε από τον Αλέκο Αλαβάνο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πρωτοβουλία 1-1-4: Ενα νέο σχέδιο ανάτασης έξω από την ευρωζώνη

Το κείμενο συνεργασίας και δράσης για την ανάταση της χώρας, όπως υποστήριξε, παρουσίασε η Πρωτοβουλία 1-1-4 το οποίο υπογράφουν κόμματα, συλλογικότητες, επιστήμονες και καλλιτέχνες.

Το περίγραμμα του προγράμματος παρουσιάστηκε από τον Αλέκο Αλαβάνο, επικεφαλής του Σχεδίου Β, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, γραμματέα της ΛΑΕ, την Νάντια Βαλαβάνη, πρώην υπουργό Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον Κώστα Λαπαβίτσα, καθηγητή οικονομικών, και την Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιό. Όλοι οι ομιλητές υπογράμμισαν τα δομικά προβλήματα όλων των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας από το 2010 αλλά και την έλλειψη δημοκρατίας στα Ευρωπαϊκά όργανα αλλά και στη χώρα μας εν τέλει, όπως υποστήριξαν, η οποία υπό το καθεστώς των μνημονίων είπαν ότι έχει απωλέσει σημαντικό κομμάτι της κυριαρχίας της. Στόχος των συμμετεχόντων σε αυτό το νέο εγχείρημα είναι να συζητηθεί και να «αγκαλιαστεί» από την κοινωνία πριν καταλήξει σε κομματικό σχηματισμό. Βασική αιχμή του νέου αυτού φορέα είναι η εξοδος της χώρας από την νομισματική ένωση.

Παίρνοντας το λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε ότι το εγχείρημα αυτό «σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας οπου έχει καταλυθεί η δημοκρατία, μπορεί να πάρει ιστορικά χαρακτηριστικά, εάν το φέρουμε σε πέρας με αποφασιστικότητα και τόλμη και αν καταφέρουμε να συσπειρώσουμε ευρύτερες ριζοσπαστικές δυνάμεις».

Ο γραμματέας της ΛΑΕ πρόσθεσε πως η πρωτοβουλία αυτή δεν εξαιρεί και δεν αποκλείει κανέναν, και επεσήμανε την ανάγκη να σπάσει, όπως είπε, ο φαύλος κύκλος των μνημονίων στον οποίο κινείται η χώρα.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφέρθηκε και στην εικόνα αποσύνθεσης που παρουσιάζει συνολικά η Δύση αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας πως «έχουμε μπει σε καινούργιο κόσμο, σε μια καινούργια τάση με διαιρέσεις και συγκρούσεις στο εσωτερικό, δεν υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή ταυτότητα» τόνισε. Προειδοποίησε μάλιστα για τον κίνδυνο να καλύψουν ακραίες δυνάμεις τα οποία εθνικά κενά αφήσει η Αριστερά.

Από την πλευρά του, ο Αλέκος Αλαβάνος είπε πως το εγχείρημα προέκυψε από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει συνολικά η κοινωνία και ο κόσμος της εργασίας, και ως σχέδιο φιλοδοξεί να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών από τις πρώτες κιόλας μέρες της εφαρμογής του. Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε πως μέσα από αυτό το σχέδιο ενεργοποείται η φιλοπατρία και για αυτό απηύθυνε πρόσκληση σε «όσους δεν έχουν λερώσει τα χέρια τους με κανένα μνημόνιο να συμβάλλουν στη βελτίωση της πατρίδας μας» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον υπογράμμισε πως ο κόσμος έχει απογοητευτεί από το δημοψήφισμα και μετά και έθεσε το ερώτημα «άραγε σε ποιες δημοκρατίες το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ». Συμπλήρωσε πως γνωρίζει τις δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει αυτή η πρωτοβουλία επισημαίνοντας πάντως πως «το εγχείρημα έχει ξεκινήσει και τίποτα δεν το σταματά». Υπογράμμισε όπως και όλοι οι ομιλητές πως η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η ρήξη με την Ε.Ε.

Ενώ η Νάντια Βαλαβάνη επεσήμανε πως το κείμενο θα εξεταστεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και ακολούθως θα εμπλουτιστεί από τος παρεμβάσεις των πολιτών. Όπως τόνισε, το κείμενο είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών αλλά η πολιτική που προτείνει προβλέπει ριζική αλλαγή σε κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο χώρος υποχωρήσεις στους εκβιασμούς των δανειστών και της ΕΚΤ. Η πρώην υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως «μια χώρα δεν μπορεί να είναι κυρίαρχη όταν το σύνολο των εσόδων της ελέγχεται από τους δανειστές, δέσμευση η οποία προκύπτει και από τα τρία μνημόνια που έχουν εφαρμοστεί στη χώρα». Ενώ όπως είπε « το τρίτο μνημόνιο μέσω του υπέρ-ταμείου ουσιαστικά δίνει το δημοσιο πλούτο σε ιδιώτη διαχειριστή».

Την αποτυχία των μνημονίων επεσήμανε ο Κώστας Λαπαβίτσας χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ακόμα και σήμερα άκρως προβληματική. Εκτίμησε πως δεν θα πιαστεί ο στόχος για ανάπτυξη 2%, όπως προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, τα μνημόνια έχουν δομική αποτυχία: «Απέτυχαν να μεταρρυθμίσουν το κράτος, λειτουργούν ως ένας ιμάντας της ΕΕ» είπε για να προσθέσει πως το ελληνικό κράτος δεν είναι υπερτροφικό αλλά αδύναμο.

«Αν δεν αρχίσει κόσμος να δουλεύει δεν γίνεται τίποτα, χώρις βιομηχανία δεν παμε πουθενά» είπε ο κ. Λαπαβίτσας σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του για να υπογραμμίσει πάντως πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αναπτύξει δευτερογενή τομέα μέσα στην ευρωζώνη και συνέστησε ως λύση «να φύγει η Ελλάδα από τον ζουρλομανδύα του ευρώ. Ξέρουμε πως το πρόβλημα είναι η σχέση μας με την ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο κ. Λαπαβίτσας επέκρινε τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε σημειώνοντας πως «είναι ξεκάθαρα θέμα δημοκρατίας, δεν υπάρχει (σ.σ. δημοκρατία) ούτε στην ΕΚΤ, ούτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε στον ESM αλλά ούτε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» σημείωσε.

Μάλιστα όπως τόνισε, «αυτή η έλλειψη δημοκρατίας φάνηκε στη διαχείριση του θέματος της Ιταλίας και την παρέμβαση από το Βερολίνο». Τέλος ο κ. Λαπαβίτσας υπογράμμισε την ανάγκη να αναζητηθεί εθνική και λαϊκή κυριαρχία, και ένα πρόγραμμα για να στηρίξει τη δημοκρατία στη χώρα μας.

Τέλος, από την πλευρά της, η Μάνια Παπαδημητρίου υπογράμμισε πως «σε κάθε τομέα η χώρα μας βρισκεται σε κατάρρευση» και περιγράφοντας τους λόγους με τους οποίους αντιτίθεται σε όσα έχουν εφαρμοστεί είπε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει κάτι άλλο κακό σε αυτή τη χώρα πέρα από τους δανειστές και τους φασίστες. Υπήρξε αισθητική παρεξήγηση, εσκεμμένη και συστηματική σύγχυση, απεμπολήσαμε την υπεράσπιση των συμβόλων μας, μήπως μας ταυτίσουν με ναζιστές-εθνικιστές», τόνισε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΨΗΛΟ 20ΕΤΙΑΣ" 30 Αυγ 2021 | 16:09

Κομισιόν: Η οικονομική εμπιστοσύνη επιστρέφει στην Ελλάδα στα προ πανδημίας επίπεδα

Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα παρουσίασε βελτίωση για έβδομο συνεχόμενο μήνα, τον Αύγουστο

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 20 Σεπ 2021 | 07:27

Μυστήριο με τη συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη: Την προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος – Δεν την επιβεβαιώνει το Μαξίμου

Σκοπιμότητα βλέπει το Μαξίμου πίσω από την κίνηση του Τούρκου προέδρου που είναι ενοχλημένος από τις αυστηρές προειδοποιήσεις των ευρωπαίων ηγετών της Μεσογείου.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 20 Σεπ 2021 | 07:13

Απόπειρα δολοφονίας του Ζάεφ απέτρεψαν οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες

Το περιστατικό έλαβε χώρα λίγους μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών το καλοκαίρι του 2018.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 19 Σεπ 2021 | 21:44

H φωτογραφία από τη "μυστική" επίσκεψη Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν στην Ακρόπολη [Εικόνα]

Την Ακρόπολη επισκέφθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα το ζεύγος Μακρόν.

ΤΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 19 Σεπ 2021 | 21:24

Πλεύρης: Αδιάβαστος στα θέματα υγείας ο κ. Τσίπρας

Στα θέματα του υπουργείου Υγείας ο κ. Τσίπρας πιάστηκε αδιάβαστος σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΘΗΝΑ 19 Σεπ 2021 | 20:39

Ελληνικό "άδειασμα" σε Ερντογάν: Δεν υπάρχει ραντεβού με Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Η ελληνική πλευρά εξηγεί ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

"Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΕΝΩ ΥΠΕΡΨΗΦΙΖΕΙ" 19 Σεπ 2021 | 18:57

Πυρά Χατζηδάκη για την ομιλία Τσίπρα: Έκανε το ψέμα επιστήμη - Είναι θέμα Δημοκρατίας

Ο Κωστής Χατζηδάκης επιτίθεται δριμύτατα στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την ομιλία του στη ΔΕΘ. "Έκανε το ψλέμα επιστήμη".

"ΜΕΤΡΑ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ" 19 Σεπ 2021 | 17:24

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Ο κ. Τσίπρας θεωρεί εθνική ανάγκη την εξόντωση της μεσαίας τάξης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ σημείωσε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί εθνική ανάγκη την εξόντωση της μεσαίας τάξης.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 19 Σεπ 2021 | 14:35

Μητσοτάκης στο Reuters: Θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο Τσίπρας - Η ανάκαμψη θα είναι βιώσιμη και δίκαιη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στην οικονομία και στέλνει μήνυμα στη μεσαία τάξη της χώρας

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 19 Σεπ 2021 | 13:53

Αποκάλυψη Ερντογάν: Θα συναντήσω τον Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη - Θα δούμε πόσο ειλικρινής είναι

Για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μίλησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη.

"ΣΤΟ ΔΑΜΑΣΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΖΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΕ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ" 19 Σεπ 2021 | 12:59

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Δεν υπάρχει στη σκέψη μου η ήττα - Αν τολμά ο Μητσοτάκης ας προκηρύξει εκλογές

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ. Γιατί είπε, αν τολμά ο Μητσοτάκης ας προκηρύξει εκλογές.

19 Σεπ 2021 | 11:12

Κίνημα Αλλαγής: "Kλόπι πέιστ" το νέο σύνθημα "Νέα Αρχή" του Τσίπρα στη ΔΕΘ - Η ανάρτηση Χρηστίδη

"Πυρά" από το ΚΙΝΑΛ για το σύνθημα "νέα αρχή" που αναγραφόταν στο σκηνικά την ώρα μιλούσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 19 Σεπ 2021 | 10:43

Δημοσκόπηση GPO: Μπροστά η ΝΔ με δέκα μονάδες διαφορά - Κυριαρχία Μητσοτάκη στη μεσαία τάξη

Στο 10,5% η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ - Καταληλλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης