X

Μητσοτάκης:Ψάχνει τους «χαμένους ψηφοφόρους» στα λαϊκά προάστια της Αττικής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να αποκτήσει ερείσματα σε λαϊκές περιοχές.

Γράφει: Στεφανος Λιγνος

Κερατσίνι, Μενίδι, Περιστέρι, Λαύριο και Ασπρόπυργος το τελευταίο διάστημα και σήμερα Ελευσίνα. Αυτοί είναι μερικοί από τους σταθμούς των τελευταίων εβδομάδων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που προσπαθεί να αποκτήσει ερείσματα σε λαϊκές περιοχές, όπου η κοινωνική και οικονομική διαστρωμάτωση του πληθυσμού φαίνεται πως παραμένει εκ των βασικών κριτηρίων επιλογής κόμματος.

Στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να πείσει την κοινωνία ότι η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για την αμιγώς ταξική ψήφο όσων εξακολουθούν και έχουν έναν ανεκτό τρόπο ζωής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία να ανατρέψει την υπεροχή που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις υποβαθμισμένες περιοχές αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου το κόμμα είχε πρόβλημα.

Ο ίδιος έχει πει σε συνομιλητές του ότι θα εντείνει τις προσπάθειες να προσεγγίσει λαϊκά και χαμηλά κοινωνικά και οικονομικά στρώματα και κυρίως να εξουδετερώσει το επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου ότι απευθύνεται μόνο στις ελίτ και στα υψηλά κοινωνικά και οικονομικά στρώματα.

Στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να πείσει την κοινωνία ότι η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για την αμιγώς ταξική ψήφο όσων εξακολουθούν και έχουν έναν ανεκτό τρόπο ζωής και θέλει να αναδείξει τις συνέπειες που έχει και για τους αδύναμους (π.χ., όπως με τη μείωση των συντάξεων και την περικοπή του ΕΚΑΣ κ.ά.) και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ζήτημα είναι πώς αυτή η προσέγγιση που ξεκίνησε - ήδη έχει επισκεφθεί περιοχές όπως το Μενίδι, το Περιστέρι, το Κερατσίνι, ο Ασπρόπυργος κ.ά. - θα έχει χειροπιαστά αποτελέσματα. Παράλληλα επενδύει πολλά και στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει με τη δράση «Κανένας στο περιθώριο», όπου κεντρικά μέλη του κόμματος συναντώνται καθημερινά με ΜΚΟ και φορείς που αναλαμβάνουν κοινωνικές πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των ευπαθών κατηγοριών.

Στο εσωτερικό της ηγεσίας έγιναν πολύωρες συσκέψεις για το πώς θα προσεγγίσει η ΝΔ τις ομάδες των πολιτών που είτε είχαν σχέση μαζί της και απομακρύνθηκαν είτε ήταν ιδεολογικά απέναντι. Η κυρίαρχη άποψη ήταν ότι η ΝΔ πρέπει να ξαναμιλήσει με τον κόσμο που απώλεσε την εργασία του και να μετεξελιχθεί από κόμμα των βορείων και νοτίων προαστίων της Αθήνας ή των ακριβών περιοχών της χώρας σε έναν πολιτικό φορέα που θα έχει λαϊκές αναφορές, όπως είχε ανέκαθεν η Κεντροδεξιά στην Ελλάδα.

Σε πολλές συσκέψεις έχει τεθεί το ζήτημα για το πώς απαντά το κόμμα σε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως π.χ. πώς θα βρουν δουλειά οι άνεργοι, πώς θα αυξηθούν τα εισοδήματα, πώς θα έλθει ανάπτυξη, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί δεξιοί ψηφοφόροι, κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι, διατηρούν αμφιβολίες για το αν η ΝΔ θα πει όχι στις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει επανειλημμένως και με έμφαση ότι δεν χρειάζεται να γίνουν.