
Σε…σκηνικό Βουλής αναμένεται να μεταφερθεί σήμερα η κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει μόλις ολοκληρώσει το συνεδριακό κύκλο της και την Κουμουνδούρου να προετοιμάζεται για τις εσωκομματικές κάλπες της ερχόμενης Κυριακής.
Η κύρωση της ανανέωσης της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας έρχεται στην Ολομέλεια, με τον πρωθυπουργό, τόσο στις ομιλίες του στο 14ο "γαλάζιο ραντεβού", όσο και στη χθεσινή τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος να αποτυπώνει τη…φαρέτρα των επιχειρημάτων του, αλλά και τα διλλήματα που θα θέσει, κατά κύριο λόγο, σε Αλέξη Τσίπρα και αξιωματική αντιπολίτευση.
"Θα έχουμε την ευκαιρία, το αμέσως επόμενο διάστημα, να αναλάβουμε σημαντικές πρωτοβουλίες σε ζητήματα, που αφορούν στην εξωτερική πολιτική. Στη Βουλή, θα συζητήσουμε και θα κυρώσουμε τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας της Ελλάδος με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί όλοι θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν για το πώς αντιλαμβάνονται, πραγματικά, τις συμμαχίες της χώρας και τη θέση της πατρίδας μας σε αυτό τον γεωπολιτικό χάρτη. ο οποίος αλλάζει με τόσο μεγάλη ταχύτητα. Αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι η θέση της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια ενισχύθηκε γεωπολιτικά, αμυντικά, οικονομικά.
Το κύρος της χώρας μας είναι πολύ αυξημένο σε σχέση με αυτό το οποίο ήταν τον Ιούλιο του 2019, όταν ο ελληνικός λαός μάς εμπιστεύτηκε την διακυβέρνηση του τόπου", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη. Της συζήτησης στην Ολομέλεια, που αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί σε…υψηλούς τόνους, θα έχει προηγηθεί η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον με τον νέο πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης. Θα αποτελέσει, δε, το…χαλί προς τη μετάβαση του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, όπου την ερχόμενη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στο μέγιστο ορόσημο της Αθήνας για το μήνα Μάιο όσον αφορά στη γεωπολιτική, οικονομική και ενεργειακή ατζέντα.
Και αυτό γιατί, στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων που θα έχουν οι δύο ηγέτες, σε ένα σκηνικό παγκόσμιας ρευστότητας και αλλαγών, θα βρεθούν η στενή συνεργασία Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, η ενεργειακή ασφάλεια, η αμυντική συνεργασία, οι επενδύσεις, αλλά και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά και το τελευταίο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο. Η Ελλάδα, από την άλλη, που έχει ως στόχο την άμεση έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023, δομεί ένα φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον, το οποίο αναμένεται να αναδείξει, σε κάθε διάσταση, ο πρωθυπουργός στις επαφές και τις παρεμβάσεις του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στη διάρκεια της σημερινής, μεσημεριανής ομιλίας του στο βήμα της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει άπαντα τα θετικά πρόσημα της αμυντικής συμφωνίας Αθήνας-Ουάσινγκτον.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, με τη συγκεκριμένη κίνηση σε αυτό το σκηνικό των διεθνών αλλαγών, αφενός θωρακίζεται ακόμα περισσότερο η χώρα μας, αφετέρου η Ελλάδα αναδεικνύεται ως ο ισχυρός πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Δηλαδή, στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Όσον αφορά σε αυτή καθαυτή τη συμφωνία των δύο χωρών, στις τοποθεσίες όπου θα επεκταθεί η αμερικανική παρουσία ξεχωρίζει, αρχικά, η Αλεξανδρούπολη, τόσο λόγω της εγγύτητας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όσο και για τη μελλοντική λειτουργία του λιμανιού της πόλης ως ενεργειακού κόμβου.
Πρόκειται για μία περιοχή, στην οποία οι Αμερικανοί αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς μέσω του Έβρου αποκτούν εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στο Βορρά, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Μαύρη Θάλασσα. Εξαιρετικής σημασίας είναι και η Σούδα, όπου θα επεκταθούν οι ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Η Σούδα, αλλά και εν γένει η Κρήτη, είναι κομβικής σημασίας, διότι από τα…νερά της τα ελληνικά και αμερικανικά πλοία μπορούν τάχιστα να προσεγγίζουν την Ανατολική Μεσόγειο. Οι άλλες δύο νέες τοποθεσίες είναι το Λιτόχωρο και το Στεφανοβίκειο. Δύο ηπειρωτικές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν κυρίως ως τοποθεσίες μεταστάθμευσης αμερικανικών εναέριων μέσων.
Πηγή: Capital.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr