Ψηφίζονται στη Βουλή οι δύο ΠΝΠ για τον κορονοϊό - Ονομαστική ψηφοφορία στη διάταξη για τις υπερωρίες

Τα μέτρα για τις συνέπειες της πανδημίας, τα εργασιακά και η οικονομία στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης στη Βουλή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε θέση μάχης βρίσκονται, σήμερα στη Βουλή, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, καθώς συζητούνται και ψηφίζονται οι διατάξεις των ΠΝΠ του Αυγούστου με διατάξεις και μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης δεν βρίσκονται μόνο οι διατάξεις του σχεδίου νόμου, ιδίως οι παρεμβάσεις για τις υπερωρίες και τον υπολογισμό του δώρου των Χριστουγέννων, αλλά και όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία για τα εργασιακά και ειδικά για όσα προβλέπονται για τις υπερωρίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ο πρωθυπουργός ανέταξε το σχέδιο του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς και το σχέδιο για την ενίσχυση της άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων εν μέσω ελληνοτουρκικής κρίσης. Ενίσχυση της χώρας στη στεριά, αέρα και πελάγη με τη σφραγίδα της ΝΔ", είπε ο εισηγητής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι την ίδια ώρα που η χώρα ενισχύεται σε στεριά, αέρα και πελάγη, εκείνος ακολουθεί αντίθετη πορεία και ναρκοθετεί την εθνική προσπάθεια.

"Αντιπολίτευση με παγουρίνια και με λογικά άλματα δεν είναι ωφέλιμη για τον τόπο. Στο νομοσχέδιο, το στοίχημα είναι πως θα προστατευθεί η πληττόμενη ελληνική κοινωνία και πως θα αναζωογονηθεί η οικονομική δραστηριότητα στον καιρό της πανδημίας. Το σημερινό σχέδιο νόμου ανακουφίζει οικονομικά, και καθησυχάζει εργασιακά τους απασχολούμενους, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τα νοικοκυριά", είπε ο εισηγητής της ΝΔ. Υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο "διατηρεί θέσεις εργασίας με τη δίκαιη αποζημίωση σε όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, προχωρά σε μειώσεις ενοικίων κύριας κατοικίας για όσους εργάζονται σε επιχείρηση που πλήττεται από την πανδημία και μείωση των ενοικίων των φοιτητικών διαμερισμάτων των παιδιών τους που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας. Επίσης καταφέρνει να Διασφαλίσει εργασιακές κατακτήσεις όπως δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα παρά την τεράστια οικονομική κρίση".

Αντίθετα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, είπε ότι σήμερα η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου. "Πάψτε επιτέλους να αντιμετωπίζετε τη διαχείριση της πανδημίας ως επικοινωνιακό παιχνίδι και να επιχειρείτε να την μετατρέψετε σε προσωπικό θρίαμβο του κυρίου Μητσοτάκη. Εμείς έχουμε πει και θα το ξαναπούμε. Θα στηρίξουμε τη μάχη του ελληνικού λαού και στη δεύτερη φάση. Όμως, απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή ανευθυνότητα που δείχνει η κυβέρνηση και την ενορχηστρωμένη προπαγάνδα που φορτώνει τις ευθύνες στους πολίτες, δεν θα μείνουμε σιωπηλοί", είπε ο Βαγγέλης Αποστόλου που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σε κάθε ευκαιρία και με αφορμή την πανδημία θεσμοθετεί διατάξεις σε βάρος των εργαζομένων.

"Στο σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα, η κυβέρνηση θεσμοθετεί την απλήρωτη εργασία, ακόμη και την πρόσληψη εκπαιδευτικών με τρίμηνη σύμβαση", κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι το κόμμα του "λέει όχι στο νομοσχέδιο εργαλειοποίησης της πανδημίας, για την απανθράκωση δικαιωμάτων των εργαζομένων, για το χωρίς σχέδιο άνοιγμα των σχολείων".

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας στα άρθρα για τις υπερωρίες και τον υπολογισμό του δώρου των Χριστουγέννων.

Σφοδρή κριτική άσκησε και ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για μια ακόμη φορά δίνει κακό παράδειγμα κακής νομοθέτησης και ασέβειας στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και αποδεικνύει ότι πορεύεται στην πανδημία με το "βλέποντας και κάνοντας".

"Δυστυχώς, σήμερα, διαπιστώνουμε μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για την αναγέννηση του ΕΣΥ, για την αναγνώριση των προσπαθειών του προσωπικού του, για τη στήριξη της οικονομίας, των πληττόμενων κλάδων, των εργαζομένων και επαγγελματιών, για την έγκαιρη οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την προσπάθεια μαθητών και καθηγητών και για την αξιοποίηση κονδυλίων για την εφαρμογή της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας", είπε ο κ. Πουλάς που κατήγγειλε ότι ανοίγει ο δρόμος για τη μονιμοποίηση ελαστικών μορφών εργασίας και ο εργαζόμενος αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως βάρος και όχι ως πυλώνας για την ανάπτυξη. Το νομοσχέδιο καταψηφίζει και το Κίνημα Αλλαγής.

"Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη είναι τα θέλω των επιχειρηματικών ομίλων", σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι τα μέτρα που εξήγγειλε είναι μέτρα που ήδη τα βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. "Τα μέτρα από την άλλη μεριά, συνεχίζουν να μπουκώνουν τους επιχειρηματικούς ομίλους με ζεστό χρήμα, και που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και λαός με τις συνεχείς περικοπές και τη φοροληστεία", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι "το σχέδιο ανάκαμψης. Το σχέδιο Πισσαρίδη, στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, είναι σχέδιο του μεγάλου κεφαλαίου που μειώνει ακόμη περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης, επιταχύνει την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, κυρίως με την ενίσχυση της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης αφού συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ", υποστήριξε ο Χρήστος Κατσώτης και ανακοίνωσε ότι το κόμμα του υποβάλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας και επί της αρχής και επί των άρθρων για τις υπερωρίες και τον υπολογισμό του δώρου των Χριστουγέννων.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, παρατήρησε ότι υπάρχει ακόμα λύση για την Ελλάδα και αυτή είναι η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, ώστε να ακολουθήσουν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να μετατραπεί η κρίση της πανδημίας σε ευκαιρία. Για μια ακόμα φορά, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης υπογράμμισε ότι απαιτείται αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και ζήτησε γρήγορη και σωστή αξιοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ. Παρατήρησε, επίσης, ότι η διατήρηση του "μαξιλαριού" ύψους 38,7 δις ως "ρεζέρβα", δεν αποδίδει απολύτως τίποτα όταν η Ελλάδα έχει τόσο μεγάλες επενδυτικές ανάγκες, με δεδομένη μάλιστα και την συγκυρία όπου τα διεθνή κεφάλαια είναι υψηλότερα από ποτέ και αναζητούν εναγωνίως ευκαιρίες επένδυσης και τα επιτόκια θα παραμείνουν αρνητικά για πολλά χρόνια ακόμα.

Η Μαρία Απατζίδη, ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 κατήγγειλε ότι δεν αποτελεί παράλειψη, αλλά επιλογή της κυβέρνησης, η καθυστέρηση για την ενίσχυση του ΕΣΥ. "Η κυβέρνηση αφήνει αποδυναμωμένη τη δημόσια υγεία και τον λαό απροστάτευτο", είπε και ανέφερε ότι η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί άσκηση νεοφιλελευθερισμού που "δεν αφήνει αθωράκιστο μόνο το δημόσιο σύστημα υγείας αλλά στοιβάζει τους μαθητές χωρίς σχέδιο στα σχολεία με μόνα όπλα την μάσκα και το πολυδιαφημισμένο παγουρίνο".

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 επισήμανε τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση "αδιαφορεί για τους πολλούς και ενδιαφέρεται μόνο για τους λίγους" και η ανεργία ιδίως στους νέους καλπάζει. "Είναι προφανές ότι τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση και εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός δεν βγάζουν την χώρα από την τροχιά της οικονομικής κατάρρευσης και της ύφεσης", είπε η Μαρία Απατζίδη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ 29 Σεπ 2020 | 20:16

Κορονοϊός: "Εφιάλτης" στην Αττική με 240 νέα κρούσματα σήμερα - Οι τρεις πηγές κρουσμάτων που ανησυχούν τους ειδικούς

Στο επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού η Αττική με τα κρούσματα να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα

ΜΕΣΑ ΣΕ 5 ΜΕΡΕΣ 29 Σεπ 2020 | 19:24

ΕΟΔΥ: Πάνω από 2.600 τεστ κορονοϊού στο κέντρο της Αθήνας - 61 βγήκαν θετικά

Σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας ο ΕΟΔΥ - Δωρεάν το τεστ κορονοίού για όλους τους πολίτες

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ 8 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 29 Σεπ 2020 | 19:24

Μόσιαλος: Πού βρισκόμαστε για τη θεραπεία του κορονοϊού - Χαρτογράφηση των κλινικών δοκιμών

O Ηλίας Μόσιαλος απαντά σε οκτώ ερωτήσεις αποδίδοντας τον σκελετό των δράσεων, το προφίλ των προϊόντων, τις κλινικές δοκιμές για τον κορονοϊό

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΛΙΣΤΑ 29 Σεπ 2020 | 19:19

Κορονοϊός: Αυτή είναι η λίστα με τα 123 κλειστά σχολεία και τμήματα σε όλη την Ελλάδα λόγω κρουσμάτων

Ποια τμήματα και σχολεία έχουν κλείσει σε ολόκληρη τη χώρα λόγω κρουσμάτων κορονοϊού

805 ΤΕΣΤ 29 Σεπ 2020 | 19:11

Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα στον Δήμο Ευρώτα – Εντοπίστηκαν 39 κρούσματα σε εργάτες

Τεστ και μάσκες είναι μερικά από τα μέτρα που επιβάλλονται στον Δήμο Ευρώτα λόγω των δεκάδων κρουσμάτων κορονοϊού

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 29 Σεπ 2020 | 18:57

Κορονοϊός: Στην Αττική τα 93 από τα 123 σχολεία που έχουν καταγραφεί κρούσματα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία λόγω κορονοϊού.

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΣΕΙΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 29 Σεπ 2020 | 18:41

Κορονοϊός: Ελπίδες για εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer - Ακόμη και μέσα στο 2020

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την τακτική ενημέρωση έδωσε μια ελπιδοφόρα είδηση για το εμβόλιο

ΤΟ «MEIN SCHIFF» 29 Σεπ 2020 | 18:40

Κορονοϊός: Τι πήγε λάθος με το κρουαζιερόπλοιο - Ποιος φταίει για τα 12 ψεύτικα κρούσματα

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια 12 ατόμων στο κρουαζιερόπλοιο "Mein Schiff" - Ψεύτικα τα κρούσματα κορονοϊού στο πλήρωμα - Τι λέει ο Μαγιορκίνης

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 29 Σεπ 2020 | 18:20

Κορονοϊός: Σκληρή μάχη στη ΜΕΘ από 25χρονο χωρίς υποκείμενα νοσήματα – Αρνητικά είχαν βγει τα πρώτα δύο τεστ [βίντεο]

Βρέθηκε με 40 πυρετό στη ΜΕΘ - 25χρονος παλεύει με τον κορονοϊό - Έκανε αμέσως το τεστ αλλά βγήκε αρνητικό

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ 29 Σεπ 2020 | 18:18

Βλάντιμιρ Πούτιν: Θα κάνω το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν διαβεβαίωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος σκοπεύει να κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό

ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 29 Σεπ 2020 | 18:04

Κορονοϊός: Κλείνει σχολείο στη Βουλιαγμένη - Εκπαιδευτικός βρέθηκε θετικός

"Λουκέτο" μέχρι τις 9 Οκτωβρίου σε Γυμνάσιο στη Βουλιαγμένη μετά από κρούσμα κορονοϊού σε εκπαιδευτικό

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 29 Σεπ 2020 | 18:01

Κορονοϊός - Η ενημέρωση Χαρδαλιά, Μαγιορκίνη: 5.379 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα αυτή τη στιγμή

Στο επίκεντρο της πανδημίας η Αττική, όπως ανέφεραν Νίκος Χαρδαλιάς και Γκίκας Μαγιορκίνης στην επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό

TΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 29 Σεπ 2020 | 17:49

Κορονοϊός: Σοκ με αρνητικό ρεκόρ - 416 νέα κρούσματα σήμερα - 5 νεκροί, 79 διασωληνωμένοι

Εσπασε κάθε ρεκόρ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σήμερα στη χώρα