Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή ζητάει ο πρωθυπουργός

Νέος υπουργός Άμυνας που θα ορκιστεί θα είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Αποστολάκης.

psifo-empistosunis-apo-ti-bouli-zitaei-o-prwthupourgos
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την παραίτηση του Πάνου Καμμένου και την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. 

Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει την προσεχή Τρίτη και να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Όπως δήλωσε ο ίδιος έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, «το Σύνταγμα μου δίνει το δικαίωμα να αφήσω ασαφές το αν υπάρχει πλειοψηφία και να αναζητώ ad hoc και θα τις έβρισκα. Έχουμε μπροστά μας πολύ σημαντικές προκλήσεις (κατώτατος μισθός, προστασία πρώτης κατοικίας, διευκόλυνση οφειλετών, συνταγματική αναθεώρηση). 

Ποτέ δεν πορεύτηκα εκ του ασφαλούς. Πήρα την απόφαση, ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Βουλής για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας για να προχωρήσουμε με απόλύτη πλειοψηφία και να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της ως τον Οκτώβριο του 2019. 

Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες του και ο κάθε βουλευτής. Το Σύνταγμα μου δίνει τη δυνατότητα, δεν το έκανα το 2015, δεν το κάνω ούτε τώρα». 

Οι δηλώσεις Τσίπρα

«Επί 4 χρόνια είχαμε μια έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο. Είναι γνωστό ότι προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες με γνωστές ιδεολογικές διαφορές. Με μοναδικό γνώμονα συνεργαστήκαμε έντιμα και πετύχαμε πολλά», τόνισε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: 

«Βγάλαμε τη χώρα από την περιπέτεια των μνημονίων και ανοίξαμε το δρόμο για την καταπολέμηση της διαπλοκής. Τον ευχαριστώ από καρδιάς για την αναντικατάστατη συμβολή του. Ζήτησα από τον Π. Καμμένο καθαρές λύσεις και κουβέντες. Τον ευχαριστώ αλλά και γιατί ανταποκρίθηκε. Μου δήλωσε ότι παραιτείται από υπουργός Άμυνας και ότι θα ζητήσει να κάνουν το ίδιο και τα υπόλοιπα στελέχη των ΑΝΕΛ. Έκανα δεκτή την παραίτησή του όπως και όποια άλλη τεθεί υπόψη μου.

Βασική μου επιδίωξη είναι να αποκατασταθεί ο ρόλος της χώρας στο διεθνές στερέωμα και να ξανακερδίσουμε ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια και ως πυλώνα σταθερότητας. Έχω διαμηνύσει μπροστά σε αυτό τον εθνικό στόχο δεν πρόκειται να κάνω πίσω, να δειλιάσω και να λογαριάσω πολιτικό κόστος. 

Νέος υπουργός Άμυνας που θα ορκιστεί θα είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Αποστολάκης. 

Το Σύνταγμα μου δίνει το δικαίωμα να αφήσω ασαφές το αν υπάρχει πλειοψηφία και να αναζητώ ad hoc και θα τις έβρισκα. Έχουμε μπροστά μας πολύ σημαντικές προκλήσεις (κατώτατος μισθός, προστασία πρώτης κατοικίας, διευκόλυνση οφειλετών, συνταγματική αναθεώρηση). 

Ποτέ δεν πορεύτηκα εκ του ασφαλούς. Πήρα την απόφαση, ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Βουλής για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας για να προχωρήσουμε με απόλύτη πλειοψηφία και να ολοκληρώσει τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της ως τον Οκτώβριο του 2019. 

Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες του και ο κάθε βουλευτής. Το Σύνταγμα μου δίνει τη δυνατότητα, δεν το έκανα το 2015, δεν το κάνω ούτε τώρα». 

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook