Ενα ψηφοδέλτιο - παγίδα ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να απευθύνει στους πολίτες το ερώτημα του δημοψηφίσματος.
Οι επιλογές του ΝΑΙ και του ΟΧΙ θα βρίσκονται στο ίδιο ενιαίο ψηφοδέλτιο. Χωριστό θα είναι μόνο το Λευκό.
Προτάσσεται το «Όχι», θα βρίσκεται δηλαδή πάνω δεξιά εν είδει πρώτης επιλογής, ενώ το «Ναι» θα βρίσκεται κάτω δεξιά και οι πολίτες θα κληθούν να βάλουν σταυρό προτίμησης ή να ρίξουν λευκό.
Aυτο είναι το ψηφοδέλτιο
«Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).
Δεν εγκρίνεται/ΟΧΙ
Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι ο τρόπος που «δομείται» το ψηφοδέλτιο ,με το ΟΧΙ να εμφανίζεται ως πρώτη επιλογή αντί του ΝΑΙ, έχει στόχο να πριμοδοτήσει την απάντηση ενώ ενστάσεις διατυπώνονται για τον τρόπο με τον οποίο τίθεται αυτό καθευατό το ερώτημα.
Δεύτερο κρούσμα μετά την αλλαγή των κανόνων του Δημοψηφίσματος
Το ψηφοδέλτιο - παγίδα έρχεται να συμπληρώσει την πρωτοφανή απόφαση της κυβέρνησης να τροποποιήσει την σχετική με το δημοψήφισμα ΠΝΠ αλλάζοντας και τους κανόνες διεξαγωγής του.
Νίκος Αλιβιζάτος: Η εκτροπή συνεχίζεται
Την αλλαγή αυτή καταγγέλλει με σκληρή γλώσσα και νομικά επιχειρήματα ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος με άρθρο του στην Καθημερινή που καταλήγει « η εκτροπή συνεχίζεται».
' Οπως αναφέρει ο κ. Αλιβιζάτος «η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι κραυγαλέα παράνομη αφού προσαρμόζει τους κανόνες του παιχνιδιού στις ανάγκες του κυβερνώντος κόμματος: όχι μόνο θέλει να κρύψει τη σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με ένα κόμμα που διώκεται ως «εγκληματική συμμορία», αλλά εμποδίζει και τους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής (δηλαδή του «ναι») να εμφανισθούν ενωτικά, πάνω από κομματικούς πατριωτισμούς»
Με άλλα λόγια, επειδή προφανώς δεν επιθυμεί να συγκροτήσει κοινή Επιτροπή Υποστήριξης με την Χρυσή Αυγή, ο κ. Τσίπρας εξασφαλίζει το δικαίωμά του να βγαίνει μόνος στην τηλεόραση
Ολόκληρο το άρθρο του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρει «με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που μόλις εξέδωσε (ΦΕΚ Α’64/28.6.2015), η κυβέρνηση μεταβάλλει μονομερώς και προς το συμφέρον της τους κανόνες του παιχνιδιού που ίσχυαν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος: όπως ορίζεται επί λέξει, «εάν δεν είναι δυνατή η συγκρότηση μιας μόνο Επιτροπής Υποστήριξης για το «ναι» ή το «όχι», λόγω ιδεολογικών ή πολιτικών ή άλλων διαφωνιών, αυτό ανακοινώνεται [στον αρμόδιο Υπουργό] από τον εκπρόσωπο του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν κάθε επιλογή». Στην περίπτωση αυτή διατίθενται τα 2/3 του προεκλογικού χρόνου στα κόμματα και το 1/3 στους λοιπούς φορείς που συντάσσονται με κάθε επιλογή».
«Με άλλα λόγια, επειδή προφανώς δεν επιθυμεί να συγκροτήσει κοινή Επιτροπή Υποστήριξης με την Χρυσή Αυγή, ο κ. Τσίπρας εξασφαλίζει το δικαίωμά του να βγαίνει μόνος στην τηλεόραση για το μεγαλύτερο μέρος του διατιθέμενου ραδιοτηλεοπτικού χρόνου» συνεχίζει.
«Αν αυτό ίσχυε μόνο για τον ίδιο (και για τον κ. Καμμένο) θα επιβεβαίωνε απλώς την κομματική ερμηνεία του Συντάγματος που του είναι τόσο οικεία. Όμως η νέα ρύθμιση επιβάλλει τον κανόνα των 2/3 και του 1/3 και για τους υποστηρικτές της άλλης επιλογής, ακόμη και αν αυτοί δεν το θέλουν. Η τροποποίηση αυτή επήλθε μετά την προκήρυξη του Δημοψηφίσματος, κάτι που ούτως ή άλλως την καθιστά νομικά προβληματική. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι κραυγαλέα παράνομη αφού προσαρμόζει τους κανόνες του παιχνιδιού στις ανάγκες του κυβερνώντος κόμματος: όχι μόνο θέλει να κρύψει τη σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με ένα κόμμα που διώκεται ως «εγκληματική συμμορία», αλλά εμποδίζει και τους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής (δηλαδή του «ναι») να εμφανισθούν ενωτικά, πάνω από κομματικούς πατριωτισμούς. Πρόκειται για ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην στρατηγική του αντιπάλου για ιδιοτελείς σκοπούς. Έτσι η εκτροπή συνεχίζεται…» καταλήγει.
Ο Τσίπρας ζωντανά το βράδυ στην ΕΡΤ για το δημοψήφισμα
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνοντας χρήση όσων παραπάνω καταγγέλλει ο Νίκος Αλιβιζάτος δίνει το βράδυ στην ΕΡΤ την πρώτη ζωντανή συνέντευξη για το δημοψήφισμα.
Μαξίμου: Αυτά προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία