Ψήφος εμπιστοσύνης [live]: Β' γύρος αντιπαράθεσης των αρχηγών

Δείτε Live τη σύγκρουση κορυφής για την ψήφο εμπιστοσύνης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ψήφος εμπιστοσύνης [live]: Β' γύρος αντιπαράθεσης των αρχηγών

Δείτε Live τη σύγκρουση κορυφής για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα:

- "Προσπαθήσατε αυτό το τριήμερο, με κάθε τρόπο, να εκτρέψετε τη συζήτηση από τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων, με στόχο να μη συζητήσουμε για τα μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, για την οικονομία, να μη συζητήσουμε για το σχέδιό μας για οριστική έξοδο από τη κρίση, για διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και για οριστική επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά για θέματα που το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. έχει επιλέξει.", είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οπως είπε το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. έχει επιλέξει να πάμε σε "εκλογές-αρένα".

- Ζείτε εδω και παρα πολύ καιρό σε ψευδα΄σιθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσει, ότι δεν έχει ρίζες στον ελληνικό λαό. Αυτοί που σας συμβουλεύουν σα δείχνουν λάθος δρόμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κύριος εκφραστής της δημοκρατικής παράταξης, αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο.

"Ότι απαντήσεις είχα να σας δώσω τις έδωσα και δε πρόκειται να ασχοληθώ ξανά με τις προσωπικές επιθέσεις και με την αθλιότητα των κατασκευασμένων ειδήσεων", δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

"Σας μίλησα προγραμματικά και έτσι θα συνεχίσω μέχρι τις εκλογές. Εσείς μπορείτε να υβρίζετε και να συκοφαντείτε. Ακόμη και να αμαυρώνετε τη μνήμη νεκρών. Αν νομίζετε ότι σας τιμά συνεχίστε. Εγώ θα μιλώ για αυτά που πιστεύω ότι θέλει να ακούσει ο κόσμος. Για τις ανάγκες των πολλών. Για τις πολιτικές που θα βγάλουν τους πολλούς από τη κρίση", επισήμανε.

«Βρίζετε και συκοφαντείτε ακόμα και νεκρούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν, αλλά και που δεν ήταν δημόσια πρόσωπα για να γνωρίζει η ελληνική κοινωνία την πολιτική τους πορεία την πολιτική του περπατησιά και την κοινωνική τους περπατησιά η διαδρομή. Είπατε για τον πατέρα σας. Ο πατέρας σας ήταν πρωθυπουργός της χώρας και μία δημόσια προσωπικότητα. Οι πολίτες έχουν άποψη για τον πατέρα σας οι μισοί Έλληνες».

Αναφερόμενος στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είπε ότι υπήρξε πρωθυπουργός, είχε μια δημόσια ζωή, οι πολίτες έχουν άποψη και αφού σημείωσε ότι τον σέβεται παρατήρησε: "Εκείνη την εποχή που ήταν πρωθυπουργός η μισή Ελλάδα, σε ένα πολωμένο κλίμα, και ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον αποκαλούσε "αποστάτη", "εφιάλτη". Εγώ δεν έχω αναφερθεί ποτέ σε αυτά. Ποτέ δεν έχω αποκαλέσει με τα λόγια αυτά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Εχω την αίσθηση ότι μάλλον εσείς δεν τιμάτε τη μνήμη του πατέρα σας, όχι εγώ. Διότι εσείς κ. Μητσοτάκη περπατάτε με μια βαριά σκιά πάνω από το κεφάλι σας, που είναι η σκιά του πατέρα σας. Εγώ δεν έχω κανένα κόμπλεξ, κανένα σύμπλεγμα. Είμαι υπερήφανος για όσα έχει κάνει ο πατέρας μου και για την οικογένεια μου. Αλλά εσείς δείχνετε κ. Μητσοτάκη, με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεστε, ότι κάποιο πρόβλημα έχετε".

Τόνισε, ακόμα, ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε "μισή συγγνώμη" για την "αθλιότητα" του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, για την "αθλιότητα" που έκανε, όπως είπε, παρουσιάζοντας φωτογραφίες με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ της χούντας και να λέει ότι είναι ο πατέρας του Παύλος Τσίπρας.

Σημείωσε, όμως, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ζήτησε ούτε μισή συγγνώμη για την "αθλιότητα" που έκανε ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

- Μας δίνεται πάσες σε κενό τέρμα, κύριε Μητσοτάκη. Το πρόβλημα σας είναι το πολιτικό σας πρόγραμμα

"Εγώ θα συνεχίσω να μιλάω προγραμματικά μέχρι τις εκλογές. Εσείς μπορείτε να συνεχίζετε, αν θέλετε, να υβρίζετε, να συκοφαντείτε, ακόμα και νεκρούς, που δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να απαντήσουν, αλλά και που δεν ήταν δημόσια πρόσωπα για να γνωρίζει η ελληνική κοινωνία την πολιτική τους πορεία, την πολιτική τους περπατησιά και την κοινωνική του διαδρομή", είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

- Ο πρωθυπουργός αφού αναφερθηκε λεπτομερώς στα πεπραγμένα της κυβέρνησης είπε πως η Ελλάδα των ελίτ και η Ελλάδα των πολλών είναι δύο κόσμοι ανερμάτιστοι, καταγγέλλοντας την πολιτική της ΝΔ

"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φωτοβολίδα, δε πρόκειται να σβήσει και θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

"Όχι γιατί, όπως λέτε, κάνει παροχές. Δεν κάνουμε παροχές. Και μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη του λαού. Αλλά γιατί εκφράζει και εκπροσωπεί ένα πλατύ κοινωνικό ρεύμα. Είναι ο κύριος εκφραστής της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης στη χώρα και, κυρίως, είναι η παράταξη που εκπροσωπεί και που παλεύει για τα συμφέροντα των πολλών", σημείωσε.

- Νέα Δημοκρατία κάνει προεκλογική καμπάνια υποψηφίων της ακροδεξιάς στη Λατινική Αμερική, είπε. Είναι όπως η καμπάνια του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Μπολσονάρο, τόνισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας, όμως, πως σε αντίθεση με αυτόν ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έχει επιτυχία στις εκλογές.

- Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι την προγραμματική συζήτηση, είπε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε γιατί.

"Γιατί το επιλέγετε αυτό; Αφού εδώ και τρία χρόνια μας διαβεβαιώνετε ότι έχετε όχι απλά τη νίκη, αλλά το θρίαμβο στο τσεπάκι σας; Αφού και χθες μας είπατε ότι είσαστε ο βέβαιος νικητής των εκλογών. Οχι απλά νικητής αλλά θριαμβευτής με 10-15 μονάδες, σε όποια κάλπη κι αν στηθεί, όποτε κι αν στηθεί. Γιατί δείχνετε τέτοιο άγχος, τέτοια ανασφάλεια και τέτοιο πανικό ; Γιατί πέφτετε τόσο χαμηλά; Μήπως τελικά δεν είναι έτσι τα πράγματα ;" τόνισε και συνέχισε: "Μήπως ανακαλύψατε ότι για να κερδίσεις στη κάλπη δεν αρκεί να έχεις τη πλειοψηφία των ΜΜΕ με το μέρος σου; Μήπως ο προδιαγεγραμμένος και προεξοφλημένος εκλογικός σας θρίαμβος θα είναι για άλλη μια φορά μόνο δημοσκοπικός; Όπως τον Ιούλη του 2015 ; Που οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω 15 με 20 μονάδες ; Μήπως αυτός είναι ο λόγος που σας οδηγεί σε αυτή την επιλογή της κλιμάκωσης της έντασης ; Ή μήπως γιατί όσο πλησιάζει η ώρα της αλήθειας, φοβάστε ότι τόσο καιρό ζείτε σε μια φούσκα; "

Οσο ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να μεταθέσει τη συζήτηση στο προσωπικό και στο ηθικό πλεονέκτημα, θα χάσει "κατά κράτος", επισήμανε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας πως με αυτό τον τρόπο δίνει "πάσες σε κενό τέρμα" στην κυβέρνηση.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη:

-Ο κ. Τσίπρας ταύτισε την κυβέρνησή του και όλους εσάς με την αλαζονική και επιθετική και φασιστική συμπεριφορά του κ. Πολάκη. Καταλήξαμε σε εφ όλης της ύλης αντιπαράθεσης. Είναι αλήθεια ότι η συζήτηση της Τετάρτης εκτραχύνθηκε. Ολοι ξέρουν ότι αυτό δεν είναι το ήθος μου. Κάνει λάθος ο κ. Τσίπρας να νομίζει ότι η ευγένεια είναι σημάδι αδυναμίας. Δεν θα ανεχθώ καμία χυδαία αναφορά στην οικογένειά μου. Καλό είναι ο κ. Τσίπρας να είναι πιο προσεκτικός.

-Ο κ. Τσίπρας θα μπορουσε από την αρχή να ζητήσει από τον υπουργό του να ανακαλέσει. Θα μπορούσε να τον αποπέμψει και τίποτα από τα όσα έγιναν την τελευταία εβδομάδα δεν θα είχε συμβεί. Η συγγνώμη δεν είναι όμως αδυναμία. Όπως εγώ αναγνωρίζω ότι κακώς ευρωβουλευτής μας χρησιμοποίησε δημόσια φωτογραφίες που δεν είναι αληθινές. Το αναγνώρισε και ο ίδιος και δημόσια ζήτησε συγγνώμη. Ο κ. Τσίπρας διάλεξε άλλο δρόμο, να καλύψει και να κρύψει πίσω από ένα κόμμα τον κ. Πολάκη.

-Ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον Πολάκη που έχει μέσα του. Δεν θυμάμαι κανέναν πρωθυπουργό αν απευθύνεται έτσι σε οποιοδήποτε πολιτικό αντίπαλο. Κύριε Τσίπρα όταν μου μιλάτε στον ενικό δεν θίγεται εμένα αλλά το αξίωμά σας. Και όταν σας μιλώ στον πληθυντικό το κάνω γιατί σέβομαι τον θεσμό και το ελληνικό κοινοβούλιο. Αχαρακτήριστη ήταν και η επιλογή σας να αποκαλέσετε περιφερόμενη γλάστρα τον κ. Κιμπουρόπουλο.

- Η συζήτηση για τα σκάφη και τις διακοπές είναι πολιτική συζήτηση. Και αυτό γιατί οι διακοπές ενός πρωθυπουργού σε μια δημοκρατία πρέπει να είναι γνωστές. Όταν έχεις κάνει καριέρα ενοχοποιώντας τους πολιτικούς αντιπάλους για σχέσεις με ελίτ και αποκαλύπτεται ότι κάνεις κρυφά διακοπές σε κότερο πρέπει να είσαι έτοιμος να υποστείς τις συνέπειες. Ακόμη δεν μου απαντήσατε εάν η κυβέρνηση έχει προτείνει την κ.Παναγοπούλου για αθάνατη στην ολυμπιακή επιτροπή. Ηθική ανωτερότητα δεν έχει εξ ορισμού καμία παράταξη. Η κατάρρευση του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος είναι πλέον μια πραγματικότητα και μεγάλη νίκη όσων υπέστησαν εδώ και καιρό αυτό το ιδιότυπο ιδεολογικό μπούλινγκ.

-Μίλησα για τον Πολακισμό ως μια μορφή φασισμού. Και ήρθε ο κ. Πολάκης να με δικαιώσει. Ο Πολακισμός είναι πλέον το τελευταίο στάδιο της κατρακύλας του κ. Τσίπρα.

-Aφήνετε τους μπαχαλάκηδες να τα κάνουν γυαλιά καρφιά. Καταστήσατε τους Έλληνες έρμαια της βίας των κουκουλοφόρων. Και θεωρώ τουλάχιστον παρεξηγήσιμη την απόφαση να δημοσιοποιήσει την απόφασή της να διερευνήσει τη μη χορήγηση άδειας στον δολοφόνο Κουφοντίνα.

-Η 13η σύνταξη δεν είναι 13η σύνταξη είναι ένα προεκλογικό επίδομα για να ανατρέψετε τη συντριβή σας. Δεν είναι αυτή η συνταγή για να αποκτησει αξιοπιστία η χώρα στις αγορές.

-Άκουσα τον πρωθυπουργό να ζητά στις 26/5 ψήφο εμπιστοσύνης από τον λαό. Παραδέχθηκε αυτό που και εμείς λέμε, ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν ουσιαστικά εθνική κάλπη. Σηκώνω λοιπόν το γάντι. Οι ευρωεκλογές θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας στην χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και ψήφος εμπιστοσύνης στη ΝΔ. Αν λοιπόν το βράδυ της 26/5 χάσετε τότε δεν σας μένει καμία επιλογή από το να προκηρύξετε αμέσως εθνικές εκλογές.

-Σε 16 ημέρες θα μιλήσει ο λαός και τότε τα ψέματα θα τελειώσουν πραγματικά. Και θα στείλουν οι πολίτες το μήνυμα της φωτεινής Ελλάδας.

Φωτο: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 25 Νοε 2020 | 19:10

Βουλή: Κόντρα Τασούλα-Βαρουφάκη για το βίντεο για τις Ένοπλες Δυνάμεις στην πρόσοψη της Βουλής

Επανήλθε στο θέμα του βίντεο στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης, "Απόλυτα ενσωματωμένες στο Πολίτευμα η ΕΔ", απάντησε ο Κώστας Τασούλας.

«ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ» 25 Νοε 2020 | 19:00

"Καρφιά" ΝΔ: Ανεπαρκής η εμφάνιση Τσίπρα, απογοητεύθηκαν ακόμη και οι σύντροφοί του

Το σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή δείχνει ανεπάρκεια και απογοήτευση από την εμφάνιση Τσίπρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 15:53

Βουλή: Το ανέκδοτο Τσίπρα με τις 3 επιστολές "ρίξε τα όλα στους προηγούμενους"- Η πληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη

Ποιο ήταν το ανέκδοτο που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή και ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού

Ο 52ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ 25 Νοε 2020 | 15:10

Ο Μητσοτάκης στο ιατρείο της Βουλής - Τα συλλυπητήριά του για τον καρδιολόγο που "έφυγε" από κορονοϊό

Το ιατρείο της Βουλής επισκέφθηκε ο Κ. Μητσοτάκης για να συλλυπηθεί τους εργαζομένους για τον θάνατο του 52χρονου γιατρού Γιάννη Μητρόπουλου.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Νοε 2020 | 14:30

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Για μισθωτό των 800 ευρώ σημαίνει αύξηση 183 ευρώ- Αναλυτικά παραδείγματα

"Είναι ένα νομοσχέδιο που ενώνει", είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

25 Νοε 2020 | 14:19

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: "Δεν σας ζητάμε να γίνετε Μεσσίας ούτε Μωυσής- Μην σκοτώνετε την λογική"

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Νοε 2020 | 14:01

Σταϊκούρας για προϋπολογισμό: Εκτός πραγματικότητας η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ - Αυτά είναι τα 4 σημάδια ανθεκτικότητας

Ο προϋπολογισμός στοχεύει στην υπέρβαση της κρίσης με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια, ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 25 Νοε 2020 | 13:44

Κ. Μητσοτάκης: Διπλασιάζουμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα τον Δεκέμβριο- Για 500 χιλιάδες δικαιούχους

Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ 25 Νοε 2020 | 12:31

Βουλή: Ομόθυμη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από τα κόμματα - "Τρικ που δεν πείθουν"

Στη Βουλή όλα τα κόμματα καταδίκασαν τους "παιδαριώδεις χειρισμούς" της Άγκυρας.

ΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 25 Νοε 2020 | 11:51

Ομιλία Μητσοτάκη στις 13:00 στη Βουλή: Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές - Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στις 13:00, στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και ευάλωτων ομάδων.

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 25 Νοε 2020 | 08:01

Πορείες Πολυτεχνείου: Η Κρατική Ασφάλεια αρχίζει έρευνα για τους Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη - Ζητά ονόματα βουλευτών

Η παραγγελία για την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έφθασε στα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 24 Νοε 2020 | 19:49

Βουλή: Άρχισε η επεξεργασία του προϋπολογισμού - Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Πρώτη συνεδρίαση επεξεργασίας του κρατικού προϋπολογισμού 2021, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ 24 Νοε 2020 | 14:03

Κορονοϊός: Όλοι οι γιατροί - βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην μάχη κατά της πανδημίας - Και ο Πολάκης

Στη διάθεση του ΕΣΥ τίθενται και όλοι οι βουλευτές - γιατροί του ΣΥΡΙΖΑ. Επιστολή Γεροβασίλη σε Τασούλα.