Ψυχρό κλίμα για το χρέος, "θερμός πόλεμος" για άδειες και δικαστές

Το παιχνίδι της κυβέρνησης συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα μοιάζει με τη σκακιστική μάχη του «Ιππότη με τον Θάνατο».

Ψυχρό κλίμα για το χρέος, "θερμός πόλεμος" για άδειες και δικαστές

Το παιχνίδι της κυβέρνησης συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα μοιάζει με τη σκακιστική μάχη του «Ιππότη με τον Θάνατο», στην περίφημη ταινία «Η έβδομη σφραγίδα» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.

Τη ροή των πραγμάτων επιχειρεί να αλλάξει ο Αλ. Τσίπρας που βλέπει τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και να εδραιώνει την πολιτική του επιρροή.

Ο πρωταγωνιστής, βέβαιος ότι θα αποφύγει το μοιραίο, τελικώς το επέσπευσε. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση η πτώση της κυβέρνησης, εφόσον δεν αλλάξει η ροή των πραγμάτων, θεωρείται για πολλούς αναλυτές και δημοσκόπους, αναπόφευκτη.

Αυτή τη ροή των πραγμάτων επιχειρεί να αλλάξει ο Αλ. Τσίπρας που βλέπει τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και να εδραιώνει την πολιτική του επιρροή, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει έντονος προβληματισμός στον κύκλο των πιστωτών για την κατάσταση στην Ελλάδα. Η υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες και η διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δύναται να…αλλάξουν άρδην τα σημερινά δεδομένα και να επιταχύνουν εξελίξεις.

Την ίδια στιγμή η εικόνα που εκπέμπει η χώρα στο εξωτερικό με βάση τα όσα γίνονται στο χώρο της δικαιοσύνης και σε συνδυασμό με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και των ενώσεων των δικαστών και των εισαγγελέων για χειραγώγηση των δικαστικών λειτουργών, γυρίζει το ρολόι του χρόνου πολλά χρόνια πίσω, όταν η υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου ήταν αυτοσκοπός.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός για τον κίνδυνο να δημιουργηθεί πολιτική περιπλοκή που μπορεί να τινάξει στον αέρα την κυβερνητική συμμαχία, ενώ ο Αλ. Τσίπρας και το επιτελείο του όσο και εάν δεν το παραδέχονται έχουν γίνει αποδέκτες σχολίων για το πολιτικό προσωπικό της χώρας και τη στάση του σε μια κρίσιμη στιγμή.

Το μείζον όμως για τον Αλ. Τσίπρα και την ομάδα του στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να μην υπονομευτεί η βιωσιμότητα της κυβέρνησης που αποτελεί το χειρότερο σενάριο για το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εισήλθε στην πιο δύσκολη φάση της και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα τι θα γίνει τα επόμενα εικοσιτετράωρα, καθώς όλα είναι ανοιχτά, αφού η απόφαση του ΣτΕ που αναμένεται στα μέσα της εβδομάδας (έχουν προγραμματιστεί δυο συνεδριάσεις, Δευτέρα και Τετάρτη), εκτός απρόοπτου, μπορεί να αλλάξει το πολιτικό πεδίο.

Ο κίνδυνος ατυχήματος είναι υπαρκτός για τον Αλ. Τσίπρα και δεν τον αγνοεί. Αν και είναι εξουθενωμένος, προσπαθεί να αποτρέψει το μοιραίο για την κυβέρνησή του, ενώ και οι συναντήσεις του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής κυρίως με Άνγκελα Μέρκελ και δευτερευόντως με Φρανσουά Ολάντ αποσκοπούσαν να ενδυναμώσει το δικό του αφήγημα ότι έρχεται η ρύθμιση του χρέους.

Ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι μια απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά θα επηρεάσει πλήρως και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και ως εκ τούτου το μόνο δυνατό χαρτί που έχει στην παρούσα φάση είναι να εξασφαλίσει μια απόφαση για το χρέος, πολύ καλύτερη από αυτή τουEurogroup του Νοεμβρίου του 2012 και παράλληλα να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι μια απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά θα επηρεάσει πλήρως και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Ο Αλ. Τσίπρας, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνει η κυβέρνησή του με αιχμή το θέμα των αδειών, τα όσα διαδραματίζονται στο δικαστικό σώμα και υπό τη σκιά κατηγοριών από τη Ν.Δ. για παρακρατικές μεθόδους (π.χ. για την ιστορία με την υποκλοπή και την χρησιμοποίηση των email των δικαστών), αναζητά επειγόντως ένα σωσίβιο για να μπορεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο.

Γι’ αυτό και σε αυτή τη φάση, ο ίδιος επέλεξε να πει από τις Βρυξέλλες, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, ότι πρέπει να υπάρξει λύση του χρέους έως το τέλος του 2016. Γιατί αυτό; Έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι ο ίδιος βιάζεται και θέλει να έχει κάτι χειροπιαστό να «πωλήσει» στους ψηφοφόρους, στην προσπάθειά του να διατηρήσει μια σχετική συνοχή ο ΣΥΡΙΖΑ και να μην καταρρεύσει.

Δεν ήταν τυχαία και η νέα εμφάνιση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά που δέχεται πολλά εσωκομματικά και ενδοκυβερνητικά πυρά για το ζήτημα των αδειών, ο οποίος στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, που έθεσε το θέμα του χρέους, λέγοντας την κυβερνητική γραμμή: ότι οι πιστωτές πρέπει να φανούν συνεπείς.

Αυτό δείχνει σαφώς το δρόμο των πρόωρων εκλογών, εντός του πρώτου τετραμήνου του 2017 και σύμφωνα με πληροφορίες του the toc.gr στη λογική της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες έως τον Μάρτιο, δηλ. όταν θα ισχύει ακόμα η λίστα, κινούνται και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, κ.α.

Ως ένα βαθμό η ιστορία των τηλεοπτικών αδειών και το ζήτημα του χρέους, φαίνεται ότι θα είναι και το αφήγημα των πρόωρων εκλογών. Πως θα παρουσιαστεί αυτό; Εάν η απόφαση του ΣτΕ είναι αρνητική για την κυβέρνηση και κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά _λέγεται ότι οι οιωνοί δεν είναι καλοί για το Μέγαρο Μαξίμου_ τότε αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα και κατά της Ν.Δ.

Επί της ουσίας, το κυβερνητικό επιχείρημα θα είναι: πολεμήσαμε τη διαπλοκή και για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια έμπαινε τάξη στο τοπίο και ήρθαν χρήματα στο κρατικό ταμείο από τις άδειες, παλεύουμε για το χρέος. Παράλληλα θα επιτεθεί στη Ν.Δ. που κατά το Μέγαρο Μαξίμου πολέμησε το ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα του διαγωνισμού, ενώ και στο κρίσιμο θέμα του χρέους δεν προσέτρεξε να συνδράμει.

Υπάρχει όμως ένα μεγάλο αλλά, σε αυτό το σενάριο και αυτό έχει να κάνει με τη στάση των πιστωτών που βλέπουν ότι επί ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συμφωνούνται πιο εύκολα μεταρρυθμίσεις, απ’ ότι την περίοδο της Ν.Δ., αν και υπάρχει σημαντικό ζήτημα με την προώθηση και εφαρμογή τους.

Σε αυτό το κλίμα, κανείς δεν αποκλείει και αντίδραση των οικονομικών παραγόντων που είναι υπερθεματιστές, καθώς θα κληθούν εάν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, θα πρέπει να τους επιστραφούν πίσω τα χρήματα.

Το τοπίο είναι θολό και η επικινδυνότητα αυξάνεται για την κυβέρνηση, ενώ η Ν.Δ. καραδοκεί να κερδίσει περαιτέρω πόντους από την όλη κατάσταση. Ο Κυρ. Μητσοτάκης εμμένει στο αίτημα για πρόωρες εκλογές και θεωρεί ότι από την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών η αξιωματική αντιπολίτευση εξέρχεται κερδισμένη σε πολλά επίπεδα, μόνο που αυτό, όπως παραδέχονται πολλοί, δεν της αρκεί για να αυξήσει και άλλο την επιρροή της, αν και η πρωτιά της δεν αμφισβητείται.

Η επόμενη περίοδος κυριολεκτικά θα είναι…κολασμένη από πολλές απόψεις: η κυβέρνηση έχει μπροστά της, την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, το ζήτημα του χρέους, το θέμα των αδειών, την εσωτερική πίεση από την υπερφορολόγηση, την κατάσταση στην λεγόμενη καθημερινότητα, κ.α.

Το σκάκι για τον Αλ. Τσίπρα θα συνεχίζεται, αλλά πλέον όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα αποφύγει το ματ, εκτός και εάν υπάρξει μια μαγική κίνηση και όχι απλές διορθωτικές ενέσεις, όπως ο πολυσυζητημένος ανασχηματισμός που είναι προ των πυλών.

Το κρίσιμο για τον ίδιο είναι να αποφύγει το ματ και την έλευση του μοιραίου, δηλ. της ολοκλήρωσης της κυβερνητικής πορείας μέσω εκλογών! Ισως για τον ίδιο να είναι λυτρωτικό, αρκεί να μπορέσει να διατηρήσει ένα συνεκτικό κόμμα και ποσοστά αξιοπρεπή που θα του επιτρέπουν να είναι στο παιχνίδι της εξουσίας, δεδομένου, ότι οι μεθεπόμενες εκλογές, κάτι που πολλοί ακόμα και σήμέρα αγνοούν στις αναλύσεις τους, θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΜΝΟΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 18 Οκτ 2020 | 14:36

Politico: Υπό την επιδέξια διοίκηση του Κ. Μητσοτάκη διατηρήθηκε υπό έλεγχο ο κορονοϊός

Το Politico αναφέρει πως υπό την επιδέξια διοίκηση" του Κυριάκου Μητσοτάκη διατηρήθηκε υπό έλεγχο ο κορονοϊός.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ REAL FM 16 Οκτ 2020 | 14:09

Επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας: Πρέπει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια- Είναι δικαίωμά μας

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ασκήσει το δικαίωμα της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

38% ΓΙΑ ΝΔ 16 Οκτ 2020 | 11:38

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα ΝΔ με 19,9 μονάδες - Ιστορικό χαμηλό για ΣΥΡΙΖΑ

Η νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll. Πώς κρίνουν οι πολίτες κυβέρνηση και αντιπολίτευση για Χρυσή Αυγή, πανδημία και ελληνοτουρκικά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ 05 Οκτ 2020 | 13:24

"Κωδικός: Επενδύσεις" - Αυτά είναι τα 17 μεγάλα επενδυτικά στρατηγικά σχέδια της χώρας ύψους 3,4 δισ. ευρώ

Στη δημοσιότητα τα 17 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους σχεδόν 3,4 δισ. ευρώ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 03 Οκτ 2020 | 18:13

Γεννηματά από Κεφαλονιά: Ο ελληνικός λαός άφησε τη Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής και η ΝΔ την ξαναφέρνει

Αναφερόμενη στον διορισμό της κ. Ζαρούλια στη Βουλή, τον χαρακτήρισε ως απαράδεκτο γεγονός.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ 02 Οκτ 2020 | 21:58

ΔΝΤ: Προβλέπει ύφεση 9,5% φέτος και ανάκαμψη 5% του χρόνου - Εύσημα στην κυβέρνηση

Στη δημοσιότητα οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία – Ύφεση φέτος, ανάκαμψη το 2021-2022

«ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΙΕΖΕΤΑΙ» 01 Οκτ 2020 | 14:14

Ηλιόπουλος για καταλήψεις: Μια κυβέρνηση που καταφεύγει σε καταστολή και συκοφαντία, δείχνει αποσταθεροποίηση

Η κυβέρνηση συκοφαντεί ολόκληρες κοινωνικές ομάδες, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ 01 Οκτ 2020 | 07:36

Γιατί θύμωσε ο Μητσοτάκης και χτύπησε προειδοποιητικά καμπανάκια – Ποιοι υπουργοί "βγάζουν έξω την ουρά τους"

Η εικόνα που δόθηκε από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη προς την κοινωνία, η οποία αυτή την περίοδο δοκιμάζεται, δεν άρεσε στον πρωθυπουργό.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ 28 Οκτ 2020 | 22:58

Πέθανε ο Πέτρος Κουναλάκης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο δημοσιογράφος, οικονομολόγος και πολιτικός Πέτρος Κουναλάκης.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2021 28 Οκτ 2020 | 20:47

Αγγελοπούλου Όχι, δεν καλέσαμε τον Ερντογάν στις γιορτές για το 1821- Αλλά το συζητήσαμε

Η απάντηση που έδωσε η Γιάννα Αγγελοπούλου σε ερώτηση αναφορικά με το εάν εκλήθη ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν

Η ΑΤΖΕΝΤΑ 28 Οκτ 2020 | 20:34

Συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό αύριο, στις 11:00

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου

28 Οκτ 2020 | 20:31

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης έστω και τώρα να ανακοινώσει έκτακτο πλάνο ενίσχυσης του ΕΣΥ

Κριτική στον πρωθυπουργό μετά την ανακοίνωση των κρουσμάτων του κορονοϊού

28 Οκτ 2020 | 20:28

Χαιρετισμός Μητσοτάκη στα βραβεία "Oxi Courage & Service Awards" στις ΗΠΑ: Σεβόμαστε την παρακαταθήκη του "Οχι"

Χαιρετισμός του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην τελετή απονομής των ετήσιων βραβείων "Oxi Courage & Service Awards"