Ψυχρολουσία και "είπα-ξείπα" προκαλούν τα νέα μέτρα «φωτιά»

Ο «λογαριασμός», όπως αναμενόταν είναι βαρύς: μείωση συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου στην περιοχή των 6.000 ευρώ, πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ψυχρολουσία και "είπα-ξείπα" προκαλούν τα νέα μέτρα «φωτιά»

Είτε η συμφωνία έκλεισε, όπως ανέφερε το μεσημέρι της Τετάρτης το Reuters, είτε δεν έχουν κλείσει ακόμη κάποιες τελευταίες εκκρεμότητες, όπως αφήνεται να εννοηθεί από ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές, ξεκινά ο δύσκολος δρόμος για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν μια ακόμη σειρά από βαριά μέτρα.

Ο «λογαριασμός», όπως αναμενόταν είναι βαρύς: μείωση συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου στην περιοχή των 6.000 ευρώ, πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Η πολιτική «παρηγοριά» ή αλλιώς το «επιχρυσωμένο χάπι» θα ακούει στη λέξη εργασιακά, καθώς η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να περάσει επικοινωνιακά ως νίκη την πρόβλεψη ότι στο μέλλον θα επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις και ότι αποφεύχθηκε η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων (άγνωστο για πόσο) κάτι που ούτως ή άλλως δεν είχε νόημα στη σημερινή αγορά εργασίας.

Το πολιτικό «μασάζ» στους κυβερνητικούς βουλευτές έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες, με στόχο τα μέτρα να ψηφιστούν από τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Παρόλο που βουλευτές όπως ο Ν. Μανιός είχαν προειδοποιήσει δημόσια ότι δεν θα ψηφίσουν μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, μένει να φανεί κατά πόσο θα σημειωθούν εκπλήξεις και «αντάρτικα», καθώς οι περισσότερες εκτιμήσουν συγκλίνουν στο ότι οι 153 των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πουν τελικά «ναι» σε όλα.

Η επερχόμενη συμφωνία δείχνει πάντως να αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τις μεγάλες ιδεολογικές αντιφάσεις του κυβερνητικού σχηματισμού, αντιφάσεις που επιχειρεί να υπερβεί με μια φυγή προς τα εμπρός.

Ως τέτοια πρέπει να ερμηνευθεί όχι μόνο η χθεσινή επίθεση στον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα για τις προειδοποιήσεις του ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα, αλλά και η σημερινή διπλή τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη. Ο υπουργός Εσωτερικών, αφού αρχικά εξέφρασε τους φόβους του ότι η ΔΕΗ θα πουληθεί όσο όσο, κατόπιν δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με την οποία συλλογική απόφαση ληφθεί για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Και λίγο πιο μετά εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας την ως «πολιτικό βαποράκι» που επιδιώκει και προωθεί την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Όλα δείχνουν πως όσο πιο κοντά φτάνουμε στη συμφωνία με τα σκληρά μέτρα, τόσο περισσότερο θα αναδεικνύονται ανάλογες αντιφάσεις και η αδυναμία διαχείρισής τους.

Το τηλεγράφημα του Reuters και οι διαψεύσεις Κομισιόν - Μαξίμου

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε την είδηση ότι έκλεισε η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για τη β' αξιολόγηση. Όπως ανέφερε το πρακτορείο, «η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της έφτασαν σε προκαταρκτική συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις - κλειδί στα εργασιακά και στις περικοπές στις συντάξεις».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία για τα εργασιακά, τη μείωση δαπανών και τα θέματα της ενέργειας, κάνοντας ένα βήμα πιο κοντά για να κλείσει μια προκαταρκτική συμφωνία πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Το Reuters επικαλέστηκε πηγές που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις. Δύο αξιωματούχοι που μίλησαν ανωνυμα στο πρακτορείο τόνισαν ότι έχει συμφωνηθεί πως οι μειώσεις στις συντάξεις θα είναι έως και 1% του ΑΕΠ το 2019 και το αφορολόγητο θα μειωθεί περίπου στα 6.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, δεν θα προχωρήσουν οι ομαδικές απολύσεις, όπως είχε αρχικά ζητήσει το ΔΝΤ. Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες είχαν αποδυναμωθεί το 2012, θα επανέλθουν μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.

Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και οι Βρυξέλλες διέψευσαν την είδηση ότι υπάρχει συμφωνία. «Όταν έχουμε συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως» σχολίασε ανώνυμη κυβερνητική πηγή. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, διαμήνυσε χαρακτηριστικά, τα εξής: «Ουδέν σχόλιο. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή».

Την ύπαρξη κατ'αρχήν συμφωνίας δεν επιβεβαιώσε ούτε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπρέιτχαρτ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επικαλείται η «Καθημερινή» επίσης δεν επιβεβαίωναν την ύπαρξη συμφωνίας στα ανοιχτά θέματα του εργασιακού και του ασφαλιστικού, μιλώντας ωστόσο για σημαντική πρόοδο τις τελευταίες ώρες. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει το EuroWorkingGroup για να διαπιστώσει εάν έχει υπάρχει επακρής πρόοδος για την επιστροφή των Θεσμών.

Πολιτικό μασάζ, ντρίπλες και αντιδράσεις ενόψει νέων μέτρων

Εν τω μεταξύ, σε "μασάζ" στους βουλευτές της κυβέρνησης που "κλωτσάνε" σε πτυχές της επερχόμενης συμφωνίας φαίνεται ότι επιδίδονται κυβερνητικά στελέχη.

Μια πρόγευση των διαθέσεων των βουλευτών που αντιδρούν έλαβε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης την Τρίτη, όταν συναντήθηκε με τους βουλευτές που εκλέγονται σε Κοζάνη και Φλώρινα, αλλά και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, προκειμένου να τους ενημερώσει για το που βρίσκεται η διαπραγμάτευση στο θέμα της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σταθάκης με ένα προφανή ελιγμό τόνισε ότι η ιδιωτικοποίηση των μονάδων λιγνίτη σε ποσοστό 40% δεν είναι θέμα που αφορά την αξιολόγηση, αλλά καταδικαστική απόφαση των Ευρωπαικού Δικαστηρίου που «τρέχει» ήδη από το 2009 και εάν η χώρα δεν συμορφωθεί κινδυνεύει με υψηλότατα πρόστιμα όπως με τις χωματερές.

Την ίδια στιγμή έριξε ως «τυράκι» στους διαφωνούντες το επιχείρημα ότι “δημόσιοι οργανισμοί θα μπορούν να διεκδικήσουν τις μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ ”.

Το θέμα της ΔΕΗ βρέθηκε στο επίκεντρο και των δηλώσεων του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος ενώ δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με τη συλλογική απόφαση, εάν αυτή προβλέπει πώληση μονάδων της ΔΕΗ, μετά εξαπέλυσε επίθεση στη ... Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας την ως πολιτικό βαποράκι που προωθεί την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

05 Αυγ 2020 | 13:01

Προεδρικό Μέγαρο: Η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης

Οι βελτιωτικές στοχευμένες προσθήκες στο κυβερνητικό σχήμα ανακοινώθηκαν χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 04 Αυγ 2020 | 15:42

Κυβερνητικοί κύκλοι σε ΣΥΡΙΖΑ: Με αυτά τα μυαλά ο δρόμος για το 3% είναι ανοιχτός - Με μια στάση στον Γράμμο...

Το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις βελτιωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση

ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 04 Αυγ 2020 | 14:43
ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 04 Αυγ 2020 | 14:07

ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε ανασχηματισμό στην κυβέρνησή του δεν μπορεί να κάνει ο κ. Μητσοτάκης

"Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει ούτε ανασχηματισμό στην κυβέρνησή του" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ 04 Αυγ 2020 | 13:10

Ανασχηματισμός: Η "ακτινογραφία" της νέας κυβέρνησης - Ποια είναι τα νέα πρόσωπα και ποιοι αναβαθμίζονται

Ο πρωθυπουργός στον πρώτο του ανασχηματισμό επιχειρεί να ενισχύσει τους τομείς που θα σηκώσουν το μεγάλο βάρος το επόμενο διάστημα.

ΝΕΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ 04 Αυγ 2020 | 13:01

Πάνος Τσακλόγλου: Η έκπληξη του μίνι - ανασχηματισμού και το άνοιγμα στην κεντροαριστερά

Η επιλογή του οικονομολόγου Πάνου Τσακλόγλου ως υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η έκπληξη του μίνι ανασχηματισμού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 04 Αυγ 2020 | 11:59

Μίνι - ανασχηματισμός: Αυτά είναι τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης

Αναβάθμιση Θεόδωρου Σκυλακάκη και Νίκου Παπαθανάση - Νέοι υφυπουργοί Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας, Περιβάλλοντος.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 03 Αυγ 2020 | 19:29

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό - Πιθανότατα αύριο οι ανακοινώσεις

Σε ανασχηματισμό θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός - Την Τρίτη οι ανακοινώσεις

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ 03 Αυγ 2020 | 16:25

"Σφαγή" Πολάκη - Τσακαλώτου: Έτσι θα ελεγχθούν και θα σπάσουν οι αρμοί της εξουσίας!

Mε ανάρτησή του στο Facebook o Παύλος Πολάκης στέλνει "χαιρετισμούς από τα Σφακιά" στον πρώην υπουργό Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FB 03 Αυγ 2020 | 15:28

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για τον κορονοϊό: Τα έκαναν όλα λάθος, ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν

Για διαδοχικά λάθη στη διαχείριση του κορονοϊού κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ 01 Αυγ 2020 | 08:03

Κορονοϊός: Έτσι θα αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα - Μάσκες παντού και το νέο στοίχημα της κυβέρνησης

Μάσκες παντού, αποφυγή συνωστισμού και "φρένο" στους ασυνείδητους της εστίασης - Όλα τα νέα μέτρα

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ: ΤΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 31 Ιουλ 2020 | 12:45

Πέτσας: τα αναδρομικά θα δοθούν μέσα στο 2020 - Εφαρμόζουμε την απόφαση του ΣτΕ

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε μεταξύ άλλων για τα αναδρομικά πως εφαρμόζεται πλήρως η απόφαση του ΣτΕ.