Follow us

Πυρά κατά Βενιζέλου για την εκδήλωση "Μένουμε Ευρώπη;" και τις υποκλοπές - Ποιοι του επιτέθηκαν

Την ενόχλησή τους για τη συμμετοχή του Ε. Βενιζέλου σε εκδήλωση με τίτλο "Μένουμε Ευρώπη;" εξέφρασαν η Άννα Διαμαντοπούλου και αρκετοί ακόμη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Αντιδράσεις από συγκεκριμένους κύκλους προκαλεί η συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου σε εκδήλωση για την υπόθεση των υποκλοπών με τίτλο "Μένουμε Ευρώπη;" που αφορά τις υποκλοπές και το κράτος δικαίου. Στην εκδήλωση συμμετέχουν γνωστοί συνταγματολόγοι του προοδευτικού χώρου, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Ξενοφών Κοντιάδης, οι οποίοι έχουν επικρίνει σφοδρά την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις υποκλοπές.

Την αρχή των επιθέσεων ξεκίνησε η καθηγήτρια Βάσω Κιντή και ακολούθησε η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, οι οποίες εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους με τον τίτλο της εκδήλωσης που παραπέμπει στο κίνημα υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη το ταραγμένο καλοκαίρι του 2015 με το δημοψήφισμα επί ΣΥΡΙΖΑ.

"Βαγγέλη, εκπλήσσομαι και διαφωνώ για την επιλογή "υποστήριξης" ενός τίτλου που επαναφέρει ένα ζήτημα που δεν τίθεται από κανέναν πλέον. Ξέρεις καλά ότι μένει το σύνθημα, όσο κι αν προσπαθήσεις να το αναλύσεις μετά. Η απάντηση είναι: Μένουμε Ευρώπη! Τελεία και παύλα", έγραψε η κ. Διαμαντοπούλου κάτω από την ανάρτηση του Βενιζέλου.

"Ελπίζω ο Ν. Αλιβιζάτος και ο Ευ. Βενιζέλος που ήταν μέρος του "Μένουμε Ευρώπη" να κρατήσουν αποστάσεις τουλάχιστον από τον ατυχή τίτλο", σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Κιντή.

Ακολούθησαν και άλλες αντιδράσεις π.χ. από τον σύμβουλο επιχειρήσεων Γιώργο Προκοπάκη, τον καθηγητή Ιωακίμ Γρυσπολάκη, τον δημοσιογράφο Θανάση Γεωργακόπουλο.

Πυρά κατά Βενιζέλου για την εκδήλωση "Μένουμε Ευρώπη;" και τις υποκλοπές - Ποιοι του επιτέθηκαν

Η απάντηση Βενιζέλου: Να μην γινόμαστε επικίνδυνα ολιγαρκείς "για να μην έρθουν οι άλλοι"

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με ανάρτησή του, απάντησε στις αιχμές, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "δεν ρωτήθηκα για τον τίτλο, αλλά δεν με ενοχλεί. Το αντίθετο".

Όπως αναφέρει, "προφανώς ο τίτλος παραπέμπει στο κίνημα αντίδρασης στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015 το πανηγυρικό αποτέλεσμα του οποίου ανατράπηκε εξίσου πανηγυρικά σε λίγες ημέρες. Προφανώς το υπονοούμενο ερώτημα είναι αν το αξιακό και θεσμικό ζητούμενο της αντίδρασής μας του Ιουλίου του 2015, διατηρείται σε ισχύ και σήμερα.

Η απάντησή μου είναι ότι προφανώς διατηρείται σε ισχύ. Η αντίδρασή μας, πάντως η δική μου, δεν ήταν ούτε συγκυριακή, ούτε φευγαλέα, ούτε μικροκομματική.

Εκλαμβάνω συνεπώς τη χρήση του ερωτήματος "Μένουμε Ευρώπη;" στον τίτλο της εκδήλωσης αυτής ως ένδειξη ευρύτατης εκ των υστέρων και εκ του αποτελέσματος, αποδοχής της σημασίας που έχει να "Μένουμε Ευρώπη", να είμαστε ως κράτος, ως κοινωνία και ως έννομη τάξη αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού και κεκτημένου.

Αυτό προσωπικά δεν το χαρίζω σε κανένα και σε καμία είτε ασκεί εξουσία θεσμική είτε νομίζει ότι ασκεί εξουσία ιδεολογική. Η αρνητική εμπειρία του παρελθόντος δεν λειτουργεί ως λόγος έκπτωσης των απαιτήσεων μας από την εμπειρία του παρόντος και κυρίως ως λόγος να γινόμαστε επικίνδυνα ολιγαρκείς "για να μην έρθουν οι άλλοι", με αποτέλεσμα οι "άλλοι" να θεωρούν ότι εξαλείφεται η σημασία του Συντάγματος και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου".

Διαβάστε Επίσης

Βενιζέλος σε Διαμαντοπούλου: Δεν συζητώ μόνο με όσους συμφωνούν μαζί μου

Ειδικά απέναντι στην Άννα Διαμαντοπούλου, ο κ. Βενιζέλος έδωσε ξεχωριστή απάντηση, γράφοντας και εκείνος σχόλιο στο facebook. "Άννα μου, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Εγώ επιγράφω το σχόλιο μου Μένουμε Ευρώπη. Χωρίς προφανώς ερωτηματικό. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παύει να ασκείται και για την Ελλάδα, όπως για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, συνεχής και αυστηρός έλεγχος συμμόρφωσης στις αξίες της ΕΕ και πρωτίστως στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου", τόνισε και πρόσθεσε:

"Ο έλεγχος αυτός ασκείται από τις κοινωνίες των πολιτών, από τις εθνικές ανεξάρτητες αρχές, από τα εθνικά δικαστήρια, από την εθνική νομική κοινότητα. Ο έλεγχος αυτός ασκείται ακόμη πιο αυστηρά από το ΕΔΔΑ και το ΔΕΕ. Μένουμε Ευρώπη, αλλά δεν ανεχόμαστε προσβολές των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου για να μη επωφεληθούν πολιτικά οι αντίπαλοι του ''Μένουμε Ευρώπη'' την περίοδο 2015-2019.

Προσωπικά δικαιούμαι νομίζω να ''ελέγχω τα διαπιστευτήρια'' άλλων για τη στάση τους την περίοδο 2015-2019. Σίγουρα δεν έχω καμία πολιτική υποχρέωση να δίνω διαπιστευτήρια συνέπειας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος έχει πιο πλούσιο ''πολεμικό μητρώο'' ας σηκώσει το χέρι του.

Ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου δεν συζητώ όμως μόνο με όσους συμφωνούν πολιτικά μαζί μου ούτε μετέχω μόνο σε εκδηλώσεις οι οργανωτές των οποίων συμφωνούν πολιτικά μαζί μου. Έχω άλλη αντίληψη για τους όρους διεξαγωγής του επιστημονικού διαλόγου".

εκδήλωση Βενιζέλου

Η εκδήλωση και ποιοι συμμετέχουν

Η Σχολή Πολιτικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, διοργανώνουν δημόσια εκδήλωση με θέμα: ""Μένουμε Ευρώπη;" - Υποκλοπές, δικαιώματα και κράτος δικαίου, 26/1, Πάντειο Πανεπιστήμιο".

Συμμετέχουν οι καθηγητές/τριες συνταγματικού δικαίου:

- Νίκος Αλιβιζάτος (ΕΚΠΑ)

- Ευάγγελος Βενιζέλος (ΑΠΘ & Πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης)

- Ιφιγένεια Καμτσίδου (ΑΠΘ)

- Ξενοφών Κοντιάδης (Πάντειο Πανεπιστήμιο)

Θα συντονίζει ο καθηγητής και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ανδρέας Τάκης και θα κάνει εισαγωγική προσφώνηση ο Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου, Δημήτρης Χριστόπουλος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε, στην Αθήνα, οδός Ομήρου 14-16 στις 19:00 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά.

Ποιοι αντέδρασαν και επιτέθηκαν στον Ε. Βενιζέλο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΟΙ ΠΗΓΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ;" 27 Ιαν 2023 | 07:14

Βενιζέλος: Παράνομες οι παρακολουθήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων - Αλιβιζάτος: Αποτύχαμε να φτιάξουμε καλούς δικαστές

Αναφερόμενος στο θέμα των υποκλοπών ο Ε. Βενιζέλος υποστήριξε πως προκύπτει "μείζον ζήτημα αφενός εθνικής ασφάλειας, αφετέρου λειτουργίας του κράτους δικαίου και σεβασμού του Συντάγματος".

ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΚΑΙΤΕ 26 Ιαν 2023 | 19:13

Βενιζέλος στην εκδήλωση "Μένουμε Ευρώπη;": "Προβοκατόρικος και πολιτικά εσφαλμένος ο τίτλος"

Η εκδήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις για τον τίτλο της και τα πρόσωπα που μίλησαν

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ 26 Ιαν 2023 | 16:34

Γιατί ο Γιώργος Παπαχρήστος γράφει για τον Βενιζέλο ότι "θα είναι άξιος της μοίρας του"- Για το φλερτ με Τσίπρα

Ένα αιχμηρό σχόλιο του Γιώργου Παπαχρήστου για τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκδήλωση "Μένουμε Ευρώπη;"

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ 25 Ιαν 2023 | 13:50

Καλώς ή κακώς πηγαίνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη "φιλο- σύριζα" εκδήλωση με τίτλο "Μένουμε Ευρώπη;"- Τα σχόλια

Πολλές οι αντιδράσεις για τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκδήλωση για τις υποκλοπές με τίτλο: "Μένουμε Ευρώπη;"

25 Ιαν 2023 | 08:43

Πυρ ομαδόν εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου

λα ξεκίνησαν από τη συμμετοχή του πρώην ΥΠΟΙΚ και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης σε εκδήλωση πανεπιστημιακών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΑΕ 24 Ιαν 2023 | 20:19

Ο Ράμμος στηρίζει Βενιζέλο για την εκδήλωση "Μένουμε Ευρώπη;": "Ευρώπη δεν είναι σίγουρα μανιχαϊσμοί και φανατισμοί"

Η ανάρτηση του Χρήστου Ράμμου για την Ευρώπη με φόντο την επικείμενη εκδήλωση.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 24 Ιαν 2023 | 00:06

Άγρια κόντρα Βενιζέλου-Διαμαντοπούλου για το "Μένουμε Ευρώπη;"- Βαγγέλη εκπλήσσομαι- Άννα δεν σε καταλαβαίνω

Αντιδράσεις και κόντρες προκάλεσε η εκδήλωση καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου με τίτλο "Μένουμε Ευρώπη;" στην οποία θα μετάσχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ 23 Ιαν 2023 | 19:37

Ο Βενιζέλος εξηγεί γιατί συμμετέχει σε εκδήλωση με τίτλο "Μένουμε Ευρώπη;" για τις υποκλοπές - Αντίδραση Διαμαντοπούλου και Κιντή

Ο τίτλος της εκδήλωσης που ενόχλησε και η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στις αιχμές.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ 19 Ιαν 2023 | 12:50

Παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Τζίμα "Κρυφές πτυχές του Μακεδονικού" [εικόνες - βίντεο]

Το βιβλίο του δημοσιογράφου Σταύρου Τζίμα για τις νέες συνθήκες στο μακεδονικό ζήτημα, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 12 Ιαν 2023 | 10:22

16 συνταγματολόγοι καρφώνουν Ντογιάκο για τη γνωμοδότηση σχετικά με τις υποκλοπές - Τι αναφέρουν Αλιβιζάτος, Βενιζέλος

Σφοδρές αντιδράσεις από κορυφαίους νομικούς και κόμματα έχει προκαλέσει η γνωμοδότηση Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ και την υπόθεση των υποκλοπών.

ΣΤΟ CONSTITUTIONALISM.GR 11 Ιαν 2023 | 19:49

Βενιζέλος κατά Ντογιάκου: Η γνωμοδότησή του για την ΑΔΑΕ σφάλλει - Να βρει το θάρρος να την επανεξετάσει

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζει τη γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ και τον καλεί να την επανεξετάσει.

ON AIR 01 Φεβ 2023 | 10:21

"Δεν είμαστε γατάκια": Το νέο σαρκαστικό βίντεο της ΚΝΕ για την κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Η ΚΝΕ έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο σποτ με αφορμή την προεκλογική αντιπαράθεση των κομμάτων.