"Πυρά" Πέτσα σε Τσίπρα: Δεν άντεξε ούτε δύο μέρες - Άλλα είπε στο MEGA κι άλλα σήμερα

"Οι κωλοτούμπες' είναι ειδικότητά του. Όπως και η μόνιμη κριτική του στους χειρισμούς της κυβέρνησης, με την οποία όμως συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων"

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στέλιος Πέτσας

"Ο κ.Τσίπρας δεν άντεξε ούτε δύο μέρες. 'Αλλα είπε στο MEGA μπροστά σε εθνικό ακροατήριο κι άλλα σήμερα μιλώντας στο κομματικό ακροατήριο. Στον καθένα αυτό που θέλει να ακούσει" σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

"Οι κωλοτούμπες είναι ειδικότητά του. Όπως και η μόνιμη κριτική του στους χειρισμούς της κυβέρνησης, με την οποία όμως συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων" πρόσθεσε ο κ. Πέτσας και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι "οι πολίτες γνωρίζουν καλά ότι ο κ. Τσίπρας και η εθνική υπευθυνότητα δεν πάνε μαζί".

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Το σχέδιο είναι η παραμονή του συνόλου των μεταναστών στην Ελλάδα

Σκληρή κριτική κατά της πολιτικής της κυβέρνησης στο προσφυγικό αλλά και του ρόλου της ΕΕ, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης. Ο Α. Τσίπρας έκανε λόγο για "μια σύνθετη και δύσκολη κρίση", που παίρνει "διαστάσεις και χαρακτήρα γεωπολιτικής κρίσης", υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι "δεν βρισκόμαστε βέβαια σε πόλεμο, όπως θέλει να εμφανίζει μια ανίκανη, απροετοίμαστη και πανικόβλητη κυβέρνηση", "ούτε αντιμετωπίζουμε εισβολή εχθρικών δυνάμεων".

Ο ίδιος χαρακτήρισε "αποκορύφωμα της επιθετικής τουρκικής στρατηγικής" τη "μονομερή παραβίαση της Ευρωτουρκικής Συμφωνίας για τους πρόσφυγες" και την "παρακίνηση μεγάλων ομάδων πληθυσμού να περάσουν μαζικά τα ελληνικά σύνορα", ενώ επέρριψε ευθύνες στην ΕΕ, που "απέναντι σ' έναν κυνικό και επιθετικό Ερντογάν", εμφανίζεται "αδύναμη και δειλή".

"Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μη ταράξει τις εσωτερικές της ισορροπίες. Μη τυχόν και αναγκαστεί να αναλάβει έστω μικρό μέρος της ευθύνης από τους εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους που επιθυμούν να περάσουν στο ευρωπαϊκό παράδεισο. Μη τυχόν και ενοχληθούν τα ακροδεξιά κόμματα και οι ακροδεξιές κυβερνήσεις της Ευρώπης", τόνισε, σημειώνοντας ότι κανονικά οι ηγέτες της ΕΕ, όπως η Α. Μέρκελ, θα έπρεπε να "έχουν χάσει τον ύπνο τους", όπως το 2015-016, οπότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τους "ανάγκασε να βρούνε λύση μέσα από μια δύσκολη συμφωνία, την Ευρωτουρκική Συμφωνία και μέσα από ένα δύσκολο πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ".

Αυτό, είπε, έγινε με επανειλημμένες έκτακτες Συνόδους Κορυφής και εγκάλεσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη που "δεν ζητάει Σύνοδο Κορυφής που θα τους ανάγκαζε να πάρουν θέση στο κορυφαίο επίπεδο", ούτε "κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία μπας και συμμορφωθεί", ούτε "νέα προγράμματα μετεγκατάστασης προσφύγων".

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε τη σημερινή κυβέρνηση "απρόσμενο δώρο" για αυτούς που έχουν φανταστεί τη λύση του προσφυγικού με την Ελλάδα στο επίκεντρο "να μετατρέπει τα νησιά της σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών", ενώ "ικανοποιείται με κονδύλια". "Αυτή είναι η ευρωπαϊκή επιδίωξη που προβλέψιμα εξυπηρετεί ο προβλέψιμος κ. Μητσοτάκης", υπογράμμισε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι για να κρύψει αυτήν την αλήθεια "διεξάγει έναν επικοινωνιακό πόλεμο, εν ονόματι της υπεράσπισης της πατρίδας".

Συνεχίζοντας, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση "επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κλίμα εθνικιστικής και σε μεγάλο βαθμό ρατσιστικής έκρηξης, που βρίσκει τη θερμή υποστήριξη όλης της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς" και ότι "ενθαρρύνει ακραίες δυνάμεις "να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους"".

Εξάλλου, ο τέως πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "η φύλαξη των συνόρων αποτελεί αυτονόητο καθήκον κάθε κυβέρνησης", σημειώνοντας ότι και η πρώην κυβέρνηση το υπερασπίστηκε, χωρίς "επικοινωνιακούς παιάνες" αλλά και με γνώμονα "τις αρχές του ανθρωπισμού, τα δικαιώματα των προσφύγων και τα ανθρώπινα δικαιώματα". Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι δεν σταματήσανε ποτέ να προσεγγίζουν την προσφυγική κρίση με όρους "διεκδίκησης" και ότι δεν άφησε ο ίδιος ποτέ τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στο "περιθώριο", αφού συγκάλεσε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για την ενημέρωσή τους.

Επιπλέον, απάντησε στις κατηγορίες της τότε αντιπολίτευσης πως δεν έγιναν επιστροφές μεταναστών, σημειώνοντας ότι 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφυγαν από τη χώρα είτε για να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είτε για να επιστρέψουν εθελοντικά στις χώρες τους ή στην Τουρκία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης, ενώ 30.000 μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Στον αντίποδα, είπε, η τωρινή κυβέρνηση ενώ είχε πει για μεταφορά 20.000 ανθρώπων από τα νησιά σε δέκα περιφέρειες και για 10.000 επιστροφές μεταναστών σε έναν χρόνο "δεν έκανε "τίποτα". "Αντιθέτως, όλες οι κινήσεις που έκαναν χαρακτηρίζονταν από ιδεοληψία, τυχοδιωκτισμό και υποκρισία και, εν τέλει, αποδείχθηκαν καταστροφικές", σημείωσε, αναφέροντας ότι "αυτό το μπάχαλο είναι το έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη στο προσφυγικό" και κάνοντας λόγο για "εθνικά επικίνδυνη" διαχείριση του προσφυγικού. "Delivery για τους συντηρητικούς και αντιδραστικούς φίλους του στην Ευρώπη κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Σε βάρος της Ελλάδας. Με όσα εμβατήρια κι αν επιχειρεί να καλύψει αυτή την απαράδεκτη πολιτική" είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τα 350 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε από την ΕΕ για νέα hot spot, το σχέδιο είναι να γίνουν τα νησιά "αποθήκες των ψυχών που επιθυμούν να πάνε στον ευρωπαϊκό παράδεισο".

Ο Αλ. Τσίρπας αναφέρθηκε και στη χθεσινή δήλωση της Επιτρόπου Εσωτερικών υποθέσεων η οποία, όπως είπε, "αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση δε ζήτησε ούτε Σύνοδο Κορυφής ούτε πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων" και "κατ' αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσε πως το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης είναι η παραμονή του συνόλου των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα".

Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να "βάλει πλάτη" εάν του ζητηθεί, "σε ένα εθνικό σχέδιο σοβαρό και υπεύθυνο ώστε να συμμαζευτεί αυτή η κατάσταση", ζητώντας σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Παράλληλα, όμως, εξέφρασε την αντίθεσή του "στην απόπειρα εκφασισμού τμημάτων της κοινωνίας με μια τοξική προπαγάνδα πολέμου, εξύμνησης της βίας, πρόσκλησης σε παραστρατιωτικές ομάδες να συμμετάσχουν στο κυνήγι μαγισσών", στο οποίο στόχος γίνονται όχι μόνο οι "εισβολείς", αλλά και "οι ΜΚΟ, δημοσιογράφοι, προοδευτικοί και δημοκρατικοί άνθρωποι".

"Αντί να παριστάνει τον αρχιστράτηγο στον Έβρο, ο κ. Μητσοτάκης να καταστρώσει εθνικό σχέδιο για το πώς θα γίνει η διασπορά των ευάλωτων πληθυσμών από τα νησιά με μεταφορά σε περιφέρειες και δήμους", είπε και παρότρυνε τον πρωθυπουργό να "συγκρουστεί με τους γαλάζιους δημάρχους", να "ενοχλήσει" τους Ευρωπαίους ηγέτες ζητώντας έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, "κυρώσεις στην Τουρκία", αλλά και ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης στην Ευρώπη. Επίσης, τον κάλεσε να απλοποιήσει τη διαδικασία ασύλου με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, ενισχύοντας τις δημόσιες δομές, να ακυρώσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου "που πέρασε με ανοιχτή τη Βουλή", τις "επιτάξεις" και τα "σχέδια για δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά και ακόμη χειρότερα στα ξερονήσια".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε λέγοντας πως "ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική και πατριωτική δύναμη", η οποία θα είναι παρούσα "για να μην εξελιχθεί η σημερινή εθνική κρίση σε εθνική τραγωδία".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗ 18 Σεπ 2020 | 10:10

Λέσβος: Πάνω από 5.000 πρόσφυγες έχουν μπει στο Καρά Τεπέ - Ομαλά εξελίσσεται η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. [εικόνες]

Συνεχίζουν να μπαίνουν πρόσφυγες και μετανάστες στην προσωρινή δομή φιλοξενίας.

TΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 17 Σεπ 2020 | 20:27

Δημοσκόπηση Alco: Διαφορά 16,9% ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ - "Νταμπλ σκορ" Μητσοτάκη επί Τσίπρα για καταλληλότερος πρωθυπουργός

Tα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης για τον μήνα Σεπτέμβριο δείχνουν τη ΝΔ να λαμβάνει 39,1%, έναντι 22,2% του ΣΥΡΙΖΑ

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ 17 Σεπ 2020 | 14:30

Ο Στέλιος Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ) απαντά στον Λιάκο: "Εγω πάντως δεν θα έβαζα φωτιά στη Μόρια..."

Απάντηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου στον καθηγητή Λιάκο που δήλωσε ότι και αυτός θα έβαζε φωτιά στη Μόρια

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 17 Σεπ 2020 | 12:32

Πέτσας: Οι "μάσκες- αλεξίπτωτα" ήταν μια ανορθογραφία που διορθώθηκε - Συλλογική η ευθύνη

Αναφέρθηκε ακόμα στις εξελίξεις με την πανδημία και υποστήριξε ότι η χώρα μας παρά την αύξηση των κρουσμάτων τα πάει καλύτερα σε σχέση με τις άλλες χώρες.

"ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ" 17 Σεπ 2020 | 10:59

Αίσθηση από ανάρτηση του καθηγητή Λιάκου: Κι εγώ θα έβαζα φωτιά στη Μόρια - Πρέπει να υπερασπιστούμε τους νεαρούς Αφγανούς

Ο Αντώνης Λιάκος είναι καθηγητής και μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Λιάκος τάσσεται υπέρ των αλλοδαπών που κατηγορούνται για τη φωτιά στη Μόρια.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ 17 Σεπ 2020 | 08:30

Λέσβος: Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας - Πάνω από 1.000 άτομα μεταφέρθηκαν στο Καρά Τεπέ [εικόνες - βίντεο]

Από τις 8 το πρωί η επιχείρηση της αστυνομίας για την προώθηση μεταναστών και προσφύγων προς το νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

ΥΠΟΠΤΕΣ 15 ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ ΑΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 17 Σεπ 2020 | 07:48

Φωτιά στη Μόρια: Φύλλο και φτερό τα κινητά των αλλοδαπών συλληφθέντων

Οι διωκτικές αρχές ψάχνουν ενδελεχώς τα κινητά τηλέφωνα των έξι κατηγορουμένων για την καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΖΑΕΦ 16 Σεπ 2020 | 20:59

Τσίπρας με Ζάεφ: Χαίρομαι που η ΝΔ σέβεται και δίνει μάχες για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε τον Ζόραν Ζάεφ σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών πριν και μετά τις εκλογές.

ΔΕΚΑ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ 16 Σεπ 2020 | 12:08

Κορονοϊός: Σε καραντίνα κλινική του Νοσοκομείου Λέσβου - 10 νεκροί - 37 τα θετικά κρούσματα στον Καρά Τεπέ

Το θετικό κρούσμα κορονοϊού εντοπίστηκε σε μετανάστρια που νοσηλευόταν στην κλινική ΩΡΛ του Νοσοκομείου Μυτιλήνης που μπήκε σε καραντίνα.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 16 Σεπ 2020 | 11:35

Μηταράκης: Το 2021 θα είναι λιγότεροι οι μετανάστες στις δομές

"Στις νέες δομές δεν πρέπει να μένει κανείς πάνω από έξι μήνες", είπε ο υπουργός Μετανάστευσης, κ. Μηταράκης.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ 16 Σεπ 2020 | 11:14

Ελληνοτουρκικά: Ανοιχτό ενδεχόμενο για τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ελληνοτουρκική συνάντηση η και τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 16 Σεπ 2020 | 10:31

Μυτιλήνη: Τους 1.200 έφτασαν οι πρόσφυγες που μπήκαν στο Καρά Τεπέ

Από το Σάββατο το μεσημέρι στο Καρά Τεπέ έχουν εγκατασταθεί 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες.

«ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ» ΕΙΠΕ 16 Σεπ 2020 | 09:24

Κορονοϊός - Βόμβα Πέτσα: Δεν αποκλείεται νέο lockdown - Όλα τα νέα μέτρα για την Αττική

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και δεν απέκλεισε νέο lockdown.