Πώς αποτιμά η ΝΔ την πρωτοβουλία για την πρόταση μομφής

Ακόμη και χθες, σε ένα κορυφαίο εθνικό θέμα ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πει και πάλι ψέματα ενώπιον της βουλής και του ελληνικού λαού, λένε στη ΝΔ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πώς αποτιμά η ΝΔ την πρωτοβουλία για την πρόταση μομφής

Αποτίμηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

1. Απεδείχθη η πρωτοφανής υποκρισία Τσίπρα- Καμμένου

Η συζήτηση στη βουλή απέδειξε την πρωτοφανή πολιτική υποκρισία και τον καιροσκοπισμό των κ. Τσίπρα και Καμμένου, που υποκριτικά διαφωνούν μεταξύ τους, αλλά στην πραγματικότητα είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν τα πάντα –προκαλώντας μέχρι και βλάβη στα εθνικά συμφέροντα- για να παραμείνουν για λίγους μήνες ακόμη στην εξουσία. Ο κ. Τσίπρας την ίδια ώρα που λέει ωμά ψέματα, παριστάνει τάχα τον υπεύθυνο ηγέτη, ενώ έχει κάνει παραχωρήσεις που ουδέποτε διανοήθηκε οποιοσδήποτε προκάτοχός του. Αν ήταν να παραδώσουμε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, όπως επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη, θα είχε ήδη υπογραφεί συμφωνία το 2008 στο Βουκουρέστι.

Ο κ. Καμμένος, από την άλλη, χθες απέδειξε ότι θα μείνει στην ιστορία ως ο μεγαλύτερος πολιτικός τυχοδιώκτης της Μεταπολίτευσης. Διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να περιγράψει κανείς τον καιροσκοπισμό του. Υποστήριξε και χθες ότι δήθεν διαφωνεί με μια συμφωνία που ζημιώνει την χώρα και ταυτοχρόνως την υπερψήφισε. Δε δίστασε να θυσιάσει ακόμη και τα εθνικά συμφέροντα, γιατί το μόνο που τελικά τον ενδιαφέρει είναι να μείνει για λίγους ακόμη μήνες στο Πεντάγωνο, απολαμβάνοντας όλα τα σχετικά προνόμια. Η υπογραφή στις Πρέσπες φέρει και το όνομα του.

Με αυτή τη συμφωνία, όμως, δημιουργούνται τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας. Διότι μετά τη σημερινή υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου-Ζάεφ παράγονται έννομες συνέπειες που πολύ δύσκολα θα αλλάξουν. Τα Σκόπια θα προχωρήσουν σε δημοψήφισμα και στη συνέχεια σε αλλαγή του Συντάγματός τους. Και είναι προφανές ότι αν τα καταφέρουν, καμία ελληνική βουλή, είτε η παρούσα, είτε η επόμενη δεν θα είναι εύκολο να ανατρέψει τη συμφωνία των Πρεσπών. Διότι αν το πράξει θα είναι σαν να αξιώνει από τους Σκοπιανούς να ξανα-αλλάξουν το Σύνταγμά τους και το όνομά τους, γεγονός που θα καταστήσει περίγελο την Ελλάδα σε όλη τη διεθνή κοινότητα.

Αυτός είναι ο λόγος που η συμφωνία των Πρεσπών είναι δύσκολο να ανατραπεί. Διότι είναι σαν να εκχωρείται πια λευκή επιταγή στην ΠΓΔΜ να την υλοποιήσει, με την Ελλάδα να υποχρεώνεται να είναι θεατής των εξελίξεων στη γείτονα. Και γι αυτό βέβαια φέρουν ακέραιη εθνική ευθύνη οι 153 βουλευτές που την υπέγραψαν χθες, καταψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ. Εξυπακούεται ότι η ΝΔ θα εξακολουθήσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ισχύσει αυτή τη συμφωνία, ακόμη και τώρα που τα περιθώρια ανατροπής της στενεύουν λόγω των τετελεσμένων που δημιουργεί από σήμερα η υπογραφή Τσίπρα - Καμμένου.

2. Ο κ. Τσίπρας ξαναείπε ψέματα

Ακόμη και χθες, σε ένα κορυφαίο εθνικό θέμα ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πει και πάλι ψέματα ενώπιον της βουλής και του ελληνικού λαού. Ισχυρίστηκε στην ομιλία του ότι δεν παρέδωσε η κυβέρνησή του τη μακεδονική εθνότητα, δηλαδή τη δυνατότητα των Σκοπιανών να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες.

Είπε ωμά ψέματα διότι το άρθρο 1 παρ. 3 της συμφωνίας αναφέρεται ξεκάθαρα σε nationality. Δηλαδή σε ιθαγένεια (σύμφωνα και με την επίσημη μετάφραση) και άρα κατ’ επέκταση σε εθνότητα. Λέει επί λέξει ότι η ιθαγένεια των Σκοπιανών θα θεωρείται στο εξής «η Μακεδονική» και ότι θα είναι στη διακριτική ευχέρεια μόνον όσων το επιθυμούν να τους αποκαλούν και πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Αμέσως μετά δε, το άρθρο 3 αναγνωρίζει και τη Μακεδονική γλώσσα για την οποία δεν είπε λέξη ο πρωθυπουργός. Καμία προηγούμενη κυβέρνηση και κανένας πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν είχε αναγνωρίσει σε επίσημο κείμενο, ούτε “μακεδονική γλώσσα” ούτε βέβαια “μακεδονική εθνότητα” που συνιστούν τη ρίζα του σκοπιανού αλυτρωτισμού.

Το δεύτερο ψέμα του κ. Τσίπρα ήταν ότι και χθες είχε το θράσος να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα, αν θέλει, θα αποκαλεί τα Σκόπια Severna Makedonija. Αυτή η δήθεν δυνατότητα της Ελλάδας, ωστόσο, δεν υπάρχει στη συμφωνία που θα υπογράψει σήμερα ο κ. Τσίπρας. Ούτε στο ελληνικό ούτε στο αγγλικό κείμενο. Είναι, δε, κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ακόμη και οι Σκοπιανοί δεν θα χρησιμοποιούν μεταξύ τους το όνομα Βόρεια Μακεδονία, δεδομένου ότι οι κ. Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος τους παραχώρησαν τη δυνατότητα να λέγονται σκέτο Μακεδόνες.

3. Ο κ. Τσίπρας αντί να διασπάσει τη ΝΔ, “πέτυχε” να διχάσει το κόμμα του

Η χθεσινή συζήτηση επιβεβαίωσε ότι ο κεντρικός στόχος του κ. Τσίπρα, όταν άνοιξε το σκοπιανό, ήταν να πλήξει την αντιπολίτευση. Και αντί να πετύχει το στόχο του, συναίνεσε τελικά σε μια κάκιστη συμφωνία που συνιστά εθνική υποχώρηση. Το γιατί δεν πέτυχε το στόχο του, το απέδειξε η χθεσινή συζήτηση.

Στο σύνολό της ήταν σαθρή η επιχειρηματολογία των κ. Τσίπρα- Καμμένου και Κοτζιά, που επιχείρησαν συμψηφισμούς με το παρελθόν –μέχρι και στο 1959 έφτασαν- σε μια εναγώνια προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν την αποτυχία τους. Το ξαναλέμε, αν και το έχουν καταλάβει οι πολίτες: Kαμία κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπέγραψε ποτέ καμία συμφωνία με τα Σκόπια. Καμία κυβέρνηση της ΝΔ δεν δέσμευσε την χώρα με μια επιζήμια συμφωνία. Αν, μάλιστα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όντως πιστεύουν ότι πέτυχαν μια εξαιρετική συμφωνία, ας μας εξηγήσουν επιτέλους γιατί δεν κατάφεραν να πείσουν γι αυτήν την “επιτυχία” τους ΑΝΕΛ πριν ψέξουν για τη στάση της τη ΝΔ.

Αντιθέτως, αυτό που “πέτυχε” ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν να βγει η κυβερνητική πλειοψηφία αποδυναμωμένη κατά έναν βουλευτή, τον κ. Δημήτρη Καμμένο που αρνήθηκε να ψηφίσει τη συμφωνία και διεγράφη, ενώ ήταν ο μόνος που εντέλει υπήρξε συνεπής με όσα θεωρητικά υποστηρίζει ο κ. Πάνος Καμμένος. Σήμερα επιπλέον από τους ΑΝΕΛ παραιτήθηκε η στενότερη συνεργάτης του Πάνου Καμμένου και μέχρι πρότινος εκπρόσωπος του κόμματος κ. Μανταλένα Παπαδοπούλου, χαρακτηρίζοντας κατάπτυστη τη συμφωνία που υπέγραψε ο αρχηγός της. Ολοι πια καταλαβαίνουν ότι το εθνολαϊκιστικό μόρφωμά του κ. Καμμένου είναι πια ζήτημα χρόνου να αυτοδιαλυθεί.

Η “επιτυχία” της κυβέρνησης αποτυπώνεται και δημοσκοπικά, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στη σημερινή δημοσκόπηση της Marc (για το Πρώτο Θέμα). 7 στους 10 πολίτες απορρίπτουν τη συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα, ενώ το ίδιο λένε και οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Το 49% των ψηφοφόρων του κ. Τσίπρα δεν ήθελαν να υπογραφεί η σημερινή συμφωνία των Πρεσπών, προφανώς γιατί την θεωρούν επιζήμια για τη χώρα. Με άλλα λόγια αντί να διασπάσει ο κ. Τσίπρας τη ΝΔ, το μόνο που πέτυχε ήταν να διχάσει το κόμμα του.

Παράλληλα η Νέα Δημοκρατία διευρύνει τη διαφορά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει πια στις 14,4 μονάδες, όταν σε αντίστοιχη δημοσκόπηση τον Μάρτιο η διαφορά ήταν στις 10,3 μονάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια έρευνα παίρνει πλέον μονοψήφια ποσοστά στη Μακεδονία και Θράκη και όλοι καταλαβαίνουν το λόγο. Την ίδια στιγμή δικαιώνεται απολύτως η στάση του κ. Μητσοτάκη που αυξάνει κατά 8 μονάδες την καταλληλότητά του ως πρωθυπουργού.

Η ερώτηση, λοιπόν, παραμένει: Γιατί επέδειξε τέτοια βιασύνη ο κ. Τσίπρας, εφόσον τα Σκόπια υποτίθεται ότι ήταν η επισπεύδουσα πλευρά; Τι ήταν αυτό που τον έκανε να υπογράψει άρον-άρον μια τόσο κακή συμφωνία που παραχωρεί στους Σκοπιανούς το δικαίωμα να λέγονται Μακεδόνες; Ακόμα και αν ήταν οι διεθνείς πιέσεις, αυτό θα ήταν απολύτως απαράδεκτο, ειδικά δεδομένου ότι πάντα ο ξένος παράγοντας πίεζε την Ελλάδα, αλλά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ενέδωσαν σε αυτές τις πιέσεις. Αν, ωστόσο, είναι κάποια ανταλλάγματα στο χώρο της οικονομίας, αυτό επιβεβαιώνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν αντιλαμβάνεται το εθνικό συμφέρον της χώρας.

4. Η δήθεν λαϊκίστικη στροφή της ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας και όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκαν χθες να επιρρίψουν στη ΝΔ ότι δήθεν εκθρέφει τον εθνολαϊκισμό, θα πρέπει να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Και κυρίως να ξαναδούν τις ομιλίες του κ. Μητσοτάκη και Καμμένου μήπως και συνειδητοποιήσουν επιτέλους ποιος -για προφανείς λόγους- κράτησε συνειδητά ακόμη και χθες χαμηλούς τόνους, και ποιος παραληρούσε, υβρίζοντας τους αντιπάλους του και λέγοντας ωμά ψέματα για να δικαιολογήσει την έσχατη πολιτική κωλοτούμπα του. Το χθεσινό παραλήρημα του κ. Καμμένου θα διδάσκεται στο μέλλον ως η επιτομή του πολιτικού αυτοεξευτελισμού.

Οι πολίτες, όμως, γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι εξέθρεψαν τα τελευταία χρόνια το τέρας του λαϊκισμού και του εθνολαϊκισμού. Είναι αυτοί που συνευρίσκονταν στις πλατείες με τους Χρυσαυγίτες, αυτοί που μαζί με την ΧΑ έριξαν την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Ο κ. Βουτσης ήταν που προσμετρούσε τις ψήφους της ΧΑ για να υποστηρίξει ότι υπάρχει επαρκής πλειοψηφία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι», έλεγε χαρακτηριστικά. Και βέβαια δεν ήταν η ΝΔ που επέλεξε δύο φορές συνειδητά να συγκυβερνήσει με τους ανεύθυνους και ψεκασμένους -κατά δήλωσή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Σε κάθε περίπτωση, όσο και αν η κυβέρνηση επιμένει στην επιστράτευση ύβρεων, ακραίας ρητορικής και διχαστικού λόγου, όσο και αν επενδύει στην πόλωση και τον διχασμό, η ΝΔ δεν θα την ακολουθήσει. Οι πολίτες αξιώνουν την πολιτική αλλαγή και είναι θέμα λίγων μηνών αυτός ο θίασος των υποκριτών που έπαιξε και πάλι χθες θέατρο σε βάρος, αυτή τη φορά, των εθνικών συμφερόντων, να επιστρέψει οριστικά στην αντιπολίτευση εντός ή εκτός βουλής.

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΦΡΕΝΟ ΣΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 09 Αυγ 2020 | 08:06

Κορονοϊός: Εξετάζονται μέτρα "τύπου Πόρου" στη Βόρεια Ελλάδα – Κρίσιμη η τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας

Στο Μαξίμου είναι έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα - Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους ειδικούς τη Δευτέρα

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 07 Αυγ 2020 | 14:45
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ 07 Αυγ 2020 | 10:49

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Προσλήψεις οδηγών ανακοινώνει σήμερα ο Μητσοτάκης

Οι εικόνες συνωστισμού στα ΜΜΜ τις προηγούμενες εβδομάδες έφεραν την αντίδραση της κυβέρνησης. Προσλήψεις θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ 07 Αυγ 2020 | 10:32

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη για ΑΟΖ: Εθνική επιτυχία η υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο

Εθνική επιτυχία, που κλείνει εκκρεμότητα δεκαπέντε ετών, χαρακτήρισε τη συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 06 Αυγ 2020 | 18:47

Μητσοτάκης για ΑΟΖ με Αίγυπτο: "Επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή"

Χαιρετίζει από τη Χάλκη τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 06 Αυγ 2020 | 17:12

Τσίπρας: Μια κακή συμφωνία με Αίγυπτο θα δώσει ανέλπιστα όπλα στην Τουρκία

Μια κακή συμφωνία με την Αίγυπτο που θα δώσει ανέλπιστα όπλα στην Τουρκία αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας

ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΗ 06 Αυγ 2020 | 16:12

Κυριάκος Μητσοτάκης: "Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους των μικρών νησιών"

"Για τον ΕΝΦΙΑ, θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τα μικρά νησιά" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

EΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΧΑΛΚΗΣ «Δ. Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ» 06 Αυγ 2020 | 15:51

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο μνημόσυνο του Δημήτρη Κρεμαστινού ο πρωθυπουργός [Εικόνες]

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τίμησε σήμερα από τη Χάλκη τη μνήμη και το έργο του Δημήτρη Κρεμαστινού

06 Αυγ 2020 | 13:44

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη από την ακριτική Χάλκη για την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό

"Να φοράμε τη μάσκα μας και σε εξωτερικούς χώρους" είπε ο πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τη Χάλκη.

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ 06 Αυγ 2020 | 13:43

Επιστολή Σακελλαροπούλου σε 14 ηγέτες: "Υψώστε την φωνή σας για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί"

"Υψώστε την φωνή σας για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί" αναφέρει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην επιστολή της προς τους 14 ηγέτες

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ 06 Αυγ 2020 | 11:57

Η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον μικρό του φίλο, Μιχάλη, στη Ρόδο [βίντεο]

Με τον μικρό του "φίλο", τον Μιχάλη από τη Ρόδο, συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του νησιού.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 06 Αυγ 2020 | 11:24

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης

Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός σε διαδικτυακή συζήτηση - Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Χάλκη.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 05 Αυγ 2020 | 23:36

Παρατήρηση Μητσοτάκη σε δημοσιογράφο: "Γιατί δεν φοράς μάσκα;" [Βίντεο]

Ο πρωθυπουργός έκανε παρατήρηση σε δημοσιογράφο που δεν φορούσε μάσκα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο