Follow us

Πώς «διαβάζουν» τις απειλές για εκλογές ΔΝΤ και Βρυξέλλες

Σε αντίθεση με το παρελθόν, ΔΝΤ και Ευρώπη είναι απόλυτα προετοιμασμένοι για την πιθανότητα ενός νέου πολιτικού πυροτεχνήματος που μπορεί να πετάξει ο Αλ. Τσίπρας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πώς «διαβάζουν» τις απειλές για εκλογές ΔΝΤ και Βρυξέλλες

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, και ειδικά μετά και την δήλωση του Πάνου Καμμένου για προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία αν οι δανειστές συνεχίσουν το κρεσέντο των πιέσεων προς την ελληνική πλευρά, καθίσταται ολοένα και πιο πασιφανές ότι η κυβέρνηση μπροστά σε ένα διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις το οποίο αδυνατούσε να διαβλέψει νωρίτερα, παίζει το τελευταίο της χαρτί: αυτό της απειλής μίας νέας πολιτικής αποσταθεροποίησης στην χώρα.

«Αν υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις, που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από τον ελληνικό λαό, ο ελληνικός λαός θα έχει πάλι το λόγο», ξεκαθάρισε ο συγκυβερνών πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος (Realnews). «Αν χάσουμε την κοινωνική στήριξη, τον ξέρουμε τον δρόμο... Δεν θα χρειαστούμε κανέναν να μας πει το τι θα κάνουμε. Εμείς δεν είμαστε "δεμένοι" στις καρέκλες μας», συμπλήρωσε (Kontranews) ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας.

Η αποστροφή του Π. Καμμένου μόνο τυχαία δεν θεωρείται, καθώς όπως σχολίασε το πρωί της Κυριακής (Mega) η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, «οι Ευρωπαίοι πρέπει να λάβουν το μήνυμα ότι δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να εκβιάζεται».

Δεν φοβούνται οι δανειστές τις εκλογές

Μία τέτοια στρατηγική, η οποία παρεμπιπτόντως έχει ακολουθηθεί κι άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν από προηγούμενες κυβερνήσεις, λαμβάνει υπ' όψη της μίας υπόθεση εργασίας η οποία ενώ κατά το παρελθόν έχει δουλέψει, αυτή τη φορά όμως μάλλον θα αποδειχθεί λανθασμένη. Αυτή η υπόθεση εργασίας λέει ότι οι δανειστές φοβούνται το ενδεχόμενο νέων εκλογών στην χώρα και δεν επιθυμούν την κυβερνητική αποσταθεροποίηση.

Πράγματι από το 2010 επί κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σαμαρά, το χαρτί της απειλής ενός πολιτικού χάους στην Ελλάδα που θα μπορούσε να εκτροχιάσει το πρόγραμμα δημοσιονομικης σταθεροποίησης εν πολλοίς είχε αποδώσει πολιτικούς καρπούς στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Το 2012 το ίδιο το ΔΝΤ αλλά και οι Ευρωπαίοι ήταν εκείνοι που πρώτοι δεν ήθελαν να δουν την Ελλάδα να οδηγείται σε πρόωρες κάλπες.

Όμως και τα επόμενα χρόνια μέχρι την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ΔΝΤ και Ευρώπη πρότασαν πάνω απ' όλα την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα γεγονός που κατά καιρούς οδηγούσε σε συμβιβασμούς μεταξύ των δύο πλευρών κατά τις διαπραγματεύσεις. Σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται να θεωρεί πως το ίδιο έργο μπορεί να επαναληφθεί. Απειλώντας τους δανειστές με πρόωρες εκλογές- όπως έκανε ο Πάνος Καμμένος- οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Αθήνα δείχνουν να πιστεύουν ότι μπορούν να κάμψουν τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών υπό τον φόβο ενός πολιτικού ατυχήματος στην χώρα μας που μπορεί να ανοίξει εκ νέου τον Ασκό του Αιόλου.

Η αστάθεια θα πυροδοτήσει νέα σενάρια Grexit

Αν προσπαθήσει κάποιος να βρει το λάθος σε αυτόν τον συλλογισμό είναι εύκολο. Το λάθος δεν είναι ότι τυχόν νέες εκλογές θα επαναφέρουν ακόμα πιο δραματικές τις στιγμές του 2015. Το λάθος είναι η κυβέρνηση στην Ελλάδα να πιστεύει ότι τυχόν νέες εκλογές είναι κάτι που ξορκίζει η πλευρά των δανειστών. Σε αντίθεση με το παρελθόν, ΔΝΤ και Ευρώπη είναι απόλυτα προετοιμασμένοι για την πιθανότητα ενός νέου πολιτικού πυροτεχνήματος που -όπως εκτιμούν- είναι πιθανότατα διατεθειμένος να πετάξει ο Αλέξης Τσίπρας οδηγώντας την χώρα σε ένα νέο κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας.

Ίσως είναι μάλιστα κάτι που θα τους "έλυνε" και τα χέρια, όπως εκτιμούν αναλυτές στο εξωτερικό, καθώς η συνεργασία τους με την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου εξακολουθεί να παραμένει ελλειμματική παρά τον συμβιβαστικό ρόλο που έχει ανατεθεί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να παίξει ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων. Ακόμα περισσότερο μάλιστα την στιγμή που ένα νέο κεφάλαιο πολιτικής αστάθειας στην χώρα είναι ίσως το άλλοθι που αναζητούν κάποιοι στα κέντρα αποφάσεων του εξωτερικού όχι απλά για να νομιμοποιήσουν αλλά τελικά να καταστήσουν αναπότρεπτο ένα σενάριο για Grexit, που το Βερολίνο ήδη έχει αρχίσει να ξαναζεσταίνει. Κάθε άλλο λοιπόν παρά ιδρώνει το αυτί των δανειστών από τις απειλές περί κυβερνητικής αστάθειας. Μάλλον βούτυρο στο ψωμί τους θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι.

Αντιφατικά μηνύματα από την κυβέρνηση

Στον αντίποδα των δηλώσεων Καμμένου, Μπαλάφα και Χρυσοβελώνη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αποκλείουν κατηγορηματικά ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Δεν υπάρχει ούτε συζήτηση, ούτε λόγος για εκλογές», είπε χαρακτηριστικά ο κ . Δραγασάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή και κινείται στο πλαίσιο αυτής.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Επένδυση», η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει πολύ πρόσφατη εντολή από το εκλογικό σώμα να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας και παραμένει με επιτυχία εντός των στόχων». Παράλληλα σημειώνει πως «αν κάποιοι στο εσωτερικό ευελπιστούν στην αποσταθεροποίηση και ονειρεύονται συγκυβερνήσεις» να το ξεχάσουν.

Θεοδωράκης: Είναι αστείο να μιλούν οι κυβερνητικοί πάλι για εκλογές

«Είναι αστείο που κάποιοι, και μέσα στην κυβέρνηση, αφήνουν ως υπονοούμενο το ενδεχόμενο η χώρα να πάει ξανά σε εκλογές μέσα σε έξι μήνες. Πρέπει να αποφύγουμε τις εκλογές. Έχουμε όμως μια κακή κυβέρνηση, που δεν αντιλαμβάνεται τον παλμό του κόσμου. Νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αντιληφθεί τις ευθύνες του και να αναζητήσει απ΄αυτή τη Βουλή μια άλλη κυβέρνηση» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το Ρέθυμνο.

Λεβέντης: Και τι θα πάθουν οι ξένοι αν κάνουμε εκλογές;

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κετρώων Βασίλης Λεβέντης εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση βρίσκεται υπό ομηρία και είναι υπό παραίτηση και γι αυτό το λόγο ζήτησε από τους αγρότες να γυρίσουν σπίτι τους μέχρι να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις.

«Ο Καμμένος απειλεί τους ξένους με εκλογές. Και τι θα πάθουν οι ξένοι; Όλα η Ελλάδα θα τα υποστεί και θα πάμε σε Grexit», τόνισε ο κ. Λεβέντης, μιλώντας στο Mega, ο οποίος σημείωσε ότι δεν λογίζει τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ως πολιτικό αρχηγό, μολονότι τον σέβεται ως άνθρωπο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 21 Μαϊ 2022 | 13:10

ΣΥΡΙΖΑ: Φανερώνεται τι αποδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα τα χειροκροτήματα

"Καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ποια ήταν η αμερικανική θέση που άκουσε ο "προβλέψιμος και δεδομένος" κ. Μητσοτάκης", αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 20 Μαϊ 2022 | 18:44

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Ποια είναι η πρώτη Ελληνίδα στην ιστορία που αναλαμβάνει πόστο σε γαλλική κυβέρνηση

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είναι μία εκ των κορυφαίων χειρουργών - γυναικολόγων σήμερα στη Γαλλία και ευρωβουλευτής από το 2019 με το κόμμα του Μακρόν.

"Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ" 20 Μαϊ 2022 | 15:17

Μπακογιάννη: Δεν τον ξέρουν καλά τον Κυριάκο, όσοι λένε για πρόωρες εκλογές"

Κάποιοι λένε ότι ο πρωθυπουργός θα εκμεταλλευτεί τη μεγάλη επιτυχία για να πάει σε εκλογές. "Δεν τον ξέρουν καλά τον Κυριάκο", σχολιάζει η Ν. Μπακογιάννη.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ 20 Μαϊ 2022 | 12:49

Τουρκία: Έντονες φήμες ότι ο Ερντογάν θα κάνει ευρύ ανασχηματισμό τον Ιούλιο

Έντονες φήμες κυκλοφορούν στη γειτονική χώρα, καθώς ο Ερντογάν ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό εντός του Ιουλίου.

ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 20 Μαϊ 2022 | 11:08

Μητσοτάκης: Στόχος της κυβέρνησης να καταστεί η Ελλάδα κόμβος βιοφαρμακευτικής καινοτομίας

Να μετατραπεί σε "χώρα επιλογής, χώρα αναφοράς" στη βιοφαρμακευτική βιομηχανία επιδιώκει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ευρεία σύσκεψη με τα μέλη της Ομάδας Εργασίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 20 Μαϊ 2022 | 10:59

Τσίπρας: Τιμητική στιγμή για τη χώρα και τον πρωθυπουργό η ομιλία στο Κογκρέσο

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι μετά την εκλογή "αντιστοιχίζεται ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ του 3% με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ".

ΜΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 20 Μαϊ 2022 | 09:55

Γαλλία: Την νέα κυβέρνηση του ανακοινώνει το απόγευμα ο Εμανουέλ Μακρόν

Σήμερα το απόγευμα θα ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 20 Μαϊ 2022 | 09:47

Καρφιά Νάσου Αθανασίου κατά Τσίπρα: "Δεν είναι δυνατόν να γίνεται προεδρική εκλογή με έναν υποψήφιο"

"Κανένας δεν ήθελε, κανένας δεν μπορούσε;" αναρωτήθηκε ο Νάσος Αθανασίου αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι ο Α. Τσίπρας ήταν ο μόνος υποψήφιος στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 20 Μαϊ 2022 | 09:29

Παπαδημούλης: Οι παλιοί είμαστε το σασί του ΣΥΡΙΖΑ - Να μην ακούει ο Τσίπρας όσους μιλούν για βαρίδια στο κόμμα

"Χωρίς ενωμένο κόμμα δεν κερδίζονται εκλογές" είναι το μήνυμα του Δημήτρη Παπαδημούλη στον Αλέξη Τσίπρα.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 19 Μαϊ 2022 | 22:54

Αλέξης Τσίπρας για την απώλεια του Βαγγέλη Παπαθανασίου: Λίγοι μπορούν να έχουν στο όνομά τους δίπλα τη λέξη "παγκόσμιος"

Το αντίο του Αλέξη Τσίπρα στον Βαγγέλη Παπαθανασίου που χαρακτήρισε πρωτοπόρο της ηλεκτρονικής μουσικής.

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε 19 Μαϊ 2022 | 10:28

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: "Πασοκοποίηση" του κόμματος και επικράτηση των Προεδρικών - Αρχισαν οι γκρίνιες όσων έμειναν εκτός

Σε νέο κόμμα μετατρέπεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με την επικράτηση σε υψηλές θέσεις των πασοκογενών και προεδρικών στελεχών στις εσωκομματικές εκλογές.

ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ "ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ" 19 Μαϊ 2022 | 09:32

Οι δικαστές γύρισαν σελίδα: Η Μαργαρίτα Στενιώτη κέρδισε τον Χριστόφορο Σεβαστίδη που ανησυχούσε για τον... Κουφοντίνα

Γίνεται η δεύτερη γυναίκα στη ιστορία της Ένωσης που εκλέγεται σε αυτή τη θέση.

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 19 Μαϊ 2022 | 07:55

Τι κερδίζει η Ελλάδα από την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πιστοποιείται, με μια έγκυρη διεθνή συνθήκη η κοινή βούληση Ελλάδας και ΗΠΑ για την αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας απέναντι σε κάθε απειλή