Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη χωρίς συμφωνία των αρχηγών

«Μάχη» για την σύνταξη της κοινής δήλωσης μετά το συμβούλιο αρχηγών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη χωρίς συμφωνία των αρχηγών

Επί έξι ώρες συζητούσαν στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας οι αρχηγοί των κομμάτων και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στους αρχηγούς να υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν για το ασφαλιστικό, στη λογική ότι συνιστά εθνική κόκκινη γραμμή και ότι δεν μπορεί να υπάρξουν άλλες μειώσεις.

Φέρετε να είπε στους συνομιλητές του ότι αν δεν υπογράψουν θα είναι σαν να θέλουν την περαιτέρω μείωση των συντάξεων.

Και αυτή η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή ενώ νωρίτερα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης είπαν όχι στις επιτροπές για ασφαλιστικό και Σύνταγμα που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης σύμφωνα με πληροφορίες επέκριναν με σφοδρότητα τον πρωθυπουργό επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει τις περικοπές και βρίσκεται στην τελική ευθεία να νομοθετήσει σε συνεννόηση με τους δανειστές.

Τι είπε ο Στ.Θεοδωράκης

Το πεδίο της Βουλής έδειξε για το διάλογο στο ασφαλιστικό ο Σταύρος Θεοδωράκης αρνούμενος συμμετοχή σε μια διακομματική επιτροπή. Αφησε πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο το Ποτάμι να συμμετάσχει σε μια επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει πρώτα συμφωνία για αλλαγή του εκλογικού νόμου εντός του 2016.

Το ξέσπασμα Τσίπρα

Στην σκληρή κριτική και τις αρνήσεις των αρχηγών της αντιπολίτευσης να συνυπογράψουν μια κοινή ανακοίνωση για το ασφαλιστικό,ο κ. Τσίπρας πέρασε στην αντεπίθεση.

Παρέθεσε στοιχεία με τις μειώσεις που επήλθαν στις συντάξεις λόγω της εφαρμογής των δυο πρώτων μνημονίων και προκάλεσε τους συνομιλητές του λέγοντας: «Έχετε το θράσος να λέτε εσείς ότι αυτό ήταν το χειρότερο μνημόνιο όταν επί των ημερών σας έγιναν αυτές οι μειώσεις στις συντάξεις;».

Τη συζήτηση πυροδότησε και η αναφορά του πρωθυπουργού αλλά και εμπρηστική παρέμβαση του Πάνου Καμμένου για το κούρεμα του χρέους (PSI) που εξελήφθη ως μια ακόμη επίθεση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Λεβέντης: Μην πετροβολάτε τον Τσίπρα γιατί το Grexit είναι ακόμη στο τραπέζι

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος της Ενωσης Κέντρου Βασίλης Λεβέντης μετά την σκληρή κριτική που ακούστηκε από τους άλλους αρχηγούς για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού τους επέκρινε γιατί δεν δείχνουν να ανταποκρίνονται στην προσπάθεια συνεννόησης.

Φέρετε μάλιστα να συνέστησε « Μην πετροβολάτε τον Τσίπρα το Grexit δεν έχει φύγει ακόμη από το τραπέζι».

Διατύπωσε μάλιστα και επισήμως την πρόταση του για οικουμενική κυβέρνηση με τεχνοκράτες υπουργούς και φυσικά τη συμμετοχή της ΝΔ.

Στις δημόσιες δηλώσεις του ο Β. Λεβέντης επανέλαβε ότι ζήτησε οικουμενική αλλά ο Τσίπρας επιμένει σε συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ.

Στο μυαλό του ο Τσίπρας ήθελε να χρηστιμοποιήσει το προσφυγικό για να πετύχει χαλάρωση γιατί ξέρει τι το ασφαλιστικό ότι δεν μπορεί να το περάσει και θα πέσει.

Το πονηρό σχέδιο του Τσίπρα δεν θα περάσει.

Τι στήριξη να παράσχω αφού έχουν ήδη υπογράψει ότι κρατική χρηματοδότηση δεν θα υπάρχει και ότι έχουν τα ταμεία θα δίνουν.

Αν ο κ. Τσίπρας δεν αποδεχθεί την οικουμενική κακό του κεφαλιού του.

Ο Πλακιωτάκης να με συγχωρήσουν ούτε ήξεραν τι έλεγαν.

ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι άλλα αντί άλλων.

Ο Τσίπρας παρουσίασε λόγια του αέρα.

ΝΔ: Στον προϋπολογισμό έχουν ήδη εντάξει περικοπές 3,2 δισ

Τον προϋπολογισμό που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση και περιλαμβάνει περικοπές ύψους 3,2 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις επικαλούνται στελέχη της ΝΔ για να απαντήσουν για τη στάση τους έναντι της πρόσκλησης Τσίπρα.

«Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι του κ. Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ να διαδηλώνει εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ» λένε στη Συγγρού και επιμένουν πως όλη η προσπάθεια του πρωθυπουργού συνιστά στην παγίδευσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στιγμιότυπα στο Προεδρικό

Οι πολιτικοί αρχηγοί άρχισαν να προσέρχονται λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι. Σταύρος Θεοδωράκης, Φώφη Γεννηματά και Βασίλης Λεβέντης ήταν οι τρεις πρώτοι, αμέσως μετά, με ελάχιστα λεπτά διαφορά, έφτασε στο κτήριο της Ηρώδου Αττικού ο Γιάννης Πλακιωτάκης συνοδευόμενος από τον Γιάννη Βρούτση και τον Γιώργο Κουμουτσάκο και ακολούθησε ο πρωθυπουργός. Η σύσκεψη ξεκίνησε με καθυστέρηση. Τελευταίος εισήλθε στην αίθουσα συσκέψεων, ως είθισται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, αφού πρώτα χαιρέτησε τους συνεργάτες των Πολιτικών Αρχηγών και στη συνέχεια ξεκίνησε η συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών.

Εν τω μεταξύ, ανέβηκαν οι τόνοι εκτός της αίθουσας συσκέψεων με θερμό επεισόδιο μεταξύ Γεροβασίλη-Κουμουτσάκου και Κουίκ.

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη χωρίς συμφωνία των αρχηγών

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για συναίνεση και εθνικό διάλογο σχετικά με το ασφαλιστικό και με «τυράκι» την συνταγματική αναθεώρηση όπου εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τους πολιτικούς αρχηγούς λόγω της …προχειρότητας με την οποία εμφανίστηκε να την χειρίζεται το Μέγαρο Μαξίμου με την αποστολή δελτίου τύπου την ώρα που ο Πρωθυπουργός ήταν στο Ισραήλ, αλλά κυρίως για το περιεχόμενο της πρότασης.

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη χωρίς συμφωνία των αρχηγών - εικόνα 2
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη χωρίς συμφωνία των αρχηγών - εικόνα 3

Οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν σε χθεσινές τους δηλώσεις το έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει απέναντι στον Πρωθυπουργό αλλά και τα …θεσμικά κενά που υπάρχουν στην πρόταση της κυβέρνησης για εθνική συνεννόηση η οποία επιδιώκεται μέσω του Προεδρικού Μεγάρου για το ασφαλιστικό που δεν αποτελεί όμως εθνικό ζήτημα που απαιτεί την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη χωρίς συμφωνία των αρχηγών - εικόνα 4
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη χωρίς συμφωνία των αρχηγών - εικόνα 5

Τόσο ο μεταβατικός Πρόεδρος της ΝΔ Γ. Πλακιωτάκης όσο και η Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, Του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης αποδέχτηκαν την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα παρευρεθούν στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στα σχέδια της κυβέρνησης να θέσει όλο τον πολιτικό κόσμο συνυπεύθυνο στην αλλαγή του ασφαλιστικού. Έτσι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για να υπάρξει συμφωνία των κομμάτων πρωτίστως στο ασφαλιστικό φαίνεται ότι πέφτει στο κενό πριν ακόμα ξεκινήσει η σύσκεψη καθώς αντιμετωπίζεται από τα υπόλοιπα κόμματα ως τακτικισμός της τελευταίας στιγμής που θέλει να θέσει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνυπεύθυνα για τις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον του ασφαλιστικού.

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη χωρίς συμφωνία των αρχηγών - εικόνα 6

Τι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Πρωθυπουργός στην σύσκεψη θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό και για τις επαφές που είχε με ξένους ηγέτες για το θέμα. Κατόπιν θα παρουσιάσει τις βασικές θέσεις για το νέο ασφαλιστικό τις οποίες έχει εγκρίνει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής και θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να συμμετέχουν στον εθνικό διάλογο για το ασφαλιστικό προκειμένου να διαμορφωθεί η «εθνική κόκκινη γραμμή» έναντι των δανειστών προκειμένου να αποφευχθούν μειώσεις στις συντάξεις τις οποίες ζητούν οι εταίροι, όπως είπε χτες το βράδυ και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος αποχωρώντας από το Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό.

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη χωρίς συμφωνία των αρχηγών - εικόνα 7

Ουσιαστικά θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να ορίσουν εκπροσώπους με ειδικές γνώσεις οι οποίοι θα συμμετέχουν στην διακομματική επιτροπή για το ασφαλιστικό που προτίθεται να συστήσει η κυβέρνηση προκειμένου να επεξεργαστεί μία εθνική πρόταση για τις συντάξεις. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας αναμένεται να προαναγγείλει την σύσταση και νέας διακομματικής επιτροπής για την συνταγματική αναθεώρηση. Και στις δύο επιτροπές θα οριστεί συντονιστής που θα προέρχεται από το κυβερνών κόμμα και σε αυτό το πλαίσιο ακούστηκε το όνομα του Σάββα Ρομπόλη για το ασφαλιστικό ενώ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την επιλογή ενός συνταγματολόγου που θα τεθεί επικεφαλής στην επιτροπή για την αλλαγή του Συντάγματος. Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να επιμερίσει ευθύνες και στην αντιπολίτευση για την διαμόρφωση της πρότασης για το νέο ασφαλιστικό. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, οι επιτροπές αυτές δεν θα συσταθούν καν εάν αρνηθούν να συμμετέχουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι όπως αναμένεται να γνωστοποιηθεί σήμερα από τους επικεφαλής των κομμάτων.

Από την πλευρά τους η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, ο μεταβατικός Πρόεδρος της ΝΔ Γ. Πλακιωτάκης και ο επικαφελής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης φέρονται αποφασισμένοι να παρευρεθούν για τυπικούς λόγους αλλά να μην συζητήσουν για το ασφαλιστικό με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και να αποχωρήσουν από την συνάντηση όπως έχει προαναγγείλει η κ. Γεννηματά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μόνο ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης είναι έτοιμος να προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση στον βαθμό που ο Πρωθυπουργός υιοθετήσει τα 9 σημεία που έχει προτείνει ο επικεφαλής του κόμματος για το συνταξιοδοτικό και το δημόσιο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 19 Οκτ 2021 | 14:41

"Είμαι κι εγώ ένας από τους 500 με πολλαπλό μυέλωμα": Το μήνυμα του Δημήτρη Γάκη (ΣΥΡΙΖΑ) στη Ντόρα Μπακογιάννη

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Γάκης, αποκαλύπτει ότι είναι και ο ίδιος ένας ακόμη από τους 500 ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα. "Θα βγούμε νικητές" λέει στη Ντόρα Μπακογιάννη.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ 19 Οκτ 2021 | 14:32

Ρωγμές στο κτίριο της Βουλής: Ο Τασούλα καθησυχάζει για το υπόγειο γκαράζ - "Κάθε έργο που έχει γίνει, έχει ενισχύσει τη στατικότητα"

"Κανένα θέμα, ούτε οποιοσδήποτε συναγερμός υπάρχει σχετικά με την στατικότητα του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων", ανέφερε ο Κωνσταντίνος Τασούλας

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ 19 Οκτ 2021 | 14:01

ΝΔ: 6 καυτά ερωτήματα στον Τσίπρα μετά την ποινική δίωξη κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλου

Η ΝΔ απευθύνει στον Αλ. Τσίπρα ερωτήματα γύρω από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλο.

ΕΙΡΩΝΕΙΕΣ... 19 Οκτ 2021 | 13:52

"Κακία" Χαντζόπουλου για την υποψηφιότητα Παπανδρέου στο ΚΙΝΑΛ- Στρώνουν κόκκινο χαλί οι γελοιογράφοι

Με ένα αιχμηρό σκίτσο σχολίασε ο γελοιογράφος της Καθημερινής Δημήτρης Χαντζόπουλος την υποψηφιότητα Παπανδρέου

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ 19 Οκτ 2021 | 13:31

Ερευνα από την Οικονομική Εισαγγελία για τη "λίστα Πέτσα" μετά τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ

Οι καταγγελίες για τη "λίστα Πέτσα" έφτασαν στην Οικονομική Ειασγγελία.

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 19 Οκτ 2021 | 13:12

Μπατζελή: Στηρίζω Παπανδρέου - Θα ανακοινώσει σύντομα την υποψηφιότητά του

Στην αποκάλυψη ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πιθανότατα θα ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, προέβη η Κατερίνα Μπατζελή.

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 19 Οκτ 2021 | 13:05

Μητσοτάκης, αλ Σίσι και Αναστασιάδης στην Τριμερή: Η Τουρκία συνιστά απειλή για την Αν. Μεσόγειο

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος απευθύνουν μήνυμα προς την Τουρκία να απέχει από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ 19 Οκτ 2021 | 12:59

Ο Φλωρίδης κατηγορεί τον Παπανδρέου για θεατρική παράσταση: "Προκαλεί την ιστορική μνήμη με όσα κάνει"

"Δικαίωμά του να κατέβει, αλλά να μην προκαλεί την ιστορική μνήμη με όλα όσα κάνει", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης για τον Γιώργο Παπανδρέου.

ΤΑ 6,1 ΡΙΧΤΕΡ 19 Οκτ 2021 | 12:41

Σεισμός στην Κάρπαθο: Μέχρι και το επίκεντρο διεκδικούν οι Τούρκοι - Είναι εντός της "μεσογειακής περιοχής" μας, λένε

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρει ότι το επίκεντρο του σεισμού στην Κάρπαθο βρίσκεται εντός της... "μεσογειακής περιοχής της Τουρκίας".

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΕΡΑ25 19 Οκτ 2021 | 12:12

Επίκαιρη ερώτηση Βαρουφάκη σε Μητσοτάκη - Ζητά γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο Γιάνης Βαρουφάκης προτείνει μεταξύ άλλων, την γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΑΣ ΗΓΕΣΙΑΣ 19 Οκτ 2021 | 11:51

Προσωρινός εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ ο Μανώλης Χριστοδουλάκης - Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής αναλαμβάνει και αυτό το ρόλο μεταβατικά, μέχρι να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο.

Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 11:51

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Διπλή εξεταστική για ΜΜΕ και γκάλοπ αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει να "δραπετεύσει"

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για διπλή Εξεταστική Επιτροπή για την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 11:41

Novartis: Πώς η απαλλαγή Μανιαδάκη "απαλλάσσει" και Λοβέρδο - Γεωργιάδη

Ντόμινο φέρνει η απαλλαγή Μανιαδάκη στην υπόθεση Novartis. Πώς αποσυνδέονται από την υπόθεση Α. Λοβέρδος και Α. Γεωργιάδης.