Follow us

Πως «φρέναραν» οι 40.000 μονιμοποιήσεις στο δημόσιο

Πως «θυσιάστηκε» η διάταξη για την μετατροπή της εργασιακής σχέσης ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου 40.000 εργαζομένων στο δημόσιο σε μόνιμο προσωπικό.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πως «φρέναραν» οι 40.000 μονιμοποιήσεις στο δημόσιο

Στο πλαίσιο της…προσέγγισης μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών «θυσιάστηκε» η διάταξη για την μετατροπή της εργασιακής σχέσης ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου 40.000 εργαζομένων στο δημόσιο σε μόνιμο προσωπικό, την οποία είχε συμπεριλάβει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο που συζητείται στην βουλή.

Αφόρητες πιέσεις

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, στο Brussels group η ελληνική αντιπροσωπεία πιέστηκε αφόρητα από τους δανειστές στις τελευταίες συναντήσεις να αποσύρει την συγκεκριμένη πρόβλεψη καθώς επίσης και να μειώσει τις προσλήψεις στο Δημόσιο το 2015 από 15.000 που αναφέρει ο προϋπολογισμός σε 11.000 όπως είχε συμφωνηθεί στο Μεσοπρόθεσμο, με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να κάνει ένα βήμα πίσω στο πλαίσιο της προσέγγισης με τους δανειστές.

Η επίθεση του Αυστριακού υπουργού

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Brussels group κ. Χουλιαράκης βρέθηκε αντιμέτωπος με την επιμονή των θεσμών να αποσυρθεί η διάταξη για τις 40.000 μονιμοποιήσεις των ΙΔΑΧ καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών έκριναν ότι η διάταξη υποκρύπτει νέες προσλήψεις ενώ παράλληλα ζήτησαν να μην γίνουν οι επαναπροσλήψεις των απολυμένων και των διαθέσιμων υπαλλήλων. Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη που είχε ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο προέβλεπε ότι οι υπάλληλοι του δημοσίου με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, ιδιωτικού δικαίου θα μετέτρεπαν τις συμβάσεις τους σε μόνιμου προσωπικού- δημοσίου δικαίου. Στόχος της διάταξης ήταν η καλύτερη εφαρμογή της κινητικότητας καθώς όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα διέθεταν μία σχέση εργασίας και δεν θα υπήρχαν εξαιρέσεις ή εμπόδια στην μετακίνησή τους, καθώς και η προστασία τους από μελλοντικές απολύσεις αφού οι ΙΔΑΧ ήταν η κύρια δεξαμενή για απολύσεις και διαθεσιμότητα. Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών ο οποίος στο Eurogroup Που έγινε στην Ρίγα επιτέθηκε στην ελληνική κυβέρνηση διερωτώμενος που θα βρει τα λεφτά να κάνει νέες προσλήψεις στο Δημόσιο. Σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε. το θέμα του Δημοσίου μπήκε ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τόσο για τις προσλήψεις στον κρατικό μηχανισμό όσο και για την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης για την οποία οι δανειστές ζητούσαν επίσης να αποσυρθεί. Η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει την διάταξη που αφορά τόσο την μονιμοποίηση των 40.000 ΙΔΑΧ όσο και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο για την οποία υπήρχε και σχετική εισήγηση της ΑΔΕΔΥ.

Μέτωπο ΑΔΕΔΥ - κυβέρνησης

Η απόσυρση της διάταξης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορούσε την μετατροπή της σχέσης εργασίας 40.000 υπαλλήλων από «αορίστου χρόνου» σε μόνιμο προσωπικό, άνοιξε μέτωπο μεταξύ της ΑΔΕΔΥ και της κυβέρνησης. Από την κυβερνητική πλευρά δόθηκε η εικόνα ότι μετά από παρέμβαση των συνδικαλιστών αποσύρθηκε η διάταξη για να γίνει καλύτερη επεξεργασία και να επανακατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο. Η ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή της όμως αναφέρει ότι η απόσυρση της διάταξης έγινε από το υπουργείο χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους συνδικαλιστές.

Η ΑΔΕΔΥ έδωσε στην δημοσιότητα το υπόμνημα που είχε αποστείλει στον αρμόδιο υπουργό Γ. Κατρούγκαλο στο οποίο ζητά την ενσωμάτωση της τροπολογίας αλλά με την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να ισχύσει σε εθελοντική βάση καθώς αρκετοί εργαζόμενοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου «χάνουν» ασφαλιστικά δικαιώματα εάν μετατρέψουν τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.

Τελικώς η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει τα συγκεκριμένα άρθρα με την δέσμευση ότι θα επαναφέρει την διάταξη σε επόμενο νομοσχέδιο όπου θα έχει γίνε καλύτερη επεξεργασία. Παράλληλα ενέταξε την επαναπρόσληψη των 3.900 απολυμένων και διαθέσιμων στις 15.000 προσλήψεις που έχουν προϋπολογιστεί για το 2015 μειώνοντας τις νέες προσλήψεις σε 11.000 όπως είχε προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ 12 Αυγ 2022 | 18:07

Άγρια κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ με τον Γεωργιάδη: Σάλος με τη δήλωση στους New York Times για Ρωσία και Τουρκία

Η δήλωση Γεωργιάδη στους New York Times που προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 12 Αυγ 2022 | 15:41

Απάντηση της Αθήνας σε Ακάρ και Τσαβούσογλου: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της Άγκυρας, η Ελλάδα δεν θα παίξει το παιχνίδι της έντασης

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα απαντήσει όταν εκείνη κρίνει, με τον τρόπο που θα κρίνει και στα όργανα που πρέπει σε αυτές τις προκλήσεις, τονίζει η Αθήνα

ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 12 Αυγ 2022 | 12:34

Νέο παραλήρημα Ακάρ: Η Ελλάδα πρέπει να μάθει από την ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής

Αναφερόμενος στην 100ή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο Ακάρ απείλησε ότι η Ελλάδα πρέπει να μάθει από την ιστορία και να μην επιδιώκει νέες περιπέτειες.

ΝΔ ΚΑΤΑ ΣΥΡΙΖΑ 12 Αυγ 2022 | 10:59

ΝΔ:Για τον ΣΥΡΙΖΑ η κατασκευή του Μετρό στα Εξάρχεια είναι πρόσχημα για την καταστροφή της γειτονιάς

"Για τον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν το μετρό που θα διευκολύνει τη ζωή των κατοίκων, όπως έχει γίνει παντού όπου υπάρχουν σταθμοί, είναι πρόσχημα για την καταστροφή της γειτονιάς" σχολιάζει η ΝΔ.

25.000 ΣΥΝΟΛΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ 12 Αυγ 2022 | 10:14

Σχολεία: Ανοίγουν στις 12 Σεπτεμβρίου με επιπλέον 8.500 εκπαιδευτικούς - Δηλώσεις Κεραμέως

Η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι μόλις ολοκληρώθηκαν 8.500 μόνιμοι διορισμοί ανεβάζοντας σε 25.000 τον συνολικό αριθμό των μόνιμων διορισμών

ΑΛΛΑΓΗ ΑΤΖΕΝΤΑΣ ΜΕΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 12 Αυγ 2022 | 06:39

Οι παρακολουθήσεις, το αυτογκόλ Αθανασίου και η αλλαγή ατζέντας από το Μαξίμου

Βαρύ το κλίμα στο Μαξίμου για την νέα εστία αντιπαράθεσης που προκάλεσε ο βουλευτής Λέσβου με αφορμή τις παρακολουθήσεις.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ 11 Αυγ 2022 | 21:26

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες δεν μας συναντούν - Κάνουν λόμπινγκ εναντίον μας

"Η ΕΕ θα ήταν ‘παγκόσμιος παίκτης’ αν αποδεχόταν την ένταξη της Τουρκίας στο μπλοκ, αν είχαμε κάνει βήματα μαζί" υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας

ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 11 Αυγ 2022 | 21:16

Διευκρινίσεις Αθανασίου: Ουδέποτε αμφισβήτησα τον πατριωτισμό των συναδέλφων μου βουλευτών ανεξαρτήτως θρησκεύματος

Ο Αθανασίου υποστηρίζει πως απλώς ανέλυσε την επιστημονική άποψή του, για την άρση του απορρήτου σε θέματα προστασίας της εθνικής ασφάλειας.

ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ 11 Αυγ 2022 | 19:13

Πυρά της αντιπολίτευσης κατά του Αθανασίου: Η δήλωση για τους Έλληνες μουσουλμάνους βουλευτές που προκάλεσε

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αποπομπή Αθανασίου, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παραπομπή στα αρμόδια όργανα της Βουλής - Καταδικάζει ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 τη δήλωση.

«ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ» 11 Αυγ 2022 | 19:07

ΝΔ για Τέλλογλου: Να δώσει τα στοιχεία για τις παρακολουθήσεις Μητσοτάκη και άλλων το 2017-2018

Ο δημοσιογράφος σήμερα κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο ο οποίος διενεργεί προκαταρκτική ποινική έρευνα για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών

ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ 11 Αυγ 2022 | 17:27

Αθανασίου: Σάλος με τη δήλωση για παρακολουθήσεις Ελλήνων μουσουλμάνων βουλευτών - Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αποπομπή του

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον Χαράλαμπο Αθανασίου - Η δήλωση του βουλευτή που προκάλεσε αντιδράσεις.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ 11 Αυγ 2022 | 16:54

Νέα αιχμή Ερντογάν: Η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ από το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν - Ντονμέζ: Σε 45 - 60 ημέρες θα ολοκληρωθεί η γεώτρηση

"Η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ από το γεωτρύπανο - Τη δουλειά μου κάνω", είπε ο Ερντογάν σε τελετή εγκαινίων

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΡΕΥΝΑ 11 Αυγ 2022 | 16:16

Κατάθεση Τέλλογλου: Υπήρχαν ενδείξεις για παρακολούθηση των τηλεφώνων Μητσοτάκη και του ΚΚΕ το 2017-2018

Για τις υποκλοπές Κουκάκη - Ανδρουλάκη ο Τάσος Τέλλογλου μίλησε για συνδυασμό νόμιμης συνακρόσασης και εισαγωγής παράνομου λογισμικού