Follow us

Πώς η εκλογολογία γύρισε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση

Μπούμερανγκ η εκλογολογία για το Μαξίμου. Προσπαθεί να μαζέψει τις δηλώσεις Καμμένου. Αυστηρό μήνυμα από τις Βρυξέλλες, ομολογία Τσακαλώτου ότι καήκαμε!

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πώς η εκλογολογία γύρισε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στο ίδιο τραπέζι με τον Χαμενεϊ στην Τεχεράνη, σε μια επίσκεψη στην οποία έχει επενδύσει και επικοινωνιακά το Μαξίμου, καθώς βρίσκεται σε διπλή πίεση, από την κοινωνία και τους δανειστές.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα το χρηματιστήριο κατέρρεε σε μια ιστορική βουτιά, με τις τραπεζικές μετοχές να γκρεμίζονται, ενώ η εκλογολογία φούντωνε μετά τη δήλωση Καμμένου ότι «ο ελληνικός λαός θα έχει πάλι τον λόγο αν υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές». Το σκηνικό συμπλήρωναν οι νέες προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες ότι το Κουαρτέτο δεν επιστρέφει αν εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις.

Το «παιγνίδι» της κάλπης προφανώς δεν βγήκε, για την ακρίβεια γύρισε μπουμερανγκ, και αμέσως σήμανε συναγερμός. Ανώτατη κυβερνητική πηγή διεμήνυσε από την Τεχεράνη ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογών, λέγοντας χαρακτηριστικά «Είστε με τα καλά σας, κάθε τρεις μήνες;»

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες τόνιζε ότι «δεν είμαστε χομπίστες εκλογών» και αναφερόμενος στον Πάνο Καμμένο σημείωνε ότι οι αναφορές του στις εκλογές αποτελούν «δημιουργική συμμετοχή στο διάλογο… έτσι να 'χουμε να λέμε».

Μπορεί τώρα και υπό την πίεση των γεγονότων, το Μαξίμου να αδειάζει τον Καμμένο, ωστόσο, πολλοί επισημαίνουν ότι τον τελευταίο χρόνο η τακτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνει ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος λειτουργεί ως προπομπός σημαντικών αποφάσεων οι οποίες λίγο καιρό αργότερα ανακοινώνονται από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Λίγη ώρα πριν δημοσιοποιηθεί η διαρροή κυβερνητικών κύκλων που διαψεύδουν τα σενάρια των εκλογών, η εκπρόσωπος τύπου των ΑΝΕΛ Μ. Χρυσοβελώνη άφηνε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σημειώνοντας ότι «αν οι δανειστές δεν κατανοήσουν ότι θα πρέπει να είναι πιο διαλλακτικοί στις απαιτήσεις τους έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και οι πολίτες και συνεχίζουν να κρατούν αυτή τη σκληρή και την άκαμπτη γραμμή, όπως καταλαβαίνετε, η διέξοδος να είναι ενδεχομένως να είναι η προσφυγή στις κάλπες γιατί στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Στο παρελθόν βέβαια υπήρξαν πολλές περιπτώσεις όπου κυβερνητικά στελέχη διέψευδαν πληροφορίες οι οποίες επαληθεύονταν λίγο αργότερα. Τα Μαξίμου κάνει μία προσπάθεια να μαζέψει σε αυτήν την φάση τα σενάρια των εκλογών που όμως συζητούνται και στο εσωτερικό του κόμματος και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Δραματική ομολογία Τσακαλώτου: Καήκαμε

Το καμπανάκι κινδύνου άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έκρουσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη Βουλή τονίζοντας ότι όλα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του μήνα διαφορετικά, υπονόησε, η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες. Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ σημαντικό και από πολιτική άποψη καθώς έχει υπάρξει κόπωση της κοινωνίας αλλά και για λόγους οικονομικούς «Πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου για να ανοίξει μετά η συζήτηση για το χρέος διότι αν πάμε το Μάιο και τον Ιούνιο καήκαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι οι εκπρόσωποι της κλιμακίων θα επιστρέψουν σε «εύλογο χρόνο, όχι αυτή την εβδομάδα, αλλά την επόμενη» και δήλωσε πιο αισιόδοξος από την αρχή των επαφών.Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές.«Υπάρχουν διαφωνίες που θα συζητήσουμε όταν επιστρέψουν» ανέφερε και εξήγησε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις ούτε για τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση ούτε για εκείνα που πρέπει να εφαρμόσει.

Το μήνυμα των Βρυξελλών: Δεν επιστρέφουμε χωρίς μέτρα

Μπορεί ο Τσακαλώτος να μίλησε για «εύλογο χρόνο» ωστόσο αξιωματούχοι των Βρυξελλών έστελναν την ίδια ώρα σαφές μήνυμα. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως το κουαρτέτο δεν πρόκειται να επιστρέψει πίσω στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις. Όπως ανέφεραν μάλιστα , οι διαπραγματεύσεις μπορεί να πάρουν ακόμη και μήνες, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συνεργασία από την ελληνική πλευρά

Ακόμη, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, η όποια προσπάθεια από ελληνικής πλευράς να πολιτικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από τις περισότερες χώρες της ευρωζώνης. «Οι συνομιλίες που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν απλά διερευνητικές», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ο οποίος σημείωσε πως οι Θεσμοί δεν «διατύπωσαν συγκεκριμένες απαιτήσεις» αφού δεν έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία.

«Υπάρχει ακόμη μεγάλο κενό ανάμεσα σε αυτά που ζητάμε και το τι έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα. Δεν έχουμε καθορίσει ακόμη το δημοσιονομικό έλλειμμα για αυτή τη χρονιά, κάτι το οποίο αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την αξιολόγηση», τόνισε η ίδια πηγή. Παρά την «καλή θέληση που εξέφρασαν οι δανειστές της Ελλάδας» να συζητήσουν για ισοδύναμα, «η Ελλάδα φαίνεται ότι δεν μπορεί να παραδώσει τέτοια μέτρα», ανέφερε άλλος αξιωματούχος.

«Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά. Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Κρίνοντας από τις συζητήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να κρατήσουν μήνες. Δεν βλέπω πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες για την Ελλάδα ως τον Ιούνιο», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Κραχ στο ελληνικό χρηματιστήριο

Σε αυτό το ...διαπραγματευτικό limit down με τους δανειστές, έρχεται να προστεθεί η εικόνα απαξίωσης της ελληνικής αγοράς με τον γενικό δείκτη να κανει βουτιά 7,87%, έχοντας χάσει έχοντας χάσει πάνω από 20% από τις αρχές τις χρονιάς, επιστρέφοντας στις ημέρες της παρολίγον χρεοκοπίας του Ιουνίου του 2012, της περιόδου των διπλών εκλογών και της μαύρης εποχής των εντόνων σεναρίων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει περισσότερα από τα μισά κεφάλαια που συγκέντρωσαν μόλις πριν δύο μήνες στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησής τους, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κοντά στο 50% από τις αρχές του έτους και 65% από την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου.

Με λίγα λόγια από τα περίπου 5 δισ. που έβαλαν οι ιδιώτες επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες δίνοντας... ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, έχουν χαθεί τα 3,25 δισ. ευρώ, ενώ οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών έχουν καταρρεύσει στα 6 δισ. ευρώ από περίπου 17 δισ. τον Νοέμβριο.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ 27 Απρ 2022 | 11:47

Φυσικό αέριο: Πέφτει το χρηματιστήριο - Ανησυχία για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω εξελίξεων στον τομέα της ενεργειακής επάρκειας της χώρας έπειτα από τις εξελίξεις με το ρωσικό φυσικό αέριο.

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ; 27 Απρ 2022 | 10:11

Φυσικό αέριο: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου - Η ρωσική Gazprom έκλεισε τη στρόφιγγα σε Πολωνία και Βουλγαρία

Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι δύο πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου. Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη.

ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΕ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ 26 Απρ 2022 | 20:04

Εθελοντική Διακονία Αστέγων: Το Μαξίμου βοήθησε το έργο της το Πάσχα

Το έργο της Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων βοήθησε τις ημέρες του Πάσχα το πρωθυπουργικό γραφείο.

ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ «ΦΛΟΓΑΣ» 21 Απρ 2022 | 16:28

Το Μαξίμου προσέφερε τις λαμπάδες στους μικρούς φίλους των παιδικών χωριών SOS

Το Μαξίμου προσέφερε τις Πασχαλινές λαμπάδες που θα κρατούν στα χέρια τους τα παιδιά που φιλοξενούνται στα Παιδικά Χωριά SOS

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 20 Απρ 2022 | 10:16

Ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό: Συνάντηση Μητσοτάκη - Χατζηδάκη στο Μαξίμου - Πληροφορίες για πάνω από 710 ευρώ

Στο Μέγαρο Μαξίμου συναντώνται στις 12:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κωστή Χατζηδάκη για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 16 Μαϊ 2022 | 17:13

Live: Η συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον David Ignatius στο πανεπιστήμιο Georgetown

Σε εξέλιξη η συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University

ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΚΑΙ «ΣΥΜΜΑΧΟΙ» 16 Μαϊ 2022 | 16:04

Καρφί Μητσοτάκη στον Ερνγογάν: Δεν είναι ώρα για παζάρια...- Φινλανδία και Σουηδία θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ

"Δεν είναι ώρα για παζάρεμα", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο MSNBC για τις αντιρρήσεις της Αγκυρας στις υποψηφιότητες Φινλανδίας- Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 16 Μαϊ 2022 | 14:10

Σύνοδος κορυφής των ηγετών χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στις 10 Ιουνίου στην Θεσσαλονίκη

Σύνοδος κορυφής με την συμμετοχή των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 16 Μαϊ 2022 | 14:07

To σχόλιο του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ: Η πλειοψηφία δεν επιλέγει ως εκφραστή της πολιτικής αλλαγής τον κ. Τσίπρα

"Είμαστε βέβαιοι ότι η πλειοψηφία των πολιτών θέλει να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά φαίνεται πως δεν επιλέγει ως εκφραστή της πολιτικής αλλαγής τον κ. Τσίπρα", λέει το ΠΑΣΟΚ.

ΠΟΛΑΚΙΣΜΟΣ 16 Μαϊ 2022 | 13:54
ΚΑΡΦΙΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΕΣ 16 Μαϊ 2022 | 13:40

Επίθεση της ΕφΣυν στα "Νέα" και τον Γιώργο Παπαχρήστο - "Πλερέζες στο Συγκρότημα" για τις κάλπες του Τσίπρα

Επίθεση της ΕφΣυν στην εφημερίδα Τα Νέα και τον αρθρογράφο Γιώργο Παπαχρήστο, με αφορμή τα σχόλια για τις εσωκομματικές κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 18 ΜΑΙΟΥ 16 Μαϊ 2022 | 13:08

Εξετάσεις Ελληνικής PISA: Αγωγή Κεραμέως κατά ΟΛΜΕ και ΔΟΕ - Ζητά να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική

Καθηγητές και δάσκαλοι επιχειρούν να μπλοκάρουν την Ελληνική PISA. Η Ν. Κεραμέως με κατεπείγουσα αγωγή ζητά να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

«ΨΗΦΙΖΕ ΟΠΟΙΟΣ ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΑΠ ΕΞΩ» 16 Μαϊ 2022 | 11:57

Απάντηση της ΟΝΝΕΔ στον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των 15χρονων: Όσα ψέματα και να πουν, η αλήθεια θα τους εκθέτει

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα ηλικιακά όρια εγγραφής στις νεολαίες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έδωσε η ΟΝΝΕΔ, κάνοντας λόγο για "φιάσκο των χθεσινών εσωκομματικών εκλογών" του ΣΥΡΙΖΑ.