Προ των πυλών αυτόματο ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις

Σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων αναμένεται να οδηγήσει η θεσμοθέτηση του λεγόμενου «αυτόματου κόφτη», δηλαδή ενός μηχανισμού αυτόματων περικοπών

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Προ των πυλών αυτόματο ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις

Σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων αναμένεται να οδηγήσει η θεσμοθέτηση του λεγόμενου «αυτόματου κόφτη», δηλαδή ενός μηχανισμού αυτόματων περικοπών σε περίπτωση που οι κρατικές δαπάνες υπερβούν τα όρια που έχουν συμφωνηθεί για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Με το βλέμμα πάντοτε στο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο 3 που υπογράφτηκε το καλοκαίρι του καλοκαίρι του 2015, αρχικά υπήρξαν έντονες διαφωνίες ακόμη και μεταξύ των δανειστών για το πως αυτό θα επιτευχθεί. Το μεν ΔΝΤ υποστήριζε και υποστηρίζει ότι με τα υπάρχοντα μέτρα μαζί με τα νέα -υπό νομοθέτηση- 5,4 δισ ευρώ, θα επιτευχθεί πλεόνασμα μόλις 1,5% το 2018, ενώ η ελληνική κυβέρνηση και ορισμένοι Ευρωπαίοι απέρριπταν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι τα μέτρα είναι επαρκή και δεν χρειάζονται περισσότερα.

Τη λύση έδωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην πρόσφατη Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, όπου μαζί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τους σημαντικότερους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών σε μια μυστική σύσκεψη χωρίς ελληνική παρουσία συμφώνησαν στον εξής συμβιβασμό: Η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ αλλά θα υιοθετήσει και θα νομοθετήσει προληπτικά και το πρόσθετο πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ, το οποίο θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το πρόσθετο πακέτο επιβλήθηκε στην Ελλάδα λόγω και της νέας κρίσης αξιοπιστίας που προκλήθηκε μετά την υποκλοπή των συνομιλιών των στελεχών του ΔΝΤ (Τόμσεν, Βελκουλέσκου) στην Αθήνα.

Το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής στο Άμστερντμ επιβεβαίωσε την απόφαση αυτή, την οποία αποδέχτηκε και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δημοσίως σημείωσε ότι το ελληνικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει την προληπτική νομοθέτηση.

Πώς φτάνουμε σε μειώσεις έως και 8%

Οι υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις στο Χίλτον που θα κρίνουν αν θα διεξαχθεί νέο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη έχουν ως σημείο τριβής ακριβώς αυτό, δηλαδή από ποιούς κωδικούς του προϋπολογισμού θα προκύψουν οι νέες περικοπές, στις οποίες θα δεσμευτεί προκαταβολικά η κυβέρνηση.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι το κράτος ξοδεύει κάθε χρόνο περίπου 30 δισ. ευρώ για συντάξεις και περίπου 15 δισ. ευρώ για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τότε, βάσει των σχετικών υπολογισμών, για να προκύψουν μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, χρειάζεται μέση μείωση μισθών και συντάξεων ακόμη και κατά 8%.

Άλλωστε οι υπόλοιπες λειτουργικές δαπάνες έχουν ήδη περιοριστεί σε βαθμό οριακό και δεν υπάρχει περιθώριο νέου «ψαλιδιού».

Το γερμανικό σύστημα

Σημειώνεται ότι ο μηχανισμός των αυτόματων περικοπών έχει ήδη εισαχθεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως π.χ. η Γερμανία, ακόμη και σε επίπεδο Συντάγματος.

Στην αναθεώρηση του 2009 η Γερμανία κατοχύρωσε τον κανόνα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, θέτοντας ως υποχρέωση τόσο για το γερμανικό κράτος όσο και για τα κρατίδια να μην έχουν περισσότερα έξοδα από έσοδα. Η πρόβλεψη αυτή έχει προκαλέσει μάλιστα και τριβές μεταξύ πλούσιων πλεονασματικών κρατιδίων, όπως π.χ. η Βαυαρία, και φτωχότερων κρατιδίων π.χ. της πρώην Ανατολικής.

Τη συνταγματική ρήτρα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού έχουν υιοθετήσει στα Συντάγματά τους και η Ελβετία, η Πολωνία και η Ισπανία.

Οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί Six Pack και Two Pack

Ο αυτόματος κόφτης δαπανών προβλέπεται πάντως και στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς οικονομικής διακυβέρνησης Six Pack και Two Pack, για την ενίσχυση του δηµοσιονοµικού συντονισµού και ελέγχου των χωρών μελών, οι οποίοι έχουν ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο το 2011 και 2013 αντίστοιχα.

Πέρα από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (Stability and Growth Pact) που προβλέπει έλλειμμα έως 3% και χρέος έως 60%, το six-pack αποτελείται από πέντε Κανονισμούς και μία Οδηγία (εξ ου και ονομάζεται "six-pack") και αφορά τα κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν παραβιάσει είτε το κριτήριο ελλείμματος, είτε το κριτήριο χρέους.

Το two-pack αποτελείται από δύο κανονισμούς (εξ ου και ονομάζεται "two-pack"). Ισχύει μόνο για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και προβλέπει την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων και τη διασφάλιση της διόρθωσης των υπερβολικών ελλειμμάτων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Κόντρα Παππά - Γεωργιάδη

Η κυβέρνηση απορρίπτει πάντως τις εκτιμήσεις για επερχόμενες μειώσεις ύψους 8%, με την αντιπολίτευση να ζητά εξειδίκευση των πρόσθετων μέτρων. Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης είχαν αντιπαράθεση επ' αυτού στο Twitter.

Προ των πυλών αυτόματο ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις

Προ των πυλών αυτόματο ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις - εικόνα 2
Προ των πυλών αυτόματο ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις - εικόνα 3
Προ των πυλών αυτόματο ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις - εικόνα 4
Προ των πυλών αυτόματο ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις - εικόνα 5

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΤΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 19 Οκτ 2021 | 21:50

Συνάντηση Παπανδρέου - Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη: Στόχος "η ειρηνική συνύπαρξη και η καλή γειτονία"

Τι συζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 19 Οκτ 2021 | 21:31

Κεραμέως: Οχυρωμένα τα πανεπιστήμια - "Το 74,79% των φοιτητών έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει"

Σύμφωνα με την κα. Κεραμέως το ποσοστό εμβολιασμού ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στους καθηγητές των πανεπιστημίων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 19 Οκτ 2021 | 20:52

Εκνευρισμός στην Τουρκία για την Τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου - "Καμία προσπάθεια δεν θα πετύχει χωρίς εμάς"

Προκαλεί η Τουρκία στέλνοντας μήνυμα στην Αίγυπτο: "Δεν έχει αντιληφθεί την σωστή πλευρά με την οποία πρέπει να συνεργαστεί στην Αν. Μεσόγειο".

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA 19 Οκτ 2021 | 20:26

Τσίπρας: Χάνεται "ένα χωριό" κάθε βδομάδα και η κυβέρνηση έχει "σφυρίξει" τη λήξη της πανδημίας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παρακάμπτει τους επιστήμονες" και "εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας" για τους εμβολιασμένους.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 19 Οκτ 2021 | 17:53

Βασίλης Λεβέντης: Νοσηλεύεται με κορονοϊό για 25η ημέρα - Η πορεία της υγείας του- Γιατί παραμένει στη ΜΕΘ

Παραμένει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του "Ευαγγελισμού" ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 19 Οκτ 2021 | 16:01

Το μεγάλο "ευχαριστώ" της Ντόρας Μπακογιάννη για το κύμα συμπαράστασης: "Τα μηνύματά σας μου δίνουν δύναμη"

Η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε δημόσια την ευγνωμοσύνη της για το κύμα συμπαράστασης μετά την συγκλονιστική αποκάλυψή της ότι νοσεί με καρκίνο

ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 19 Οκτ 2021 | 14:41

"Είμαι κι εγώ ένας από τους 500 με πολλαπλό μυέλωμα": Το μήνυμα του Δημήτρη Γάκη (ΣΥΡΙΖΑ) στη Ντόρα Μπακογιάννη

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Γάκης, αποκαλύπτει ότι είναι και ο ίδιος ένας ακόμη από τους 500 ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα. "Θα βγούμε νικητές" λέει στη Ντόρα Μπακογιάννη.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ 19 Οκτ 2021 | 14:32

Ρωγμές στο κτίριο της Βουλής: Ο Τασούλα καθησυχάζει για το υπόγειο γκαράζ - "Κάθε έργο που έχει γίνει, έχει ενισχύσει τη στατικότητα"

"Κανένα θέμα, ούτε οποιοσδήποτε συναγερμός υπάρχει σχετικά με την στατικότητα του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων", ανέφερε ο Κωνσταντίνος Τασούλας

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ 19 Οκτ 2021 | 14:01

ΝΔ: 6 καυτά ερωτήματα στον Τσίπρα μετά την ποινική δίωξη κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλου

Η ΝΔ απευθύνει στον Αλ. Τσίπρα ερωτήματα γύρω από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλο.

ΕΙΡΩΝΕΙΕΣ... 19 Οκτ 2021 | 13:52

"Κακία" Χαντζόπουλου για την υποψηφιότητα Παπανδρέου στο ΚΙΝΑΛ- Στρώνουν κόκκινο χαλί οι γελοιογράφοι

Με ένα αιχμηρό σκίτσο σχολίασε ο γελοιογράφος της Καθημερινής Δημήτρης Χαντζόπουλος την υποψηφιότητα Παπανδρέου

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ 19 Οκτ 2021 | 13:31

Ερευνα από την Οικονομική Εισαγγελία για τη "λίστα Πέτσα" μετά τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ

Οι καταγγελίες για τη "λίστα Πέτσα" έφτασαν στην Οικονομική Ειασγγελία.

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 19 Οκτ 2021 | 13:12

Μπατζελή: Στηρίζω Παπανδρέου - Θα ανακοινώσει σύντομα την υποψηφιότητά του

Στην αποκάλυψη ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πιθανότατα θα ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, προέβη η Κατερίνα Μπατζελή.

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 19 Οκτ 2021 | 13:05

Μητσοτάκης, αλ Σίσι και Αναστασιάδης στην Τριμερή: Η Τουρκία συνιστά απειλή για την Αν. Μεσόγειο

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος απευθύνουν μήνυμα προς την Τουρκία να απέχει από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.