Q&Α του Guardian: O Αλέξης Τσίπρας απαντά live σε ερωτήσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι live και online στην ηλεκτρονική έκδοση του Guardian και απαντά στο Q&A που «έφτιαξε» για αυτόν η βρετανική εφημερίδα. Δείτε όλες τις ερωτήσεις και απαντήσεις.

qa-tou-guardian-o-aleksis-tsipras-apanta-live-se-erwtiseis
|
SHARE THIS
0
SHARES

«Ο έλληνας πολιτικός, Αλέξης Τσίπρας, που είναι υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σε ζωντανή σύνδεση και απαντά σε ερωτήσεις σας», ποστάρει στην πρώτη της σελίδα η ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Με ένα κλίκ εδώ και ένα απλό sign-up λοιπόν μπορεί ο καθένας να θέτει τις ερωτήσεις του στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του site της εφημερίδας, και ο Αλέξης Τσίπρας απαντά σχεδόν απευθείας. Μπορείτε φυσικά να παρακολουθήσετε την συζήτηση χωρίς να κάνετε εγγραφή.

Σε άρθρο του στην Guardian για την απόφασή του να κατέβει στις εκλογές, ο κ. Τσίπρας γράφει:
«Οι ευρωπαϊκές εκλογές παρέχουν μια ευκαιρία να ξεκινήσει ένας πραγματικός διάλογος με τον κόσμο - ειδικά με εκείνους που αισθάνονται ότι κανείς δεν νοιάζεται γι 'αυτούς – σχετικά με μία νέα βάση για ουσιαστική δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Πρέπει να ανοικοδομήσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των νέων, των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων για να σπάσει η νέα διαχωριστική γραμμή της Ευρώπης μεταξύ πλούσιων και φτωχών».

Μέχρι στιγμής υπάρχει πληθώρα ερωτήσεων στις περισσότερες από τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας έχει απαντήσει και μάλιστα, το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι στις απαντήσεις του παρεμβαίνουν και άλλοι που παρακολουθούν την συζήτηση και θέτουν νέα ερωτήματα, δημιουργώντας έτσι μία αρκετά ενδιαφέρουσα διαδραστική συζήτηση.

Οι ερωτήσεις αφορούν κυρίως τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Ευρώπη και τα Μνημόνια, τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο αλλά και την αντιμετώπιση της Ουκρανικής κρίσης από την Ευρώπη. Για παράδειγμα:

Oνομα χρήστη : panskevο

Ερώτηση : H προσέγγιση τύπου Ψυχρού Πολέμου της Ε.Ε σε ότι αφορά την ουκρανική κρίση φαίνεται να μην λειτουργεί. Τί έχει να προτείνει η Ευρωπαϊκή Αριστερά σχετικά με αυτό το θέμα;

Αλέξης Τσίπρας

Aπάντηση: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την Συμφωνία της Γενεύης της 17η Απριλίου και να ζητήσει τον άμεσο τερματισμό της βίας. Θα πρέπει, επίσης, να εκδώσει μια τελευταία προειδοποίηση προς την προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας να μην παραβιάσει ξανά κάποια άλλη συμφωνία. Η σφαγή στο κτίριο στην Οδησσό δείχνει ότι υπάρχουν στοιχεία εντός της ουκρανικής κυβέρνησης, στενά συνδεδεμένα με τις παραστρατιωτικές νεοναζιστικές μονάδες, που θέλουν μία μικρότερη και «εθνικά καθαρότερη» Ουκρανία. Και προσπαθούν να προκαλέσουν τη Ρωσία έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος τους. Μια βιώσιμη λύση στην κρίση της Ουκρανίας απαιτεί πρώτα την απομάκρυνση όλων των ακροδεξιών και νεοναζιστικών στοιχείων από όλα τα επίπεδα της προσωρινής κυβέρνησης. Ειρήνη στην Ουκρανία είναι δύσκολο με αυτούς στην εξουσία. Ο λόγος είναι ότι προκαλούν ανασφάλεια σε όλες τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες της χώρας.

 


Ονομα χρήστη: TheGribbler
Αλέξη,
Έχετε δηλώσει επανειλημμένα, τόσο την δική σας αντίθεση όσο και την αντίθεση του κόμματός σας στο Μνημόνιο και τη λιτότητα, αλλά επίσης και την αντίθεσή σας στην αποχώρηση της χώρας σας από το ευρώ. Θα μπορούσατε σας παρακαλώ να εξηγήσετε, όπως δεν έχετε ακόμα πειστικά πράξει, πώς θα μπορούσατε να πετύχετε την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, χωρίς αυτή την απειλή;


Αλέξης Τσίπρας
Aπάντηση
: Η κα Μέρκελ έχει ήδη απαντήσει σε αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Δεκέμβριος 2013), όταν σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα, Le Monde, είπε στους αρχηγούς κρατών της ευρωζώνης, ότι αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, η ευρωζώνη θα διαλυθεί.
Έτσι, το Μνημόνιο δεν τέθηκε σε εφαρμογή για να σωθεί η Ελλάδα, αλλά ως ένα αυτόνομο πολιτικό σχέδιο της καγκελαρίου Μέρκελ. Τα πάντα είναι επαναδιαπραγματεύσιμα όσο υπάρχει μια κυβέρνηση στην Ευρώπη έτοιμη να πάρει θέση ενάντια αυτού του σχεδίου.

 

 

Oνομα χρήστη: kizbot
Ερώτηση
: Γιατί δεν έχει ο κάνει περισσότερα Ο ΣΥΡΙΖΑ για να εκθέσει την ύποπτη λογιστική του προϋπολογισμού της κυβέρνησης, που ανακάλυψε ένα πρωτογενές πλεόνασμα. Και γιατί δεν έχετε επιτεθεί στην ΕΕ για τη συνέργεια σε αυτή την απάτη;

Αλέξης Τσίπρας
Aπάντηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει ήδη κάνει αυτό με δημόσιες δηλώσεις και ερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ένα πολιτικό έργο τέχνης και βασίζεται στη βούληση της Τρόικας να βοηθήσει να διατηρηθεί στην εξουσία η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Αλλά δείχνει επίσης σαφώς ότι η λύση τόσο στο πρόβλημα της Ελλάδας, όσο και στο πρόβλημα της ευρωζώνης δεν θα είναι απλώς τεχνική αλλά και πολιτική.

 


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook