
Ο πολιτικός σεισμός που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει δώσει ισχυρούς μετασεισμούς μέχρι την Αθήνα αποδεικνύεται όσο παιρνούν οι ώρες μια πολυπλόκαμη υπόθεση διαφθοράς που έχει βάθος και πολλούς εμπλεκόμενους. Το Κατάρ εμφανίζεται να είναι η χώρα του Κόλπου που "πλημμύριζε με πετροδόλαρα" το ευρωκοινοβούλιο για να προωθήσει τις θέσεις του και να βελτιώσει την εικόνα του ενώ η έφοδος στην κατοικία της Εύας Καϊλή, η προσαγωγή της για κατάθεση, οι πληροφορίες ότι βρέθηκαν τσάντες με χρήματα, η προσαγωγή του συντρόφου της αλλά και του ίδιου του πατέρα της, φέρνουν την Ελληνίδα πολιτικό στο επίκεντρο μιας υπόθεσης που εξελίσσεται σε ένα δυσώδες σκηνικό.
Εξελίξεις αναμένονται νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής όταν, σύμφωνα με πληροφορίες βελγικών ΜΜΕ, ανακριτής και εισαγγελέας θα ανακοινώσουν τα επόμενα βήματα. Με τις ανακοινώσεις αυτές θα γίνει γνωστό αν θα απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος της Εύας Καϊλή η οποία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, περνά δεύτερη νύχτα σε κελί αστυνομικού τμήματος των Βρυξελλών, και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το τι θα ισχύσει με τη βουλευτική ασυλία της ευρωβουλευτού που είναι και μία εκ των δεκατεσσάρων αντιπροέδρων του ευρωκοινοβουλίου.
Αν και αρχικά μεταδόθηκε ότι συνελήφθη και ότι ως βουλευτής θα μπορούσε να συλληφθεί μόνο επ'αυτοφόρω, αυτό μένει να αποσαφηνιστεί.
"Επιχείρηση καθαρά χέρια" υπό τον εισαγγελέα διαφθοράς Μισέλ Kλεζ
Οι εξελίξεις άρχισαν να επιταχύνονται το πρωί της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου όταν έγινε έφοδος στο γραφείο του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι, συμβούλου στο ευρωκοινοβούλιο, όπου κατασχέθηκαν υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα και το γραφείο του σφραγίστηκε ενώ ο ίδιος προσήχθη.

Ακολούθησε έφοδος στο σπίτι του 67χρονου Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή (2004-2019) Πιέρ Αντόνιο Παντζέρι και πρόεδρο της ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα "Fight Impunity", όπου βρέθηκαν χρήματα ύψος 600.000 ευρώ σε τσάντες. Παράλληλα, στο Μπέργκαμο της Ιταλίας προσήχθησαν η 64χρονη σύζυγος και η 37χρονη κόρη του Παντζέρι.

Εκτός από την έφοδο στην κατοικία της Εύας Καϊλή, έχει σφραγιστεί το γραφείο της, ενώ παράλληλα τα κινητά της τηλέφωνα όπως και οι υπολογιστές που χρησιμοποιούσε ερευνώνται από τις αρχές. Ακόμα ο πατέρας της σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο έχει προσαχθεί για ανάκριση καθώς εντοπίστηκε με έναν χαρτοφύλακα με μετρητά.
Το τέταρτο άτομο που προσήχθη είναι ο Λούκα Βιτσεντίνι, ο πρόεδρος της διεθνούς συνομοσπονδίας συνδικάτων, ο οποίος μάλιστα μόλις είχε αναλάβει καθήκοντα, ενώ για έντεκα χρόνια ήταν πρόεδρος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας συνδικάτων. Ο πέμπτος που συνελήφθη είναι ο διευθυντής της ΜΚΟ ''No peace without justice'', Νικολο Ταλαμάνκα.
Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση φέρεται να είναι ο πρώην Ιταλός ευρωβυλευτής, Πιερ Αντόνιο Πατσέρι.
Συνολικά έγιναν 17 έφοδοι σε αρκετούς δήμους των Βρυξελλών και στα περίχωρα. "Συγκεκριμένα σε Ixelles, Schaerbeek, Crainhem, Forest και Brussels-City", όπως επιβεβαίωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία. "Αυτές οι έρευνες διενεργήθηκαν στο πλαίσιο ευρείας έρευνας για φερόμενες πράξεις εγκληματικής οργάνωσης, διαφθοράς και ξέπλυμα χρήματος", μετέδωσε η βελγική εφημερίδα Le Soir.
Πότε ξεκίνησαν οι έρευνες
Οι έρευνες των βελγικών εισαγγελικών αρχών ξεκίνησαν το καλοκαίρι, και κατά πληροφορίες βελγικών ΜΜΕ, γίνονταν παρακολουθήσεις των τηλεφώνων των φερόμενων ως εμπλεκομένων στην υπόθεση. Σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται οι ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται αυτή τη στιγμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι "επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα".
Τι αναζητούν οι Βέλγοι εισαγγελείς
Εκτός από τα σημαντικά χρηματικά ποσά, οι Βέλγοι εισαγγελείς αναζητούν "σημαντικά δώρα προς τρίτους που έχουν σημαντική πολιτική ή/και στρατηγική θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".
Η εισαγγελία δεν έχει αναφέρει ρητά το Κατάρ αλλά μια "χώρα του Κόλπου". Ωστόσο, αρκετές καλά ενημερωμένες πηγές είπαν στα βελγικά ΜΜΕ Le Soir και Knack, ότι είναι πράγματι η διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου αυτή που θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από το σκάνδαλο χρηματισμού πολιτικών προσώπων ή προσώπων σε επιτελικές θέσεις.
Οι σχέσεις Καϊλή - Κατάρ παιρνούν από κόσκινο
Όταν η Εύα Καϊλή ταξίδεψε στο Κατάρ στα τέλη Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου όπου είχε συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας, ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν και για το οποίο η αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου έκανε δηλώσεις από τη Ντόχα, αφορούσε το θέμα της άρσης της υποχρεωτικότητας βίζα (ταξιδιωτικής θεώρησης) για πολίτες του Κατάρ που ταξιδεύουν ή διέρχονται από τα κράτη-μέλη των 27.

Μετά την επιστροφή της στις Βρυξέλλες, η Εύα Καϊλή είχε στηρίξει τις θέσεις του Κατάρ τόσο σε ομιλία της ενώπιον της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου στις 21 Νοεμβρίου, όσο και πριν λίγες μέρες, την 1η Δεκεμβρίου, όταν πήρε μέρος σε ψηφοφορία επιτροπής (της Επιτροπής LIBE - Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) στην οποία υπερψήφισε την πρόταση για διέλευση χωρίς βίζα των Καταριανών, όπως φαίνεται και στο παρακάτω έγγραφο.

Όπως αποκάλυψε Βρετανός δημοσιογράφος, ανταποκριτής στις Βρυξέλλες, προκύπτει ζήτημα καθώς η Εύα Καϊλή δεν είχε οριστεί από την κοινοβουλευτική της ομάδα στην συγκεκριμένη Επιτροπή ώστε για να έχει δικαίωμα παρουσίας και ψήφου. Θα έπρεπε να έχει οριστεί ως αντικαταστάτρια του μέλους που αδυνατούσε και επί αυτού οι ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Σε κάθε περίπτωση έχει ανακοινωθεί ότι παγώνουν όλες οι εκκρεμείς ψηφοφορίες στις Επιτροπές και την Ολομέλεια που αφορούν θέματα σχετικά με το Κατάρ.
Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, οι δηλώσεις της ότι το Κατάρ είχε κάνει μεγάλη πρόοδο στα εργασιακά και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι η Δύση έκανε μπούλινγκ ενώ υποκριτικά αγόραζε το φυσικό τους αέριο, και τότε είχαν προκαλέσει ερωτήματα και αντιδράσεων, αποκτούν νέα ανάγνωση.
Άμεση αντίδραση σε Αθήνα και Βρυξέλλες
Αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι η Εύα Καϊλή βρίσκεται στο στόχαστρο έρευνας για διαφθορά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε τη διαγραφή της από το κόμμα. Το ίδιο συνέβη με την ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών.
Το απόγευμα του Σαββάτου, έγινε γνωστό ότι η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (S&D), Ιράξτε Γκαρσία Περέζ, ζητά την καθαίρεση της Ελληνίδας αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου από τη θέση αυτή.
S&Ds will request a new point in the agenda of the next EP conference of presidents, based on art. 21 of the rules of procedure.
— Iratxe Garcia Perez /❤️ (@IratxeGarper) December 10, 2022
Given the investigation, Eva Kaili should be replaced as EP vice-president in order to protect the institution’s respectability & citizens’ trust
Όπως εξηγεί, οι Σοσιαλδημοκρατές, θα επικαλεστούν στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων το άρθρο 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να καθαιρεθεί από την θέση η κ. Καϊλή. Επιπλέον, η κ. Πέρεζ, σημειώνει ότι όσο είναι σε εξέλιξη οι έρευνες, πρέπει να αντικατασταθεί η Εύα Καϊλή, προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπιστία του θεσμού και να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους οι πολίτες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr