Follow us

Qatargate: Πώς έγινε η σύλληψη του συζύγου της Εύας Καϊλή μέσα σε γκαράζ- Ποιος το "κάρφωσε" στην ευρωβουλευτή και η απόπειρα απόδρασης

Τα γεγονότα της 9ης Δεκεμβρίου με συγκλονιστικές λεπτομέρειες όπως αποκαλύπτονται από τους δημοσιογράφους της Le Soir.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΚΑΙΛΗ ΤΖΟΡΤΖΙ

Τα γεγονότα που άρχισαν να εκτυλίσσονται στην πρωτεύουσα του Βελγίου από το πρωί της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου, είναι εφάμιλλα σφιχτοδεμένου κινηματογραφικού σεναρίου, με πολύ σασπένς, αδιάφθορους εισαγγελείς, μηχανισμούς εξουσίας και λαμπερούς πρωταγωνιστές.

Τίτλος του θρίλερ, Qatargate και κεντρικά πρόσωπα το ζευγάρι γνωστό ως οι "ωραίοι των Βρυξελλών", Εύα Καϊλή δηλαδή και Φραντσέσκο Τζόρτζι, και σε ρόλο κλειδί ο αποκαλούμενος "εγκέφαλος", ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής, Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι.

Το ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας Le Soir, που σε συνεργασία με τον φλαμανδόφωνο ιστότοπο Knack, αποκάλυψε πρώτη την υπόθεση, διαβάζεται σαν μυθιστόρημα.

Τον περίμεναν στο γκαράζ

Πρώτη πράξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου βρίσκεται το γραφείο του βασικού υπόπτου στην επιχείρηση "καθαρά χέρια" της βελγικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας, του Τζόρτζι, συζύγου της Εύας Καϊλή.

Ο σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ένα από τα κορυφαία στελέχη της ΜΚΟ Fight intimity, είχε μπει στο στόχαστρο των εισαγγελέων από τα μέσα Ιουλίου. Ο φάκελος, είχε λάβει εξαρχής τη σήμανση embargo, κάτι που σημαίνει ότι τα στοιχεία με τα οποία προοδευτικά εμπλουτιζόταν για να χτιστούν οι κατηγορίες σε βάρος του, δεν κοινοποιούνταν στη βάση δεδομένων της βελγικής αστυνομίας προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν διαρροές.

Qatargate: Πώς έγινε η σύλληψη του συζύγου της Εύας Καϊλή μέσα σε γκαράζ- Ποιος το "κάρφωσε" στην ευρωβουλευτή και η απόπειρα απόδρασης
Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι στο γραφείο του.

Για τους ανακριτές της Κεντρικής Υπηρεσίας για την Καταστολή της Διαφθοράς (OCRC) που διευθύνουν την έρευνα υπό τις οδηγίες του εισαγγελέα διαφθοράς Μισέλ Κλεζ, η κατάσχεση του τηλεφώνου του Τζόρτζι και η προσαγωγή του για ανάκριση, ήταν ύψιστης σημασίας.

Το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου, άνδρες των ειδικών μονάδων της αστυνομίας περίμεναν από τα χαράματα να τον δουν να αναχωρεί από την κατοικία του ζευγαριού στην οδό Wierz. Μόλις εμφανίστηκε στο γκαράζ του ευρωκοινοβουλίου έπεσαν κυριολεκτικά πάνω του. Το γραφείο του σφραγίστηκε αφού προηγουμένως κατασχέθηκαν υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Ήταν η πρώτη από τις συνολικά 16 εφόδους σε 14 σημεία των Βρυξελλών.

Το γραφείο του Τζόρτζι δεν ήταν το μόνο εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο οποίο έγινε έρευνα. Την επίσκεψη του ειδικού κλιμακίου αστυνομίας και ομοσπονδιακής εισαγγελίας δέχθηκαν και άλλοι βοηθοί ή σύμβουλοι που εργάζονται στο ευρωκοινοβούλιο.

Η έφοδος στο διαμέρισμα

Η δεύτερη πράξη διαδραματίζεται όμως σε μια κατοικία. Η απτή απόδειξη που αναζητούσαν βρέθηκε στο σπίτι του 67χρονου Ιταλού Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτή (2004 - 2019) και προέδρου της ΜΚΟ Fight impunity: 600 χιλιάδες ευρώ σε μετρητά.

Ανακριτές και εισαγγελείς τον θεωρούν τον "εγκέφαλο" σε αυτή την υπόθεση που την χειρίζονται ως "εγκληματική οργάνωση" χρηματοδοτούμενη από τρίτο κράτος, εν προκειμένω το Κατάρ, για να επηρεάζει πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σημειώνεται, ότι το διάστημα 2017 - 2019, ο Παντσέρι ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ευρωκοινοβουλίου, ενώ υπήρξε πρόεδρος της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες του Μαγκρέμπ.

ΠΙΕΡ ΑΝΤΟΝΙΟ ΠΑΝΤΣΕΡΙ
Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι

Το 2017, μάλιστα, μετά από έρευνα της επιτροπής Olaf για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε απορρίψει έφεση που είχε ασκήσει ο Παντσέρι κατά απόφασης του 2016 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που τον υποχρέωνε να επιστρέψει 83.764 ευρώ αχρεωστήτως εισπραχθέντα.

Έχει πάει μεσημέρι Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου και στις Βρυξέλλες ο εισαγγελέας διαφθοράς Μισέλ Κλεζ, που λατρεύει τους συμβολισμούς -λογοτέχνης ο ίδιος γαρ- γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Καταπολέμησης της Διαφθοράς. Τα κλιμάκια που διενεργούν τις εφόδους έχουν ήδη στα χέρια τους χιλιάδες ευρώ σε μετρητά και πολλά τεραμπάιτ δεδομένων.

Οι έφοδοι συνεχίζονται σε πολλές διεθύνσεις με κοινό σημείο ότι ανήκουν σε στελέχη, εργαζομένους, λομπίστες, οργανώσεις που συνδέονται με την ευρωομάδα των σοσιαλδημοκρατών.

Η σύλληψη του πατέρα της Καϊλή

Τώρα μεταφερόμαστε σε ένα άλλο σημείο των Βρυξελλών. Εκεί είναι που ξεπετιέται ένα περιστατικό που οι εισαγγελείς δεν είχαν προβλέψει. Ο απρόβλεπτος παράγοντας, ένας απροσδόκητος δευτεραγωνιστής με κρίσιμο ρόλο, δεν είναι κάποιος με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, σύμβουλος, λομπίστας ή εκλεγμένος. Είναι μια θεαματική ανατροπή που κάθε σκηνοθέτης θα ήθελε στην ταινία του.

Ο 65άρης κύριος που βγαίνει από το ξενοδοχείο Sofitel στην καρδιά του quartier européen των Βρυξελλών, δεν είναι άλλος από τον πατέρα μιας κυρίας με ηχηρό όνομα στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς είναι μία εκ των 14 αντιπροέδρων του, της Εύας Καϊλή.

SOFITEL
Το ξενοδοχείο Sofitel στις Βρυξέλλες.

Ο Αλέξανδρος Καϊλής έχει καταλύσει στο ξενοδοχείο λίγες ημέρες νωρίτερα μαζί με τη σύζυγό του. Ο πεθερός του Φραντσέσκο Τζόρτζι, μεταφέρει μια βαλίτσα με ροδάκια, τύπου καμπίνας. Τίποτα το ιδιαίτερο. Ένας ταξιδιώτης στις Βρυξέλλες, τι πιο συνηθισμένο. Μόνο που η βαλίτσα είναι "τίγκα" στα χαρτονομίσματα. Χαρτονομίσματα σε δεσμίδες των 50 ευρώ.

Κλιμάκιο που έχει λάβει την πληροφορία για τις ξαφνικές κινήσεις του, βρίσκεται εκεί την ώρα που βγαίνει από το ξενοδοχείο και τον συλλαμβάνει. Όποιος κι αν είναι ο όρος που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένας έμπειρος σεναριογράφος, για τη γλώσσα της δικαιοσύνης υπάρχει μόνο ένας: "συνελήφθη επ'αυτοφόρω". Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, οι ανακριτές συνειδητοποιούν ότι η βουλευτική ασυλία της Εύας Καϊλή έχει καταρρεύσει.

Πριν από αυτό το ανατρεπτικό περιστατικό στην πορεία των εφόδων, δεν είχε σχεδιαστεί έφοδος στο σπίτι της Εύας Καϊλή. Ποιος ειδοποίησε τον πατέρα της; Από ποιον διέρρευσε η έφοδος στο γραφείο του Τζόρτζι; Ήταν δημοσιογραφική διαρροή; Είναι ερωτήματα στα οποίοι οι Βέλγοι δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν την υπόθεση αναζητούν απαντήσεις.

Στο κέντρο της ομοσπονδιακής αστυνομίας, κινητοποιούνται άμεσα καμιά δεκαριά αστυνομικοί που επέστρεφαν από τις πρώτες πρωινές έρευνες. Για την περίσταση, συνοδεύονται από τον επικεφαλής εισαγγελέα διαφθοράς Κλεζ αυτοπροσώπως. Η διεύθυνση της Εύας Καϊλή δεν ήταν στο αρχικό τους πρόγραμμα και όπως θα μάθαιναν λίγο αργότερα, οι εκπλήξεις της ημέρας δεν είχαν τελειώσει.

Μετρητά σε πολυτελείς τσάντες και δώρα με υπογραφή Κατάρ

Σε αυτή την κατοικία, οι ερευνητές θα ανακαλύψουν ολόκληρες τσάντες με μετρητά. Οι πολυτελείς τσάντες και ταξιωτικοί σάκοι επενδυμένοι με δεσμίδες χρημάτων.

"Αυτά είναι πράγματα που παρατηρούνται γενικά σε έρευνες σε σπίτια εμπόρων ναρκωτικών", θα πει αργότερα στους δημοσιογράφους της Soir μια πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Εύα Καϊλή

Τα μετρητά είναι μοιρασμένα σε χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ. Σύμφωνα με πηγές, υπήρχαν περίπου 600.000 ευρώ στη βαλίτσα του πατέρα και τουλάχιστον 150.000 ευρώ μετρητά στο διαμέρισμα της Εύας Καϊλή.

Το διαμέριασμα της Εύας Καϊλή ήταν εξοπλισμένο με δώρα που έφεραν την υπογραφή της χώρας που είναι ύποπτη για διαφθορά: μετάλλια ή άλλα τιμαλφή που της είχε προσφέρει το Κατάρ.

Τα στοιχεία ήταν πολλά όσες και οι ερωτήσεις των ανακριτών προς το ζεύγος Καϊλή -Τζόρτζι όλο το σαββατοκύριακο, που κατέληξε στην μετατροπή των προσαγών τους σε συλλήψεις.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΕΛΓΙΟ 07 Φεβ 2023 | 00:13

Συναγερμός στις Βρυξέλλες: Αστυνομική επιχείρηση κοντά στην έδρα της Κομισιόν- Αναφορές για ενόπλους

Η αστυνομία αναζητά αρκετούς ένοπλους υπόπτους. Είναι ταμπουρωμένοι σε κτήριο.

ΓΙΑ ΤΟ QATARGATE 04 Φεβ 2023 | 19:21

Δημητρακόπουλος στη La Stampa: Ο Παντσέρι λέει ψέμματα για την Καϊλή - Το "βελγικό νομικό παράδοξο"

Ψεύδεται ο Παντσέρι για την Καϊλή, υποστηρίζει ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

ΕΙΧΕ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΣΤΙΣ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 04 Φεβ 2023 | 14:09

Qatargate - L'Echo: Ελεύθερος o Ταλαμάνκα - Παραμένει κατηγορούμενος για διαφθορά και ξέπλυμα

Παραμένει κατηγορούμενος για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΒΕΛΓΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ 03 Φεβ 2023 | 21:24

Qatargate: Ελεύθερος ο Νικολό Φίγκα-Ταλαμάνκα, ύποπτος στην έρευνα για το σκάνδαλο

Αποφυλάκιση ενός εκ των τεσσάρων προφυλακισμένων, την οποία σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Politico αποφάσισε η βελγική δικαιοσύνη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 02 Φεβ 2023 | 21:47

Qatargate: Γαλλίδα ευρωβουλευτής "καίει" την Εύα Καϊλή- "Προωθούσε ξεκάθαρα το Κατάρ"

Η Μανόν Ομπρί αποκάλυψε πως το Κατάρ τής έστειλε επείγουσα πρόσκληση για συνάντηση, καθώς είχε αντιδράσει σχετικά, αλλά η ίδια την απέρριψε.

Ο ΝΟΝΟΣ 02 Φεβ 2023 | 16:57

Το απίστευτο σχόλιο Ανδρέα Πετρουλάκη για τη διαφθορά στην Αστυνομία- Μην πατήσετε γατάκι…

Με ένα καυστικό σκίτσο, ο Ανδρέας Πετρουλάκης σχολίασε τις αποκαλύψεις για τη διαφθορά στην Αστυνομία

ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 02 Φεβ 2023 | 12:42

Qatargate: Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας των Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα

Η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τάχθηκε υπέρ της άρσης της ασυλίας των ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα.

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΝΟΝΟΥΣ 01 Φεβ 2023 | 14:13

Πώς και γιατί αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί στη δίκη της Greek Mafia - Τι συμβαίνει στην ΕΛ.ΑΣ;

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν μια μεγάλη, δυσάρεστη έκπληξη, αλλά έχει εξήγηση: Τη διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ.

ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤ'ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ 31 Ιαν 2023 | 21:04

Qatargate: Στις 9 Φεβρουαρίου η απόφαση για την έκδοση της λογίστριας του Παντσέρι στο Βέλγιο

Η λογίστρια του Παντσέρι, Μόνικα Ροσάνα Μπελίνι φέρεται να πήρε μέρος στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος προερχόμενου από το Κατάρ.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΒΕΛΓΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ 31 Ιαν 2023 | 11:57

Qatargate: Άρση της ασυλίας των ευρωβουλευτών Μαρκ Ταραμπέλα και Αντρέα Κοτσολίνο

H Επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας των δύο ευρωβουλευτών με 23 ψήφους υπέρ, καμία κατά και καμία αποχή.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 30 Ιαν 2023 | 22:02

Qatargate: Πώς σκοπεύει η Εύα Καϊλή να πείσει τον Εισαγγελέα για να γυρίσει στην κόρη της

Ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή μίλησε για την επόμενη κίνηση που θα επιδιώξουν να κάνουν για να πείσουν τον Εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 30 Ιαν 2023 | 20:14

Τρόμος στις Βρυξέλλες: Επίθεση με μαχαίρι στο Μετρό με έναν τραυματία - Συνελήφθη ο δράστης

Η αστυνομία δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αν το θύμα είναι σοβαρά τραυματισμένο ή όχι.

Η ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ 29 Ιαν 2023 | 21:39

Financial Times: "Inside woman" του Παντσέρι η Εύα Καϊλή - Οι ύποπτες παρεμβάσεις υπέρ του Κατάρ

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Καϊλή είχε γίνει η "inside woman" του Παντσέρι. Η πολυτελής ζωή και η κατάληξη της στις φυλακές των Βρυξελλών.