Brangelina του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -και όχι αδίκως- χαρακτηρίζει σε δημοσιεύμά του το Politico των ζεύγος Καϊλή - Τζόρτζι που μετά τις συλλήψεις τους κρατούνται σε φυλακές των Βρεξελλών αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες για διαφθορά από το Κατάρ.
Εστιάζοντας στην άνοδο της λαμπερής πολιτικού από τη Θεσσαλονίκη και την ηχηρή καταβαράθρωσή της, στο δημοσιεύμα υπενθυμίζεται ότι "μόλις την περασμένη Δευτέρα, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή εγκαινίασε ένα νέο ερευνητικό κέντρο για την προώθηση της τεχνολογίας blockchain στην ΕΕ". Ουσιαστικά, πρόκεται για την προώθηση της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για την υλοποίηση χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων.
Τίποτε δεν προμήνυε την πτώση της, καθώς κορυφαίοι αξιωματούχοι από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση ήταν εκεί, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
"Η προσέλευση ήταν μαζική", έγραψε με περηφάνια στο Twitter η Καϊλή συνοδεύοντας την ανάρτησή της με αρκετές φωτογραφίες από την εκδήλωση.
ICYMI: Multilateral initiatives for upholding #HumanRights in digital technologies
— European Parliamentary Research Service (@EP_ThinkTank) December 9, 2022
A task for #UN or liberal democracies?https://t.co/0tsKW7ixNJ@EvaKaili @delcastillop @woelken @AxelVossMdEP @karmel80 @linagalvezmunoz @SophieintVeld @mgracacarvalho @miapetrakumpula @EvaMaydell pic.twitter.com/kknLqdc3Nj
Πριν τελειώσει η εβδομάδα, η 44χρονη ευρωβουλευτής "πιάστηκε στα πράσα", δηλαδή επ'αυτοφόρω που είναι και η μοναδική περίσταση που μπορεί να προκαλέσει την άμεση άρση της βουλευτικής ασυλίας.
Ο 35χρονος σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, βοηθός Ιταλού ευρωβουλευτή και ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Fight Impunity, φυλακίστηκε επίσης και κατηγορήθηκε για διαφθορά. Τα περιουσιακά στοιχεία και η περιουσία του ζευγαριού, μαζί με εκείνα της οικογένειας της Καϊλή στην Ελλάδα, έχουν δεσμευτεί.

Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το φθινόπωρο ότι "ένα ίσως από τα πιο λαμπερά ζευγάρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που βρίσκονταν στο απόγειο της καριέρας τους" θα βρισκόταν σήμερα στη φυλακή.
Η άνοδος
"Η ξανθιά και γαλανομάτη Θεσσαλονικιά ασχολήθηκε νωρίς με την πολιτική, εντάχθηκε στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ σε ηλικία 14 ετών. Μια δεκαετία αργότερα, το 2002, έγινε το νεότερο μέλος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε αρχιτεκτονική και πολιτικός μηχανικός πριν μετακομίσει στην ελληνική πρωτεύουσα και αποκτήσει μεταπτυχιακό στις ευρωπαϊκές υποθέσεις" γράφει το Politico.

Το 2004, η προσπάθειά της ως η νεότερη υποψήφια στις εθνικές εκλογές ήταν αποτυχημένη. Αλλά παρά το ότι δεν κατέκτησε τη βουλευτική έδρα, κέρδισε μια θέση ως παρουσιάστρια ειδήσεων στο Mega, όπου εργάστηκε για αρκετά χρόνια. Υπηρέτησε στο ελληνικό κοινοβούλιο από το 2007 έως το 2012 πριν μετακομίσει στη βελγική πρωτεύουσα το 2014 για να γίνει ευρωβουλευτής με τους Σοσιαλδημοκράτες, γράφει για την καριέρα της το Politico.
Προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ, γλέντια με τον Σαββίδη και ψέματα για τον παππού
"Η Καϊλή έκανε όνομα με πολλές τολμηρές και αποφάσεις της που προκαλούσαν προβλήματα στο κόμμα της, όπως η άρνηση αρχικά να υποστηρίξει τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου σε μια κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης εν μέσω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το 2011. Η Καϊλή άλλαξε γνώμη και ο Παπανδρέου επιβίωσε της ψήφου", υπενθυμίζει.
Στο δημοσιεύμα δεν λείπει η αναφορά στην εποχή που φωτογραφιζόταν με "τον Ελληνορώσο δισεκατομμυριούχο και μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ιβάν Σαββίδη στη Θεσσαλονίκη σε μπουζούκια, ή φανταχτερά νυχτερινά μαγαζιά όπου παίζεται ζωντανή ελληνική λαϊκή μουσική, μέσα σε μια θάλασσα από γαρίφαλα".

Η Καϊλή ισχυρίστηκε ότι ο παππούς της δολοφονήθηκε από κομμουνιστές, κάτι που αργότερα αποδείχθηκε εντελώς ψευδές. Δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη, ούτε λογοδότησε ποτέ στα ελληνικά ΜΜΕ.
Η δουλειά στο ευρωκοινοβούλιο
Η ευρωβουλευτής των σοσιαλδημοκρατών ενεπλάκη βαθιά στην ολοένα και πιο σημαντική ψηφιακή ατζέντα της ΕΕ, με τα πολύπλοκα αρχεία της, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και το blockchain.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, "συνεργάστηκε στενά με την αδερφή της Μανταλένα Καϊλή — εκτελεστική διευθύντρια της ELONtech, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που εστιάζει στον αντίκτυπο των νόμων στις νέες τεχνολογίες. Η Εύα και η Μανταλένα ήταν δεμένες, με τις δύο αδερφές να εμφανίζονται τακτικά μαζί σε τεχνολογικά συνέδρια της ΕΕ ή στα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας".
Φραντσέσκο Τζόρτζι: Από εκπαιδευτής ιστιοπλοΐας βοηθός ευρωβουλευτή και επικεφαλής ΜΚΟ
Ο Ιταλός σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι έχει εργαστεί ως προπονητής ιστιοπλοΐας εκτός από την καθημερινή του εργασία ως βοηθός ενός ευρωβουλευτή.

Η λαμπερή ζωή του καταγράφεται στο προφίλ του στο Instagram, το οποίο είναι γεμάτο φωτογραφίες από ιστιοπλοΐκές διακοπές στη Σαρδηνία ή σε θέρετρα σκι ή σε ταξίδια στη Ντόχα, αλλά για επαγγελματικούς λόγους το 2018.

"Ζευγάρι από το 2020, ζούσαν μαζί με τη μικρή τους κόρη Αριάδνη, η οποία είναι ενάμιση ετών", γράφει το Politico.

Πώς αντέδρασε ο Ανδρουλάκης
Στο δημοσίευμα του ευρωπαϊκού ΜΜΕ γίνεται αναφορά στις ενέργειες που έκανε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς και στις δηλώσεις του: "έδιωξε την Καϊλή από το κόμμα, κατηγορώντας την ότι ενεργούσε ως "δούρειος ίππος" για το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας" καθώς και ότι "η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να βάλει την Καϊλή στα ψηφοδέλτιά της στις επερχόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα. Κάποια δημοσιεύματα τους τελευταίους μήνες ανέφεραν ότι ο Καϊλή θα ήταν υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη των συντηρητικών", ενώ συμπληρώνει ότι "ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αντέκρουσε αυτούς τους ισχυρισμούς" παρατηρώντας βέβαια, ότι "τα τελευταία χρόνια, η Καϊλή είχε πλησιάσει τους συντηρητικούς".
Το Politico αναφέρει και την ανάρτηση στο Twitter του Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα από επικεφαλής του επιτελείου της συντηρητικής κυβέρνησης, όταν είχε εκλεγεί αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου: "Μια νεαρή γυναίκα και μια πολύ καλή φίλη που είναι πρωταγωνίστρια στις ευρωπαϊκές υποθέσεις διορίστηκε χθες Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου! Συγχαρητήρια".
Και ενισχύοντας το ρεπορτάζ για τις σχέσεις με τη ΝΔ, σημειώνει ότι "η Καϊλή διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και έχει καταφέρει να κερδίσει την εκτίμηση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ακόμη και του Κυριάκου Μητσοτάκη", έγραψε η ελληνική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Πρώτο Θέμα σε προφίλ της μετά την εκλογική νίκη. "Η πρωθυπουργός αγωνίστηκε για την εκλογή της ως αντιπρόεδρος", ανέφερε η εφημερίδα.
Η ομιλία στο Κατάρ και ο Μαργαρίτης Σχινάς
Στο δημοσίευμα του Politico, εκτός από την αναφορά ότι η Καϊλή μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαινώντας το Κατάρ, εκθειάζοντας πώς η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου είχε προκαλέσει έναν "ιστορικό μετασχηματισμό" στη χώρα του Κόλπου, καθιστώντας την "πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα", σημειώνει ότι "ετοιμαζόταν να εγκρίνει ένα ψήφισμα που καταδικάζει τη μεταχείριση της Ντόχα προς τους μετανάστες εργάτες. Το ΠΑΣΟΚ πήρε γρήγορα αποστάσεις από τη στάση της".
Επίσης, τον Νοέμβριο, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δημοσίευσε μια φωτογραφία με την Καιλή στο Άμπου Ντάμπι. Ο Σχοινάς, έχει επικριθεί από τους ευρωβουλευτές για τα tweets του στο Κατάρ τους τελευταίους μήνες. Σε ένα πρόσφατο tweet, επαίνεσε το Κατάρ για "σημαντική και απτή πρόοδο στην εργασιακή μεταρρύθμιση", ζητώντας να διατηρηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις".
Very constructive meeting with H.E. Adel Al-Jubeir, Minister of State for Foreign Affairs for the Kingdom of Saudi Arabia.
— Margaritis Schinas (@MargSchinas) November 28, 2022
Together we must further people to people contacts and deepen our cooperation in areas of convergence such as climate, trade, mobility and security. pic.twitter.com/TEwyx9LpXs
Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπερασπίστηκε τη θέση του Σχοινά, επισημαίνοντας ότι "αντικατοπτρίζουν ακριβώς τις εκθέσεις της ΔΟΕ (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας).
Αναφορικά με τις υποκλοπές, το Politico γράφει ότι "η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, είπε ότι η περίπτωση της Καϊλή είναι ένα παράδειγμα του γιατί οι υποκλοπές πολιτικών είναι δικαιολογημένες. "Όσοι έχουν εκφράσει απόλυτες θέσεις για το αν οι αρχές επιβολής του νόμου πρέπει να παρακολουθούν ή όχι πολιτικά πρόσωπα, ίσως πρέπει να τους προσεγγίσουν με μεγαλύτερο σκεπτικισμό", δήλωσε το Σάββατο σε ελληνικά ΜΜΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου".
Η Σόφι Ιντ Βελντ, η φιλελεύθερη Ολλανδή ευρωβουλευτής που είναι βασική συντάκτρια της έκθεσης για την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα κακόβουλα λογισμικά, απέρριψε τέτοιους ισχυρισμούς. "Αυτό είναι ανοησία", είπε.
Αν και η Καϊλή ήταν ένας από τους πολιτικούς υπό παρακολούθηση του ελληνικού κράτους, η ίδια είπε ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή στην οποία συμμετείχε δεν έπρεπε να επισκεφθεί την Ελλάδα στο πλαίσιο της έρευνάς της για λογισμικό υποκλοπής. "Αυτό το πρόβλημα έχει πλέον λυθεί από μόνο του", σχολίασε η Ιντ Βελντ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr