Καταιγιστικές οι εξελίξεις μετά την συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ.
Μετά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και της έκδοσης της Navtex, η Αγκυρα ακύρωσε και τις διερευνητικές επαφές που ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στα τέλη του μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Open, η Άγκυρα ενημέρωσε την Αθήνα ότι από πλευράς της ματαιώνονται, προς το παρόν, οι διερευνητικές επαφές που ήταν να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 24 Αυγούστου.
Eίχε προηγηθεί η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας η οποία τόνιζε ότι η ελληνική συμφωνία είναι "ανύπαρκτη".
"Δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπογράφηκε σήμερα. Αυτή η άποψη μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι".
"Η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετρ. Χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Δικοίκηση το 2003 τώρα με την δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιες ευθύνης. Με τη συμφωνία αυτή επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης", καταλήγει η ανακοίνωση.
Σε ιστορική συμφωνία κατέληξαν Αθήνα και Κάιρο
Σε ιστορική συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου κατέληξαν Αθήνα και Κάιρο. Η συμφωνία υπεγράφη ύστερα από την επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου.
Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα "γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας", ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr