Ραγκούσης: Να βάλουμε τέλος στη δουλικότητα απέναντι στη Δεξιά

«Να βάλουμε τέλος στον κυβερνητισμό και τη δουλικότητα απέναντι στη δεξιά» δηλώνει ο Γιάννης Ραγκούσης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ραγκούσης: Να βάλουμε τέλος στη δουλικότητα απέναντι στη Δεξιά

«Ο νέος φορέας έχει τη δυνατότητα και την προοπτική να γίνει ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος και έτσι να μπει ένα τέλος στον λαϊκισμό που οδήγησε την χώρα στο χείλος της καταστροφής», «αρκεί να βάλουμε τέλος στον κυβερνητισμό και τη δουλικότητα απέναντι στη δεξιά», δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Γιάννης Ραγκούσης.

Αποκαλύπτει την πρόθεσή του για τη δημιουργία τάσης εντός του νέου φορέα λέγοντας ότι «υπάρχουν παροτρύνσεις πάρα πολλών φίλων από όλη την Ελλάδα οι απόψεις που συνοδεύουν την υποψηφιότητά μου να αποτελέσουν τον πυρήνα των θέσεων μιας πανελλήνιας, καθαρά προοδευτικής τάσης που θα λειτουργήσει και πιστεύω θα καταστεί πλειοψηφική εντός του νέου φορέα».

Σχολιάζοντας τη συμφωνία της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη, για την παράλληλη λειτουργία των κοινοβουλευτικών ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού και μετά τις εκλογές, ο Γιάννης Ραγκούσης υποστηρίζει ότι μυστικές συμφωνίες μεταξύ συνυποψήφιων έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τη λογική της δημιουργίας ενιαίου φορέα και σημειώνει ότι το συνέδριό του μέσα από συλλογικές διαδικασίες έχει την απόλυτη και αποκλειστική αρμοδιότητα των αποφάσεων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υποψήφιου για την ηγεσία τον νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Γιάννη Ραγκούση στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο και την δημοσιογράφο Φωτεινή Γιαννούλη

Ερ: Η πρόσφατη ψηφοφορία στη βουλή για την ταυτότητα φύλου έδειξε ότι υπάρχουν πολλές και διαφορετικές φωνές στο χώρο. Τελικά, μπορούν να συνυπάρξουν όλες αυτές οι φωνές στον νέο ενιαίο φορέα;

Οι διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις που πολλές φορές υπάρχουν στα πολιτικά κόμματα εμπλουτίζουν τον προβληματισμό που πρέπει να αναπτύσσεται πριν από τη λήψη των τελικών αποφάσεων. Επίσης, το κάθε πολιτικό στέλεχος δεν είναι επιλήψιμο να γνωστοποιεί τις όποιες προσωπικές του απόψεις. Όμως μέχρις εκεί. Μετά τη λήψη της απόφασης, με δημοκρατικές διαδικασίες, οι διαφοροποιήσεις δεν προάγουν την ενότητα αλλά αντίθετα δημιουργούν αμφιβολίες στους πολίτες για την αποτελεσματικότητα του πολιτικού φορέα. Συνεπώς, κάθε διαφορετική φωνή μπορεί να εκφραστεί και να συνυπάρξει στο νέο πολιτικό φορέα αρκεί να ακολουθεί τον παραπάνω βασικό κανόνα. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν παροτρύνσεις πάρα πολλών φίλων από όλη την Ελλάδα οι απόψεις που συνοδεύουν την υποψηφιότητά μου να αποτελέσουν τον πυρήνα των θέσεων μιας πανελλήνιας, καθαρά προοδευτικής τάσης που θα λειτουργήσει και πιστεύω θα καταστεί πλειοψηφική εντός του νέου φορέα. Στις 12 Νοεμβρίου δεν τελειώνουμε αλλά ξεκινάμε την προσπάθεια για την ίδρυση μιας ενωμένης, προοδευτικής παράταξης.

Ερ: Δηλώνετε επίμονα ότι ο νέος φορέας δεν πρέπει να συνεργαστεί με την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μιλάτε για κυβέρνηση με ανοχή ή ξανά προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να επιστρέψουν οι ψηφοφόροι. Μήπως είναι μικροπολιτική αυτή η άποψη και καθόλου εκσυγχρονιστική σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα;

Ο σεβασμός της βούλησης του λαού όπως αυτός εκφράζεται στις εθνικές εκλογές και η πιστή τήρηση του συντάγματος δεν συνιστούν μικροπολιτική συμπεριφορά, ούτε μη εκσυγχρονιστική άσκηση πολιτικής. Αντίθετα, η αγνόηση της βούλησης του λαού συνιστά άσκηση πολιτικής χωρίς αρχές. Αν ο ελληνικός λαός, παρά το θηριώδες μπόνους εδρών, δεν δώσει στις προσεχείς εκλογές αυτοδυναμία στον κύριο Μητσοτάκη και στη ΝΔ, αυτό σημαίνει ότι δεν τον εμπιστεύεται να κυβερνήσει τη χώρα χωρίς τον στενό έλεγχο της αντιπολίτευσης. Εγώ, αν εκλεγώ στην ηγεσία του νέου φορέα, δεν έχω σκοπό να αλλοιώσω την βούληση του λαού, όπως αυτή θα εκφρασθεί στις προσεχείς εκλογές. Ο κύριος Μητσοτάκης μπορεί, τηρώντας το σύνταγμα, να σχηματίσει κυβέρνηση ανοχής. Η άρνηση σχηματισμού κυβέρνησης από τον κ Μητσοτάκη και η απόφασή του να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές με απλή αναλογική, θα αποδοκιμαστεί από τους πολίτες. Συνεπώς ο κύριος Μητσοτάκης, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ, θα έχει την απόλυτη ευθύνη για την επιλογή του προσφυγής στις κάλπες με ότι δυσμενές για την οικονομίας αυτό συνεπάγεται.

Ερ: Ταυτόχρονα, κατηγορείτε τους συνυποψήφιους σας Φώφη Γεννηματά, Σταύρο Θεοδωράκη και Γιώργο Καμίνη και Νίκο Ανδρουλάκη ότι συμφωνούν στη συνεργασία με την ΝΔ. Από πού προκύπτει αυτό;

Κατ' αρχήν δεν κατηγορώ κανέναν για τίποτε, απλά φωτίζω τις πολιτικές προθέσεις και τις διαφαινόμενες επιδιώξεις των συνυποψήφιων, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν με απόλυτη σαφήνεια τι πρόκειται να συμβεί την επόμενη ημέρα των εκλογών και ανάλογα να εκφρασθούν με την ψήφο τους στις 12 και 19 Νοεμβρίου. Όσο για το από πού προκύπτει η πρόθεση συνεργασίας με τη ΝΔ, αρκεί να ανατρέξετε στις μέχρι σήμερα δηλώσεις τους ώστε να διαπιστώσετε ότι με περίτεχνες λεκτικές κατασκευές αρνούνται να πάρουν καθαρή θέση για το ζήτημα της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη. Σε τελική ανάλυση μπορούσαν να με διαψεύσουν. Όμως δεν το έκαναν.

Ερ: Πείτε μας δυο λόγους για τους οποίους καλείτε τους ψηφοφόρους, στις 12 Νοεμβρίου, να σας ψηφίσουν;

Οι πολίτες έχουν την κρίση να αξιολογήσουν τον καθένα μας και δεν είμαι εγώ που θα τούς υποδείξω τους λόγους για τους οποίους πρέπει να με ψηφίσουν. Εκείνο που έχω υποχρέωση να κάνω είναι να εκθέσω τις απόψεις μου και τις προτάσεις μου για την παράταξη και τη χώρα και να υπενθυμίσω ότι η πορεία μου στην πολιτική δεν ξεκίνησε χθες, αλλά αρκετά χρόνια πριν με την εκλογή μου δύο φορές στη δημαρχία της Πάρου με ποσοστά 54% και 68%, την εκλογή μου στη θέση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου στο ΠΑΣΟΚ που συνδυάστηκε με τον εκλογικό θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ το 2009 και την ανάληψη υπουργικών ευθυνών στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου. Άλλωστε, είναι γνωστές στους πολίτες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες μου και κυρίως μεταξύ άλλων η Διαύγεια και ο Καλλικράτης.

Σε κάθε περίπτωση, αν έπρεπε να τονίσω δύο λόγους, αυτοί θα ήταν πρώτον, η δέσμευσή μου να ξαναγίνουμε μια μεγάλη, υπερήφανη προοδευτική παράταξη απελευθερωμένη από την πολιτική διαπλοκή με τον κ. Μητσοτάκη. Δεύτερον, η δέσμευσή μου για αληθινή ανανέωση μέσα από την εφαρμογή του κανόνα ότι όσοι έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια βουλευτές, δεν θα μετέχουν στα επόμενα ψηφοδέλτια. Θα αξιοποιηθούν σε αλλά πολιτικά πεδία.

Ερ: Μπορεί ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς να γίνει ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος;

Ναι, πιστεύω ότι ο νέος φορέας έχει τη δυνατότητα και την προοπτική να γίνει ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος και να φθάσει στο εκλογικό ποσοστό που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009. Μόνον έτσι θα αποκατασταθεί η ισορροπία του πολιτικού συστήματος και θα μπει ένα τέλος στον λαϊκισμό που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Αρκεί να βάλουμε τέλος στον κυβερνητισμό και τη δουλικότητα απέναντι στη δεξιά.

Ερ: H συμφωνία της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη, για την παράλληλη λειτουργία των κοινοβουλευτικών ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού και μετά τις εκλογές στις 12 Νοεμβρίου, πιστεύετε ότι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο εγχείρημα του νέου ενιαίου φορέα;

Μυστικές συμφωνίες και αποφάσεις μεταξύ συνυποψήφιων που αφορούν προδιαγράφουν την πορεία και το μέλλον του νέου φορέα έρχονται σε ευθεία αντίθεση όχι μόνον με όσα δημόσια συμφωνήθηκαν από όλους μας αλλά και με την λογική της δημιουργίας ενιαίου φορέα που το συνέδριό του μέσα από συλλογικές διαδικασίες έχει την απόλυτη και αποκλειστική αρμοδιότητα των αποφάσεων. Συνεπώς, αισιοδοξώ ότι κανείς από τους συνυποψήφιους δεν θα θελήσει να τραυματίσει στα πρώτα του βήματα το εγχείρημα της δημιουργίας της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, θέτοντας περιορισμούς στην δυνατότητα του νόσου φορέα να αποφασίσει για το μέλλον του.

Ερ: Είναι καλύτερο για τη χώρα να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη θητεία της ή να πάμε σε πρόωρες εκλογές;

Η εξάντληση του χρόνου για τον οποίο εκλέγεται μία κυβέρνηση είναι αναμφισβήτητο ότι αφενός μεν δίνει στην κάθε κυβέρνηση τη δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και αφετέρου οι πολίτες μπορούν να έχουν ολοκληρωμένη άποψη για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και ασφαλέστερα κριτήρια για την διαμόρφωση της ψήφου τους στις εκλογές, ώστε δυσκολότερα να πέφτουν θύματα της λαϊκιστικής δημαγωγίας. Η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, αν δεν έχει χαθεί η εμπιστοσύνη της Βουλής προς την κυβέρνηση, συνήθως προκρίνεται με μικροκομματικά κριτήρια. Η γενική αυτή αρχή ισχύει και για την σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑ 17 Ιαν 2022 | 14:03

Διεθνή ΜΜΕ: Εγκώμια στην Ελλάδα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό- Έφερε αποτελέσματα, άνοιξε το δρόμο και για άλλες χώρες

Θετικές αναφορές στον διεθνή Τύπο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 στη χώρα μας.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 17 Ιαν 2022 | 13:55

Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει τίποτα πιο εγκληματικό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

"Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τουλάχιστον 5 φορές το τέλος της πανδημίας, εκπέμποντας μηνύματα που οδηγούν σε χαλάρωση και εφησυχασμό", τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 17 Ιαν 2022 | 13:49

Σκέρτσος: Αποδίδει η πολιτική του υποχρεωτικού εμβολιασμού - Σε 45 ημέρες εμβολιάστηκαν 220.000 άνω των 60 ετών

"Τις τελευταίες 45 ημέρες 220.000 πολίτες άνω των 60 ετών, ακριβώς λόγω της πολιτικής μας για υποχρεωτικό εμβολιασμό, έκαναν την πρώτη δόση ή ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό".

ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ 17 Ιαν 2022 | 13:47

Το καταπληκτικό σχόλιο του σκιτσογράφου Χαντζόπουλου για την Αυγή- Τα λέει όλα…σε στιλ Μπόστ για τα νταούλια

Πώς σχολίασε ο σκιτσογράφος της Καθημερινής Δημήτρης Χαντζόπουλος, τα προβλήματα της Αυγής και την τοξικότητα της αρθρογραφίας της

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ 17 Ιαν 2022 | 12:34

Ανοιχτή δυσαρέσκεια Μαξίμου για Κύρτσο: Ολοι καταλαβαίνουμε ποιες ειναι οι επιδιώξεις του...

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Τι είπε για Γ. Κύρτσο, πανδημία και Π. Πολάκη.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ 17 Ιαν 2022 | 12:12

Δημοσκόπηση: Το ΠΑΣΟΚ "απειλεί" τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη- Σε απόσταση αναπνοής στους 3 από τους 4 νομούς

Η δημοσκόπηση της GPO για τις περιφέρειες της Κρήτης δείχνει ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ κυρίως σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ 17 Ιαν 2022 | 12:10

Ανδρουλάκης για θάνατο Αλέκου Φασιανού: Η ζωή του έγινε απόδειξη ότι η τέχνη θα αντηχεί σε όλο τον κόσμο

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρει για τον Αλέκο Φασιανό πως ήταν ένας Έλληνας παγκόσμιας ακτινοβολίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 17 Ιαν 2022 | 11:28

Πλεύρης: Οι υγειονομικοί που δεν θα εμβολιαστούν έως το τέλος Μαρτίου απολύονται από το ΕΣΥ

Ο κ. Πλεύρης άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο επίταξης υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών στο λεκανοπέδιο, ενώ είπε πως ήδη αυτό γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα.

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 17 Ιαν 2022 | 08:28

Βράβευση Παπανδρέου στην Αγκυρα με τον Ζουλφού Λιβανελί - Το μήνυμα για τα ελληνοτουρκικά

Ο Γ. Παπανδρέου βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Çankaya, μαζί με τον συνθέτη και συγγραφέα Zulfu Livaneli,για την προσφορά τους στους αγώνες για την ειρήνη και τη δημοκρατία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 17 Ιαν 2022 | 07:24

Στις Βρυξέλλες ο Σταϊκούρας για τις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 17 Ιαν 2022 | 07:24

Πρεμιέρα για τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 – Στο τραπέζι η χαλάρωση των μέτρων την άλλη εβδομάδα

Οι τρεις λόγοι που χαρακτηρίζεται κομβική η εβδομάδα. Μερική χαλάρωση μέτρων, ανησυχία για ενδοσχολική μετάδοση και η επιβολή των προστίμων.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 17 Ιαν 2022 | 07:15

Τσίπρας για Αλέκο Φασιανό: Βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που μας αφήνει

Τη βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που αφήνει ο Αλέκος Φασιανός και τα συλλυπητήρια στους οικείους, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΕΦΥΓΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ 17 Ιαν 2022 | 06:46

Μητσοτάκης: Ο Αλέκος Φασιανός σφράγισε για δεκαετίες μία αισθητική που γεννούσε γνήσιο και πλούσιο συναίσθημα

"Η Ελλάδα δεν έχει πια μαζί της έναν μεγάλο καλλιτέχνη που χάρισε απλόχερα χρώμα στην καθημερινότητά της. Έναν ζωγράφο, αληθινό ποιητή", αναφέρει ο πρωθυπουργός.