Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, κατέθεσε στην επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών, τις αλλαγές στα μέλη της ΑΔΑΕ και την πρόσφατη εξέλιξη με την αφαίρεση των δικογραφιών από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών.
Αρχικά, ο κ. Ράμμος τόνισε ότι η ελληνική δικαιοσύνη το μόνο που έχει κάνει εδώ και 18 μήνες, είναι να διώκει μέλη της ΑΔΑΕ που απλώς έκαναν τη δουλειά τους.
Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία μέλη της ΑΔΑΕ που έκαναν ελέγχους για τις υποκλοπές θα καταθέσουν ως ύποπτοι διαρροών, ο κ. Ράμμος εμφανίστηκε σοκαρισμένος.
"Ήταν μεγάλο σοκ για μένα η δίωξη δύο εξαιρετικών συνεργατών μου, της Κατερίνας Παπανικολάου και του Στέφανου Γκρίτζαλη. Έχω συνεργαστεί μαζί τους χρόνια και μπορώ να εγγυηθώ για τον επαγγελματισμό τους προς το καθήκον τους. Παρόλο που δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες για τους λόγους που έχουν διωχθεί, είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι η εισαγγελία θα διαψευστεί σύντομα. Λυπάμαι ότι κάποιοι από τους καλύτερους αξιωματούχους της Ελλάδας υφίσταται όλα αυτά".
"Η ελληνική δικαιοσύνη εδώ και 18 μήνες δεν έχει κάνει τίποτα, δεν έχει διώξει κανέναν για τις υποκλοπές, η ίδια δικαιοσύνη σπεύδει να διώξει δύο μέλη του εποπτικού οργάνου που απλώς έκαναν το καθήκον τους" συνέχισε ο κ. Ράμμος.
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμος μιλώντας στην Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε την ελπίδα η Ελληνική Δικαιοσύνη να ακολουθήσει όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση των υποκλοπών. pic.twitter.com/w6IHOGlQR3
— Thanasis Koukakis (@nasoskook) October 26, 2023
Τι είπε για τις αλλαγές στην ΑΔΑΕ
Ο Χρήστος Ράμμος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι αλλαγές των μελών στην ΑΔΑΕ και τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ τη νύχτα.
"Οι εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες ανέδειξαν τις ανησυχίες για παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα ... η ΑΔΑΕ είχε πρόσφατα πραγματοποιήσει έκτακτες επιθεωρήσεις για την νομιμότητα των υποκλοπών στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ, όπως προείπα, η διαδικασία παραμένει σε εξέλιξη. Στις 20 Σεπτεμβρίου το Ελληνικό Κοινοβούλιο αντικατέστησε 3 από τα 7 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΑΕ. Η θητεία τους είχε λήξει από τον Μάρτιο του 2022, αλλά η αντικατάστασή τους παρουσιάστηκε ως "επείγουσα" μετά την αδράνεια της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής επί 18 μήνες".
Όπως επισήμανε, "η αντικατάσταση αποφασίστηκε με οριακά μικρότερη πλειοψηφία (16/27 ή 2,96/5), κατά παράβαση του Συντάγματος. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κατά τη διάρκεια της νύχτας με αξιοσημείωτη βιασύνη, υποδεικνύοντας ότι η αντικατάσταση θα μπορούσε να συνδέεται με συγκεκριμένα γεγονότα. Δεν μπορώ να προχωρήσω σε λεπτομέρειες επ' αυτού".
Πιέσεις στις Ανεξάρτητες Αρχές
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ επισήμανε και την προσπάθεια κυβερνητικής παρέμβασης στο έργο των Ανεξάρτητων Αρχών, σημειώνοντας ότι τους προηγούμενους μήνες "η ΑΔΑΕ επίσης ηγήθηκε των ερευνών, μαζί με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Και οι δύο Αρχές δέχθηκαν αυξανόμενες πιέσεις ενώ προχωρούσαν τις έρευνές τους. Τα τελευταία γεγονότα στο τέλος Σεπτεμβρίου μπορούν σίγουρα να εντείνουν τις ανησυχίες για τον σεβασμό των κανόνων λειτουργίας της ΑΔΑΕ".
Και κατέληξε: "Η ΑΔΑΕ έχει λίγα μέσα, μικρό προϋπολογισμό, αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στο έργο του ελέγχου της νομιμότητας τηλεπικοινωνιών που τίθενται υπό εισαγγελική εντολή".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr