Ραντεβού στο Χίλτον για τα 13 "ορφανά" προαπαιτούμενα

Η ελληνική πλευρά, θα προσέλθει στην πρώτη συνάντηση έχοντας στην κορυφή της ατζέντας της τα θέμα της διαφθοράς και του ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ραντεβού στο Χίλτον για τα 13 "ορφανά" προαπαιτούμενα

Σε ρυθμούς...Ντάλια Βελκουλέσκου βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση μετά την ΔΕΘ, καθώς στις 15:30 το μεσημέρι της Δευτέρας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και το επιτελείο του έχουν δώσει "ραντεβού" με το κουαρτέτο στο Hilton, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις οι οποίες εάν είναι επιτυχείς θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της δόσης ύψους 2.8 δισ. ευρώ, τα οποία χρειάζεται άμεσα το ελληνικό Δημόσιο.

Η ελληνική πλευρά, θα προσέλθει στην πρώτη συνάντηση έχοντας στην κορυφή της ατζέντας της τα θέμα της διαφθοράς και του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, επισημαίνοντας ότι θέλει να ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο, κάτι το οποίο ωστόσο μένει να φανεί εάν θέλουν και οι δανειστές. Οι Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νικολό Τζιαμαριόλι (ESM) έφτασαν το βράδυ της Κυριακής στην Ελλάδα

Στις Βρυξέλλες, είναι κοινό μυστικό ότι επικρατεί δυσαρέσκεια από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει μόλις δύο από τα 15 προαπαιτούμενα, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να έχει ήδη στείλει προειδοποιητικά μηνύματα. Σύμφωνα πάντως με τον ελληνικό προγραμματισμό, οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν τις 29 Σεπτεμβρίου, όπου και θα πραγματοποιηθεί το Euro Working Group προκειμένου να προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup του Οκτωβρίου, έτσι ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει μέχρι τότε να έχει ψηφίσει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και να έχει ολοκληρωθεί το compliance report του κουαρτέτου.

Η κυβέρνηση, επιθυμεί να τελειώσει τις διαπραγματεύσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προκειμένου να κερδίσει το "έπαθλο" των 2.8 δισ. ευρώ

"Φτωχές" επιδόσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων

Μέχρι στιγμής, οι επιδόσεις της κυβέρνησης είναι φτωχές, καθώς από τα 15 προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί μόλις δύο:

 • Η αξολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζεών από το ΤΧΣ
 • Η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων (θα διαδεχθεί την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων

Ποια είναι τα προαπαιτούμενα που υπολείπονται

Στο "13αρι" που φιλοδοξεί να "πιάσει" η κυβέρνηση, υπολείπονται και τα ακόλουθα προαπαιτούμενα, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν σύντομα, προκειμένου να καταβληθεί ομαλά η δόση:

 • Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για μικροεπαγγελματίες που εδρεύουν σε περιοχές με κάτω από 2000 κατοίκους (σ.σ θα καταργηθεί η δυνατότητα ασφάλισής τους στον ΟΓΑ). Επίσης, η κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν την καταβολή χαμηλότερων εισφορών για τον κλάδο υγείας (πχ δικηγόρων, ιατρών, μηχανικών κλπ) και την αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης στην καταβολή εισφορών για την αναγνώριση πλασματικών περιόδων ασφάλισης.
 • Η αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από το ΤΧΣ (το μέτρο έχει λάβει άτυπη παράταση για τον Οκτώβριο).
 • Η επικύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της συμφωνίας για το Ελληνικό.
 • Η ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας
 • Η επιλογή των υποψηφίων του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, που θα είναι υπεύθυνο για την επιλογή του διοικητικού συμβουλίου
 • Μεταφορά στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων της δεύτερης ομάδας ΔΕΚΟ.
 • Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ για τη μακροπρόθεσμη (35 έτη) παραχώρηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και των τριών κάθετων αξόνων.
 • Η μεταφορά των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ
 • Η επανεξέταση του σχεδίου απελευθέρωσης της αγοράς του φυσικού αερίου και των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών.
 • Η μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του πλαισίου της Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Η τροποποίηση νομοθεσίας για το ειδικό τέλος ΕΤΜΕΑΡ μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι ΑΠΕ με σεβασμό των υφιστάμενων συμβάσεων, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με στόχο την εξάλειψη του ελλείμματος στον λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.
 • Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης με την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων.
 • Η λήψη μέτρων για την παροχή επαρκών πόρων, ώστε η νέα Αρχή Δημοσίων Εσόδων να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Τι θα κερδίσει η κυβέρνηση από μια επιτυχή διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς

Η κυβέρνηση, επιθυμεί να τελειώσει τις διαπραγματεύσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προκειμένου να κερδίσει το "έπαθλο" των 2.8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1.7 δισ. αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθσεμων οφειλών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση από τα 1,8 δις. ευρώ που είχε στη διάθεσή της, από την εκταμίευση των 7,5 δις. ευρώ (όλα τα υπόλοιπα πήγαν για το χρέος) έχουν διατεθεί ήδη τα 1,45 δις. ευρώ μέχρι και το τέλος Αυγούστου. Παρά το γεγονός ότι 1.45 δισ. ευρώ ''έπεσαν" για την πληρωμή χρεών, η "δεξαμενή" των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν αλλάζει, λόγω του γεγονότος ότι προστίθενται διαρκώς καινούργιες.

Σε κάθε περίπτωση για τον Σεπτέμβρη περισσεύουν μόλις 350 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα η αγορά θα περιμένει την εκταμίευση των 2,8 δις. ευρώ. Η εκταμίευση θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο αν και η κυβέρνηση θέλει να πάρει τα χρήματα μέσα στον Σεπτέμβριο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 19 Ιαν 2022 | 18:22

Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε τον δικηγόρο του 27χρονου, μετά την καταγγελία για "victim blaming"

"Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν μπορεί να εμπλέκεται σε καταγγελίες θύματος βιασμού για "victim blaming" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

«Η ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΓΕΜΙΖΕΙ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ» 19 Ιαν 2022 | 17:31

Τανάγρα: Συγκινητική ανάρτηση Μητσοτάκη - "Σκύβουμε με σεβασμό το κεφάλι σε αυτόν τον μπαμπά" [Εικόνες]

Τις θυσίες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στο πρόσωπο ενός χειριστή των Rafale, αναγνωρίζει μέσω ανάρτησής του στο Instagram ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 17:21

ΣΥΡΙΖΑ: Εκπληξη Τσίπρα - Προτείνει εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση

Ανατροπή από τον Αλέξη Τσίπρα που πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση και όχι από τους συνέδρους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ 19 Ιαν 2022 | 16:38

Μητσοτάκης για Rafale σε διεθνή ΜΜΕ: Δέσμευσή μας να επενδύουμε συνεχώς στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας

Δηλώσεις Μητσοτάκη σε διεθνή ΜΜΕ κατά την τελετή υποδοχής των πρώτων έξι Rafale.

NOVARTIS 19 Ιαν 2022 | 13:59

Στον Άρειο Πάγο για 4 βαριές κατηγορίες ο Κώστας Βαξεβάνης- Συγκέντρωση φίλων του έξω από το δικαστήριο [εικόνες]

Ο Κώστας Βαξεβάνης πέρασε το κατώφλι του γραφείου της ειδικής ανακρίτριας του Αρείου Πάγου. Παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένεται να ζητήσει προθεσμία.

"ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ" 19 Ιαν 2022 | 13:35

Τσίπρας για Rafale και το σποτάκι της ΝΔ: Ντροπή, κανένα κόμμα δεν μετέτρεψε την αγορά εξοπλισμών σε κομματικό σποτ

"Ντροπή και εθνική καπηλεία". Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter για το σποτ με τα Rafale.

"ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ" 19 Ιαν 2022 | 13:31

Αιχμές από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ για το σποτάκι με τα Rafale: Μικροκομματική οικειοποίηση με λεφτά των φορολογουμένων

Για μικροπολιτική εκμετάλλευση και κομματική οικειοποίηση κατηγορούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, σχετικά με την προβολή της αγοράς των Rafale.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΦΗ ΚΑΝΕΛΛΑ 19 Ιαν 2022 | 12:52

Ο απίθανος τίτλος της Αυγής για τα Rafale: "Πετάνε πάνω από την Ακρόπολη, με ρεκόρ θανάτων"

Ο τίτλος της Αυγής για την άφιξη των Rafale "συνδυάζει" τα εξοπλιστικά…με την πανδημία

ΣΤΗΝ 114 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ 19 Ιαν 2022 | 12:25

Tα πρώτα 6 Rafale στην Αθήνα - Μητσοτάκης: Δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός για τους εξοπλισμούς μας [εικόνες - βίντεο]

Στις εγκαταστάσεις της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής των πρώτων 6 αεροσκαφών Rafale

ΤΗΣ 24ΧΡΟΝΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 19 Ιαν 2022 | 12:04

Ντόρα Μπακογιάννη για την 24χρονη στη Θεσσαλονίκη: Αν μιλάμε για ομαδικό βιασμό, μιλάμε για ισόβια

Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στην τελευταία υπόθεση βιασμού με την 24χρονη στη Θεσσαλονίκη σημείωσε πως πρέπει να μεγαλώνουμε τα αγόρια μας να σέβονται τις γυναίκες.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 19 Ιαν 2022 | 11:53

H Πρόεδρος του Αρείου Πάγου για τη δίωξη Βαξεβάνη και το άρθρο του Τσίπρα:" Αφήστε τη Δικαιοσύνη έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις"

Για απόπειρα εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης, ώστε να κάμψουν το ηθικό των δικαστικών λειτουργών, μιλά η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ 19 Ιαν 2022 | 11:24

Απολογείται στον ανακριτή ο Βαξεβάνης για 4 βαρύτατες κατηγορίες - Συγκέντρωση υποστήριξης οργανώνει ο Πολάκης

"Μαζί σου Κώστα" λέει ο Πολάκης και καλεί σε συγκέντρωση για τον Βαξεβάνη που έχει κληθεί σε απολογία με βαριές κατηγορίες όπως για εγκληματική οργάνωση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΕΥΝΑ 19 Ιαν 2022 | 10:25

Δημοσκόπηση PRORATA: Επτά μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Στο 12% το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Για πρώτη φορά η ακρίβεια ξεπερνά την πανδημία και αναδεικνύεται το νούμερο 1 πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 32,5% έναντι 25,5% του ΣΥΡΙΖΑ.