Αλλαγή των δεδομένων στο θέμα της ενέργειας επιχειρεί ο πρωθυπουργός, ρίχνοντας στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής ως εναλλακτική πρόταση την προμήθεια αγοράς φυσικού αερίου από την Αίγυπτο.
Το συγκεκριμένο σχέδιο θα δώσει τη δυνατότητα στην Ευρώπη να έχει στο οπλοστάσιο της μία ακόμη επιλογή και να μην εξαρτάται αποκλειστικά από την Μόσχα.
Παράλληλα όμως, αναβαθμίζεται και ο ρόλος της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς γίνεται ενεργειακός κόμβος, και ενισχύει περεταίρω τις σχέσεις με το Κάιρο ενώ στριμώχνει τον Ταγίπ Ερντογάν περιορίζοντας την δραστηριότητα της Τουρκίας στην περιοχή.
Η πρόταση Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός λίγο πριν μπει στη Σύνοδο Κορυφής αναφέρθηκε στην πρόταση του, την οποία επανέλαβε στη συνέχεια στους ομολόγους του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ της αγοράς φυσικού αερίου από την Αίγυπτο, το οποίο μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από το Κάιρο στην Ελλάδα και από εκεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο.
Το ίδιο όμως μπορεί να ισχύσει και με την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στην Βόρεια Αφρική και μέσω καλωδίου να ακολουθεί την ίδια διαδρομή Αίγυπτος, Ελλάδα και να μοιράζεται στις Ευρωπαϊκές χώρες. "Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση", σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Οι βάσεις όσον αφορά στην ενίσχυσης της ενέργειας μέσω φυσικού αερίου ή του ηλεκτρισμού για την χώρας είχαν πριν από μερικές ημέρες στην Αθήνα, κατά την τριμερή σύνοδο μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει πως η χώρα μας θα μπορούσε να γίνει η ενεργειακή γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο.
Αγορά φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Μία ακόμη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η αγορά φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είχε συμβεί με την προμήθεια εμβολίων για τον κορονοϊό. Πρόκειται για ένα σχέδιο που προωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Μάριο Ντράγκι και το οποίο αρχίζει να βρίσκει και άλλους υποστηρικτές, όπως τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες.
Με την κίνηση αυτή εκτιμάται πως η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι φθηνότερη από την στιγμή που η αγοραστική δύναμη θα είναι μεγαλύτερη. "Ενδεικτικά, αναφέρω τη δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη δυνατότητα να μπορούμε να αυξήσουμε την αποθήκευση φυσικού αερίου έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις στην αγορά όταν χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο" σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Στο τραπέζι των "27" οι τουρκικές προκλήσεις
Ο πρωθυπουργός μαζί με τον πρόεδρο της Κύπρου θα θέσουν σήμερα το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων που συνεχίζονται παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις της Ε.Ε. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει πως η Τουρκία δεν σέβεται την συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό από την στιγμή που δεν δέχεται τις επαναπροωθήσεις ενώ δεν ελέγχει τους διακινητές στα παράλια.
Επίσης ο πρωθυπουργός θα αναδείξει το ζήτημα την παραβατικότητας της Άγκυρας στα Βαρώσια, η οποία αμφισβητεί ανοιχτά τις αποφάσεις του ΟΗΕ αλλά και την στάση της γειτονικής χώρας απέναντι στο κυπριακό καθώς εμμένει στην δημιουργία δύο κρατών κάτι που Αθήνα και Λευκωσία έχουν απορρίψει από την πρώτη στιγμή.
Την στάση της Τουρκίας είχε καταδικάσει και η ετήσια έκθεση της Ε.Ε. με τον Ζοζέπ Μπορέλ να τονίζει πως ετοιμάζεται λίστα με κυρώσεις απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο η Άγκυρα δεν φαίνεται να κάμπτεται από τις προειδοποιήσεις των "27" και εκτοξεύει συνεχώς απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.
" Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις" δήλωσε ο εκπρόσωπος τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr