Ρελάνς ΝΔ για ΚΕΕΛΠΝΟ: Δικαστική διερεύνηση για Ξανθό, Πολάκη, Σκοπούλη

Ρελάνς από τη ΝΔ μετά το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ζητούν δικαστική διερεύνηση για Σκοπούλη, Ξανθό και Πολάκη

Ρελάνς ΝΔ για ΚΕΕΛΠΝΟ: Δικαστική διερεύνηση για Ξανθό, Πολάκη, Σκοπούλη

Με το ίδιο νόμισμα, της ενοχοποίησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας την περίοδο 2015-2018 απάντησε η ΝΔ στο χθεσινό πόρισμα που διοχέτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέρρευσαν από την αξιωματική αντιπολίτευση «η "Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι πράγματι μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής ανέκυψαν σοβαρά ζητήματα πολιτικών ή και ποινικών ευθυνών που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και αφορούν στην περίοδο 2015-2018 και που η πλειοψηφία αρνήθηκε να εξεταστούν στην παρούσα Εξεταστική».

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ζητά δικαστική διερεύνηση και μιας απόφασης της Υφυπουργού Υγείας επί κυβέρνησης Σαμαρά Φωτεινής Σκοπούλη για το θέμα των αντιδραστηρίων. Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Σκοπούλη ήταν μέλος της ΔΗΜΑΡ που συμμετείχε στην τότε κυβέρνηση υπό τον τότε πρόεδρο του κόμματος Φώτη Κουβέλη.

Αναλυτικά οι υποθέσεις για τις οποίες η Ν.Δ ζητά περαιτέρω δικαστική διερεύνηση:

Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής υπεβλήθησαν από τους μάρτυρες καταγγελίες εξαιρετικά σοβαρές που οφείλουν ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ και περιληπτικώς αφορούν:

1. Καταγγελίες που αφορούν στη διαχείριση του προγράμματος Philos, τη διαδικασία προσλήψεων, τις εν συνεχεία παρατάσεις των συμβάσεων, τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και των εθνικών πόρων και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στα ΚΥΤ και τα Κέντρα Παραμονής.

Αρχικά για το πρόγραμμα PHILOS ξοδεύτηκαν περίπου 17,5 εκ. € ευρωπαϊκών πόρων. Μετά το περάς του προγράμματος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ανανέωσε 2 φορές αυτόματα και ονομαστικά τις 300 περίπου συμβάσεις του προγράμματος που είχαν λήξει, αρχικώς για δυο και κατόπιν για άλλους τρεις μήνες με φωτογραφικές τροπολογίες. Οι πέντε αυτοί μήνες των διαδοχικών ανανεώσεων πληρώθηκαν από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (3,16 εκατομμύρια ευρώ) και βέβαια οι ανανεώσεις έγιναν χωρίς ΑΣΕΠ και χωρίς τη διαδικασία που ορίζει η σχετική ΠΥΣ, παρότι αφορούσαν ποικίλες ειδικότητες και ήταν πλέον εκτός ευρωπαϊκού προγράμματος (ΒΛ άρθρο 6 του ν. 4558/φεκ 140 1/8/2018- τ. Α,’ διαπιστωτική πράξη Υπουργού Υγείας Γ4Β/Γ.Π. 78647/ 15-10-2018 & την από 24 Οκτωβρίου 2018 τροπολογία προθήκη του Υπουργείου Υγείας ). Επιπλέον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με την από 6 Σεπτεμβρίου 2018- ΦΕΚ Β’3877 υπ΄ αριθμ. Γ.Π.ΟΙΚ.64186 ΚΥΑ (κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρο 123 του νόμου 4549/2018), ενέκρινε την διάθεση 47 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για προσλήψεις ορισμένου χρόνου μέσω του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 1600 ατόμων κάθε ειδικότητας (ιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, πληροφορικοί, στατιστικοί, βιο-στατιστικοί, ψυχολόγοι, νομικοί, δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι, διασώστες, μαίες κλπ) για 65 τουλάχιστον διαφορετικές δομές (όχι των hotspots) οι οποίες θα διενεργηθούν άμεσα, από τριμελείς επιτροπές του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και θα κατακυρωθούν από το ΔΣ του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και όχι από το ΑΣΕΠ. Η προκήρυξη για τις εν λόγω προσλήψεις αναρτήθηκε στο site του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018. Εξάλλου, οι ισχύουσες εξαιρέσεις αφορούν αποκλειστικά την παροχή υπηρεσιών με σύμβαση έργου, ενώ οι αλλεπάλληλες παρατάσεις συμβάσεων των ίδιων προσώπων ενδέχεται να υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία.

2. Καταγγελίες για εκταμιεύσεις εκατομμυρίων ευρώ από τη νυν Διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ προς ιδιωτικές εταιρείες, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες, με δεδομένη και την ένταξη του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Δημόσιο Λογιστικό. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην εταιρεία «ΤΡΙΠΛ – ΕΣ / ΣΠΕΣΙΑΛ ΣΕΡΒΙΣΕΣ & ΣΟΛΟΥΣΙΟΝΣ Υπηρεσίες και Συστήματα Ασφαλείας – Ιδιωτική Επιχείρηση Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ», η οποία κατά το χρονικό διάστημα από τα μέσα Ιουνίου 2016 έως αρχές Φεβρουαρίου 2018 εισέπραξε περίπου 8.000.000€, χωρίς να υπάρχει σύμβαση με το Κέντρο που να καλύπτει το εν λόγω διάστημα και υπό καθεστώς δημοσίου λογιστικού (Ν. 4270/2014). Η συγκριμένη εταιρεία καταγγέλθηκε ότι έχει ιδιαίτερες σχέσεις διαπλοκής με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παύλο Πολάκη ο οποίος και προσπάθησε να νομιμοποιήσει τις παράνομες αμοιβές της με τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις» στις 24 Ιουλίου 2017, τροπολογία η οποία εν τέλει απεσύρθη λόγω της έντονης αντίδρασης σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω: βάσει ποιας σύμβασης έγιναν οι πληρωμές, εάν υπήρξε πραγματική παροχή υπηρεσίας για το εν λόγω διάστημα, εάν και με ποιον τρόπο πιστοποιείται η καλή εκτέλεση και η παροχή υπηρεσιών και με ποιο τρόπο εκταμιεύθηκε το ποσό των 8 εκ. € με μόνη υπογραφή του Προέδρου κ. Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ. Παράλληλα να εξεταστεί εάν και κατά πόσο έγιναν εκταμιεύσεις ποσών για πληρωμή και άλλων προμηθευτών, με την ίδια διαδικασία και εκτός διαδικασιών Δημοσίου Λογιστικού, κατά το διάστημα 2015 έως και σήμερα και ο τρόπος επιχορήγησης από το ΚΕΕΛΠΝΟ σειράς ΜΚΟ και άλλων φορέων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

3. Πλημμελής συμμόρφωση της νυν Διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ προς Δικαστική απόφαση του Ιουλίου 2017 (5456/2017), η οποία διέτασσε την άμεση απομάκρυνση από το ΚΕΕΛΠΝΟ της εταιρείας φύλαξης «Τρίπλ – ΕΣ».

4. Καταγγελίες για πληθώρα απευθείας αναθέσεων σε νομικούς, οικονομικούς και άλλους συμβούλους, εκτός διαδικασίας που ορίζει η σχετική ΠΥΣ και ΑΣΕΠ, αλλά και χωρίς προκηρύξεις. Για τις συγκεκριμένες καταγγελίες που έγιναν και αφορούν σειρά συγκεκριμένων προσώπων που προσελήφθησαν και απασχολήθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ ως νομικοί και άλλοι σύμβουλοι θα πρέπει να αναζητηθούν: η διαδικασία της προκήρυξης των θέσεων, η διαδικασία επιλογής τους, οι πίνακες μοριοδότησης, το καθεστώς βάσει του οποίου απασχολήθηκαν, οι συμβάσεις τους, το συνολικό κόστος απασχόλησής τους και όλα τα σχετικά στοιχεία της πρόσληψης και απασχόλησής τους στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

5. Καταγγελίες για απόκρυψη από τη Δικαιοσύνη, εκ μέρους της νυν Διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ στοιχείων που αφορούσαν τις ήδη ελεγχόμενες για παρανομία προσλήψεις, με υπαιτιότητα του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, που έλαβαν χώρα το 2016. Οι προσλήψεις αφορούν στην 253/16 Προκήρυξη και για τις οποίες έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε 3 μετακλητούς συνεργάτες και ειδικούς συμβούλους του Αναπληρωτή κ. Παύλου Πολάκη.

6. Καταγγελίες για άσκηση ψυχολογικής βίας από τη Διοίκηση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., τον Πρόεδρο ΔΣ Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ και συμβούλους του στους υπαλλήλους προκειμένου να τους αποσπάσουν ψευδείς καταθέσεις και ψευδή στοιχεία.

7. Καταγγελίες οι οποίες οδήγησαν στο σχηματισμό δικογραφίας κατά των στελεχών του Μικτού κλιμακίου που διενήργησε τους ελέγχους στο ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς και υπόνοιες για διαρροή στον Τύπο απόρρητων στοιχείων του ελέγχου.

8. Καταγγελίες για το ρόλο που διαδραμάτισε η Γενική Επιθεωρήτρια κ. Παπασπύρου, η οποία μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (14.6.2018) και μέσω του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA (19.05.2018) προανήγγειλε ποινικές διώξεις, προκαταλαμβάνοντας την κρίση των εισαγγελικών λειτουργών, γεγονός που αποτελεί θεσμική εκτροπή.

9. Ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε η τέως Υφυπουργός Υγείας κ. Φ. Σκοπούλη στο θέμα των αντιδραστηρίων για τον έλεγχο του ιού του Δυτικού Νείλου, όταν ζήτησε από το ΚΕΕΛΠΝΟ την απευθείας ανάθεση για προμήθεια αντιδραστηρίων.

10. Η απόφαση του νυν Υπουργού Υγείας κ. Α. Ξανθού (Α.Π. 941/24.3.2017) να απεντάξει από το ΕΣΠΑ το έργο «Εκστρατείες και δράσεις ενημέρωσης του πληθυσμού για την πρόληψη των νοσημάτων», είναι ελεγκτέα, σε περίπτωση που κριθεί ότι η απένταξη έγινε καταχρηστικά.

Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι πράγματι μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής ανέκυψαν σοβαρά ζητήματα πολιτικών ή και ποινικών ευθυνών που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και αφορούν στην περίοδο 2015-2018 και που η πλειοψηφία αρνήθηκε να εξεταστούν στην παρούσα Εξεταστική.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ 03 Αυγ 2020 | 16:11

Άδωνις Γεωργιάδης: Γιατί βγήκε με μάσκα ακόμα και σε "παράθυρο" εκπομπής

Φορώντας μάσκα ακόμα και σε "παράθυρο" εκπομπής εμφανίστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΕΝΝΕΑ ΜΗΝΕΣ 30 Ιουλ 2020 | 13:59

Γεωργιάδης: Το κράτος θα πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος τη δόσης των κόκκινων δανείων για δάνεια α' κατοικίας

Ανοίγει η πλατφόρμα για τα κόκκινα δάνεια για την επιδότηση των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημία, ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΜΟΛΙΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΕΙ 28 Ιουλ 2020 | 11:47

Απίθανο: Η Τζάκρη κατακεραύνωσε τον Αδωνι για "ύποπτη" τροπολογία και τελικά... την ψήφισε [βίντεο]

Ο ΣΥΡΙΖΑ ολόκληρος κατακεραύνωσε την τροπολογία του Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά όταν εκείνος απείλησε ότι θα την αποσύρει... την ψήφισε.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 27 Ιουλ 2020 | 18:48

Αγριος καβγάς Γεωργιάδη - Τζανακόπουλου για Μαριάννα Λάτση και Ελληνικό: "Όταν λες Σαμαράς θα πλένεις το στόμα σου"

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Γεωργιάδη - Τζανακόπουλου με φόντο τις μετοχές της Μαριάννας Λάτση για το Ελληνικό.

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ TWITTER 27 Ιουλ 2020 | 18:29

Τέλος για τον Μπογδάνο η κόντρα με την Έλενα Ακρίτα - "Δεν γνώριζα ότι πάσχει από κατάθλιψη"

Σταματάει οποιαδήποτε δημόσια ή δικαστική διαμάχη με την Έλενα Ακρίτα ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος

ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΛΑΤΣΗ 27 Ιουλ 2020 | 08:55

Γιατί η Μαριάννα Λάτση έφυγε από το Ελληνικό- Το παρασκήνιο και οι νέες επενδυτικές επιλογές

Το παρασκήνιο της απόφασης της Μαριάννας Λάτση που έγινε και αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης

26 Ιουλ 2020 | 21:11

Άγρια κόντρα Ακρίτα - Αδωνι: Ξεκίνησε από το Ελληνικό και έφθασε στην κατάθλιψη...

Αφορμή στάθηκε η αποχώρηση της Μαριάννας Λάτση από την επένδυση στο Ελληνικό.

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 26 Ιουλ 2020 | 10:42

Γεωργιάδης: Τι αναγκάζει τον Ερντογάν να κάνει πίσω - Διεθνής αποδοχή των ελληνικών θέσεων

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως ο Ερντογάν αναγκάζεται να κάνει πίσω.

"O ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΝΩΡΙΖΕ" 23 Ιουλ 2020 | 10:29

Γεωργιάδης: Θα δικαιωθώ όταν μπουν φυλακή οι σκευωροί - Προσπάθησαν να αλλοιώσουν το πολίτευμα

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε την υπόθεση Παπαγγελόπουλου την μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους.

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ 22 Ιουλ 2020 | 22:05

Άγριος καυγάς Γεωργιάδη - Πολάκη στη Βουλή: "Δεν είμαστε κατσαπλιάδες" - "Είστε η παράταξη του παρακράτους" [Βίντεο]

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Άδωνι Γεωργιάδη και Παύλου Πολάκη με βαρείς χαρακτηρισμούς και εκατέρωθεν αντεγκλήσεις.

22 Ιουλ 2020 | 21:37

Γεωργιάδης σε ΣΥΡΙΖΑ: "Είστε η χειρότερη συμμορία που πέρασε ποτέ από την κυβέρνηση του κράτους"

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επιτέθηκε σε Παπαγγελόπουλο και απάντησε στην Όλγα Γεροβασίλη

"ΝΑ ΜΗΝΥΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΗΓΟ Η Κ. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ" 20 Ιουλ 2020 | 09:40

Αποκαλύψεις για Μάτι - Γεωργιάδης: Παρακράτος με μεθόδους μαφίας, έχει να ερευνήσει πολλά ο εισαγγελέας

Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι ο εισαγγελέας ο οποίος θα ασχοληθεί με την υπόθεση, έχει να διερευνήσει πολλά πράγματα.

ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΥΘΙΞΙΑΣ 19 Ιουλ 2020 | 13:55

Υπόθεση Novartis: Δήλωση αποχής από την έρευνα κατέθεσε ο εισαγγελέας Διαφθοράς

Ο Εισαγγελέας επικαλείται λόγους ευθιξίας και ευπρέπειας.