Ρευστές ισορροπίες ενόψει ανασχηματισμού

Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και ήδη ο Αλέξης Τσίπρας βάζει κάτω όλα τα δεδομένα για τον ανασχηματισμό πριν τις εκλογές.

Ρευστές ισορροπίες ενόψει ανασχηματισμού

Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και ήδη ο Αλέξης Τσίπρας που βρίσκεται σε ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές βάζει κάτω όλα τα δεδομένα καθώς θα πρόκειται για τον τελευταίο ανασχηματισμό πριν από τις εκλογές. Ωστόσο για δεύτερη φορά ο πρωθυπουργός αναγκάζεται να αλλάξει τα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου πιο σύντομα απ’ ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του είχαν αρχικά σχεδιάσει. Η πρώτη ήταν μετά τις απομακρύνσεις της Ράνιας Αντωνοπούλου και του Δημήτρη Παπαδημητρίου για τα επιδόματα ενοικίου.

Οι πληροφορίες ήθελαν τον Αλέξη Τσίπρα μετά έξοδο από το πρόγραμμα και τις παροχές στην ΔΕΘ, να ανακοίνωνε τον ανασχηματισμό, αλλά το πολιτικό κλίμα μετά από την εθνική τραγωδία είναι τελείως διαφορετικό από εκείνο που υπολόγιζε το Μαξίμου. Ο σχεδιασμός άλλαξε και όλα δείχνουν πως ο πρωθυπουργός θα ανακατέψει αρκετά την τράπουλα προκειμένου να ισορροπήσει προεκλογικά ανάμεσα στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακατατάξεις στο επικοινωνιακό επιτελείο;

Ο τρόπος της επικοινωνιακής διαχείρισης για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι προκάλεσε την έντονη δυσφορία του Αλέξη Τσίπρα κάτι που φάνηκε την επομένη της αποτυχημένης συνέντευξης Τύπου, όταν έσπευσε να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο, μόνο και μόνο για να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, αδειάζοντας ουσιαστικά τα κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη που δεν διαπίστωσαν κανένα επιχειρησιακό λάθος την στιγμή που ο αριθμός των θυμάτων αυξανόταν διαρκώς.

Παράλληλα από εκείνη την στιγμή και μετά ο πρωθυπουργός υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων που υπήρξαν επέλεξε να αλλάξει ρότα και να βγει ο ίδιος μπροστά λαμβάνοντας έστω και καθυστερημένα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Το γεγονός αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αλλαγές των προσώπων που απαρτίζουν το επικοινωνιακό επιτελείο, που το τελευταίο διάστημα δείχνει να ακολουθεί και όχι να δημιουργεί την επικαιρότητα όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Οι παλιοί, οι νέοι και οι συνιστώσες

Ο ανασχηματισμός θεωρείται ιδιαιτέρως κομβικός καθώς από την μία ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να στείλει το μήνυμα μιας επανεκκίνησης προς την κοινωνία αλλά από την άλλη είναι αναγκασμένος να ισορροπήσει ανάμεσα σε αρκετές «βάρκες» προκειμένου να έχει όσο το δυνατό τις λιγότερες αντιδράσεις, που πάντα δημιουργούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να συμπεριλάβει στο νέο υπουργικό συμβούλιο, τα πρόσωπα εκείνα που πορεύθηκε από την πρώτη στιγμή όπως οι Γιάννης Δραγασάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης και η Όλγα Γεροβασίλη, να ενισχύσει την πτέρυγα των Πασοκογενών, να διατηρήσει ή και να αυξήσει τα στελέχη της ομάδας των «53» και του «Πράττω» και να δώσει ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα όπως έχει συμβεί με τον Αλέξη Χαρίτση, ενώ ακούγεται και το όνομα Κώστα Ζαχαριάδη για τον οποίο υπάρχει ικανοποίηση στο Μαξίμου. Παράλληλα όμως δεν θα πρέπει να αλλάξει και η ποσόστωση με τους ΑΝΕΛ, χωρίς να σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν και εκεί ανακατατάξεις.

«Κλειδί» οι σχέσεις Παππά – Τσακαλώτου

Οι άσχημες σχέσεις των δύο κορυφαίων είχαν αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα στον προηγούμενο ανασχηματισμό να τοποθετήσει τον Γιάννη Δραγασάκη στον υπουργείο Οικονομίας, το οποίο επιθυμούσε ο Νίκος Παππάς αλλά αντιδρούσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τώρα το ζήτημα επιστρέφει στο Μαξίμου καθώς ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να προχωρήσει σε αλλαγές στα υπουργεία «πρώτης γραμμής» προκειμένου και επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά να αποδείξει ότι ανακάτεψε την «τράπουλα».

Ωστόσο πολλά ερωτήματα έχει προκαλέσει η απουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου όσο και των «53» της οποίας ο υπουργός Οικονομικών είναι επικεφαλής, τόσο για την εθνική τραγωδία, όσο και για την παραίτηση Τόσκα που είχε μπει στο στόχαστρο της «συνιστώσας» αρκετές φορές στο παρελθόν. Δύσκολα πάντως φαίνεται να αποχωρεί από την οδό Νίκης καθώς θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των δανειστών που τον θεωρούν αξιόπιστο συνομιλητή. Η απουσία του όμως από την «φιέστα» του Ζαππείου σε συνδυασμό με την μέχρι τώρα απουσία του αλλά και με τα σενάρια που τον θέλουν να διαφωνεί με την ακατάσχετη παραχολογία που ετοιμάζει το Μαξίμου, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις.

Από την άλλη πλευρά ο Νίκος Παππάς δείχνει να επανέρχεται και φέρεται σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες να ήταν από εκείνους που εισηγήθηκαν μία διαφορετική στρατηγική από εκείνη που αρχικά ακολούθησε ο πρωθυπουργός απέναντι στο ζήτημα της εθνικής τραγωδίας. Οι «πάγοι» που είχαν δημιουργηθεί με το Μαξίμου για τον τρόπο που χειρίστηκε το πρώτο «αποτυχημένο» διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, δείχνουν να έχουν λιώσει, ενώ θεωρεί πως έχει κλείσει και ο κύκλος του στο υπουργείο ψηφιακής πολιτικής. Το μόνο που απομένει να δούμε πλέον αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άρει το «εμπάργκο» που είχε θέσει.

Ο Κοτζιάς οι Πασοκογενείς και οι αμετακίνητοι

Αμετακίνητος για περισσότερους από έναν λόγους θα παραμείνει ο Νίκος Κοτζιάς. Εκτός από το ότι το Σκοπιανό είναι σε πλήρη εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών μετά την αποχώρηση του Νίκου Τόσκα, είναι ο μόνος εκπρόσωπος της κίνησης «Πράττω» στην κυβέρνηση. Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να ενισχύσει τους Πασοκογενείς με στόχο τον διεμβολισμό του ΚΙ.ΝΑΛ, με τα ονόματα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της Λούκας Κατσέλη να συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες για είσοδο στην κυβέρνηση. Στο πεντάγωνο θα παραμείνει και ο Πάνος Καμμένος με τον Αλέξη Τσίπρα να δέχεται εισηγήσεις για την μετακίνηση του καθώς με την στάση του δημιουργεί συνεχώς εντάσεις με την Τουρκία. Ο Δημήτρης Βίτσας που ξέρει να κρατά ισορροπίες και να μην ανοίγει νέα μέτωπα όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει στο μεταναστευτικής πολιτικής.

Τα δύο υπουργεία «αγκάθια» και οι επίφοβοι

Η αποχώρηση του Νίκου Τόσκα έχει προκαλέσει έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο Μαξίμου, καθώς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δύσκολα θα θελήσει να αναλάβει πρόσωπο που προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αρκετά στελέχη προβάλλουν ιδεολογικούς λόγους. Στο τραπέζι έχει προταθεί εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που προέρχονται από τον κεντροαριστερό χώρο, κάτι που είχε δοκιμάσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης με τον Γιάννη Πανούση, μία κίνηση όμως που είχε προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το δεύτερο χαρτοφυλάκιο που αποτελεί «αγκάθι» για διαφορετικούς λόγους είναι το υπουργείο Εργασίας. Στην περίπτωση που περικοπούν οι συντάξεις τότε δύσκολα κάποιος θα επιθυμούσε να αναλάβει το συγκεκριμένο υπουργείο και μαζί και το πολιτικό κόστος από τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν. Με αυτό το σκεπτικό δύσκολα η Εφη Αχτσιόγλου θα αποχωρήσει, αν και το όνομα της έχει ακουστεί για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και ο Τάσος Πετρόπουλος.

Στον αντίποδα επίφοβοι θεωρούνται ο Γιώργος Σταθάκης που έχει αλλάξει δύο φορές χαρτοφυλάκιο, όπως και ο Γιώργος Κατρούγκαλος ενώ προβληματισμός υπάρχει και για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τον Σταύρο Κοντονή και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ίδιο σκηνικό και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου οι θέσεις του Ευάγγελου Αποστόλου και Γιάννη Τσιρώνη είναι επισφαλής. Ο Σωκράτης Φάμελος δεν αποκλείεται να αποχωρήσει από την θέση του αναπληρωτή υπουργού στο υπουργείο Περιβάλλοντος για να τεθεί αντιμέτωπος με τον Απόστολο Τζιτζικώστα στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης. «Σφαγή» αναμένεται να γίνει στις θέσεις των υφυπουργών με τους περισσότερους να έχουν συγκεντρώσει αρνητικά σχόλια για τις επιδόσεις τους.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 03 Δεκ 2020 | 13:07

Επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στο πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας: "Να φύγει ο κορονοϊός", του ζήτησαν τα παιδιά

Το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών Με Αναπηρία στη Βούλα επισκέφτηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Παρούσα και η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.

ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 02 Δεκ 2020 | 16:43

Σκληρή απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Κάθε μέρα και μια ακόμη αυτογελοιοποίηση

Άμεση αντίδραση Πέτσα στην ανάρτηση Τσίπρα που κατηγορεί εκ νέου την κυβέρνηση για παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων.

"ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΗΡΘΑΝ ΣΤΟ ΦΩΣ" 02 Δεκ 2020 | 14:36

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Θα λογοδοτήσει για το παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει πως ο πρωθυπουργός δεν θα αποφύγει να λογοδοτήσει για το παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων.

02 Δεκ 2020 | 08:24

Μάλλον δεν μετράμε σωστά...

Μια σύντομη ματιά στα στοιχεία δείχνει ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα εμφανώς υποκαταγράφονται.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ...ΤΡΟΠΑΡΙΟ 02 Δεκ 2020 | 07:00

ΗΠΑ-Εκλογές 2020: Ο Ντόναλντ Τραμπ απαιτεί ο κυβερνήτης στην Τζόρτζια "να ακυρώσει" τις εκλογές

Ο Τραμπ επαναλαμβάνει τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς του ότι έγινε εκτενής νοθεία τον περασμένο μήνα.

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 01 Δεκ 2020 | 13:44

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση προωθεί ένα κανιβαλικό σύστημα εργασιακής ζούγκλας

Η Έφη Αχτσιόγλου βάλλει κατά της κυβέρνησης την οποία εγκαλεί πως έχει ξηλώσει όλο το έργο του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των εργαζομένων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 01 Δεκ 2020 | 11:25

Βολές από Γεννηματά: Τρέχει πίσω από τις εξελίξεις η κυβέρνηση - Να αυξηθούν τα τεστ

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά εκτίμησε ότι αν γίνονταν περισσότερα τεστ και σωστή ιχνηλάτηση, τότε και θα είχε καθυστερήσει η έλευση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 01 Δεκ 2020 | 09:52

Γεραπετρίτης: Πρώιμη η συζήτηση για άρση lockdown, οι υπουργοί θα εμβολιαστούν από τους πρώτους

Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται η πρώτη παρτίδα των εμβολίων, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 30 Νοε 2020 | 15:41

Κορονοϊός-Ασθενής καθηγητής Καρδιολογίας στο Ιπποκράτειο με 250 νοσηλευόμενους: Δεν τους νοιάζει αν φταίει ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας

Τι αναφέρει ο καθηγητής Καρδιολογίας που νοσηλεύεται με κορονοϊό στο Ιπποκράτειο μέσα από την κλινική Covid του νοσοκομείου

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 30 Νοε 2020 | 13:46

Γεννηματά: Ολοφάνερες οι ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας - Επίκαιρη ερώτηση σε Μητσοτάκη

Η Φώφη Γεννηματά επιρρίπτει βαριές ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας πως τα νοσοκομεία αφέθηκαν στην τύχη τους.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 30 Νοε 2020 | 08:16

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν λαμβάνει πλέον την ενημέρωση του Προέδρου - Ο Τραμπ τα βάζει και μετα το Ανώτατο Δικαστήριο

Ο Μπάιντεν αναλαμβάνει και μπαίνουν σε νέα τροχιά και οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΝΔ 29 Νοε 2020 | 12:46

Η συριζαία Μυρσίνη Βουνάτσου "ξαναχτυπά": Ζητά... κρεμάλες για τα θύματα του κορονοϊού

"Αν για τους 102 νεκρούς του Ματιού γυρεύατε κρεμάλες πέστε μου για τους 2.000+ τι πρέπει να γυρέψουμε;", έγραψε χαρακτηριστικά η κα. Βουνάτσου.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ DAILY BEAST 29 Νοε 2020 | 10:09

"Σατανικό" σχέδιο Τραμπ: Θα δηλώσει υποψήφιος για τις εκλογές του 2024 στην ορκομωσία Μπάιντεν

Ο Τραμπ συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την ήττα του από τον Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.