Reuters: Ο Τσίπρας υπόσχεται μια «νέα» Ελλάδα αλλά δεν πείθει

To νεο κυβερνητικό αφήγημα και η δυσπιστία των δανειστών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Reuters: Ο Τσίπρας υπόσχεται μια «νέα» Ελλάδα αλλά δεν πείθει

Ένα νέο πολύτιμο προϊόν που μπορεί να βοηθήσει τόσο τον ίδιο όσο και την χώρα του να γυρίσει σελίδα μετά από χρόνια κρίσης και σκληρής λιτότητας έχει ανακαλύψει ο Αλέξης Τσίπρας: τον χρόνο. Ετσι ξεκινάει άρθρο-ανάλυση του Reuters με τίτλο «Καθώς η κρίση υποχωρεί, ο Τσίπρας υπόσχεται στους αμφισβητίες μια "νέα” Ελλάδα» το οποίο επιχειρεί να αναλύσει και να αξιολογήσει το νέο κυβερνητικό αφήγημα, όπως αυτό διαμορφωνεται με τις κινήσεις του πρωθυπουργού μετά το καλοκαίρι.

Παρά τον σκεπτικισμό των ψηφοφόρων, των επενδυτών και των πιστωτών της χώρας, ο Τσίπρας προσπαθεί να αποδείξει πως είναι ενας ηγέτης που μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια την χώρα μακριά από το πρόγραμμα διάσωσης, σημειώνει το Reuters. Όπως σημειώνει το πρακτορείο, πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός αν και παραδέχτηκε πως η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του για το υπόλοιπο της θητείας του. "Σε ένα χρόνο από σήμερα... θα έχουμε αφήσει πίσω μας τα μνημόνια και θα έχουμε άλλον έναν χρόνο μπροστά, τον πιο δημιουργικό της θητείας μας, για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας για μια νέα Ελλάδα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το πρακτορείο, παραμένουν άλλοι δύο γύροι διαπραγματεύσεων πριν την λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Πολλοί Έλληνες που έχουν πληγεί από τις πολιτικές λιτότητας, όπως μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις φόρων, μένει να πειστούν για τα λεγόμενα του Τσίπρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις. Παρ'ολ'αυτά, αναφέρει το Reuters, ΔΝΤ και ΕΕ εκτιμούν πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό άνω του 2% φέτος και του χρόνου μετά την πολυετή ύφεση που έχει συρρικνώσει κατά 25% το ΑΕΠ.

Στο μεταξύ, η ανεργία στην Ελλάδα αν και έχει υποχωρήσει από τα δυσθεώρητα ύψη, παραμένει η υψηλότερη στην ευρωζώνη. Αν και πρόσφατα ο Α. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι τίθεται επικεφαλής μιας task force με στόχο να ξεμπλοκάρουν μεγάλες ξένες επενδύσεις, ορισμένοι επενδυτές εξακολουθούν να αμφισβητούν την ικανότητά του να οδηγήσει σε οικονομική ανάκαμψη.

"Υπάρχει μια ανακολουθία στο μήνυμα που ο πρωθυπουργός κομίζει με τις πράξεις των υπουργών του”, δήλωσε στο Reuters ο Τζορτζ Μπερνς, διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, ενός εκ των μεγαλύτερων νέων ξένων επενδυτών στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Eldorado απείλησε πως θα εγκαταλείψει τα επενδυτικά της σχέδια στην Ελλάδα πρόσφατα και παρότι "πάγωσε” αυτήν της την απόφαση μετά την παραχώρηση μερικών αδειών από την κυβέρνηση, εντούτοις ο προβληματισμός παραμένει στους επενδυτές.

Reuters: Ο Τσίπρας υπόσχεται μια «νέα» Ελλάδα αλλά δεν πείθει
Φωτογραφία: Reuters

Το αφήγημα της "καθαρής" εξόδου

Ο Τσίπρας θέλει να τον θυμούνται ως ο άνθρωπος που αποκατέστησε την χρηματοδότηση και έβαλε τέλος στην εποπτεία της Ελλάδας. Ο ίδιος επιδιώκει ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης έως τα τέλη Δεκεμβρίου και επίτευξη "καθαρής εξόδου από το μνημόνιο” χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης που θα δοθεί σε αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεων. Η Αθήνα έχει ήδη πραγματοποιήσει μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές και ετοιμάζει άλλες δύο τους επόμενους επτά μήνες, προκειμένου να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές μέχρι την λήξη του προγράμματος το 2018.

Η Νέα Δημοκρατία, το προηγούμενο κυβερνών κόμμα πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ, βρισκόταν στο ίδιο σημείο το 2014 και φαινόταν πως ήταν σε τροχιά για έξοδο από το μνημόνιο. Ωστόσο, ακολούθησε η εκλογή Τσίπρα και το χαοτικό καλοκαίρι του 2015, όταν οι τράπεζες έκλεισαν για εβδομάδες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα οδηγήθηκε στα όρια της κατάρρευσης. Πλέον οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον έξι ποσοστιαίες μονάδες πίσω από την Νέα Δημοκρατία, που δεσμεύεται να μειώσει τους φόρους όταν αναλάβει την εξουσία.

Πολλά μπορούν να πάνε στραβά καθώς ο Τσίπρας προσπαθεί να αναστρέψει την οικονομική και πολιτική ύφεση, αναφέρει το Reuters. Όπως σημειώνει το πρακτορείο, ο χρόνος μπορεί να αποδειχθεί είτε φίλος είτε εχθρός του Έλληνα πρωθυπουργού. Η αξιολόγηση μπορεί να καθυστερήσει η να σέρνεται επί μήνες προκαλώντας ζημιά στην δοκιμαζόμενη οικονομία, όπως έχει συμβεί με προηγούμενες αξιολογήσεις.

Από την πλευρά τους, οι δανειστές ανησυχούν ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, γεγονός που θα καθυστερήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις που πέρασε το κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής νηνεμίας θεωρήθηκαν από τους δανειστές ως παραβίαση των υποσχέσεων.

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Το χάσμα λόγων και έργων

"Το χάσμα μεταξύ των λόγων και των πράξεων του κ. Τσίπρα, η ανεπάρκεια στις ενέργειές του, είναι αυτά που μπορεί να τον παγιδεύσουν", δήλωσε στο Reuters πρόσωπο κοντά στους δανειστές προειδοποιώντας πως η Ελλάδα μπορεί να μην καταφέρει να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές ή να ολοκληρώσει την αξιολόγηση.

Κι όμως μετά από δυο χρόνια στην εξουσία, η κυβέρνηση προσπαθεί ακόμη να διαχειριστεί με πρακτικά ζητήματα: ήδη της πήρε 10 ημέρες να μαζέψει την πετρελαιοκηλίδα από ένα δεξαμενόπλοιο στις ακτές της Αττικής, εξοργίζοντας τους κατοίκους.

Κι ο Τσίπρας όμως συνεχίζει να παίζει το χαρτί της γοητείας, φωτογραφιζόμενος με επενδυτές και νεαρούς επιχειρηματίες.

Παρόλ' αυτά, οι δανειστές παραμένουν επιφυλακτικοί: "Κατανοούμε την επιθυμία της κυβέρνησης για μια καθαρή έξοδο" είπε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην Τρόικα, Φραντσέσκο Ντρούντι.

"Ωστόσο θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια προκειμένου να πειστούν οι αγορές και οι επενδυτές πως οι μεταρρυθμίσεις [που έχει αναλάβει να υλοποιήσει] θα συνεχιστούν και δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα", κατέληξε με νόημα ο Ντρούντι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 15:08

Μητσοτάκης: "Παγώνει" το πρόστιμο των 500 ευρώ για 10 ημέρες - Επαναξιολογούμε τα στοιχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα

Στο διάστημα αυτό θα καταγραφεί η συμπεριφορά συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα και θα ληφθούν αποφάσεις, είπε ο πρωθυπουργός.

15 Ιαν 2021 | 12:50

Live η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία

Σε εξέλιξη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 11:54

Ειρωνείες Μητσοτάκη στην πρόταση Τσίπρα για τα εμβόλια: "Πάλι καλά που δεν είπατε να κρατικοποιήσουμε την Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο"

Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση Τσίπρα να αγοράσει μόνη της, εκτός ΕΕ εμβόλια κατά του κορονοϊού

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιαν 2021 | 11:19

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημια: Για όλα φταίει η κυβέρνηση

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την διαχείρηση της πανδημίας επέρριψε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 15 Ιαν 2021 | 07:38

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημία και τα εμβόλια

Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕ ΤΡΙΓΜΟΥΣ 14 Ιαν 2021 | 09:04

Σκάνδαλο στην Κύπρο: Παραιτήθηκε ο διευθυντής της "Καθημερινής" - Τα χρυσά διαβατήρια, ο Αναστασιάδης και η συζήτηση με Τσίπρα

Παραίτηση βόμβα του διευθυντή της Καθημερινής Κύπρου με αφορμή άρθρο του για τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ 13 Ιαν 2021 | 19:33

"Πυρά" Τσίπρα για την οικονομία: Το αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης θα είναι ολέθριο

"Το αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης θα είναι ολέθριο για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την πραγματική οικονομία και την πορεία του χρέους".

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 13 Ιαν 2021 | 15:43

Δημοσκόπηση Prorata: Ο Μητσοτάκης δημοφιλέστερος πολιτικός - Ποιοι ξεχωρίζουν από κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Στη δημοσκόπηση της Prorata το 57% επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητοστάκη

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 13 Ιαν 2021 | 15:16

Πώς ο Νίκος Χατζηνικολάου "πετσόκοψε" τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νίκος Χατζηνικολάου έδωσε πληρωμένη απάντηση στο Νάσο Ηλιόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι και την πανδημία

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 13 Ιαν 2021 | 14:48

Τσίπρας από Πάτρα: Μπορεί να χαθεί και ολόκληρο το 2021 χωρίς να έχει επιτευχθεί ανοσία στην κοινότητα

"Η πορεία του εμβολιασμού φανερώνει πρωτοφανή ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 12 Ιαν 2021 | 19:54

Καταπέλτης ο Μητσοτάκης για Τσίπρα: Στερείται σοβαρότητας η πρόταση για παρασκευή εμβολίων στην Ελλάδα

"Αυτό που βλέπω δεν είναι αντιπολίτευση, αλλά απογοήτευση" πρόσθεσε στο αιχμηρό σχόλιό του ο κ. Μητσοτάκης.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 12 Ιαν 2021 | 19:16
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08 Ιαν 2021 | 15:04

Ταραντίλης για γκάφα Τσίπρα: Θα περιμέναμε να είναι καλύτερα ενημερωμένος

"Προτείνει να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία;" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Ταραντίλης για την πρόταση Τσίπρα να γίνει προμήθεια εμβολίων από τρίτες πηγές.