Reuters: Στοίχημα υψηλού ρίσκου η έξοδος από το μνημόνιο

«Το ΔΝΤ δεν πιέζει να αποχωρήσει, η ελληνική κυβέρνηση πιέζει»: Η πολιτική αγωνία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ, τα ρίσκα του Α. Σαμαρά.

reuters-stoixima-upsilou-riskou-i-eksodos-apo-to-mnimonio
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η κυβέρνηση Σαμαρά θέλει να έχει δρομολογηθεί η έξοδος από το μνημόνιο πριν την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να εξασφαλίσει τις 180 ψήφους που θα αποτρέψουν τις πρόωρες εκλογές, εκτιμά το Reuters στην ανάλυσή του από την Αθήνα.

 Ο έλληνας πρωθυπουργός απεγνωσμένα ζητά μια νέα αφήγηση για να λάβει υποστήριξη στην κρίσιμη προεδρική εκλογή

«Υπό την αυξανόμενη πίεση της αντι-μνημονιακής αριστεράς, ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απεγνωσμένα ζητά μια νέα αφήγηση για να λάβει υποστήριξη στην κρίσιμη προεδρική εκλογή την επόμενη χρονιά και για να συσπειρώσει τους Ελληνες που έχουν κουραστεί από τη λιτότητα. Πρόκειται για ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου για την Ελληνική οικονομία και τις σχέσεις της Αθήνας με τους εταίρους στην ευρωζώνη. Η αποτυχία του Σαμαρά να εκλέξει πρόεδρο θα πυροδοτήσει νέες εκλογές, τις οποίος είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κερδίσουν οι αντι-μνημονιακοί αντίπαλοί του» αναφέρει το Reuters.

Οι αρθρογράφοι αναφέρονται στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και στην δήλωση του για απαγκίστρωση από την βοήθεια ένα χρόνο νωρίτερα από τν προγραμματισμένη λήξη του προγράμματος. «Η συγκεκριμένη κίνηση εχει πολιτική λογική. Το ΔΝΤ δεν πιέζει να αποχωρήσει, η κυβέρνηση πιέζει» δηλώνει στο πρακτορείο πηγή από την Αθήνα που γνωρίζει τις συζητήσεις που γίνονται. Για να συμβεί αυτό, η Αθήνα θα πρέπει να σημειώσει μια σειρά επιτυχιών, μεταξύ των οποίων μια επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης από την Τρόικα, την εξασφάλιση της ελάφρυνσης του χρέους και τη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων για να συνεχίσει η κυβέρνηση το πρόγραμμα μόνη της, θεωρούν οι αναλυτές.

Υπάρχουν ρίσκα για μια χώρα που μόλις τώρα άρχισε να βγαίνει ξανά στις αγορές

Διερωτώνται αν η Ελλάδα θα μπορεσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, όταν θα έχει παραιτηθεί από την διεκδίκηση των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ που υπολείπονται από το ΔΝΤ. «Αν η Ελλάδα ολοκληρώσει την αξιολόγηση με τις ευλογίες της Τρόικα που θα λέει 'περίφημα, πετύχατε πολλά', αν πετύχει την ελάφρυνση του χρέους και μια συμφωνία με την ΕΕ στα δημοσιονομικά, τότε οι αγορές ίσως να πουν 'αυτό είναι καλό' και έτσι η Ελλάδα να συγκεντρώσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015» δηλώνει η ίδια πηγή στο Reuters. «Είναι ένα πραγματοποιήσιμο οικονομικό σενάριο αλλά υπάρχουν ρίσκα για μια χώρα που μόλις τώρα άρχισε να βγαίνει ξανά στις αγορές» συμπληρώνει.

Κάνοντας τον ζογκλέρ με τους κινδύνους

«Η Αθήνα θεωρεί ότι το πολιτικό ρίσκο του να μην επιχειρήσει την έξοδο από το Μνημόνιο είναι μεγαλύτερο από το οικονομικό ρίσκο της αποτυχίας μιας τέτοιας προσπάθειας» σημειώνει το πρακτορείο, τονίζοντας ότι το κλίμα στην Ευρώπη έχει μεταστραφεί υπέρ της κυβέρνησης, καθώς τέσσερα χρόνια λιτότητας οδήγησαν σε πλεόνασμα, έχει πραγματοποιήσει δύο επιτυχημένες εξόδους στις αγορές και η οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξης το 2014 μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Οι Ευρωπαίοι εταίροι, ίσως να είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν την Αθήνα για να αποφύγουν να διαταραχθεί η εύθραυστη υπέρ του Μνημονίου πολιτική τάξη στην Ελλάδα, εκτιμούν οι δύο συντάκτες, θεωρώντας ως ενδεικτική του καλού κλίματος την υπόσχεση της γερμανίδας καγκελαρίου ότι «θα κάνει ό,τι μπορεί» για να στηρίξει την Αθήνα.

Η εμπιστοσύνη της Αθήνας στις δυνάμεις της έχει αυξηθεί μετά την άρση της «τετραετούς εξορίας» από τις αγορές

Το ζητούμενο για τους Ευρωπαίους είναι ότι η Αθήνα δεν θα διολισθήσει σε δημοσιονομικές ατασθαλίες που την έφεραν ένα βήμα πριν την χρεοκοπία, έναν φόβο στον οποίο η Αθήνα σχεδιάζει να απαντήσει με την παρουσίαση ενός σχεδίου για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας και των οικονομικών μεγεθών, σύμφωνα με το Reuters.

Η εμπιστοσύνη της Αθήνας στις δυνάμεις της έχει αυξηθεί μετά την άρση της «τετραετούς εξορίας» από τις αγορές μέσω της έκδοσης δύο ομολόγων που έδωσαν θετικά σημάδια για ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας. Το πρακτορείο εκτιμά ότι αν αρχίσουν έως το τέλος του χρόνου οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, τότε αυτό το γεγονός ίσως να βοηθήσει το ΔΝΤ να ανακηρύξει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, το οποίο στο τέλος του έτους αναμένεται να κορυφωθεί στο 177% του ΑΕΠ. Το άρθρο καταλήγει ότι όλα αυτά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν τον Φεβρουάριο ή το Μάρτιο, εποχή κατά την οποία ο Αντώνης Σαμαράς θα χρειαστεί 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι συντάκτες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση με τους 154 βουλευτές ελπίζει ότι θα μπορούσε να δελεάσει κάποιους από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές ή και κάποιο μικρό αντιμνημονιακό κόμμα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook