Reuters: Στοίχημα υψηλού ρίσκου η έξοδος από το μνημόνιο

«Το ΔΝΤ δεν πιέζει να αποχωρήσει, η ελληνική κυβέρνηση πιέζει»: Η πολιτική αγωνία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ, τα ρίσκα του Α. Σαμαρά.

Χάρης Ξενάριος
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΞΕΝΑΡΙΟς

Η κυβέρνηση Σαμαρά θέλει να έχει δρομολογηθεί η έξοδος από το μνημόνιο πριν την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να εξασφαλίσει τις 180 ψήφους που θα αποτρέψουν τις πρόωρες εκλογές, εκτιμά το Reuters στην ανάλυσή του από την Αθήνα.

Ο έλληνας πρωθυπουργός απεγνωσμένα ζητά μια νέα αφήγηση για να λάβει υποστήριξη στην κρίσιμη προεδρική εκλογή

«Υπό την αυξανόμενη πίεση της αντι-μνημονιακής αριστεράς, ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απεγνωσμένα ζητά μια νέα αφήγηση για να λάβει υποστήριξη στην κρίσιμη προεδρική εκλογή την επόμενη χρονιά και για να συσπειρώσει τους Ελληνες που έχουν κουραστεί από τη λιτότητα. Πρόκειται για ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου για την Ελληνική οικονομία και τις σχέσεις της Αθήνας με τους εταίρους στην ευρωζώνη. Η αποτυχία του Σαμαρά να εκλέξει πρόεδρο θα πυροδοτήσει νέες εκλογές, τις οποίος είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κερδίσουν οι αντι-μνημονιακοί αντίπαλοί του» αναφέρει το Reuters.

Οι αρθρογράφοι αναφέρονται στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και στην δήλωση του για απαγκίστρωση από την βοήθεια ένα χρόνο νωρίτερα από τν προγραμματισμένη λήξη του προγράμματος. «Η συγκεκριμένη κίνηση εχει πολιτική λογική. Το ΔΝΤ δεν πιέζει να αποχωρήσει, η κυβέρνηση πιέζει» δηλώνει στο πρακτορείο πηγή από την Αθήνα που γνωρίζει τις συζητήσεις που γίνονται. Για να συμβεί αυτό, η Αθήνα θα πρέπει να σημειώσει μια σειρά επιτυχιών, μεταξύ των οποίων μια επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης από την Τρόικα, την εξασφάλιση της ελάφρυνσης του χρέους και τη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων για να συνεχίσει η κυβέρνηση το πρόγραμμα μόνη της, θεωρούν οι αναλυτές.

Υπάρχουν ρίσκα για μια χώρα που μόλις τώρα άρχισε να βγαίνει ξανά στις αγορές

Διερωτώνται αν η Ελλάδα θα μπορεσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, όταν θα έχει παραιτηθεί από την διεκδίκηση των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ που υπολείπονται από το ΔΝΤ. «Αν η Ελλάδα ολοκληρώσει την αξιολόγηση με τις ευλογίες της Τρόικα που θα λέει 'περίφημα, πετύχατε πολλά', αν πετύχει την ελάφρυνση του χρέους και μια συμφωνία με την ΕΕ στα δημοσιονομικά, τότε οι αγορές ίσως να πουν 'αυτό είναι καλό' και έτσι η Ελλάδα να συγκεντρώσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015» δηλώνει η ίδια πηγή στο Reuters. «Είναι ένα πραγματοποιήσιμο οικονομικό σενάριο αλλά υπάρχουν ρίσκα για μια χώρα που μόλις τώρα άρχισε να βγαίνει ξανά στις αγορές» συμπληρώνει.

Κάνοντας τον ζογκλέρ με τους κινδύνους

«Η Αθήνα θεωρεί ότι το πολιτικό ρίσκο του να μην επιχειρήσει την έξοδο από το Μνημόνιο είναι μεγαλύτερο από το οικονομικό ρίσκο της αποτυχίας μιας τέτοιας προσπάθειας» σημειώνει το πρακτορείο, τονίζοντας ότι το κλίμα στην Ευρώπη έχει μεταστραφεί υπέρ της κυβέρνησης, καθώς τέσσερα χρόνια λιτότητας οδήγησαν σε πλεόνασμα, έχει πραγματοποιήσει δύο επιτυχημένες εξόδους στις αγορές και η οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξης το 2014 μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Οι Ευρωπαίοι εταίροι, ίσως να είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν την Αθήνα για να αποφύγουν να διαταραχθεί η εύθραυστη υπέρ του Μνημονίου πολιτική τάξη στην Ελλάδα, εκτιμούν οι δύο συντάκτες, θεωρώντας ως ενδεικτική του καλού κλίματος την υπόσχεση της γερμανίδας καγκελαρίου ότι «θα κάνει ό,τι μπορεί» για να στηρίξει την Αθήνα.

Η εμπιστοσύνη της Αθήνας στις δυνάμεις της έχει αυξηθεί μετά την άρση της «τετραετούς εξορίας» από τις αγορές

Το ζητούμενο για τους Ευρωπαίους είναι ότι η Αθήνα δεν θα διολισθήσει σε δημοσιονομικές ατασθαλίες που την έφεραν ένα βήμα πριν την χρεοκοπία, έναν φόβο στον οποίο η Αθήνα σχεδιάζει να απαντήσει με την παρουσίαση ενός σχεδίου για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας και των οικονομικών μεγεθών, σύμφωνα με το Reuters.

Η εμπιστοσύνη της Αθήνας στις δυνάμεις της έχει αυξηθεί μετά την άρση της «τετραετούς εξορίας» από τις αγορές μέσω της έκδοσης δύο ομολόγων που έδωσαν θετικά σημάδια για ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας. Το πρακτορείο εκτιμά ότι αν αρχίσουν έως το τέλος του χρόνου οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, τότε αυτό το γεγονός ίσως να βοηθήσει το ΔΝΤ να ανακηρύξει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, το οποίο στο τέλος του έτους αναμένεται να κορυφωθεί στο 177% του ΑΕΠ. Το άρθρο καταλήγει ότι όλα αυτά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν τον Φεβρουάριο ή το Μάρτιο, εποχή κατά την οποία ο Αντώνης Σαμαράς θα χρειαστεί 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι συντάκτες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση με τους 154 βουλευτές ελπίζει ότι θα μπορούσε να δελεάσει κάποιους από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές ή και κάποιο μικρό αντιμνημονιακό κόμμα.

06 Μαϊ 2020 | 08:11

Η Μarfin θα μας στοιχειώνει

Το αν μάθαμε τίποτα από αυτό τον διχασμό, θα φανεί στην επόμενη κρίση, πιθανόν αυτή που θα ακολουθήσει την πανδημία του κορονοϊού.

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 05 Μαϊ 2020 | 16:56
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 28 Απρ 2020 | 11:18

Σταϊκούρας: Θα επιστρέψουμε σε ύφεση αλλά όχι σε μνημόνιο και μέτρα λιτότητας

"Δεν θα υπάρξουν μέτρα λιτότητας, γιατί έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς για το 2020 να εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς στόχους", είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ REUTERS 27 Απρ 2020 | 20:45

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τα 3 εκατ. τα κρούσματα σε όλον τον κόσμο-207.511 οι νεκροί

Σε όλον τον κόσμο οι νεκροί ανέρχονται στους 207.511.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ 26 Μαϊ 2020 | 14:44

Στο ιστορικό "Αβέρωφ" η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την 47η επέτειο από το Κίνημα του Ναυτικού [Εικόνες]

Σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και εκπρόσωποι αποστράτων και αντιδικτατορικών οργανώσεων.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΟΙΝΟ 26 Μαϊ 2020 | 13:23

Πρωτιά για το δελτίο ειδήσεων του Star με τη συνέντευξη Μητσοτάκη

Ο πωθυπουργός έδωσε την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη mετά την πανδημία.

Ο ΦΡΑΧΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ 26 Μαϊ 2020 | 13:13

O Nίκος Δένδιας εξηγεί τι πραγματικά συνέβη στον Έβρο - Γιατί αντέδρασε η Τουρκία

"Τα σύνορα είναι δεδομένα. Δεν αλλάζουν και δεν μπορούν να αλλάξουν", τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στην Καθημερινή

ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ 26 Μαϊ 2020 | 12:29
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ 26 Μαϊ 2020 | 12:29
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 26 Μαϊ 2020 | 10:35

Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός - Μπαράζ επαφών και επισκέψων

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει την επίσκεψη του από το σταθμό λεωφορείων Μακεδονίας.

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 26 Μαϊ 2020 | 07:41

Ο Μητσοτάκης ξέκοψε την κουβέντα για εκλογές και ανασχηματισμό - Τέρμα στα σενάρια

"Δεν είναι ζητούμενο να "κάψουμε" την απλή αναλογική. Η ελληνική κοινωνία μας εμπιστεύεται", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

"ΘΑ ΓΙΝΕΙ" ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 26 Μαϊ 2020 | 07:28

Θωρακίζονται τα σύνορα στον Εβρο - Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα με την κατασκευή νέου φράχτη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για "νευρικότητα" από την πλευρά της Τουρκίας που προκαλεί η κατασκευή του φράχτη.

ΜΑΓΝΗΤΙΣΕ ΤΟΝ ΦΑΚΟ 25 Μαϊ 2020 | 21:41

Έφη Αχτσιόγλου: Έκλεψε τις εντυπώσεις με το μίνι φόρεμά της στο Ζάππειο [Εικόνες]

Η τομεάρχης της Κ.Ο. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ εντυπωσίασε με την εμφάνισή της