Ρισκάρει ο Σαμαράς: Θα ζητήσει 180 ψήφους για το «νέο μνημόνιο»

Ποιά είναι η κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου που μπορεί να φέρει κάλπες τον Ιανουάριο. Τι λέει η εισήγηση που βρίσκεται στο συρτάρι του πρωθυπουργού.

Ρισκάρει ο Σαμαράς: Θα ζητήσει 180 ψήφους για το «νέο μνημόνιο»

Μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου ετοιμάζεται να αναλάβει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στο συρτάρι του στο Μέγαρο Μαξίμου έχει εισήγηση την οποία έχει σχεδόν αποδεχθεί και είναι πιθανόν να την ενεργοποιήσει και αφορά την κύρωση της νέας συμφωνίας που θα προκύψει με την τρόικα με πλειοψηφία 180 βουλευτών από την Βουλή.

Άσσος στο μανίκι της δικομματικής εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC.gr η νέα συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή και οι δυο κυβερνητικοί εταίροι, ο Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, θέλουν να φέρουν σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σαμαράς - Βενιζέλος θέλουν να τεθεί όσο πιο δυνατά το διακύβευμα στους βουλευτές, πριν από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή

Και οι δύο θέλουν να τεθεί όσο πιο δυνατά το διακύβευμα στους βουλευτές, πριν από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή και το πιθανότερο σημείο της ψηφοφορίας επί της νέας συμφωνίας θα είναι ο Ιανουάριος.

«Πάντα υπάρχει ένα δίλημμα σε όλες τις καταστάσεις που έχουν μια ιστορική αξία: Ή θα διαλέξουμε μια λύση που την έχουμε παλέψει με θυσίες, η οποία είναι όχι μόνο οργανωμένη αλλά και σίγουρη, ή θα διαλέξουμε άλλες λύσεις, οι οποίες είναι ασαφείς, υψηλού ρίσκου και θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού», είναι το σαφές μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος θέλουν η νέα συμφωνία να επικυρωθεί με διευρυμένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, κάτι που είχε συζητηθεί και για το πρώτο μνημόνιο τον Μάιο του 2010, αλλά δεν επελέγη ως λύση, ενώ εκ των υστέρων θεωρήθηκε ως μια λανθασμένη κίνηση. Και αυτό διότι τότε θα μπορούσαν να έθεταν τη Ν.Δ., που καταψήφισε τη συμφωνία, προ των ευθυνών της πολύ νωρίτερα και θα είχαν αποφευχθεί οι παλινωδίες της με τα Ζάππεια.

Η κάλπη και το διακύβευμα

Η περίοδος εκείνη αποτέλεσε μάθημα κυρίως για τους πιστωτές, οι οποίοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και θέλουν να υπάρξει σαφής δέσμευση από μεγάλο αριθμό βουλευτών επί της συμφωνίας. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν εγκριθεί με την ψήφο 180 βουλευτών, τότε θα προκηρυχθούν εκλογές τον Ιανουάριο και θα τεθεί η συμφωνία ως διακύβευμα, όπως λένε από την κυβέρνηση, η μεταμνημονιακή εποχή ή η επιστροφή στο παρελθόν.

Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι ταυτίζονται στην εκτίμηση ότι πριν από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα έχουν στα χέρια τους τελικό σχέδιο συμφωνίας για το χρέος με τους εταίρους. Είναι όμως πολύ πιθανό η συμφωνία να μην έχει κλείσει, καθώς η κυβέρνηση θα ήθελε, όπως λένε αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές, να έχει ανοιχτά διλήμματα για το ενδεχόμενο εκλογών και οι εταίροι έναν μοχλό πίεσης προς την επόμενη κυβέρνηση, ειδικά αν σχηματιστεί με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει η αξιολόγηση ώστε να περάσουμε στην επόμενη φάση, δηλαδή να συζητηθεί το ζήτημα του χρέους και υπάρχει όμως και άλλη εισήγηση προς τον Πρωθυπουργό, η όποια τελική συμφωνία που θα επιτευχθεί να τεθεί στη διαδικασία της προεδρικής εκλογής. Αυτό να γίνει όχι ως ενιαίο πακέτο -κάτι που δεν γίνεται- αλλά θα είναι, όπως το έχει συζητηθεί στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου, ως ενιαίο διακύβευμα και η Βουλή θα κληθεί επ’ αυτού να απαντήσει με την ψήφο των βουλευτών.

Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι ταυτίζονται στην εκτίμηση ότι πριν από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα έχουν στα χέρια τους τελικό σχέδιο συμφωνίας για το χρέος με τους εταίρους

Σε διαφορετική περίπτωση θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός και θα τεθεί το δίλημμα πολύ έντονα: δηλ. εκ νέου συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και άρα συνέχιση των μεταρρυθμίσεων χωρίς να διατρέχει η χώρα κίνδυνο χρεοκοπίας ή εξόδου από το ευρώ με την επιλογή ΣΥΡΙΖΑ που σημαίνει πολιτική αποσταθεροποίηση, πρόκληση κλίματος φόβου και ανασφάλειας στις αγορές.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα, όπως η επικείμενη συμφωνία, πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο, όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες.

Θέλουν να στριμώξουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται διατεθειμένος να συναινέσει στην ψήφιση της συμφωνίας με 180 βουλευτές, με το σκεπτικό ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα αυτή η πλειοψηφία σημαίνει εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

Είναι προφανές όμως ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να στριμώξει την αξιωματική αντιπολίτευση και το σχέδιό της θα ξεδιπλωθεί σύντομα, αφού όμως περάσει τον κάβο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης με την τρόικα και ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΗΓΑΝ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ" 08 Μαρ 2021 | 16:10

Τσίπρας για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Τιμούμε αυτές που έσπασαν τη σιωπή, που η φωνή τους σκέπασε τον φόβο

Ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ανέφερε στο μήνυμά του πως "σήμερα τιμάμε αυτές που άνοιξαν τον δρόμο της χειραφέτησης".

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 08 Μαρ 2021 | 13:42

Ηλιόπουλος: Ο Μητσοτάκης να αποπέμψει άμεσα τον Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. - Επικίνδυνοι για τη δημοκρατία

"Η αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη συνδέεται με την αποτυχία στην πανδημία - Ο κ. Μητσοτάκης να αποπέμψει άμεσα τον κ. Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.", δήλωσε ο Ν. Ηλιόπουλος.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 08 Μαρ 2021 | 12:57

Χρυσοχοΐδης για τον ξυλοδαρμό από αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη: Ασκοπη βία δεν δικαιολογείται - "Γελοιότητες ΣΥΡΙΖΑ"

Η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το ξύλο από άνδρες της ΕΛΑΣ, σε νεαρούς στην πλατεία Νέας Σμύρνης

ΒΙΝΤΕΟ 08 Μαρ 2021 | 11:52

Σάλος με Κυρανάκη που "κάρφωσε" τον νεαρό που ξυλοκοπήθηκε στη Νέα Σμύρνη: Είναι αναρχικός

Ο Κυρανάκης έδωσε "στον αέρα" τα στοιχεία του πολίτη που ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη.

ΔΕΧΘΗΚΕ ΟΡΟ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗΣ 08 Μαρ 2021 | 11:37

Τι συμβαίνει με τον Κουφοντίνα: Πώς αντέχει μετά από 60 ημέρες απεργίας πείνας

Ο Κουφοντίνας δέχθηκε τον ορό ενυδάτωσης για να αποφύγει ανεπίστρεπτη βλάβη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 08 Μαρ 2021 | 10:32

Τα 10+1 τρικάκια της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: Η Μαρέβα είναι πάντα υπέρκομψη

Δείτε τα 11 τρικάκια της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται η Αριστοτελία Πελώνη- Η Μαρέβα είναι πάντα υπέρκομψη

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 07 Μαρ 2021 | 23:34

Πελώνη για Νέα Σμύρνη: Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ πετούσε τρικάκια κατά της Μαρέβας Μητσοτάκη [εικόνα]

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι επενδύει στην ένταση και κάνει με τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη ότι έκανε και με την περίπτωση Κουφοντίνα.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΜΕΡΑ25 07 Μαρ 2021 | 23:27

Δημόσιο κάλεσμα Βαρουφάκη σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για κοινή δράση μετά τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη

Έκκληση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ για κοινή δράση

ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ 07 Μαρ 2021 | 19:56

Καταγγελίες για εμβολιασμούς εκτός σειράς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Βύρωνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ημέρα του μεγάλου χιονιά στην Αττική, στις 16 Φεβρουαρίου, εμβολιάστηκαν εκτός σειράς αιρετοί του Δήμου Βύρωνα.

"ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΛΕΟΝ ΕΧΟΥΝ ΞΕΦΥΓΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ" 07 Μαρ 2021 | 19:19

ΣΥΡΙΖΑ για επεισόδια στη Νέα Σμύρνη: Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης ξεσπούν πάνω στους πολίτες

"Όσο η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και σε όλα τα μέτωπα ξεσκεπάζεται, τόσο οι Μητσοτάκης και Χρυσοχοϊδης θα ξεσπούν επάνω στους πολίτες" επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 07 Μαρ 2021 | 14:36

Ραντεβού με τις γυναίκες του πολιτισμού δίνει τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας

Την διαδικτυακή εκδήλωσ‬η με θέμα: "8 ΜΑΡΤΗ - Με τις Γυναίκες του Πολιτισμού για το δικαίωμα στην εργασία την εποχή της πανδημίας και του #metoo", διοργανώνει το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟ "ΧΤΥΠΗΜΑ" 07 Μαρ 2021 | 08:46

Νέο "κρούσμα" Σαμαρά στη ΝΔ: Ο διάλογος με την Τουρκία είναι ενδοτισμός, λέει ο Χρύσανθος Λαζαρίδης

Λίγο πριν τον νέο γύρο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, επανέρχεται στην άποψη Σαμαρά ότι δεν γίνεται διάλογος με πειρατές

06 Μαρ 2021 | 11:43

Βλέποντας το ΚΙΝΑΛ να αυτοκτονεί

Βλέπουμε το ΚΙΝΑΛ να αυτοκτονεί καθημερινά, υποδυόμενο έναν ΣΥΡΙΖΑ plus.