Ριζικός ανασχηματισμός με έμφαση στη «γενιά των 35άρηδων» του ΣΥΡΙΖΑ

Τα μηνύματα της κάλπης στην ΚΕ και το στίγμα του Αλέξη Τσίπρα για τον επερχόμενο ανασχηματισμό. Δημιουργία ενός κυβερνητικού σχήματος παντός καιρού.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Ριζικός ανασχηματισμός με έμφαση στη «γενιά των 35άρηδων» του ΣΥΡΙΖΑ

Η εικόνα που αναδείχτηκε από τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, εμφάνιζε την αντίδραση του κομματικού μηχανισμού και τμήματος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα που κυριάρχησαν τελικά στα νέα όργανα του κόμματος.

Η πρόταση για σπάσιμο της Πολιτικής γραμματείας σε δύο όργανα όσο και το κόψιμο των δύο πρωτοκλασάτων στελεχών όπως του Π. Σκουρλέτη και του Θ. Δρίτσα δείχνουν ότι πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να έρθει σε σύγκρουση με το κόμμα του 4%.

Το «κόψιμο» της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη και του στενού συνεργάτη και φίλου του Πρωθυπουργού, πανεπιστημιακού Αριστείδη Μπαλτά από το Πολιτικό Συμβούλιο ήταν ένα μήνυμα από τους …σκληρούς της τάσης των 53+ ότι δεν θα δεχτούν τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης να «μπολιάσουν» το κόμμα.

Όμως επί της ουσίας δεν αμφισβητήθηκε η κυριαρχία Τσίπρα στην νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος καθώς ο Πρωθυπουργός …ανακάλυψε το σπάσιμο της Πολιτικής Γραμματείας σε δύο όργανα προκειμένου να ελέγξει το κόμμα και να βάλει τέλος στις αντιπολιτευόμενες ανακοινώσεις της Π.Γ. στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα έκοψε τον Π. Σκουρλέτη και τον Θ. Δρίτσα από το Πολιτικό Συμβούλιο στέλνοντας μήνυμα και για τον επερχόμενο ανασχηματισμό και τέλος έστειλε στην…απομόνωση του Εκτελεστικού Συμβουλίου τους …ακραίους της τάσης των 53+ όπως τον Π. Λάμπρου αφού όλο το πολιτικό παιχνίδι αναμένεται να ξεκινάει από το Πολιτικό Συμβούλιο.

Η πρόταση για σπάσιμο της Πολιτικής γραμματείας σε δύο όργανα όσο και το κόψιμο των δύο πρωτοκλασάτων στελεχών όπως του Π. Σκουρλέτη και του Θ. Δρίτσα δείχνουν ότι πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να έρθει σε σύγκρουση με το κόμμα του 4% και να ανοίξει στην κοινωνία τις πόρτες ενός μικρού και φοβικού κόμματος που από την μία πλευρά συνεργάζεται με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αλλά δεν επιθυμεί να εντάξει πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στον κομματικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων του ΣτΕ για την συνταγματικότητα του νόμου Παππά και την εκδήλωση της 28ης Οκτωβρίου εκτός εάν κριθεί από τον Πρωθυπουργό ότι οι νέοι υπουργοί θα πρέπει να είναι αυτοί που θα… κάνουν παρέλαση στην Εθνική Επέτειο.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών στελεχών η σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου αποτελεί τον προάγγελο του ανασχηματισμού καθώς αναφέρουν ότι όπως στο κομματικό όργανο επέλεξε να αναδείξει νέα στελέχη π.χ. Δ. Τζανακόπουλος, Ρ. Σβίγγου, έτσι και στην κυβέρνηση θα επιδιώξει να δώσει υπουργικούς ρόλους σε στελέχη της γενιάς των 35άρηδων του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρώτη γραμμή των επιλογών του Πρωθυπουργού για το νέο υπουργικό συμβούλιο από την γενιά των 35άρηδων φαίνεται να είναι ο νυν διευθυντής του γραφείου του , Δ. Τζανακόπουλος, ο γενικός γραμματέας ενημέρωσης κ. Κρέτσος, ο γενικός γραμματέας για θέματα διαφθοράς κ. Βασιλειάδης και από την κοινοβουλευτική ομάδα οι κ.κ. Βέττας, Φάμελλος, Μαντάς, Σαντορινιός, ο γραμματέας της ΚΟ κ. Κ. Ζαχαριάδης, ενώ ακούγονται και τα ονόματα των Συρμαλένιου, Αραχωβίτη, Ηγουμενίδη, Αλ. Τριανταφυλλίδη και Ολ. Τελιγιορίδου.

Βασικός κορμός του νέου υπουργικού σχήματος θα είναι το οικονομικό επιτελείο με τους κ.κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη που παραμένουν αμετακίνητοι, καθώς και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με επικεφαλής τον Γ. Κατρούγκαλο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παππάς αναμένεται να αναλάβει τον συντονισμό των υπουργείων Ανάπτυξης και Ενέργειας.

Συζητείται έντονα να αναλάβει τον τομέα των επενδύσεων προκειμένου να συντονίζει το υπουργείο Ανάπτυξης και τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν την ευθύνη επενδύσεων στην Ελλάδα ή από το εξωτερικό. Εκτός κυβέρνησης φαίνεται ότι θα είναι ο Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη ο οποίος έχει δηλώσει από το παρελθόν ότι είναι κουρασμένος και ότι θέλει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση καθώς και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ..σπάσει το Εσωτερικών που σε τέσσερα υπουργεία (Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εσωτερικών), ενώ εκτιμάται ότι θα καταργηθεί η αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Σε αυτό το σενάριο εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστεί η κ. Γεροβασίλη αναλαμβάνοντας την ευθύνη του Εσωτερικών και της Διοικητικής Ανασυγκρότησης ενώ ο Π. Κουρουμπλής φέρεται υποψήφιος για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εάν ακολουθηθεί το μοντέλο της δημιουργίας θεματικών κύκλων με ορισμό υπεύθυνων υπουργών παρά το πρωθυπουργό εκτός των Ν.Παππά και Όλγας Γεροβασίλη, ο Γιάννης Δραγασάκης προορίζεται για τον κύκλο της Οικονομίας και της Κοινωνικής Πολιτικής, ο Νίκος Κοτζιάς στον τομέα των Εξωτερικών και Άμυνας και ο Αλέκος Φλαμπουράρης τον συντονισμό των Μεγάλων Έργων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ 23 Οκτ 2020 | 12:48

Γεραπετρίτης: Η πρόταση μομφής του Τσίπρα στρέφεται κατά του εαυτού του...και του Τσακαλώτου

Η δήλωση "καρφί" του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την πρόταση μομφής του Τσίπρα κατά του Σταϊκούρα

ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ 23 Οκτ 2020 | 07:27

Η "αψυχολόγητη" κίνηση Τσίπρα - Μομφή στον Σταϊκούρα εν μέσω πανδημίας και κρίσης στην Αν. Μεσόγειο

Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα για πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα - Οι πιέσεις από την δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση.

«ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ» 22 Οκτ 2020 | 15:45

Τσίπρας για Χ.Α: Νίκη της Δημοκρατίας, η δικαίωση αφορμή για να ξηλώσουμε όσα γεννούν τον φασισμό

"Ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα και την Ευρώπη", χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

ΣΕΛΦΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ 21 Οκτ 2020 | 13:42

Η βόλτα του Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη και ο διάλογος με τον ιδιοκτήτη ψησταριάς [βίντεο]

Με ιδιοκτήτη ψησταριάς συνομίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη βόλτα του στην Κοζάνη.

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 20 Οκτ 2020 | 20:42

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με δικηγόρους: "Με το νέο πτωχευτικό δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία"

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής νομοθέτησης αποκάλεσε τον νέο πτωχευτικό κώδικα ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 20 Οκτ 2020 | 16:24

Τσίπρας για πτωχευτικό: Επισπεύδουν την άμεση πτώχευση και τη ρευστοποίηση περιουσιών

Την ώρα που στην Ευρώπη υπάρχει τάση για παράταση της αναστολής πτωχεύσεων, η κυβέρνηση νομοθετεί την άμεση πτώχευση και ρευστοποίηση περιουσιών, σχολιάζει ο Αλ. Τσίπρας

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ 20 Οκτ 2020 | 07:54

Ανασχηματισμό ετοιμάζει ο Μητσοτάκης: Ζητήμα ημερών οι ανακοινώσεις

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως αν δεν υπήρχαν οι τουρκικές προκλήσεις, ο ανασχηματισμός θα είχε ήδη γίνει.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 19 Οκτ 2020 | 12:22

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Τσίπρα για τα 12 μίλια: "Ανεύθυνη και δημαγωγική θέση"

Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Αλέξη Τσίπρα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Οκτ 2020 | 10:54

Τσίπρας: "Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο μετά την εκλογή του Τατάρ στα Κατεχόμενα

"Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο εκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας πως θα έρθουν μετά την εκλογή Τατάρ στα Κατεχόμενα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ REAL FM 16 Οκτ 2020 | 14:09

Επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας: Πρέπει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια- Είναι δικαίωμά μας

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ασκήσει το δικαίωμα της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

ΠΥΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 13 Οκτ 2020 | 12:16

Τσίπρας για ελληνοτουρκικά: Αναρωτιέμαι, ποια είναι η κόκκινη γραμμή για τον κ. Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε πως πριν δέκα ημέρες ο κ. Μητσοτάκης "πέταξε λευκή πετσέτα στη Σύνοδο".

13 Οκτ 2020 | 12:07

Τέρατα και καραγκιόζηδες...

Η υπόθεση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής και του χειρισμού της υπόθεσης από τον κ. Τσίπρα αναδεικνύει τον οπορτουνισμό και τη ρηχότητά του ως πολιτικού.