Ριζικός «ανασχηματισμός» στη ΝΔ - Τα ρίσκα και οι κίνδυνοι

Ακολουθεί ανασχηματισμός στους τομεάρχες και αλλαγές προσωπων που θα εκπροσωπούν την ΝΔ στα τηλεοπτικά πάνελ.

Ριζικός «ανασχηματισμός» στη ΝΔ - Τα ρίσκα και οι κίνδυνοι

Οι αλλαγές του προέδρου της ΝΔ στο επικοινωνιακό επιτελείο όπως και ο ορισμός δώδεκα σύμβουλων του που προέρχονται κυρίως από τον χώρο του κέντρου δείχνουν πως είναι μόνο η αρχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε αντικαταστάσεις προσώπων σε όλους τους τομείς μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για ένα προσωπικό στοίχημα του αρχηγού της ΝΔ που στόχο έχει να δώσει το δικό του φιλελεύθερο στίγμα αλλά και να πράξει την δέσμευση του για ανανέωση της κεντροδεξιάς παράταξης. Οι κινήσεις αυτές εμπεριέχουν αρκετά ρίσκα αλλά και κινδύνους, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει πως αυτή την φορά έστω και μετά από 21 μήνες από την στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος, είναι έτοιμος να προχωρήσει μπροστά στηριζόμενος κυρίως σε νέα πρόσωπα.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Τα όσα συνέβησαν στο εσωτερικό του κόμματος, το διάστημα πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή στην ταυτότητα φύλου και η εικόνα που έβγαλε προς το έξω η ΝΔ, θυμίζοντας παθογένειες του παρελθόντος, ήταν ουσιαστικά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έκανε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Αιφνιδιάζοντας ακόμη και τους στενούς του συνεργάτες προχώρησε σε αλλαγές, τις οποίες είχε αποφασίσει εδώ και καιρό, αλλά θα τις υλοποιούσε αργότερα, προς το τέλος του χρόνου. Τα νέα πρόσωπα που εντάχθηκαν στο επικοινωνιακό επιτελείο είναι καθαρά προσωπικές του επιλογές όπως η Μαρία Σπυράκη και ο Κωνσταντίνος Ζούλας. Το ίδιο συνέβη και με τον ορισμό των συμβούλων του, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βγαίνει μπροστά στέλνοντας μηνύματα κυρίως προς το εσωτερικό του κόμματός του, γνωρίζοντας πως θα δεχθεί κριτική για τις επιλογές του. «Κάποιοι τους ονομάζουν τεχνοκράτες. Προσωπικά θα τους έλεγα ανθρώπους που με την πείρα τους και την δουλειά του μπορούν να προτείνουν λύσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν φταίνε μόνο τα πρόσωπα

Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αλλάξει μέσα σε 1,5 χρόνο δύο εκπροσώπους τύπου μετατρέποντας την θέση αυτή σε «ηλεκτρική» καρέκλα αποδεικνύει πως δεν ευθύνονται μόνο τα πρόσωπα για την επικοινωνιακή πολιτική αλλά η κεντρική γραμμή που σε αρκετές περιπτώσεις δεν ήταν ξεκάθαρη, ενώ σε άλλες άλλαζε από μέρα σε μέρα μπερδεύοντας ακόμη και τους βουλευτές.

Πρόκειται για ένα ακόμη στοίχημα του προέδρου της ΝΔ, που εκτιμά πως το φαινόμενο αυτό σύντομα θα εκλείψει και το κόμμα θα εμφανίζεται με μία ξεκάθαρη γραμμή. Παράλληλα στα τηλεπαράθυρα και τα πάνελ θα γίνει προσπάθεια από το Μοσχάτο να εκπροσωπούν την αξιωματική αντιπολίτευση νέα πρόσωπα προκειμένου να σταλεί μήνυμα προς την κοινωνία ότι η ΝΔ ανανεώνεται.

Τα ρίσκα και οι κίνδυνοι

Ωστόσο οι σαρωτικές αλλαγές που γίνονται σε ένα κόμμα προκαλούν γκρίνια και εσωστρέφεια και αυτός είναι ο κίνδυνος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι σχέσεις του με τον Άδωνι Γεωργιάδη που με την στάση του κρατά συσπειρωμένη την δεξιά πτέρυγα, δοκιμάστηκαν στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα της αλλαγής φύλου. Δυσαρεστημένος με τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα, εμφανίζεται και ο Αντώνης Σαμαράς. Με το «καραμανλικό» στρατόπεδο ο πρόεδρος της ΝΔ έχει τυπικές σχέσεις, ενώ δεν ελέγχει απόλυτα και την κοινοβουλευτική του ομάδα, με τα μέλη της οποία δεν συναντάται.

Όλα τα παραπάνω ενέχουν τον κίνδυνο να χαράσσεται η κεντρική γραμμή στο Μοσχάτο με το επικοινωνιακό επιτελείο και τους συμβούλους του, και οι βουλευτές είτε να αντιδρούν, είτε να αποφεύγουν να στηρίζουν τις πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άλλωστε αρκετά κοινοβουλευτικά στελέχη έχουν δηλώσει πως αισθάνονται ότι δεν τα στηρίζει ο πρόεδρος του κόμματος που ανήκουν, καθώς όπως λένε στις συνεντεύξεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σπάνια αναφέρεται στην Κ.Ο σε αντίθεση με τα νέα πρόσωπα που θέλει να φέρει και τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη με τα οποία επιθυμεί να στελεχώσει την κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 23 Νοε 2020 | 22:09

Σχολεία: "Στο τραπέζι" σχέδιο για άνοιγμα όλων των βαθμίδων στις 7 Δεκεμβρίου - Πληροφορίες για νέο διάγγελμα Μητσοτάκη

Σκέψεις για να ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί, την ίδια μέρα και σε όλη την χώρα.

«ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ» 23 Νοε 2020 | 20:57

Μητσοτάκης για Έκθεση Πισσαρίδη: Δεν "μασάει" τα λόγια της για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

Η Ελλάδα δεν πρόκειται και δεν πρέπει να γίνει επενδυτικός προορισμός χαμηλού κόστους, τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Νοε 2020 | 19:48

Επιτροπή Πισσαρίδη: Ολόκληρη η έκθεση - Οι 20 προτάσεις που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός για την οικονομία

Στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη η ολοκληρωμένη αναπτυξιακή μελέτη της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια της επιτροπής Πισσαρίδη.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 23 Νοε 2020 | 16:08

Οριστικό: Παρατείνεται το lockdown και την επόμενη εβδομάδα- Σκέψεις για περιορισμό των ατόμων στα "ρεβεγιόν"

Οι πληροφορίες λένε ότι το lockdown είναι δεδομένο ότι θα παραταθεί και μετά την 1η Δεκεμβρίου ενώ οι ανακοινώσεις για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς καθυστερούν

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 22 Νοε 2020 | 19:24

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύριο η παρουσίαση του σχεδίου Πισσαρίδη για την ελληνική οικονομία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αύριο στις 17:30, θα συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση του Σχεδίου της Επιτροπής Πισσαρίδη.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ "ΣΟΒΑΡΗΣ" ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ 22 Νοε 2020 | 17:57

Επίθεση Φίλη για τις εικόνες με στρατιωτικά και θρησκευτικά σύμβολα στη Βουλή - Στυγνή προσβολή της Δημοκρατίας

Ο Νίκος Φίλης άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την προβολή εικόνων με στρατιωτικό και θρησκευτικό περιεχόμενο στο κτίριο της Βουλής.

ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΕΥΡΑΥΝΩΝΕΙ 21 Νοε 2020 | 16:08

Η Έλενα Ακρίτα "γκρεμίζει" την Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Τα 2 εκατ. ευρώ που της έδωσε ο Μίκης, τι τα έκανε;

Η κόρη του Μίκη είναι η κόρη του Μίκη. Τίποτα παραπάνω, γράφει η Ελενα Ακρίτα, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να γίνει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, αν είχε θελήσει να κάνει μια δική της δουλειά...

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ 21 Νοε 2020 | 15:28

ΝΔ: Με τη δράση "Έχεις Εμένα" κανείς δεν μένει μόνος του

Μέσω της νέας δράσης "έχεις εμένα" η Γραμματεία Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της ΝΔ, μας καλεί να μην ξεχάσουμε τους μοναχικούς ανθρώπους.

"ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ" 21 Νοε 2020 | 12:56

Το tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων: "Μας κάνετε περήφανους"

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις Ένοπλες Δυνάμεις

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 21 Νοε 2020 | 10:29

Μητσοτάκης στις εθελόντριες νοσηλεύτριες: "Σπίτι σας όλη η Ελλάδα - Σας είμαι βαθιά υπόχρεος" [Βίντεο]

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με 17 εθελόντριες νοσηλεύτριες και έναν εθελοντή νοσηλευτή που μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 20 Νοε 2020 | 07:36

Lockdown: Απομακρύνεται το σενάριο για άρση την 1η Δεκεμβρίου - Εννέα νομοί με τριψήφιοι αριθμό κρουσμάτων

Ακόμα και να ανοίξουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εστίασης κανείς δεν γνωρίζει το πόσο θα παραμείνουν ανοιχτά.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 19 Νοε 2020 | 22:57

Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη ηγετών της ΕΕ: "Η έξοδος από το lockdown πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός μεταξύ των κρατών της ΕΕ σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 19 Νοε 2020 | 13:59

Μητσοτάκης για lockdown: Θα αρθεί, μόνο όταν μειωθεί η πίεση στο ΕΣΥ

"Θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνο όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο ΕΣΥ", τόνισε ο πρωθυπουργός.