Follow us

Σακελλαροπούλου: Η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας πρέπει να μας ωθήσει να επαναξιολογήσουμε τη συμπεριφορά μας

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε χαιρετισμό στην επετειακή εκδήλωση της Unicef για τα 75 έτη Συνεργασίας για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού στην Ελλάδα και τον Κόσμο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απηύθυνε απόψε χαιρετισμό στην επετειακή εκδήλωση της Unicef για τα 75 έτη Συνεργασίας για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού στην Ελλάδα και τον Κόσμο, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.

Η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι αναγνωρίζοντας το έργο της Unicef 75 χρόνια τώρα και στηρίζοντας τις προσπάθειές της, μπορούμε να διαμορφώσουμε, όλοι μαζί, ένα παρόν αρμονικό για το παιδί, σαν μια υπόσχεση, αν όχι και εγγύηση, για ένα καλύτερο μέλλον.

Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα, χώρα προορισμού χιλιάδων μεταναστών, αιτούντων άσυλο και προσφύγων, θέτει ως προτεραιότητα τις ανάγκες των ασυνόδευτων, ανήλικων παιδιών. "Αντιμετωπίζει την κάθε περίπτωση με βάση τις ιδιαιτερότητές της και στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης όλων αυτών των παιδιών, μέσω συνεργασιών και πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένων των μετεγκαταστάσεων. Τα κέντρα υποστήριξης παιδιών και οικογενειών, το πρόγραμμα Υποστηριζόμενης Ημιαυτόνομης Διαβίωσης καθώς και τα κέντρα άτυπης εκπαίδευσης της UNICEF ενισχύουν την τοπική και εθνική ικανότητα αντιμετώπισης του μεγάλου αυτού προβλήματος" σημείωσε.

Σακελλαροπούλου: Η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας πρέπει να μας ωθήσει να επαναξιολογήσουμε τη συμπεριφορά μας

Η κ. Σακελλαροπούλου έκανε ειδική αναφορά στην αυξητική τάση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, ιδίως αυτή την εποχή της πανδημίας. Όπως είπε πρόκειται για "φαινόμενα άκρως ανησυχητικά, που πρέπει να μας ωθήσουν να εξετάσουμε και να επαναξιολογήσουμε τη συμπεριφορά μας ως πολιτών και γονέων". Υπενθύμισε, ακόμη, ότι "η καθημερινότητα των γονέων αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για το παιδί, το οποίο εκ των πραγμάτων εμπλέκεται στις φιλοδοξίες, στους φόβους, στις κλίσεις τους" και πρόσθεσε: "Οι αντιδράσεις τους επιδρούν στον χαρακτήρα του και διαμορφώνουν, στη συνέχεια, τη δική του συνύπαρξη με το οικογενειακό περιβάλλον, τους φίλους, τους συμπολίτες του".

ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου:

"Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, στον ιστορικό χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, για την εκδήλωση της επετείου των 75 ετών από την ίδρυση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, τη γνωστή σε όλους UNICEF, που επιτελεί σημαντικό έργο σε όλο τον κόσμο.

Η Ελλάδα συμμερίζεται, υποστηρίζει και εφαρμόζει εμπράκτως τις αρχές που διέπουν τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Το 1992 κύρωσε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία, μαζί με τις άλλες Συμβάσεις σεβασμού και προαγωγής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει συμβάλει στη δημιουργία ενός προστατευτικού πλέγματος για τους ανήλικους, που συμπληρώνει την εθνική μας νομοθεσία. Η ίδρυση Γραφείου της UNICEF, τον Νοέμβριο του 2020, στη χώρα μας, είναι το επιστέγασμα της συνεργασίας με τον Οργανισμό. Στο πλαίσιο αυτό, εκπονήθηκε και το πρώτο 5ετές Πρόγραμμα για την Ελλάδα, που αφορά την περίοδο 2022-2026, η επίσημη υιοθέτηση του οποίου αναμένεται από τον ΟΗΕ στις αρχές του 2022.

Ως γνωστόν η UNICEF, όπως και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ιδρύθηκε στον απόηχο του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, με την ιδιαίτερη αποστολή να διασφαλίζει την υγεία, τη μόρφωση και τα δικαιώματα όλων των παιδιών. Παλαιότερα, αυτονοήτως μεριμνούσε για τα παιδιά του αναπτυσσόμενου κόσμου, τα παιδιά που εμπλέκονταν σε εμπόλεμες συγκρούσεις, τα παιδιά-στρατιώτες, τα παιδιά-σκλάβους, εκείνα που υποσιτίζονταν, εργάζονταν από την πιο τρυφερή τους ηλικία στις πιο απάνθρωπες συνθήκες, γνώριζαν τη βία και την εκμετάλλευση, αγνοούσαν τι σημαίνει σχολείο, φάρμακο, γιατρός. Σήμερα, ωστόσο, με την διόγκωση του μεταναστευτικού φαινομένου, το έργο της UNICEF καθίσταται ακόμη πιο ευρύ, επιτακτικό και επείγον. Παιδιά ορφανά, παιδιά Ρομά, παιδιά προσφύγων και μεταναστών, και ασφαλώς τα ασυνόδευτα και απροστάτευτα ανήλικα, η πιο ευάλωτη ομάδα ανάμεσα στους ξεριζωμένους που αναζητούν προοπτική ζωής μακριά από τις εστίες τους, βρίσκουν στην UNICEF ένα δίκτυο αφοσιωμένων ανθρώπων, που έχουν αναλάβει ένα ιερό χρέος: να τους παράσχουν ένα ασφαλές περιβάλλον, μια αίσθηση κανονικότητας και πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες, να ενδυναμώσουν το σθένος τους και να προωθήσουν την κοινωνική τους ένταξη.

Η Ελλάδα, χώρα προορισμού χιλιάδων μεταναστών, αιτούντων άσυλο και προσφύγων, θέτει ως προτεραιότητα τις ανάγκες των ασυνόδευτων, ανήλικων παιδιών. Αντιμετωπίζει την κάθε περίπτωση με βάση τις ιδιαιτερότητές της και στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης όλων αυτών των παιδιών, μέσω συνεργασιών και πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένων των μετεγκαταστάσεων. Τα κέντρα υποστήριξης παιδιών και οικογενειών, το πρόγραμμα Υποστηριζόμενης Ημιαυτόνομης Διαβίωσης καθώς και τα κέντρα άτυπης εκπαίδευσης της UNICEF ενισχύουν την τοπική και εθνική ικανότητα αντιμετώπισης του μεγάλου αυτού προβλήματος.

Η παιδική ηλικία είναι μια ιδιαίτερα εύθραυστη και εύπλαστη περίοδος της ζωής του ανθρώπου και η εποχή μας σκληρή και περίπλοκη. Θα ήθελα να επισημάνω φαινόμενα που πρέπει να μας προβληματίζουν, όπως το bullying και η βία στα σχολεία, οι κίνδυνοι από την αλόγιστη και ανεπιτήρητη χρήση του διαδικτύου και ο εκφοβισμός μέσα απ' αυτό, η προώθηση εφήμερων και καταναλωτικών προτύπων, η αυξητική τάση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, ιδίως αυτή την εποχή της πανδημίας, η ανησυχητική αύξηση των γυναικοκτονιών. Φαινόμενα άκρως ανησυχητικά, που πρέπει να μας ωθήσουν να εξετάσουμε και να επαναξιολογήσουμε τη συμπεριφορά μας ως πολιτών και γονέων. Ας μην λησμονούμε, ότι η καθημερινότητα των γονέων αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για το παιδί, το οποίο εκ των πραγμάτων εμπλέκεται στις φιλοδοξίες, στους φόβους, στις κλίσεις τους. Οι αντιδράσεις τους επιδρούν στον χαρακτήρα του και διαμορφώνουν, στη συνέχεια, τη δική του συνύπαρξη με το οικογενειακό περιβάλλον, τους φίλους, τους συμπολίτες του.

Πρόσφατα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, επισκέφθηκα το παιδικό χωριό SOS στη Βάρη και συνάντησα κορίτσια και αγόρια που έχουν στερηθεί τη γονική παρουσία. Παιδιά που παραμελήθηκαν, εγκαταλείφθηκαν, ακόμη και κακοποιήθηκαν. Που ένιωσαν τα θεμέλια του κόσμου τους να κλονίζονται, καθώς οι γονείς τους αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στον ρόλο τους. Που κινδύνεψαν να καθηλωθούν από την έλλειψη πνευματικών και κοινωνικών ερεθισμάτων στην πιο κρίσιμη φάση της γνωστικής, κοινωνικής και συναισθηματικής τους ανάπτυξης. Όμως, στο παιδικό χωριό SOS βρήκαν σεβασμό, αγάπη, ασφάλεια, στήριξη. Βρήκαν μια οικογένεια, στο πλαίσιο της οποίας δημιουργούν δεσμούς, επουλώνουν τα τραύματά τους, ενισχύουν την ατομικότητά τους. Μια τέτοια, ευρύτερη, οικογένεια είναι και αυτή της UNICEF. Συνεργαζόμενη με βασικούς κυβερνητικούς φορείς, ενισχύοντας τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και τις δράσεις κάθε κοινότητας, προωθεί την ευημερία του παιδιού. Μεριμνά για αυτά που στερούνται γονικής φροντίδας, μεγαλώνοντας χωριστά από τις οικογένειές τους ή έγκλειστα σε ιδρύματα, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία της αποϊδρυματοποίησης, του θεσμού της αναδοχής, ή και την παροχή ποιοτικής προστασίας με βάση την οικογένεια. Αγωνίζεται ώστε κάθε παιδί να έχει πρόσβαση στη δικαιοσύνη μακριά από τη βία, την κακοποίηση και την παραμέληση.

Κυρίες και κύριοι,

Αναγνωρίζοντας το έργο της Unicef 75 χρόνια τώρα και στηρίζοντας τις προσπάθειές της, μπορούμε να διαμορφώσουμε, όλοι μαζί, ένα παρόν αρμονικό για το παιδί, σαν μια υπόσχεση, αν όχι και εγγύηση, για ένα καλύτερο μέλλον.

Σας ευχαριστώ".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 26 Νοε 2022 | 12:26

Στο ΑΤ Καλλιθέας ο Μητσοτάκης για την ενδοοικογενειακή βία: Οι γυναίκες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς για να μιλήσουν [εικόνες]

O πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική αστυνομία στην αντιμετώπιαη περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

ΝΕΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 26 Νοε 2022 | 11:22

"Νταής" στο Ηράκλειο έσπασε στο ξύλο με μπουνιές τη σύζυγό του

Ενας 58χρονος Ηρακλειώτης χαστούκισε και γρονθοκόπησε στο πρόσωπο και το θώρακα την 51χρονη σύζυγό του.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 26 Νοε 2022 | 10:00

Ο Μητσοτάκης στο ΑΤ Καλλιθέας για την ενδοοικογενειακή βία - Θα δώσει συνέντευξη και στη Ναταλία Γερμανού

Ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Alpha "Καλύτερα δε γίνεται" και στη Ναταλία Γερμανού.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ 25 Νοε 2022 | 19:38

Συγκλονίζει η Δώρα Παντέλη: Στο σπίτι μου συνέβαιναν πράγματα που εύχομαι να μη συμβούν σε κανένα άλλο παιδί

Με τη δική της ιστορία η πρώην μπασκετμπολίστρια και νυν αθλητική συντάκτρια και αναλύτρια, Δώρα Παντέλη, εμπνέει τις γυναίκες να κυνηγήσουν τα όνειρά τους

ΝΕΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 25 Νοε 2022 | 15:19

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: 70χρονος κατηγορείται ότι γρονθοκόπησε την 30χρονη σύζυγό του και χτύπησε την οκτάχρονη κόρη του

Ο 70χρονος καταγγέλθηκε ότι χτύπησε την 8χρονη κόρη του, κι όταν επενέβη η γυναίκα του για να απομακρύνει το παιδί, άρπαξε εκείνη από τα μαλλιά και την γρονθοκόπησε.

ΠΤΔ 25 Νοε 2022 | 13:58

Σακελλαροπούλου για Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: "Η βία έχει γίνει πανδημία"

"Καιρός για στρατηγικές και νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καταπολεμούν αποτελεσματικά τα βαθύτερα αίτια της έμφυλης βίας", τονίζει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΕΛΑΣ 25 Νοε 2022 | 10:29

Ηράκλειο: 48χρονη έστειλε τον 71χρονο σύζυγό της στο νοσοκομείο από το ξύλο

Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στο Ηράκλειο Κρήτης μόνο που αυτή τη φορά το θύμα ήταν ο σύζυγος.

25Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 25 Νοε 2022 | 07:52

"Σπάσε τη σιωπή": Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών - Το βίντεο της ΕΣΗΕΑ με γνωστές δημοσιογράφους

Το βίντεο της ΕΣΗΕΑ με γνωστές δημοσιογράφους για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

ΣΤΟ ΚΟΚΠΙΤ ΤΟΥ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ 24 Νοε 2022 | 15:22

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Μπήκε σε πιλοτήριο Rafale- Επισκέφθηκε την 332 Μοίρα στην Τανάγρα [εικόνες - βίντεο]

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε την 332 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τανάγρα. Μπήκε και σε κόκπιτι αεροσκάφους Rafale

ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΚΕ 24 Νοε 2022 | 09:22

Πάτρα: Ξυλοκόπησε την πρώην σύζυγό του έξω από το σχολείο του παιδιού τους - Την έβριζε χυδαία

Τη χτυπούσε αλύπητα έξω από το σχολείο του παιδιού τους στην Πάτρα - Νοσηλευόταν για 5 ημέρες.

"ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ"" 21 Νοε 2022 | 12:46

Σακελλαροπούλου για την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων: Τιμάμε όσους δεν υπέκυψαν, όσο ισχυρός κι αν ήταν ο εχθρός

"Τιμάμε όσους, στην ιστορική διαδρομή του έθνους, δεν υπέκυψαν, όσο ισχυρός κι αν ήταν ο εχθρός", σημείωσε η ΠτΔ με δήλωση για την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΠΤΔ 21 Νοε 2022 | 08:19

Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων: Στις εορταστικές εκδηλώσεις η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Σειρά εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν σε όλη την επικράτεια σήμερα, λόγω της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΤΗ ΧΤΥΠΗΣΕ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ 21 Νοε 2022 | 00:19

Πάτρα: Θύμα ενδοοικογενειακής βίας μητέρα 6 παιδιών - Αναζητείται ο σύντροφός της

Ένα ακόμη σοκαριστικό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στην Πάτρα με θύμα μια μητέρα 6 παιδιών - Τον σύντροφό της αναζητούν οι αρχές.