Follow us

Σακελλαροπούλου για το βιβλίο Τσακυράκη: "Η μεγαλύτερη απειλή για την ελευθερία είναι ένας απαθής λαός"

"Χωρίς ελευθερία του λόγου δεν υπάρχει δημοκρατία, ούτε ατομική ολοκλήρωση κι αυτό την κάνει ξεχωριστή", τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό στη συζήτηση που διοργανώθηκε στην Αρχαία Αγορά από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, με αφορμή τη νέα έκδοση του βιβλίου του Σταύρου Τσακυράκη "Η ελευθερία του λόγου στις ΗΠΑ".

Η κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε χαρά και συγκίνηση για την παρουσίαση της νέας έκδοσης του βιβλίου του Σταύρου Τσακυράκη "Η ελευθερία του λόγου στις ΗΠΑ", υπογραμμίζοντας ότι "η επανέκδοση αυτή, για την οποία θα ήθελα να συγχαρώ τις Επιστημονικές Εκδόσεις Κρήτης, καθώς καθιστά εκ νέου προσιτό στο κοινό ένα πολύ σημαντικό έργο, αποτελεί, πέρα από την επιστημονική και παιδευτική αξία της, μια ευκαιρία να τιμήσουμε τη μνήμη του αγαπημένου φίλου Σταύρου".

Σακελλαροπούλου για το βιβλίο Τσακυράκη: "Η μεγαλύτερη απειλή για την ελευθερία είναι ένας απαθής λαός"

Αναφερόμενη στην αποψινή συζήτηση στην Αρχαία Αγορά, τόνισε ότι έχει ως επίκεντρο ένα θέμα που ιστορικά συνδέεται στενά με τον χώρο αυτό: την ελευθερία της έκφρασης και την ελεύθερη ανταλλαγή των ιδεών και υπενθύμισε ότι διεξάγεται στον χώρο που γεννήθηκε και άκμασε η αθηναϊκή δημοκρατία, επισημαίνοντας ότι "θα ακούσουμε επιχειρήματα, ιδέες και αναλύσεις σε σχέση με ένα κομβικό στοιχείο της δημοκρατίας, το ατομικό και πολιτικό δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης".

Υποστήριξε, επίσης, ότι "είναι γνωστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής στο θέμα αυτό. Στην Αμερική, η προστασία της ελευθερίας της έκφρασης είναι σχεδόν απόλυτη. Στην Ευρώπη αντίθετα, η κατοχύρωση του δικαιώματος στην πράξη προκύπτει μετά από στάθμιση με τα αντικρουόμενα δικαιώματα και συμφέροντα, όπως ο ιδιωτικός βίος, και γι' αυτό δέχεται περιορισμούς".

ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Τόνισε, ακόμη, ότι "ο Τσακυράκης υποστήριζε με πάθος ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι το απόλυτο δικαίωμα, δικαίωμα "βαρέων βαρών", όπως είχε πει χαρακτηριστικά. Θεμελιώδες, γιατί είναι το κατ' εξοχήν δικαίωμα που άπτεται της δημοκρατίας. Χωρίς ελευθερία του λόγου δεν υπάρχει δημοκρατία, ούτε ατομική ολοκλήρωση κι αυτό την κάνει ξεχωριστή. Οι πολίτες, έλεγε, έχουν δικαίωμα να ελέγχουν την εξουσία, ως απόρροια της λαϊκής κυριαρχίας. Και αυτό επιτυγχάνεται με την άσκηση κριτικής, όσο σφοδρή κι αν είναι αυτή. Τα κρατικά όργανα δεν έχουν τιμή και υπόληψη. Δεχόταν να συζητήσει μόνο το κατά πόσον έχουν χώρο ιδιωτικότητας. Είχε πει χαρακτηριστικά:

"Έχω απόλυτο δικαίωμα να εκφράσω την καταφρόνησή μου προς κάθε κρατική αρχή: Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό, τους πάντες". Σχετικές είναι και οι απόψεις του για την κριτική που πρέπει να δέχονται οι δικαστές: "την αντίληψη ότι ο δικαστής είναι τελικός κριτής κάθε απόφασης σε μια κοινωνία και συγχρόνως υπεράνω κριτικής, τη θεωρώ προβληματική για τη δημοκρατία"".

Διαβάστε Επίσης

Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε, ότι πέρα από τις κλασικές όψεις της προστασίας του δικαιώματος σε ένα φιλελεύθερο πολίτευμα, έχουν προσφάτως αναδειχθεί και άλλες, που συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες και ιδίως τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

"Το ζήτημα των fake news και της αντιμετώπισης της διασποράς ψευδών ειδήσεων, με παράλληλο σεβασμό της ελευθερίας έκφρασης, έχει μετατραπεί σε υπαρξιακό ζήτημα για την ίδια τη δημοκρατία, με γεωστρατηγικές μάλιστα διαστάσεις που πλέον δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει. Αντίστοιχα, η ελευθερία του λόγου σε μέσα όπως το twitter ή το facebook, θέτει σοβαρότατες προκλήσεις. Τα μέσα αυτά ανήκουν σε ιδιώτες, οι οποίοι ρυθμίζουν κυριαρχικά το περιεχόμενο που διακινείται σε αυτά ελέγχοντας την τήρηση των εσωτερικών κανόνων ορθής λειτουργίας τους. Η γνωστή υπόθεση του αποκλεισμού του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump από το twitter δείχνει πόσο ευαίσθητες είναι οι σταθμίσεις στο πεδίο αυτό και πόσο κρίσιμη η λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων, και για την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων" σημείωσε η Πρόεδρος.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε σε κάποιες σκέψεις που συμπυκνώνουν την ανάγκη προστασίας της ελευθερίας του λόγου κατά την αμερικανική αντίληψη και μας παρακινούν να στοχαστούμε για τον ρόλο που πρέπει να έχει αυτή η ελευθερία στις δημοκρατικές κοινωνίες μας.

"Όπως είχε πει ο Δικαστής Brandeis στην ιστορική συγκλίνουσα γνώμη του στην υπόθεση Whitney v. California, η οποία σχολιάζεται εκτενώς στο βιβλίο, "[αυτοί που κατέκτησαν την ανεξαρτησία μας] πίστευαν ότι η ελευθερία του να σκέφτεσαι όπως θέλεις και να μιλάς όπως σκέφτεσαι είναι μέσα απαραίτητα για την ανακάλυψη και διάδοση της πολιτικής αλήθειας˙ […] ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ελευθερία είναι ένας απαθής λαός˙ ότι ο δημόσιος διάλογος είναι πολιτικό καθήκον. Και αυτό θεωρούσαν ότι έπρεπε να αποτελεί θεμελιώδη αρχή του αμερικανικού πολιτεύματος", επισήμανε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό της, ευχαρίστησε, εκτός από τον εκδοτικό οίκο, την Ιωάννα Τουρκοχωρίτη και τον Πάσχο Μανδραβέλη για τη συμβολή τους στη νέα αυτή έκδοση, η οποία προσφέρει το πολύτιμο αυτό έργο του Σταύρου Τσακυράκη και στις επόμενες γενιές που δεν είχαν τη μεγάλη τύχη να τον γνωρίσουν προσωπικά. "Η σκέψη, ο λόγος του και, πάνω απ' όλα, ο ίδιος, θα μας λείπουν πάντα" ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΤΔ 02 Απρ 2024 | 18:11

Παρέμβαση Σακελλαροπούλου για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: "Μας θυμώνει, επείγουσα ευθύνη έχει η Πολιτεία"

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει πως "η δολοφονία της 28χρονης, μας συγκλονίζει και μας θυμώνει".

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ 24 Μαρ 2024 | 15:31

Μήνυμα Σακελλαροπούλου για την 25η Μαρτίου: Εγγύηση για την επιτυχία κάθε εθνικής προσπάθειας είναι η ομοψυχία

Για ημερομηνία εθνικής υπερηφάνειας και δικαίωσης, κάνει λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ 24 Απρ 2024 | 11:37
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 24 Απρ 2024 | 11:17
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 24 Απρ 2024 | 11:06

Ανδρουλάκης: Δώρο στον Μητσοτάκη η αντιπολίτευση Κασσελάκη με τα κότερα - Μιλάει με τη γλώσσα του Βελόπουλου

"Δεν μπορεί προοδευτικός άνθρωπος να δεχθεί να έχει αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης κάποιον που μιλά με τη γλώσσα του Βελόπουλου", τόνισε ο Ν. Ανδρουλάκης.

ΣΥΡΙΖΑ 24 Απρ 2024 | 08:26

Στέφανος Κασσελάκης: Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας [βίντεο]

Στην καλύτερη συμβουλή που του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη διάρκεια του Q&A, που έκανε στο Instagram.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 24 Απρ 2024 | 07:36
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ 23 Απρ 2024 | 20:29

Μητσοτάκης στο Tik Tok για επιστολική ψήφο: Μέχρι τη Μ. Δευτέρα οι αιτήσεις - Η αποχή δεν είναι απάντηση

Η επιστολική ψήφος αφορά όλους τους Έλληνες τονίζει ο Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τον οποίο έχουν γίνει ήδη πάνω από 115.000 αιτήσεις.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 23 Απρ 2024 | 19:34

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Σαρώνει ο Αυτιάς, 2ος ο Δήμας στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ - Πρώτοι στον ΣΥΡΙΖΑ Μπεκατώρου, Παππάς

Στο 14,1% οι αναποφάσιστοι - Πέφτουν Βελόπουλος και ΠΑΣΟΚ, ανεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 23 Απρ 2024 | 19:04

Κόντρα Ζαχαράκη - Παπαδόπουλου για το χαστούκι στη Δεληκάρη: "Να ανακαλέσει τώρα" - "Μονταζιέρα της ΝΔ"

Ρητορική μίσους καταλόγισε στον βουλευτή της Νίκης η Σοφία Ζαχαράκη.

ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ 23 Απρ 2024 | 18:38

Λατινοπούλου: "Έχω γκέι φίλους που είναι αξιοπρεπείς και δεν προκαλούν, δεν πάνε στο Pride"

Η πρόεδρος του κόμματος "Φωνή Λογικής" μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ 23 Απρ 2024 | 17:34

Κασσελάκης: Πόσο κόστισε η ενοικίαση του σκάφους για την εκστρατεία στα νησιά - Το τρολάρισμα Άδωνι για το "PARAFRON"

Ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέπτεται 29 νησιά μέσα σε μόλις δέκα ημέρες - Γιατί επέλεξε να ταξιδέψει με σκάφος.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 23 Απρ 2024 | 17:31

Γιος Μπελέρη: Ο πατέρας μου έχει αθωωθεί και στα τρία δικαστήρια – Μας στηρίζουν από το ΚΚΕ μέχρι τα δεξιά κόμματα

"Η υποψηφιότητα του πατέρα μου και γενικά η υπόθεση Μπελέρη είναι υπερκομματική", τόνισε ο γιος του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας