
Ξαναζωντανεύουν οι μήνες από την τραγωδία που συνέβη πριν από 10 χρόνια όταν έχασαν την ζωή τους στο υποκατάστημα της τράπεζας Μαρφίν, τρεις συνάνθρωποί μας μετά από επίθεση με βόμβες μολότοφ από κουκουλοφόρους. Ένα έγκλημα που παραμένει ακόμα ατιμώρητο για τα όσα συνέβησαν στο κτήριο της οδού Σταδίου 23 και συγκλόνισαν το πανελλήνιο.
Ο πρωθυπουργός με την συμπλήρωση δέκα χρόνων, με τρεις κινήσεις μέσα σε λίγα 24ώρα έστειλε μηνύματα τόσο στις οικογένειες των θυμάτων και όσους τραυματίστηκαν από την άνανδρη και αναίτια επίθεση που δέχθηκαν, όσο και προς το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Σε μια συμβολική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο σημείο της τραγωδίας θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια πλακέτας στην μνήμη των θυμάτων, θέλοντας να δείξει πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ξεχνά τα όσα έγιναν. Παράλληλα ο πρωθυπουργός έδειξε έμπρακτα πως η πολιτεία βρίσκεται δίπλα στις οικογένειες όσων έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους αλλά και σε εκείνους που γλίτωσαν από τον θάνατο την τελευταία στιγμή.
Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη το Ελληνικό Δημόσιο, ως ελάχιστο δείγμα ηθικής υποχρέωσης, παραιτείται από την αναίρεση που αφορά την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της Marfin. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να εισπράξουν το ποσό της αποζημίωσης που επιδικάστηκε από το Εφετείο και ανέρχεται σε 2,24 εκατομμύρια ευρώ.
Κίνηση εθνικής ενότητας από τον Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός θέλησε μέσω της συγκεκριμένης εκδήλωσης θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς την κοινωνία πως το πολιτικό σύστημα αλλάζει σελίδα και τα κόμματα όποιες διαφορές και αν υπάρχουν είναι ενωμένα απέναντι σε μια τραγωδία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μια κίνηση εθνικής ενότητας θέλησε να στείλουν από κοινού όλοι πολιτικοί αρχηγοί και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ένα ξεκάθαρο μήνυμα "ποτέ πια".
Ωστόσο η πρόσκληση έγινε αποδεκτή μόνο από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την Φώφη Γεννηματά. Ο πρωθυπουργός μιλώντας στη βουλή είχε προαναγγείλει την απόφαση του να τιμήσει την μνήμη των θυμάτων. "Αθώοι συμπολίτες μας που τους στέρησε τη ζωή η τυφλή βία και ο διχασμός. Οι μολότοφ των κουκουλοφόρων μιας εποχής που πλήγωσε την Ελλάδα ολόκληρη, την πολιτική, την κοινωνία, τον πολιτισμό, την εικόνα μας στο εξωτερικό. Μία ειδική πλακέτα στο κτήριο της φωτιάς και του μίσους θα πολεμά τη λήθη, θα μας καλεί σε ενότητα και σε δημοκρατική επαγρύπνηση και θα κρατά ζωντανό το μεγάλο δίδαγμα εκείνης της ημέρας με δύο λέξεις: "Ποτέ πια”".
Θα καταθέσουν νωρίτερα στεφάνι ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ
Η Κουμουνδούρου αλλά και ο Περισσός για διαφορετικούς λόγους απάντησαν αρνητικά στο αίτημα του πρωθυπουργού. Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να καταθέσει στεφάνι στις 9:30 ενώ μία ώρα αργότερα στις 10:30 σειρά θα πάρει το ΚΚΕ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακή εκμετάλλευση των γεγονότων. "Η ανθρώπινη ζωή και ο πόνος των ανθρώπων που μένουν πίσω δεν μπορούν να υπηρετούν επικοινωνιακές σκοπιμότητες, ούτε να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και συκοφάντησης των κοινωνικών αγώνων, τόσο τότε όσο και σήμερα".
Από την πλευρά του το ΚΚΕ υποστήριξε πως οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της τραγωδίας βρίσκονται ακόμα στο σκοτάδι. "Οι αυτονόητες πράξεις της ενότητας του λαού μας δεν χτίζονται με ενέργειες που υπηρετούν άλλους πολιτικούς σκοπούς και με τη συμμετοχή πολιτικών δυνάμεων, που αξιοποίησαν τότε το θάνατο των εργαζομένων της MARFIN για να συκοφαντήσουν τους δίκαιους αγώνες του λαού μας".
Πέτσας: Η κοινωνία προχωράει, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει ίδιος.
Η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από την σημερινή συμβολική εκδήλωση προκαλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου. "Είναι ανατριχιαστικό και θλιβερό αυτοί που δεν καταδίκασαν ποτέ ρητά τους δολοφόνους των εργαζομένων να επενδύουν ακόμη και σήμερα στο μίσος και τον διχασμό. Το 2020 δεν είναι 2010. Η κοινωνία προχωράει, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει ίδιος" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η ΝΔ χαρακτήρισε αδικαιολόγητα απόντα τα κόμματα της Αριστεράς "Σε αυτή την πρωτοβουλία τα κόμματα της Αριστεράς επιλέγουν να είναι απόντα. Στη Δημοκρατία όμως και οι απουσίες έχουν το νόημά τους" τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Τάσος Γαϊτάνης.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr